Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?

Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?

Nakon članka u kojem sam vas provela kroz (bukvalno) inventar sve preparative koju imam, došao je na red vodič kroz sastojke – koje kombinovati a koje ne? Prije svega se moramo podsjetiti na svaki sastojak, koja mu je svrha, zbog čega bi ga neko želio ili trebao uključiti u svoju rutinu. Potom sam shvatila da je dosta nejasno samo spomenuti recimo vitamin B, postbiotike, minerale i okluzive – zato sam napravila kraću organizaciju šta sve potpada pod određenim sastojkom. Ovo bi moglo olakšati tumačenje liste sastojaka proizvoda koje imate kod kuće ali i onih koje planirate kupiti. Detaljnije ću pisati o tematici emolijensa, okluziva i humektanata u tekstu koji će biti posvećen meni omiljenim kremama – ali i u ovom članku se osvrćem na njih, šta spada u svaku kategoriju. I na kraju, mini vodič koje sastojke ne treba kombinovati a koje je poželjno kombinovati.

VITAMIN A

Generalno, redovna upotreba retinoida pruža poboljšanje kože u vidu manje finih linija i bora, čvršću kožu, ujednačeniji ton kože i manje čestu pojavu bubuljica. Retinol je jedna specifična vrsta retinoida – najčešći retinoid iza kojeg stoji ogroman broj istraživanja. Dermatolozi obično spominju retinol kao “zlatni standard” po pitanju anti-aging sastojaka zato što iza njega stoje decenije istraživanja koje nepobitno dokazuju njegovo efikasno djelovanje na kožu. A da bi najbolje razumjeli koji retinoid izabrati, mislim da je neophodno shvatiti kako naša tijela na kraju uvijek koriste aktivnu formu vitamina A, a to je retinoična kiselina. Ona se veže na retinoidne receptore u našim tijelima, čime se normalizuje ćelijska obnova. I što je retinoid bliže retinoičnoj kiselini, to je jači. Ispod sam rangirala retinoide od najslabijih, do najjačih.

VITAMIN A : 

 • ESTERI RETINOLA
 • RETINOL
 • RETINALDEHYDE
 • ESTERI RETINOIČNE KISELINE
 • ADAPALENE
 • TRETINOIN
 • TAZAROTENE
 • TRIFAROTENE
 • ISOTRETINOIN

VITAMIN B

U svijetu kojim caruju vitamin A i vitamin C, jedna skupina je nepravedno zapostavljena – i da, riječ je vitaminima B kompleksa. Nerijetko sam znala pročitati kako preparativa obogaćena vitaminima B može pomoći kod hiperpigmentacije, ublažavanja pojave akni, također pomažući kod omekšavanja kože ali i kod omekšavanja izgleda finih linija.Vitamin B je antioksidans koji pomaže te djeluje kao prevencija po pitanju finih linija i uopštenih znakova starenja kože. Uz kontinuirano korištenje se navodi da vitamin B može smanjiti crvenilo kože te joj poboljšati teksturu. Ono gdje priča o vitaminima B kompleksa postaje malo komplikovana je kod njihove podjele tj. klasifikacije. Postoji ukupno osam vrsta vitamina B ali su im nazivi dati u rasponu B1 – B12. Naš fokus će biti na samo tri vrste vitamina B; riječ je o vitaminu B3, B5 i B7. Svaki od njih ima specifične benefite ali im je zajedničko to što djeluju kao antioksidansi koji se bore protiv djelovanja zagađenja na kožu te jačaju zaštitnu barijeru kože. 

Vitamin B3 – Vitamin B3, također poznat kao niacin, je jedan od najboljih vitamina B kompleksa za kožu. Preporučuje se ljudima sa rozaceom, aknama te sklonosti ka crvenilu. Proizvodi koji u sastavu imaju niacinamid/ nikotinamid su ključni po pitanju poboljšanja tonusa i teksture kože. Zbog njegovih protuupalnih svojstava, B3 se istakao kao ključni igrač u zaštiti kože od preuranjenog starenja. 

Vitamin B5 – Vitamin B5 se također zove pantenol ili pantonenska kiselina, funkcioniše kao humektant koji zadržava vlažnost kože te je duže održava hidratiziranom. Ako vam je koža suha ili beživotna, ovaj vitamin je prava stvar. Pantenol je sjajan kada je u pitanju obnova kože, smirenje i regeneracija. Vitamin B5 se u tijelu koristi za proizvodnju hormona, tako da svi koji se suočavaju sa bubuljicama i aknama uslijed hormonalnih promjena trebaju obratiti pažnju na pantenol (što obuhvata veliki broj ljudi, od hormonalnih tinejdžera pa do žena u menopauzi ili trudnica). 

Vitamin B7 – Vjerovatno ste već upoznati sa vitaminom B7, kolokvijalno poznatijim pod nazivom biotin. On je podloga svake kože, kose i nokta koji postoji. Vitamin B7 poboljšava kvalitetu i radi na njenom održavanju. 

VITAMIN B :

 • VITAMIN B3 – NIACINAMIDE
 • VITAMIN B5 – PANTENOL
 • VITAMIN B7 – BIOTIN
 • VITAMIN B12 – COBALAMINE

VITAMIN C

Vitamin C je antioksidans topiv u vodi i najobilatiji je od svih antioksidansa u koži. Njegova biološki aktivna forma, L-askorbinska kiselina, je alfa-hidroksi kiselina i sudjelujući faktor u sintezi kolagena. Vitamin C je jedan od najbolje istraženih vitamina u svrhe anti-ageing djelovanja. Uloga vitamina C u zdravlju kože je predmet diskusije još od iskustva 1930-tih da je lijek za skorbut. Sudjelujuća uloga u sintezi kolagena je bila prva funkcija vitamina C koja je bila u bliskoj vezi sa simptomima skorbuta i dio shvatanja važnosti te funkcije za održavanje zdravlja kože tokom cijelog životnog vijeka. Dodatno, antioksidativna aktivnost vitamina C da je učinila izvrsnim kandidatom za zaštitni faktor od UV izlaganja. Kada koristiti vitamin C? Postoje razne teorije ali ako vam ga koža dobro toleriše, nema razloga da ga ne koristite po potrebi ujutro ili navečer. Ono što bih uzela u obzir pri određivanju učestalosti korištenja jeste sugestija da se vitamin C ne koristi svaki dan. Ako ga koristite svaki dan, receptori za vitamin C se zasite i onda nema efekta. Idealno bi bilo korištenje svakih 48 do 72 sata. 

VITAMIN C :

 • L-ASCORBIC ACID (LAA)
 • MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE
 • ASCORBYL PALMITATE
 • ASCORBYL TETRAISOPALMITATE
 • ASCORBIC GLUCOSAMINE
 • TETRAHEXYLDECYL ASCORBATE
 • SODIUM ASCORBYL PHOSPHATE

ALPHA HYDROXY ACIDS (AHA)

Alfa-hidroksi kiseline (AHA) su porodica kiselina koje se dobiju iz šećerne trske, mlijeka ili voća. Pet je tipova alfa hidroksi kiselina koje se najčešće koriste u kozmetičkoj industriji: 1. glikolna kiselina (ekstrakt šećerne trske)2. mliječna kiselina (ekstrakt mlijeka), 3. jabučna kiselina (ekstrakt jabuke), 4. limunska kiselina (ekstrakt limuna) i 5. vinska kiselina (ekstrakt grožđa). Brojni istraživači su iznijeli pretpostavku da AHA funkcionišu tako što preopterećuju ćelije sa jonima kalcija, što dovodi do smrti ćelija – i samim time do “forsirane” eksfolijacije.

ALPHA HYDROXY ACIDS (AHA)

 • GLYCOLIC ACID (glikolna)
 • LACTIC ACID (mliječna) 
 • MALIC ACID (jabučna)
 • TARTARIC ACID (vinska)
 • CITRIC ACID (limunska)
 • MANDELIC ACID (mandelična/ bademova)

BETA HYDROXY ACIDS (BHA)

Beta-hidroksi kiseline (BHA) se dobiju iz kore vrbe ili lišća zimzelenih biljaka. Postoji samo jedna BHA a to je salicilna kiselina, ali derivati poput betaine salicylate također mogu imati sličan efekat. BHA djeluju tako što omekšavaju i razgrađuju “ljepilo” koje drži naše ćelije kože zajedno. Kada su te veze oslabljene, mrtve ćelije kože se lako skidaju, otkrivajući novu mladu kožu ispod. Obje, AHA i BHA, eksfoliraju površinu kože ali BHA imaju dodatnu sposobnost da duboko ulaze u pore. I imajući taj dublji pristup, eksfoliraju podstavu pora, što olabavlja začepljenja i omogućava ulju da lakše izađe (zbog toga su i odličan tretman za akne).

BETA HYDROXY ACIDS (BHA)

 • SALICYLIC ACID (SALICYLATE, SODIUM SALICYLATE, WILLOW BARK)
 • BETA HYDROXYBUTANOIC ACID
 • TROPIC ACID
 • TRETHONAIC ACID

BAKUCHIOL

Ono što je fascinantno jeste da bakuchiol zaista parira retinolu po pitanju djelovanja na kožu, plus što sa sobom nosi dodatne benefite koje retinol nema. Bakuchiol sjajno stimuliše proizvodnju kolagena – a za to postoje i klinička ispitivanja. Ali ono zbog čega je bakuchiol zaista zlata vrijedan je činjenica da ne nosi sa sobom teret koji retinol ima. Koža koja je osjetljiva,, suha ili sklona iritacijama (među njima i iritacijama od retinola), pronaći će saveznika u bakuchiolu. 

AZELAIC ACID (DICARBOXYLIC ACID)

Azelaična kiselina djeluje kao nježni leave-on eksfolijans koji pomaže otčepiti pore kože te joj rafiniše površinu. Ona također značajno umanjuje faktore u koži koji dovode do osjetljivosti, neravne površine te koži dostavlja benefite antioksidansa. Iako nije u potpunosti potvrđena, postoji teorija o mehanizmu djelovanja ove kiseline. Smatra se da azelaična kiselina manifestuje svoja antibakterijska svojstva tako što sprečava sintezu membranskog proteina kod aerobnih i anaerobnih bakterija, posebno Staphylococcus epidermidis i Propionibacterium acnes. Acne vulgaris također dovodi pod kontrolu tako što normalizuje proizvodnju keratina. Azelaična kiselina je efektna i kod tretiranja upalnih ali i neupalnih lezija. Može se reći da azelaična kiselina ima radarsku sposobnost da prekine tj. zaustavi ono što kožu iritira.

ALFA-LIPOIC ACID (UNIVERSAL ANTIOXIDANT) + PYCNOGENOL

Alfa-lipoinska kiselina je prirodna supstanca koja je poznata i kao “univerzalni antioksidans” jer je topiva i u vodi ali i u ulju. Ovo je razlikuje od BHA (koje su samo topive u ulju) i od AHA (koje su samo topive u vodi). Također ima sposobnost da potpomogne kapacitet kože pri eksfolijaciji i regeneraciji. Svojim specifičnim djelovanjem pomaže suhoj koži i ujednačava ten. Također ima blagu sposobnost da se bori sa upalnim procesima, što bi moglo biti od koristi osobama koje pate od akni ali ona ujedno sanira i štetu nanesenu izloženosti sunčevim zrakama. Postoje dokazi i da može zacijeliti ožiljke. Alfa-lipoinska kiselina omogućava koži da aktivira određene enzime koji pomažu da se oštećeni kolagen razgradi, a od njega su sačinjeni ožiljci i fine linije.
Nevjerovatan antioksidans, pycnogenol se pokazao 50 puta jačim po djelovanju od vitamina E a 20 puta je efektivniji od vitamina C po pitanju neutraliziranja slobodnih radikala koji nanose oštećenja koži vremenom. Ukratko, ovaj moćni antioksidans koji se koristi u formi ekstrakta iz kore francuskog primorskog bora, smanjuje izgled finih linija i bora.

PREBIOTIC, PROBIOTIC, POSTBIOTIC 

Probiotici su žive bakterije koje podržavaju zdrave bakterije u tijelu ali i na tijelu. Znamo da su neke bakterije dobre po nas, nisu sve loše. Sve više je studija koje ukazuju da probiotici u formi suplementa ali i lokalnog tretmana mogu pomoći u prevenciji i tretiranju kožnih stanja poput ekcema, akni, suhe kože te UV oštećenja. Neki probiotici dokazano podržavaju sposobnost kože da proizvodi ceramide ili lipide (masti) koji zadržavaju vlažnost u koži te kontrolišu bakterije koje izazivaju akne. Osobe koje pate od ekcema imaju niske nivoe ceramida, tako da njihova zamjena može biti veoma bitna. Studije sugerišu da korištenje probiotske preparative može smanjiti upalne akne te pomoći u kontroli suhe kože i ekcema. Više manjih ali značajnih istraživanja također sugeriše da probiotici pomažu kod ublažavanja efekata starenja kože.

PREBIOTICS

 • XYLITOL
 • RHAMNOSE
 • GLUCOMANNAN OLIGOSAHARIDE

PROBIOTICS

 • LACTOBACILLUS
 • BIFIDOBACTERIUM
 • VITREOSCILLA
 • + FERMENTS

POSTBIOTICS

 • HYALURONIC ACID
 • PEPTIDES
 • CERAMIDES

NATURAL MOISTURIZING FACTORS (NMF)

Natural Moisturising Factors (NMF) su elementi koji održavaju vanjski sloj kože dobro hidriranim. NMF se sastoje od različitih aminokiselina, masnih kiselina, triglicerida, uree, ceramida, fosfolipida, glicerida, saharida, sodium PCA, hijaluronske kiseline i brojnih drugih komponenata koje se prirodno nalaze u koži. Generalno je prihvaćeno da se NMF ponaša kao humektant. Interesantno je da su istraživanja pokazala kako se viskoznost NMF-a povećava kako se vlažnost smanjuje, time usporavajući brzinu dehidratacije kože. 

 • UREA
 • LACTATE
 • AMINO ACIDS
 • PCA (PYRROLIDONE CARBOXYLIC ACID)

OILS

Uzmimo za zlatni standard da je skvalan. Nemojte se zbuniti i pomiješati termin skvalan sa hijaluronskom kiselinom (koja se također nalazi u našoj koži prirodno – i biti će tema idućeg članka o njezi kože). Ali nećete pogriješiti ako budete kombinovali ova dva sastojka, pošto se lijepo slažu. Hijaluronska kiselina je humektant koja privlači vodu, dok je skvalan emolijens koji “zaključava” vlagu i smanjuje njen gubitak. Za najbolje rezultate se prvo nanosi hijaluronska kiselina, a potom skvalan. Skvalan ima veoma lijepu nemasnu teksturu, što ga čini pogodnim za sve tipove kože – uključujući osjetljivu. Rijetko da postoji mogućnost da izazove akne ili alrgijsku reakciju pošto ga već imamo u sklopu svoje kože. Sjajna je baza za šminku, upravo zbog svoje lakoće i zato što se brzo upija. Na blago vlažnu kožu je potrebno nanijeti tek par kapi. Površinu kože ostavlja baršunastom. Za razliku od ostalih ulja koja nisu baš idealna kao baza za šminku /često se razlijevaju i mogu dovesti do razdvajanja komponenti šminke), taj problem nije prisutan sa skvalan uljem. Divna stvar kod skvalana je ta što neće smetati bilo kojem drugom sastojku koji koristite u preparativi, pošto ne formira film preko kože. Čak može poboljšati apsorpciju drugih proizvoda tako što otčepljuje pore. Ostala su ulja sa liste odlična ali stepenicu poslije skvalana.

 • SQUALANE
 • CHIA SEED OIL
 • EVENING PRIMROSE OIL
 • WILD ROSE/ ROSEHIP OIL
 • BLUE TANSY
 • ARGAN OIL
 • JOJOBA OIL
 • OLIVE OIL
 • SUNFLOWER SEED OIL
 • SHEA BUTTER
 • ALMOND OIL
 • GRAPESEED OIL
 • APRICOT KERNEL OIL
 • IMMORTELLE OIL

MINERALS

Magnezij je mineral koji kožu štiti od oštećenja uslijed djelovanja slobodnih radikala, od inflamacije te je neophodan kako bi enzimi regulisali obnovu ćelija i proces obnavljanja. Mnogi koriste magnezij kao lokalni tretman za akne i akne povezane sa rozaceom. Ono u čemu magnezij sigurno može pomoći jesu crvenilo, suhoća i osjećaj svraba. Par oblika magnezija bi nam trebalo zapasti za oko zbog specifičnih funkcija koje imaju; magnesium hydroxide (nalazi se u magnezijevom mlijeku), magnesium PCA i magnesium carbonate. Magnesium PCA se ponaša kao humektant tako da pomaže koži privući više vlažnosti dok djeluje. Magnesium carbonate je mineralna so koju je najbolje koristiti radi njenih upijajućih svojstava te njenog talenta da balansira pH kože. 

Osim što je jako dobro dokumentovano njegovo djelovanje na akne, cink nosi cijeli niz benefita za kožu: od antioksidativnog djelovanja, potom činjenice da ovaj mineral smanjuje upalne procese kože te smiruje inflamaciju i crvenilo. Cink poboljšava imunu funkciju te balansira lučenje sebuma – samim time djelujući kao prevencija začepljenja pora. Znamo i da je najbolja opcija po pitanju UV zaštite, smiruje tjeme te pomaže kod oporavljanja kože od osipa. Pravi je multitasker.

MSM (Metil-sulfonil-metan) je organsko sumporno jedinjenje koje se sastoji od 4 elementa, sumpor, kisik, ugljik i hidrogen. Koža bez tonusa, bore, kao i suha, ispucala koža su sve rezultat gubitka kolagena. MSM zajedno sa vitaminom C djeluje na izgradnji novog, zdravog tkiva. MSM može normalizovati formiranje kolagena te drastično poboljšati stanje kože. Također smanjuje crvenilo, ubrzava iscjeljivanje ožiljaka, opekotina i ranica. Istraživanja su pokazala da je MSM visokoefikasan po pitanju poboljšavanja fleksibilnosti – pomaže pri proizvodnji fleksibilnog tkiva kože i mišića. Ovo sve dovodi do povećanja uopštene fleksibilnosti tijela jer dolazi do vraćanja nivoa “sokova” u tkivima – može se laički reći da ih “podmazuje”.

 • ZINC
 • COPPER
 • MAGNESIUM
 • CALCIUM
 • POTASSIUM
 • SILICA
 • MSM (Methylsulfonylmethane)

EMOLLIENTS/ EMOLIJENSI (omekšavaju i zaglađuju kožu)

 • ASTRINGENT: CYCLOMETHICONE, DIMETHICONE, ISOPROPYL MYRISTATE, OCTYL OCTANOATE
 • DRY: DECYL OLEATE, ISOPROPYL PALMITATE, ISOSTEARYL ALCOHOL
 • FATTY: PROPYLENE GLYCOL, OCTYL STEARATE, GLYCERYL STEARATE, JOJOBA OIL, CASTOR OIL
 • PROTECTIVE: ISOPROPYL ISOSTEARATE, DIISOPROPYL DILINOLEATE

OCCLUSIVES/ OKLUZIVI (pružaju barijeru, “sjede” na površini kože i spriječavaju transepidermalni gubitak vode/ vlažnosti)

 • HYDROCARBONS: PETROLEUM JELLY, PARAFFIN, MINERAL OIL, SQUALENE, CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE
 • FATTY: STEARIC ACID, LANOLIN ACID
 • FATTY ALCOHOL: LANOLIN, CETYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL
 • PHOSPHOLIPIDS: LECITHIN
 • POLYHYDRIC ALCOHOL: PROPYLENE GLYCOL
 • STEROL: CHOLESTEROL
 • HERBAL WAX: CANDELILLA, CARNAUBA
 • WAX ESTHERS: BEESWAX, LANOLIN, STEARYL STEARATE

HUMECTANTS/ HUMEKTANTI (vežu se za i zadržavaju vodu/ vlažnost u stratum corneum)

 • GELATIN
 • GLYCERIN
 • HONEY
 • HYALURONIC ACID
 • PANTHENOL
 • PROPYLENE GLYCOL
 • BUTYLENE GLYCOL
 • HYDROXY ACIDS: GLYCOLIC, LACTIC, SODIUM PCA
 • SORBITAL
 • UREA
 • SNAIL MUCIN
Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?

Ovi se sastojci NE KORISTE zajedno:

RETINOIDI/RETINOL ne koristiti sa AHA, BHA, BENZOYL PEROXIDE, VITAMIN C

SOAP-BASED CLEANSER (čistači sa sapunom) ne koristiti sa VITAMIN C

BENZOYL PEROXIDE ne koristiti sa TRETINOIN

NIACINAMIDE ne koristiti sa VITAMIN C

VITAMIN C ne koristiti sa AHA, BHA, RETINOL, BENZOYL PEROXIDE

CITRIC ACID ne koristiti sa VITAMIN C

AHA ne koristiti sa BHA

BAKUCHIOL ne koristiti sa AHA


Ove je sastojke POŽELJNO KORISTITI zajedno:

VITAMIN C + ANTIOXIDANTS

RETINOIDS + HYALURON, CERAMIDES

AZELAIC ACID + AHA, BHA

RETINOL + NIACINAMIDE

VITAMIN C + FERULIC ACID, VITAMIN E

VITAMIN C + SPF

RESVERATROL + GLYCOLIC ACID, LACTIC ACID

RETINOL + HYLAURON

PEPTIDES + VITAMIN C

AHA/ BHA + CERAMIDES

NIACINAMIDE prije RETINOIDA

PYCNOGENOL prije VITAMINA C

SQUALANE slobodno kombinovati sa ostalim sastojcima

Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?
Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?
Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?
Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?
Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?
Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?
Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?
Vodič kroz sastojke : koje kombinovati a koje ne?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?