Šta je zeolit i da li je zaista mineral budućnosti?

Šta je zeolit i da li je zaista mineral budućnosti?

Šta je zeolit i da li je zaista mineral budućnosti?

Bez pretjerano mnogo informacija sam počela sa korištenjem zeolita – dobila sam ga kao poklon od prijateljice koja je nedavno zajedno sa mamom i sestrom otvorila apoteku. Bila je jako ljubazna pa me počastila nekim od proizvoda koje drže u svojoj biljnoj apoteci, a mene osim što je obradovala samom gestom, zainteresovala me svojim, odabirom proizvoda. Neke nikada ranije nisam koristila a među njima je bio zeolit u prahu. Pročitala sam uputstvo kao što bi i svaki kupac učinio, zajedno sa suprugom počela koristiti sve dok nismo potrošili prvo pakovanje. Naša su iskustva bila dobra u smislu da smo oboje primjetili kako uravnoteži želudac i probavu, što je nešto na čemu svakako radimo jer pijemo i probiotike te konzumiramo fermentirane namirnice relativno redovno (jogurt, kefir, kiseli kupus, kisele krastavice itd.). Potom smo napravili pauzu, jer rijetko šta koristimo u nekom dužem kontinuitetu – mislim da je ašvaganda suplement koji vremenski najduže koristimo ali i sa njom pravimo pauze. Nedavno smo nabavili novo pakovanje zeolita u prahu i željela sam istražiti šta je tačno, zbog čega nam prija a potom pripremiti ovaj tekst za blog. 

Mislim da je najveća greška koju sam učinila to što sam bacila oko na forume sa iskustvima. Iskreno, nemam dobro mišljenje o forumima jer tamo anonimno bukvalno svako može da piše raznorazne stvari. Piše se i mnogo netačnih stvari – prilično jasno od strane veoma neupućenih osoba. I kao da neznanje a velika želja za mudrovanjem nisu najgora stvar, također postoji i mnogo ljudi koji sa skrivenim namjerama plasiraju određene (dez)informacije. Tako da dobijete bućkuriš. I možete provesti sate i sate čitajući sve to, bez da dođete do nekog konkretnog zaključka.

Jedna je stvar što zeolit ima određeni potencijal, i sigurno će se vremenom i provođenjem sve većeg broja studija da saznamo nešto više i konkretnije o njegovoj upotrebi. Ali je apsolutno apsurdno ići toliko daleko da se nabavlja građevinski materijal sa zeolitom ili zeolit namijenjen za životinjsku upotrebu kako bi se prošlo jeftinije. Zašto? Zašto bi ikome bile potrebni kilogrami i kilogrami zeolita? I na osnovu čega? Par anonimnih komentara na nekom forumu? Ja sam se zaustavila i ne čitam ništa osim naučnih studija jer one su zaista jedine relevantne. Ne volim pretjerivati tako da to nećete od mene doživjeti i planiram se dotaći samo onih aspekata koji su naučno dokazani uz par opažanja lične prirode. Za sve ostalo bih najradije sačekala veći i opsežniji broj kliničkih istraživanja na ljudima.

Da li je zeolit mineral budućnosti?

Kao što sam navela na početku, zeolit je do mene došao sasvim slučajno a kako sam otvorenog uma – i veoma rado sam mu dala šansu. Međutim, moram se osvrnuti na određenu marketinšku taktiku koja se meni lično ne dopada. Znate kako smo svjedočili nagloj ekspanziji Glovo dostavljačke službe na našem tržištu, te kako su nas zatrpali agresivnim reklamama? Toliko agresivnim da se ljudima stvorila odbojnost na sami njihov spomen? Bojim se da se upravo to dešava sa zeolitom jer kada počnete istraživati nešto više o njemu, prvo će vam izaći bombastični navodi da je mineral budućnosti – prije svega, zeolit nije ništa novo i mnogo je realnije navesti da smo tek sada na tragu benefita ovog minerala u svrhu ljudskog zdravlja. Tada dolazite do informacija kako gotovo da ne postoje istraživanja na ljudima već je sve što se navodi bazirano na studijama izvršenim na životinjama i peradi, i to malim kliničkim uzorcima. 

Puno puta se spominje kako bi “moglo”, “trebalo” i “vjeruje se” da čini neke grandiozne stvari za organizam. Mislim da je to ustvari kontraproduktivno jer pravi se određen neozbiljan pristup tematici koji je idealan za iskoristiti od strane tzv. prodavača magle. Pošto (vidjeti ćete) zeolit nije jedno jedinjenje već skupina, unutar koje postoje različite vrste – nije svejedno ni koje koristite. Potrebna je mnogo konzicnija regulacija tržišta kao i zaštita prava potrošača, definitivno. I tek nakon što prođe par godina realnog intenzivnog istraživanja, moći ćemo da govorimo o nekim ozbiljnijim tvrdnjama. Za sada, mislim da se možemo pridržavati nekih osnovnih smjernica kod upotrebe zeolita (tačno određene vrste) i da zapamtimo jednu veoma bitnu stvar – zeolit nije lijek. Zeolit je suplement sa potencijalno širokom upotrebom ali je potrebno još vremena i ekspertize kako bi sve bilo jasno i transparentno.

Šta je zeolit?

Zeolit je kompleksan mineral koji se formira kada u kontakt dođu vulkanska lava i voda. Ovaj proces može da traje hiljadama ili čak milionima godina te naučnici procjenjuju da su se prvi zeolitni minerali formirali prije 300 miliona godina. Zeolit je ustvari zajednički naziv za preko 240 jedinstvenih struktura od kojih se nešto više od 40 nalazi u prirodi. Najčešći tipovi zeolita su;

 • Clinoptilolite
 • Mordenite
 • Analcime
 • Chabazite
 • Natrolite
 • Stilbite

Stari Rimljani su koristili zeolit za gradnju mostova, potom se izgubio iz sfere interesovanja – da bi povratak doživio 1756. godine kada je švedski mineralog Axel Cronstedt prvi put opisao ovu skupinu te joj dao ime (Mineralogija je nauka o regionalnoj i globalnoj genezi, tj. historijskom razvoju i distribuciji mineralnih sirovina). Cronstedt je spojio dvije grčke riječi: zéō, što znači “ključati” i líthos, što znači “kamen”. Zeolit otpušta dosta pare kada se zagrijava te je iz tog razloga Cronstedta podsjetio na ključajući kamen. A ako se sjetimo, i nastaje u sličnom procesu kada užarena vulkanska lava bude ohlađena u kontaktu sa vodom. Ipak nisu isključivo te vrste – postoje mnoge varijacije zeolita, a svaka je jedinstvena za svoje okruženje. Neki su nastali kad su vulkanske stijene i pepeo reagovali s morskom vodom, drugi su slatkovodne varijacije. Rešetkaste je strukture a njegovi kristali sadrže mikroelemente poput natrija, kalcija, kalija i magnezija. Prirodni je jonski izmjenjivač pa se vjeruje da čisti organizam tako što iz tijela uzima pozitivno nabijene čestice toksina i “zarobi” ih unutar svoje rešetkaste strukture, koja se potom izlučuje iz organizma zajedno sa toksinima. Ukratko, cijela filozofija zeolita je da će očistiti organizam od štetnih hemijskih spojeva. 

Sada se u rudnicima izvozi preko 3 milione tona zeolita svake godine. Najveći proizvođači tj. izvoznici su Kina, Južna Koreja i Jordan. Prirodni zeolit se u prirodi nalazi u obilju, ali može biti kontaminiran drugim mineralima poput kvarca, metala itd. I ovo je jedan od razloga zašto zeolit treba nabavljati od provjerenih izvora. Zahvaljujući unikatnom svojstvu upijanja i pročišćavanja, zeolit ima raznovrsnu upotrebu:

 • Uzgoj: uklanja neugodne mirise i reguliše otpadne vode
 • Agrikultura: kontroliše vlagu i obogaćuje mineralima
 • Domaćinstvo: koristi se u proizvodima za čišćenje, ličnu njegu i dezodoransima
 • Javno zdravlje i ekologija: pročišćenje pitke vode i regulisanje/uklanjanje nuklearnog otpada
 • Hemija: ubrzava hemijske reakcije
 • Moderna medicina: razdvajanje i detekcija biomarkera, kontrolisano dostavljanje lijekova, NMR (nuclear magnetic resonance), inžinjering koštanog i kožnog tkiva, tretman za rane i kontrolu krvarenja

Da li zeolit može da napravi detoks tijela?

Zeolit za sebe ima sposobnost da veže različite toksine iz tijela, vode itd. Vjeruje se da zbog toga može da poništi negativno oksidativno djelovanje, da pomogne održati zdrav probavni mikrobiom, da naš riješi bakterija, poboljša nivoe minerala, potakne obnovu kože itd. Ipak, kako sam ranije navela, sve je to odličan potencijal ali je potrebno još konkretnih kliničkih dokaza. A kada govorimo o zeolitu za ljudsku upotrebu u smislu da ga koristimo kao suplement, to se uglavnom odnosi na “CLINOPTILOLITE”/KLINOPTILOLIT.

Djelovanje Zeolita

1) Krvarenje – vojska SAD-a koristi proizvod na bazi zeolita (QuickClot) za zaustavljanje teškog krvarenja na ratištu. Upotreba zeolita u ovu svrhu je podržana kliničkim dokazima te se prebacila u svakodnevnicu i civilnu medicinu. Efikasnost je dokazana u sklopu istraživanja na životinjama. Mješavina zeolita i gline (CoolClot) efikasno zaustavlja krvarenje kod pasa sa ozbiljnim povredama, dok je kod ljudskih uzoraka krvi potakla grušanje krvi za 40%. Klinoptilolite je također zaustavio nekontrolisano krvarenje kod 70% tretiranih pacova te im poboljšao šanse za preživljavanje za 60%.

2) Detoks – mnogi ne vole ovu riječ jer se uglavnom u medijima odnosi na trendi detoks kratkoročne dijete i napitke, bez značajne promjene načina života. Ipak, u nastavku navodimo ozbiljno dejstvo:

 • Teški metali – u kliničkom istraživanju na 33 dobrovoljca, zeolit je pomogao kod eliminacije aluminija, arsena, olova, žive i drugih teških metala. U istraživanju na miševima je zeolit omogućio eliminaciju i zaštitu mozga od oksidativne štete uslijed trovanja olovom – smanjio je nivoe olova u organima za 91%. Također je stimulisao detoks od aluminija kao i od kadmija (doduše, nije uspio zaštititi bubrege od kadmija). 
 • Oštećenje mozga – pošto su moždane ćelije posebno osjetljive na trovanje teškim metalima, šteta koju izazivaju može obuhvatiti neurone te potaći anksioznost, depresiju, probleme za pažnjom i bijesom. Sposobnost zeolita da očisti organizam od teških metala mu daje pomoćnu ulogu u tretiranju navedenih poremećaja. Ali još uvijek nema istraživanja koja targetiraju konkretno raspoloženje.
 • Alkohol – kod 12 zdravih osoba koje konzumiraju alkohol klinoptilolit (5g) je smanjio nivoe alkohola u krvi za 43% a u kombinaciji sa pićem je blokirao apsorpciju alkohola. U drugom kliničkom istraživanju je 25 volontera konzumiralo zeolit (2.25 g – 4.5 g) nakon noćnog izlaska. Simptomi mamurluka su bili smanjeni za 40-50%
 • Fungalni toksini – aflatoksini mogu kontaminirati hranu i ugroziti zdravlje organa, pogotov jetre. Klinoptilolit je pilićima i kravama zaštitio organe od fungalnih toksina. Uz terapiju zeolitom, životinje su se brzo oporavile, dobile na težini i popravile apetit.
 • Radioaktivni elementi – porozna struktura zeolita je prava zamka za radiokativne elemente. Zeolite je kod pacova i ovaca uspio blokirati apsorpciju radioaktivnog cezija. On je veoma korista kod pročišćenja zagađene/ kontaminirane vode i uopšteno je jako koristan sa ekološkog polja. 
 • Ostali otrovi – nitrati su toksini koji mogu kontaminirati pitku vodu te je dokazano da je zeolit kod krava obrnuo oksidativnu štetu koju su nitrati nanijeli kroz vodu. Efikasan je i kod čišćenja od nervnih otrova kao i pesticida.

3) Zdravlje probavnog sistema – tzv. leaky gut podrazumijeva da toksini, mikrobi i inflamatorne molekule mogu procuriti iz želuca u krvotok. Ovo može izazvati umor, autoimuna oboljenja, depresiju itd. U kliničkom istraživanju u kojem su učestvovala 52 atlete, uzimali su zeolit  (1.85 g dnevno tokom 12 sedmica). Rezultat je bio ojačan probavni zid i spomenuto curenje tj. leaky gut je spriječeno. Također im je zeolit pružio blago protuupalno djelovanje na želudac.

4) Mikrobiom probavnog trakta – pozitivno djelovanje zeolite na bakterije želuca doprinosi gore spomenutim benefitima ali također reguliše probleme poput dijareje, kao i cjelokupnog zdravlja. Kubanski doktori su razvili lijek za dijareju (Enterex) koji je napravljen od klinoptilolita. Kroz 4 klinička istraživanja su dokazali da je siguran i efikasan za korištenje. Sposobnost zeolita da obnovi zdravu floru probavnog sistema je bila ključna.

5) Oksidativna oštećenja – konzumiranje cigareta truje cijelo tijelo te povećava rizik od raka i kardiovaskularnih oboljenja. Oksidativni stres je ključan u negativnim efektima pušenja. U jednom istraživanju je 85 pušača uzimalo klinoptilolit (5.4g dnevno tokom jednog mjeseca). Iskusili su pojačanu antioksidativnu zaštitu, sličnu onoj kod vitamina E. Druge vrste prirodnog zeolita su dale slične rezultate kod 25 ljudi kojima je povećao nivoe glutationa (ultimativni antioksidans o kojem sam pisala, klik!). 

6) Pomaže kod žgaravice i želučanih problema – gastroesophageal reflux disease (GERD), žgaravica i ostali neprijatni simptomi su ublaženi djelovanjem zeolita. 

Postoji još cijeli niz navoda koji nisu potpuno dokazani već postoji potencijal da zeolit može biti od koristi. Ukoliko imate vremena i zanima vas, možete se dodatno informisati o njegovom potencijalnom blagotvnornom djelovanju na; zacjeljivanje rana, holesterol i lipide u krvi, oralnu higijenu, zaštitu jetre, djelovanje na kožu, inflamaciju i alergije.

Nuspojave zeolita

Ovo nije definitivni spisak nuspojava i ukoliko imate neko oboljenje, zaista mislim da nije pametno oslanjati se na zeolit ili bilo koje drugo jedinjenje bez prethodnih konsultacija/ preporuka vašeg specijaliste. Uvijek imajte na umu, zeolit nije lijek već se istražuje njegovo potencijalno dodatno/komplimentarno djelovanje u skladu sa konvencionalnim liječenjem i balansiranom prehranom. 

Obično sam naišla na tvrdnje da zeolit nije opasan po ljudsko zdravlje (za to postoje brojne reference 1, 2, 3, 4, 5). Jedno istraživanje je ukazalo da inhalacija može izazvati upalu plućnog tkiva. U drugom istraživanju su velike količine zeolita izazvale inflamaciju želuca kod pilića

EKSTREMNO VAŽNO: samo određene vrste zeolita su primjerene za ljudsku upotrebu, druge poput erionita mogu biti kancerozne.

Ne postoje istraživanja koja bi potvrdila da je zeolit siguran za djecu, trudnice ili dojilje. Ove grupe bi ga za svaki slučaj trebale izbjegavati.

Ne uzimati ukoliko pijete imunosupresivne lijekove ili ste imali operaciju transplantacije organa.

Sposobnost zeolita da upija i pročišćava dolazi uz cijenu jer, iako preferira upijati teške metale, u nekim slučajevima može da uzme i izbaci esencijalne nutrijente. Npr. Zeolite A (sintetički) je smanjio nivoe minerala u krvi.

Ako uzimate lijekove, na terapiji ste – obavezno pitajte doktora da li je u vašem slučaju i stanju zeolit dozvoljen. Na primjer, ako pijete antibiotike, može ih izbaciti iz organizma što nije poželjno ako su vam sa razlogom prepisani. Isto vrijedi za suplementaciju željezom.

Zeolit može izmijeniti pH tj. kiselost želuca i samim time poremetiti djelovanje određenih lijekova (pogotovo onih sa vremenskim otpuštanjem).

Veoma je bitno zeolit uzimati plastičnom, kermaičkom ili drvenom kašičicom – nipošto metalnom.

Zaključak

Mogu vam reći da nastavljam piti zeolit, kao i moj suprug – naša iskustva su još uvijek pozitivna. Mislim da smo imali realistična očekivanja a još bolje smo se upoznali sa zeolitom nakon ovog istraživanja. Po sebi možemo prenijeti utiske da nam zeolit odgovara po pitanju regulisanja probave. Kada bi bila naduta ili kada bi on pojeo neku namirnicu koja bi mu teško pala, kašičica zeolita razmućena sa vodom bi veoma brzo (tokom dana) olakšala te tegobe. Ima blag, nenametljiv ukus. Vjerujem da uravnotežuje mikrobiom probavnog trakta, te sigurno poništava negativno djelovanje slobodnih radikala tj. oksidativna oštećenja. Neće nam zamijeniti pastu niti vodicu za usta ali će oralnu njegu nadopuniti. Stvarno odgovara osjetljivim desnima, koristila sam ga nakon što sam skidala kamenac sa zuba i brzo je umirio desni. Nisam ga još isprobala kao masku za lice ili kosu – sigurno hoću, čim uhvatim vremena. Funkcioniše na sličnom principu kao maska od gline tako da nema razloga da budem po tom pitanju sumnjičava u njegovo djelovanje.

Osim tih, nemam nikakva druga očekivanja ali definitivno sa interesovanjem pratim nova saznanja i veoma rado ću ih podijeliti sa vama čim bude nešto konkretno ustanovljeno. Mislim da je najbitniji potencijal zeolita da bude podrška u oporavku tretmana onkoloških pacijenata i ako se nečemu istinski nadam, to je to. Bitno je i kupovati zeolit od provjerenih prodavaca a samim time što se Zeotex nalazi na drogerie markt policama meni je najbolji znak povjerenja. U nastavku ću vam ostaviti link intervjua Dr. sc. Josip Bronić iz Zavoda za hemiju materijala na Institutu “Ruđer Bošković“. Gospodin je predsjednik Hrvatske zeolitne udruge te se otvoreno zalaže za istraživanje i upotrebu zeolita. Međutim, objasnio je da se on zalaže za primjerenu upotrebu zeolita, poput one u stočarstvu ili poljoprivredi, a ne za poticanje trgovačkih priča i prodaju magle.

zeolit
zeotex

2 Comments

 1. Bela
  25 Oktobra, 2021 / 6:29 pm

  Moram priznat kako mi zeolit klinoptilolit vec par mjeseci stoji na polici, ali nikako da ga upotrebim. Igrom slučaj isto sam ga dobila na poklon, da ga koristim kao detox proizvod, da očistim tijelo od teških metala. U tom trenutku imala sam najgore upalno stanje s perioralnim dermatitisom i strah me je bilo piti zeolit. Čitajući sve i svašta po forumima nekako sam s vremenom zaboravila na njega. Mislim da si me ohrabrila da ga napokon počnem piti.

  • selma
   Autor
   26 Oktobra, 2021 / 7:57 am

   Mislim da nema potrebe da se baci, može biti koristan kod regulisanja probave – to je ustvari jedina njegova dokazana svrha. Poboljša probavu, potakne stolicu ako neko ima zatvor i balansira probavni mikrobiom. Sasvim je dovoljno povremeno ga koristiti, ako ništa po potrebi – kao kada bi popila recimo tabletu probiotika ako probava malo zeza.
   Ali je problem kada ljudi vide u njemu nešto više od toga. Ja ću zajedno sa suprugom popiti ovo pakovanje koje sada imam i ponovo se vratiti na probiotike jer ne vidim poentu dugoročnog korištenja zeolita. Kada predsjednik Hrvatske zeolitne udruge čija je svrha promociia zeolita isti ne pije, onda se stvarno moramo zapitati kome je u interesu da se agresivno promovišu potpuno neutemeljena svojstva ovog minerala? Okej je za povremenu upotrebu ali piti ga redovno svakog dana u nadi da će riješiti bilo kakvo oboljenje je u najmanju ruku neozbiljno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?