Iced Matcha Latte [ recept za ljetno osvježenje ]

Iced Matcha Latte [ recept za ljetno osvježenje ]

Koliko često pišem o Južnoj Koreji, pomislili bi da sam bacila oko isključivo na taj dio Azije. Nije baš daleko od istine ali, ukoliko bi mi se nekada ukazala prilika, pored Južne Koreje bih definitivno posjetila Japan. Nedavno sam gledala prilog o Yuriko Koike – gradonačelnici Tokija – i ostala sam oduševljena! Gospođa Yuriko je divna i inspirativna osoba, kako svojim načinom razmišljanja, razbijanjem predrasuda, borbi za prava svih uključujući žene i sveukupnim angažmanom te mudrim političkim potezima. Kada moje izučavanje korejskog jezika nekada naiđe na otpor ili prepreku, ili se jednostavno upitam koliko je realistično da ću nekada moći iskoristiti to znanje ukoliko bih ga usvojila – sjetim se da se Yuriko Koike prebacila sa studija Sociologije na studiranje Arapskog jezika, što joj se u konačnici isplatilo i pokazalo kao strateški potez. Zaista, Arapski jezik u Japanu i ne zvuči kao najpraktičniji izbor ali – nikada se ne zna. Svakako da je idealno kada bi se čovjek bavio nečim što uistinu voli i u čemu uživa.

Sada je i pored silne želje Japan dosta daleko, tako da se služim sitnicama koje bi me približile tom dijelu svijeta. Matcha je jedna od tih sitnica. A matcha je sveprisutan u svakodnevnici Japana, pogotovo u Kyoto regiji gdje se uzgajaju listovi jednih od najkvalitetnijih matcha čajeva. I matcha se može pronaći u svemu od matcha čaja, matcha mochi rižinih kolačića, matcha tiramisua – postoji cijeli čarobni matcha svijet koji bih veoma rado istražila. Ali, prvo da se podsjetimo šta je matcha čaj i po čemu se razlikuje od nama poznatog klasičnog zelenog čaja.

Šta je matcha čaj?

Svima nam je poznat gorki okus zelenog čaja, koji meni lično nije “sjeo” na prvu ali kasnije sam mu postala privržena. Zeleni čaj je jedna od najboljih vrsta čaja (ako ne i najbolji) koji sebi možemo pripremiti. Iako mi je menta ipak favorit ukusom, svjesna sam dobrobiti zelenog čaja kojeg smatram jednim od najjačih saveznika u održavanju dobrog zdravlja.

Zeleni čaj, posebno njegova podvrsta, matcha zeleni čaj, izuzetno je bogat antioksidansima i mnoge studije pokazuju da ima utjecaj na slobodne radikale u tijelu, odnosno da štiti od mnogih bolesti. Povećava psihofizičku energiju i olakšava održavanje zdrave tjelesne težine, omogućuje pH ravnotežu i detoksikaciju organizma, alternativa je za kafu bez neprijatnog osjećaja nervoze i podiže raspoloženje. Kada radim kardio, često me možete vidjeti sa termosicom zelenog čaja, što nije bezrazložno – može povećati rad metabolizma za 30%. Matcha je kao vrsta zelenog čaja porijeklom iz Japana a nama je dostupan u obliku mljevenog praha listova zelenog čaja.

Koja je razlika između “običnog” zelenog čaja i matcha čaja?

Jedini način na koji se može u potpunosti iskoristiti puni potencijal zelenog čaja je konzumacija čitavog lista, pa se preporučuje piti matchu koja se dobija mljevenjem cijelog lista zelenog čaja i pruža vitamine, minerale, antioksidanse i aminokiseline koje ne možete unijeti u tijelo ako pijete običan zeleni čaj.

Postoje dvije osnovne vrste Matcha čajeva, a to su usucha i koicha. Razlika je da se usucha proizvodi iz listića biljke koje su mlađe od 30 godina, a koicha od listića biljke starije od 30 godina. Koicha se u ceremoniji čaja radi iz manje vode i ima slađi okus. Koicha je cjenjeniji i skuplji od usuche. Zbog opisa pripreme dmBio matcha čaja vjerujem da je riječ o usucha varijanti, obzirom na povoljnu cijenu. Prije je manje pakovanje sa matcha čajem u kesicama koštalo cca 8-10KM a sada sam kupila teglicu koja košta 19KM. Poenta sa matchom jeste da i povoljni matcha čaj nije jeftin. Pogotovo nije jeftino na redovnoj bazi naručivati matcha to-go, tako da je ova kućna varijanta možda i najisplativija.

U nastavku sa vama dijelim najjednostavniji recept za osvježavajući ledeni matcha latte koji će uljepšati preostale dane ljeta te sve što vam je potrebno da bi u kućnoj atmosferi pripremili matcha latte kojeg se ni kafići ne bi posramili.

Iced Matcha Latte [ recept za ljetno osvježenje ]

1 kafena kašika matcha praha, 1-2 supene kašike vruće vode, 200 ml mlijeka po izboru (ja sam koristila bademovo), 1 kafena kašika meda, led, limeta, svježi listovi bosiljka i/ili mente

  • MATCHA PRAH – veoma je bitno da okosnica i glavni sastojak bude kvalitetan. Moje povjerenje uvijek ide dmBio proizvodima koji imaju prednost što ih mogu preporučiti čitateljima i čitateljicama u BiH ali i svima koji me čitaju izvan BiH. Dostupnost, kvalitet i povoljnost svakako da čine dmBio matcha čaj super izborom. A ako se nalazite u Sarajevu, onda definitivno ide preporuka za kupovinu ne samo matcha već i svakog željenog čaja u Franz & Sophie kao i Kući čaja.
  • VODA – vruća voda uz mućenje olakšava da se matcha prah potpuno rastvori
  • MLIJEKO – meni je inače omiljeno bademovo mlijeko koje sam koristila i u ovom receptu ali osjećajte se slobodno koristiti ono koje je po vašem ukusu i preferencama
  • MED – možete ga izostaviti iako je makar mrvica na vrhu kašike dovoljna da se balasira blago gorka aroma matcha čaja. Med svakako da treba nabaviti iz domaće proizvodnje (o tome sam detaljno pisala u ovom članku, klik!), ali ga možete zamijeniti agava ili javorovim sirupom

Od “opreme” vam neće praviti problem ukoliko nemate mutilicu za matcha čaj od bambusa, postoje mnogi načini kako se snaći. Od blendera poput Nutribulleta, štapnog miksera, mutilice za mlijeko do obične kuhinjske mutilice ili mućkanja u tegli – uvijek postoji način, tako da se ne osjećate sputano da uživate u matcha čaju. Ja sam koristila mutilicu za mlijeko i odlično me poslužila. 

Prvo sam u zdjelici pomiješala matcha čaj sa vrućom vodom i kružnim pokretima mutilicom za mlijeko uspješno razbila sve grudvice te dobila pastu od matcha čaja. Kasnije sam dodala još malo vode i još mutila da bih imala dovoljno matcha smjese za dekoraciju – ovaj dio ostavljam vama jer nekome prezentacija nije toliko bitnate ima praktičan pristup pripremi. Potom sam dvije čaše napunila ledom i kriškama limete. U manjem bokalu sam ponovo svojom mutilicom za mlijeko umutila bademovo mlijeko sa medom te ovom mješavinom prelila kocke leda i limetu. Onda sam dodala matcha mješavinu i odmah servirala. Super jednostavno, super osvježavajuće i super ukusno – osjećam se na korak bliže Japanu dok ispijam svoju čašu finog ledenog matcha latte-a. Nadam se da će i vama prirediti imaginarno putovanje dok vas istovremeno hladi i osvježava.

Matcha latte [ recept za ljetno osvježenje ]
Matcha latte [ recept za ljetno osvježenje ]
Matcha latte [ recept za ljetno osvježenje ]
Matcha latte [ recept za ljetno osvježenje ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?