Kako uvesti retinol u rutinu?

Kako uvesti retinol u rutinu?

Kako uvesti retinol u rutinu?

Tokom proljeća i ljeta sam koristila razne eksfolijanse i proizvode koji ih sadrže, tako da sam po dolasku jeseni planirala da započnem sa redovnom upotrebom retinola. Nemojte me pogrešno shvatiti, i od ranije sam koristila retinol ali ne baš u kontinuitetu – da sam ga recimo četiri ili pet mjeseci uzastopno imala u rutini. Jednostavno volim testirati razne proizvode, otkrivati nešto novo a korisno – iskušenja je očigledno na svakom koraku u svijetu preparative 🙂 Ipak, s obzirom da sam u tridesetim godinama, stvarno bi bilo mudro početi sa retinolom i za sada imam plan da mu pristupam kao vitaminu D3 kada je u pitanju suplementacija. Koristiti ću ga tokom pola godine u periodu jesen-zima (sep, okt, nov, dec, jan, feb). Nakon toga prekidam sa korištenjem do naredne jesen-zima sezone. To je barem trenutačni plan, vidjeti ćemo da li će se mijenjati.

Neko smatra da je korištenje retinola tokom hladnijih mjeseci mit i da nema potrebe prekidati upotrebu – ja sam trenutno u fazi testiranja, želim pratiti kako mi koža reaguje a svakako ću napraviti update ako bude nešto zanimljivo za prijaviti. Za osobe izuzetno osjetljive kože ili kože sa nekom vrstom iritacija, dermatitisa itd. iskreno bih preporučila bakuchiol kao biljnu i mnogo blažu verziju retinola. Ja sam ga koristila svo ovo vrijeme, zajedno sa brojnim drugim aktivnim sastojcima i nisam imala nikakvih problema (a sjetite se koliko me p.dermatitis mučio). Ali, da se prvo podsjetimo šta je retinol a šta su retinoidi, koja je razlika između njih, kako pripremiti kožu za početak korištenja retinola + posebne preporuke za osjetljivu kožu po ovom pitanju te sam pripremila svoju dnevnu i noćnu rutinu u sklopu koje je retinol glavna zvijezda.

Retinoidi, retinol i osjetljiva koža

Prije svega, voljela bih da se prvo dotaknemo razlike između retinola i retinoida – ova dva naziva se često naizmjenično koriste ali postoji razlika. RETINOID je širi izraz koji obuhvata cijelu porodicu derivata vitamina A. Različite vrste retinoida uključuju:

 • Esteri retinola
 • Retinol
 • Retinaldehyde
 • Esteri retinoične kiseline
 • Adapalene
 • Tretinoin
 • Tazarotene
 • Trifarotene
 • Isotretinoin

Generalno, redovna upotreba retinoida pruža poboljšanje kože u vidu manje finih linija i bora, čvršću kožu, ujednačeniji ton kože i manje čestu pojavu bubuljica.

RETINOL je jedna specifična vrsta retinoida – najčešći retinoid iza kojeg stoji ogroman broj istraživanja. Dermatolozi obično spominju retinol kao “zlatni standard” po pitanju anti-aging sastojaka zato što iza njega stoje decenije istraživanja koje nepobitno dokazuju njegovo efikasno djelovanje na kožu. A da bi najbolje razumjeli koji retinoid izabrati, mislim da je neophodno shvatiti kako naša tijela na kraju uvijek koriste aktivnu formu vitamina A, a to je retinoična kiselina. Ona se veže na retinoidne receptore u našim tijelima, čime se normalizuje ćelijska obnova. I što je retinoid bliže retinoičnoj kiselini, to je jači. Ispod sam rangirala retinoide od najslabijih, do najjačih.

ESTERI RETINOLA – najefektiniji je retinyl propionate, potom retinyl palmitate dok su retinyl acetate i retinyl linoleate najslabiji (zbog toga se kombinuju jedan sa drugim ili drugim retinoidima)
RETINOL -najpopularniji, sa njim se dobija efektivniji oblik vitamina A u odnosu na estere.Može isušivati i izazvati iritacije, ne koliko jači tretinoin ali čak i normalna koža nekada treba da se navikne na njega.
RETINALDEHYDE – poznat i kao RETINAL se u našoj koži direktno pretvara u retinoičnu kiselinu. Nekih 20 puta je jači od retinola, izaziva isušivanje i nosi mogućnost iritacije ali mnogo manje nego retinol. Pogotovo je efektan kod tretiranja akni jer djeluje i antibakterijski.

ESTERI RETINOIČNE KISELINE – nova generacija retinoida o kojoj se ne zna baš sve ali za sada djeluju veoma obećavajućer jer su aktivniji od retinola, ali uz manje iritacija. Tu spadaju retinyl retinoate (generalno se dobro podnosi) i hydroxypinacolone retinoate (HPR) poznatiji i kao “granaktivni retinoid”. Granaktivni retinoid je kompleks koji sadrži aktivni sastojak HPR u omjeru 1:10 u odnosu na dimethyl isosorbide (otopinu). Zato, kada vidite procenat granaktivnog retinoida, podijelite ga sa 10 kako bi dobili pravu koncentraciju HPR-a. The Ordinary Granactive Retinoid 2% in Squalane sadrži 0.2% HPR. The Ordinary Granactive Retinoid 5% in Squalane sadrži 0.5% HPR. RETINOIČNA KISELINA (Adaptalene, Trifarotene , Tretinoin/Retin-A, Tazarotene/Tazorac je najjači koji se nanosi na kožu, Isotretinoin/Accutane se propisuje oralno)

6 stvari koje treba znati kod korištenja retinola (a imate osjetljivu kožu)

Znači, u situaciji ste da imate osjetljivu kožu a znatiželjni ste. Želite znati kako i da li bi vam retinol mogao odgovarati ali pribojavate se iritacija? Osim odabira vrste retinoida koji najmanje iritira kožu, ovo su stvari koje bi mogle pomoći da sve prođe glatko.

 1. Čišćenje kože uvijek mora biti blago a koža suha prije korištenja

Prije svega, koža mora biti pravilno očišćena prije korištenja retinola. Nježni čistač je veoma bitan u održavanju kože balansiranom. Ono što je sitnica a može biti važno jeste da nakon pranja lica obavezno ga i posušite prije nanošenja retinoida. Zašto? Jer vlažnost može da utiče da koža upije više proizvoda, što bi vas moglo prevariti da i koristite više proizvoda.

 1. Prvo počnite testiranje nježnijom verzijom

Kao što smo mogli zaključiti iz dva istraživanja koja sam prethodno spomenula, uvođenje retinoida u njegu bi bilo najpametnije početi sa blagim verzijama. Retinyl ester je super početak, recimo retinyl propionate.

 1. Maksimalno koristite hidratantne kreme

Korištenje bilo kojeg retinoida bez hidratantne kreme je loša ideja. Jednostavno vam je potrebna dodatna hidratacija koja neće ometati retinoide da rade svoj posao a može zaštititi kožu od potencijalne iritacije. Možete kremu nanijeti prije retinoida, poslije retinoida, možete ukapati retinoid u kremu ili koristiti “sendvič” metodu (krema, retinoid, ponovo krema) – kako god vam odgovara, samo je bitno da je koristite.

 1. Ne treba pretjerivati

Istina je da se vremenom može poboljšati tolerancija na retinoide – doduše, neko ostane na niskoj koncentraciji jer je efektna ali ne iritira (ima i toga, ne treba graditi toleranciju na silu). Ali generalno pravilo je da ne treba pretjerivati ni sa količinom po nanošenju a ni po učestalosti. Mala količina veličine zrna graška 2 noći u sedmici je super za početak. Ja sam počela sa samo jednom noći sedmično, potom dvije. Bitno je pratiti kako koža reaguje. Ako nema suhoće, crvenila ili perutanja onda može da se pređe na tri noći sedmično, potom svaku drugu noć. Nemojte misliti da ne izvlačite maksimum iz retinola ako ga ne koristite svaku noć – postoje istraživanja koja ukazuju da 3x sedmično daje izuzetne rezultate.

 1. Izbjegavati druge potencijalno iritantne sastojke u njezi

Tokom korištenja retinoida, generalno ali pogotovo ako imate osjetljivu kožu, treba izbjegavati kiseline poput glikolne kiseline. Isto kao što treba izbjegavati sapune jer isušuju, i tonike na bazi alkohola iz istog razloga (isušuju) – tako treba izbjegavati potencijalne iritanse a glikolna kiselina to može biti. Preskočite i pilinge sa česticama ali i korištenje više retinoida istovremeno.

 1. Dajte prednost kremastim formulacijama

Pored toga što je mudro započeti sa blagim retinoidom i sa niskom koncentracijom istog, treba znati da su kremaste formulacije bolje jer one u gelu i serumima imaju veću koncentraciju. Obratite pažnju i da proizvod koji koristite a sadrži retinoid nema u sebi parfeme ili druge sastojke koji mogu izazvati reakcije osjetljivoj koži.

BAKUCHIOL je najbolji za veoma osjetljivu kožu. Već sam pisala o biljnoj alternativi retinoidima (klik ovdje!) te bih bakuchiol iskreno mogla preporučiti osobama sa veoma osjetljivom kožom.

5 zabluda o retinoidima i retinolu
 • ne trebate imati bore da bi ga mogli početi koristiti – sredina dvadesetih godina života je idealna za uvođenje retinola u rutinu. Ja sam čak malo zakasnila 🙂
 • neće istanjiti kožu – upravo suprotno, učiniti će je nešto debljom jer potiču prirodnu proizvodnju kolagena
 • ne povećavaju rizik od raka kože – iako mogu učiniti kožu osjetljivijom, to ne znači da je zbog njih sklonija oštećenjima
 • SPF se ne može preskakati – bez obzira koristili retinoide ili ne, korištenjem UV zaštite ćete u svakom slučaju smanjiti mogućnost nastanka raka kože kao naravno i svih oštećenja kože
 • nije bolje koristiti ih isključivo tokom zime – ovu sam zabludi imala i ja. Kasne ljetne noći i početak jeseni su možda idealan period korištenja jer je zimi koža osjetljivija i sklonija suhoći

Kako sam pripremila kožu za retinol tj. Kako uvesti retinol u rutinu?


Što se čišćenja i skidanja šminke tiče, proizvodi koje koristim su svakako prilagođeni osjetljivoj koži – od Mak Skincare Naked Face i Clinique TTDO balzama, Rilastil Aqua micelarne pa do Noreva Actipur i Olival Amino Gela, svi su bez sulfata i iritansa. Svoju soničnu četku za čišćenje kože svakako sam koristila umjereno (jednom, eventualno dva puta sedmično), tako da prestanak nije problem (predostrožnosti radi). Pošto je preporučljivo koristiti niacinamide prije retinola i retinoida, njega učestalije ubacujem u rutinu a prestala sam sa korištenjem AHA kiselina. U rutini kada se uvodi retinol je poželjno imati što više hidratantnih i hranljivih sastojaka, zato su svi proizvodi sa ceramidima, probioticima, hijaluronom, skvalanom i ostalim uljima svakog dana u rotaciji.

Poželjno je započeti sa slabijim koncentracijama, postepeno, što znači i da ne trebamo na početku učestalo da ga koristimo. Tek ako nakon dvije sedmice korištenja upratimo da nam koža nema negativnih reakcija, možemo razmišljati da umjesto 1-2 puta sedmično tu frekvenciju povećamo za još jedan dan u sedmici. U svakom slučaju ne treba brzati, biti nestrpljiv već bez opterećenja i žurbe krenuti u ovu priču.

Retinol koristimo u sklopu noćne rutine ali kako? Postoji više pristupa ali ja bih preporučila jedan od ova dva; “sendvič” metoda kada nanosimo kremu, pa retinol, pa ako ima za tim potrebe opet kremu. Krema-retinol ili krema-retinol-krema su ispravni pristupi, a koji vama najbolje odgovara će ovisiti od tipa i potreba vaše kože ali i formulacije retinola/retinoida koji koristite. Nekome će biti potreban taj treći sloj, kada krema “zaključa” retinol, dok će drugima hidratantna baza prije retinola biti dovoljna. Budite bez brige, retinol će i dalje prodrijeti do kože čak i ako ga nanosite preko kreme. Uloga kreme prije retinola jeste da uspori brzinu kojom retinol prodire u kožu, što će umanjiti njegov potencijal za iritacije. Biti će efektan, ali bez iritacija – što je idealno za svaku a pogotovo osjetljivu kožu. Naravno, ako vam koža nije osjetljiva i koristite nisku koncentraciju, možete nanijeti retinol na suhu i čistu kožu a potom kremu – ovakvo korištenje nije loše ali ako prilikom njega primjetite iritaciju ili crvenilo, samo se vratite na neki od prethodna dva pristupa koja sam spomenula.

Ovi se sastojci NE KORISTE zajedno:

RETINOIDI/RETINOL ne koristiti sa AHA, BHA, BENZOYL PEROXIDE, VITAMIN C
BENZOYL PEROXIDE ne koristiti uz TRETINOIN

Ove je sastojke POŽELJNO KORISTITI zajedno:

RETINOIDI + HYALURON, CERAMIDI
RETINOL + NIACINAMIDE
RETINOL + HYLAURON
NIACINAMIDE prije RETINOIDA

Moja dnevna i noćna rutina sa retinolom

JUTRO: umivanje vodom ili malo Noreva Actipur gela u dlanu zapjeniti, nanijeti na kožu i isprati mlakom vodom. Ovo je nježan proizvod za čišćenje bez sulfata i baš fino osvježi kožu. Kožu posušiti a potom osvježiti Ingea Multifunction Gold maglicom za lice. Potom (dok je koža još navlažena) nanosim neki od hijaluronskih seruma – trenutno su mi omiljeni Olival 4H Hidrator a ujedno trošim posljednje kapi omiljenog Vichy H.A. Epidermic Fillera. Nakon njega, cilj mi je dovršiti i Vichy Mineral 89. Navika mi je da poslije hijalurona vlažnost “zaključam” esencijom, tako da e COSRX esencija sa puževom sluzi naredni korak. Na okoloočno područje nanesem Origins Ginzing Refreshing kremu koja ima adaptogene ekstrakte (cordyceps, ginseng), pantenol, biotin, karite puter, FAEX ekstrakt (izvor beta glukana, antioksidans), hijaluron, ekstrakt Bajkalske kapice (Scutellaria Baicalensis) koji ovu kremu čini pogodnom i za osobe sa seborejom ali i svim stanjima kože izazvanim Malassezia furfur, pošto ima antimikrobno djelovanje.

Potom miksam hranljivu neutralnu kremu sa serumom koji sadrži Vitamin C. Da razbijemo mit : dok koristite retinol, možete koristiti vitamin C – ali ne istovremeno sa retinolom. Znači, vitamin C tokom dana a retinol tokom noći je sasvim uredu. Zato uzmem recimo dvije pumpice Skintegra Una kreme + 2-3 kapi Rilastil D-clar koncentrat za depigmentaciju u kapima. Ta kombinacija mi je tako dobra da joj se iznova vraćam. Druga verzija bi bila Novexpert Velvety Hydro-Biotic Fluid + 2-3 kapi Rilastil D-clar koncentrat za depigmentaciju u kapima. Poslužili bi i La Roche-Posay Toleriane kreme i fluidi jer su kremasti, lijepo nahrane kožu a neutralni su. Primjetila sam da preferiram koristiti vitamin C u kapima tako da bih u tom smislu najtoplije preporučila ove Rilastil kapi ali i Olival vitaminski C serum. Potom ide nanošenje SPF zaštite i kozmetike. Tu mi je još uvijek aktuelan Olival Professional Fluid za lice SPF30 jer je odličan ispod šminke.

NOĆ: skidanje šminke počinje laganom masažom čistim prstima uz pomoć Mak Skincare Naked Face balzama. Tako je divno nježan a skine i vodootpornu maskaru – kvalitetniji a pristupačniji balzam od ovog još uvijek nisam pronašla. Vrhunski je. Potom ide umivanje sa Origins Checks and Balances pjenušavim gelom koji mi se također mnogo dopada (veoma moguće da budem nabavila full pakovanje nakon što istrošim tester). Po potrebi lice našpricam termalnom vodom ili Nacomi hidratantnim tonerom, te nanesem Balea Urea okoloočnu koja je savršena za osjetljive i suhe kapke. Generalno cijelu Balea Urea liniju za lice koristim već duže vremena te je također jedna od najpristupačnijih a najkvalitetnijih koje sam pronašla. Sada ide pravljenje “sendviča”kreme i retinola. Da li će se retinol naći u sredini između dva sloja kreme, da li će ići krema a potom retinol – ili obratno, retinol na suhu kožu a onda krema – je individualna stvar.

Ja koristim The Ordinary Retinol 0.2% In Squalane i stvarno ga moram pohvaliti. Ova koncentracija je izvrsna za početnike kada je retinol u pitanju i veoma je nježna. Ja nisam iskusila baš nikakvu reakciju i sada već postepeno počinjem ukidati kremu kao bazu. Jer, ovaj TO retinol u skvalanu ima teksturu poput ulanog seruma i sam po sebi je dosta hranljiv. Zato nisam imala potrebu da preko njega nanosim kremu. Zato je moja dosadašnja rutina izgledala tako što bih koristila Clinique Moisture Surge 100H kremu, sačekala da se većinski upije a onda par kapi TO seruma sa retinolom ravnomjerno bih nanijela preko cijelog lica. Clinique krema je odlična u kombinaciji sa TO retinolom a pored nje volim i u ovu svrhu preporučujem Mak Skincare Skin Harmony kremu ili COSRX All in One kremu sa puževom sluzi.

DODACI: u ovu dodatnu kategoriju bih svrstala Petitfee Gold&Snail hidrogel flastere za okoloočnu regiju – super su hidratantni a višak seruma u kojem su natopljeni nanesem gdje imam borice mrštilice. Sve sheet maske također ovdje ubrajam jer su odličan način da koži damo boost hidratacije (omiljene su mi Missha od crvenog ginsenga i It'S SKIN Power 10 Formula VE roza sheet maska). Kada se zaželim klasične maske, onda koristim Rilastil Hidratantnu masku sa hijaluronskom kiselinom niske i visoke molekularne težine, ceramidima i uljem noćurka. Pilinge tokom korištenja retinola izbjegavam ali ako baš imam potrebu za njima, onda je najnježniji za koji znam Skinematiic Luminous enzimski piling/maska sa rižom – još jedan izuzetno dobar proizvod kloji možete nabaviti po povoljnoj cijeni. Idealan je za osjetljivu kožu, veoma blag tako da bih jedino njega uzela u obzir. Klavuu Nourishing Care Lip Sleeping Pack je jedina intenzivna maska za usne u čijem sastavu nema parafina – tako da je mnogo poželjnija u mojim očima od više proslavljene Laneige maske (koja ima parafin). Ipak se maske i balzami pojedu tokom nošenja tako da nisam željela praviti kompromis po tom pitanju. Maska je ustvari najbolji balzam za usne koji sam ikada isprobala tako da ću sebi nabaviti još koji komad tokom naredne iHerb narudžbe 🙂

Ovo bi bili svi proizvodi koje trenutno koristim a logično, vjerovatno većina nema i ne koristi baš identične kombinacije proizvoda koje ja imam. Poenta je bila da prenesem taj neki svoj princip prema kojem sam uvela retinol u njegu svoje veoma osjetljive kože – bez ikakvih reakcija! Što je uvijek odlično postignuće, a pogotovo kada je koža skloa reakcijama, iritacijama, crvenilu i dermatitisu poput moje. Nadam se da sam ovim tekstom mogla malo “skinuti paučinu sa očiju” jer znam koliko čovjek sebi može istripovati da je uvođenje retinola jako komplikovana stvar. A zaista nije. Samo je potrebno malo predostrožnosti.

Kako uvesti retinol u rutinu?
Kako uvesti retinol u rutinu?
Kako uvesti retinol u rutinu?
Kako uvesti retinol u rutinu?
Kako uvesti retinol u rutinu?
Kako uvesti retinol u rutinu?

4 Comments

 1. Biljana
  24 Septembra, 2021 / 6:38 am

  Jako fin tekst. 🙂 Zanimalo bi me ima li potrebe i da li se smije koristiti Azelaična kiselina sa Retinolom G&G game 5? Naravno ne u isti dan? 🙂

  • selma
   Autor
   25 Septembra, 2021 / 6:29 am

   Hvala Biljana ♥️ Pa prema onome što sam čitala, u slučaju da osoba želi tretirati hiperpigmentaciju, melasmu, “staračke mrlje” i postinflamatornu hiperpigmentaciju – da. U nekim slučajevima se preporučuju kod kože sklone aknama i u slučaju proširenih pora (ali to je teže potkrijepiti). Postoje indikacije da, ako se azelaična koristi jedan dan a retinol drugi, onda se ubrzava posvjetljivanje kože. Oni rade istu stvar zasebno, ali zajedničkim snagama ubrzavaju djelovanje. Čak i djeluju na sličnoj pH vrijednosti; retinol je najefektivniji na pH 5.6 a azelaična kiselina u rasponu pH 4.0 – 5.0
   Međutim, njihovo kombinovanje bi se oslanjalo na razumno i oprezno korištenje a svi korisnici nisu baš vješti po tom pitanju, zbog toga rezervacije pri preporuci.
   U svakom slučaju se osjetljivoj koži to ne preporučuje, znači i moj odgovor bi za osjetljivu kožu bio ne. Bakuchiol i azelaična tokom sedmice bi bili dovoljni. No ako smatraš da ti koža može podnijeti tu kombinaciju, možeš pokušati i procijeniti tokom sedmice kako koža reaguje. U odvojenim danima bi ih koristila, uz dosta hidratacije i obavezan SPF. Nadam se da sam pomogla 😊

   • Biljana
    25 Septembra, 2021 / 8:43 pm

    Naravno da jesi. Hvala, mozda cu ipak Azelaicnu proslijediti bratu. ☺️ a spf svakako. Uvijek i zauvijek 😀 hvala jos jednom.

    • selma
     Autor
     18 Oktobra, 2021 / 6:47 pm

     Nema na čemu pa neka brat onda koristi blagodeti azelaične – ja sam također potpuno u fazonu sa retinolom. Mislim da ću nabaviti intenzivnije verzije od The Ordinaryja tako da uskoro stiže i tekst o tome koji njihov retinol odabrati za određene potrebe, komparacija po jačini i naravno iskustva. Can't wait! 😀

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?