Vodič kroz kreme za lice + kroz emolijense, okluzive i humektante

Vodič kroz kreme za lice + kroz emolijense, okluzive i humektante

Otkrivam vam svoju filozofiju kada je njega za lice u pitanju a najviše se tiče uloge krema u rutini. S obzirom da volim koristiti određene sastojke za ciljanje određenih potreba ili problema kože, shvatila sam da mi najbolje odgovaraju kreme koje su dosta jednostavne. Još od vremena kada mi je perioralni dermatitis bio aktivan a potom period oporavka je bio obilježen potragom za odgovarajućom kremom koja neće izazvati iritacije te će raditi na uspostavljanju balansa mikrobioma kože. Istovremeno sam očekivala da su takve kreme dobre baze za sve serume i sastojke koje ću kasnije miksati sa njima ali i da će poslužiti kao dobre baze za makeup. Izgleda da čak i od jednostavnih krema očekujemo dosta toga, zar ne?

U nastavku ovog članka bih se voljela dotaći emolijensa, okluziva i humektanata – jer iako su bili provučeni kroz brojne tekstove na blogu ipak im nikada nisam posvetila dovoljno pažnje koju zaslužuju. Također mislim da je korisno naučiti ili podsjetiti se šta su im funkcije jer boljim poznavanjem sastava naših krema zasigurno učimo kako ih upotrijebiti na najbolji mogući način. Odabrala sam deset krema čak i bez mojih voljenih Balea Urea dnevne, noćne i okoloočne što je sigurno sasvim dovoljno da pokrijemo potrebe svih tipova kože. 

Šta je uopšte funkcija krema za lice?

Najčešće se misli na hidratantne kreme za lice kada god spomenemo bilo koju kremu a automatski se misli da takve kreme održavaju hidrataciju kože. Kreme za lice su neizostavan dio svake njegujuće rutine, bez obzira na tip kože ali pogotovo se smatraju bitnima za osobe čija je kožna barijera narušena te im je potrebna pomoć kod vraćanja i zadržavanja vlažnosti kože. Mislim da i mala djeca znaju da je koža naš najveći organ a koliko je zaista važan čak iz ugla jedne osobe možete vidjeti na primjeru mog bloga na kojem sam toliki broj članaka posvetila upravo njoj – našoj divnoj koži. Ona nam je prva linija odbrane od sunčevih zraka ali i različitih izvora zagađenja. 

Na početku se vjerovalo da kreme djeluju tako da spriječavaju gubitak vlažnosti kroz okluzju tj. stvaranja sloja na površini kože koji spriječava gubitak vlage. Ipak, nakon otkrića da lipidi (pogotovo ceramidi) igraju veoma bitnu ulogu u hidrataciji kože, sada se zna da se taj proces odigrava zahvaljujući više mehanizama te da okluzija nije jedinit niti glavni odgovor. Mehanizmi koji pomažu da koža održi i zadrži vlažnost su obnova kožne barijere, povećanje udjela vode, smanjenje transepidermalnog gubitka vlažnosti te obnavljanje sposobnosti lipidnog zaštitnog sloja da privlače, zadrže i rasporede vodu. I kada govorimo o kremama za lice, postoje tri grupe krema  – Emolijensi, Okluzivi i Humektanti.

Vodič kroz kreme za lice + kroz emolijense, okluzive i humektante

EMOLIJENSI (omekšavaju i zaglađuju kožu)

Emolijensi omekšavaju i zaglađuju kožu tako što popunjavaju praznine između ćelija sa kapljicama ulja. Ukoliko se nanesu količinski mnogo, mogu imati okluzivno djelovanje. U suštini su emolijensi ulja i lipidi, konkretno lipidi koji su prirodno prisutni u stratum corneumu. Ta činjenica može pomoći pri obnovi izgubljenih lipida te je naročito efikasna kada se ceramidi, holesteroli i masne kiseline zajedno kombinuju. Pored spiska emolijensa u nastavku, treba također spomenuti da su emolijensi također aloe vera, she puter (karite puter), linolna kiselina, oleinska kiselina, stearinska kiselina kao i cetyl alkohol. I neka ulja poput jojobinog mogu djelovati dvostruko – kao emolijens i okluziv.

 • ASTRINGENT: CYCLOMETHICONE, DIMETHICONE, ISOPROPYL MYRISTATE, OCTYL OCTANOATE
 • DRY: DECYL OLEATE, ISOPROPYL PALMITATE, ISOSTEARYL ALCOHOL
 • FATTY: PROPYLENE GLYCOL, OCTYL STEARATE, GLYCERYL STEARATE, JOJOBA OIL, CASTOR OIL
 • PROTECTIVE: ISOPROPYL ISOSTEARATE, DIISOPROPYL DILINOLEATE

OKLUZIVI (pružaju barijeru, “sjede” na površini kože i spriječavaju transepidermalni gubitak vode/ vlažnosti)

Okluzivi stvaraju barijeru na površini kože kako bi smanjili i/ili spriječili transepidermalni gubitak vode/vlažnosti te su najefikasniji kada se nanose na vlažnu kožu. Najrasprostranjeniju ulogu okluziva ima poznati Vazelin (petroleum jelly) koji može da spriječi čak 98% transepidermalnog gubitka vode dok ostali okluzivi poput lanolina, mineralnog ulja i silikona imaju učinkovitost od 20-30%. I dok okluzivi jesu u ovom slučaju efikasni, imaju veoma masnu konzistenciju koja ih čini i potencijalno komedogenima. 

Iskoristiti ću ovu priliku da ponovim zbog čega izbjegavam mineralna ulja i sve naftne derivate – naukva nam bukvalno kaže da nam premazuju kožu, “sjede” na koži i samo time što su na njoj spriječavaju proces dehidriranja. Ali sami ne doprinose zdravlju kože, ne hidriraju je i ne čine ništa osim što su je oblijepili. I upravo zbog svega toga navedenog i činjenice da su veoma jeftini odbijam kupovati i koristiti proizvode koji ih imaju u sastavu. To je lijen pristup njezi kože, jeftin prije svega a ta niska cijena sirovine je pogotovo razlog da ne koristim proizvode čije visoke cijene nisu opravdane kvalitetnim sastojcima – već naftnim derivatima.

 • HYDROCARBONS: PETROLEUM JELLY, PARAFFIN, MINERAL OIL, SQUALENE, CAPRYLIC/ CAPRIC TRIGLYCERIDE
 • FATTY: STEARIC ACID, LANOLIN ACID
 • FATTY ALCOHOL: LANOLIN, CETYL ALCOHOL, STEARYL ALCOHOL
 • PHOSPHOLIPIDS: LECITHIN
 • POLYHYDRIC ALCOHOL: PROPYLENE GLYCOL
 • STEROL: CHOLESTEROL
 • HERBAL WAX: CANDELILLA, CARNAUBA
 • WAX ESTHERS: BEESWAX, LANOLIN, STEARYL STEARATE

HUMEKTANTI (vežu se za i zadržavaju vodu/ vlažnost u stratum corneum)

Humektanti djeluju higroskopno – tp znači da privlače vodu u epidermis iz dermisa i/ili iz vlaže okoline. Također treba napomenuti da se humektantni mogu ponašati i kao emolijensi. Ono što je meni interesantno kod humektanata jeste da njihova pretjerana upotreba može imati kontraefekat i izraziti suhoću kože. I mislim da je to glavni razlog zbog kojeg neke moje čitateljice prijavljuju da im hijaluronski serumi ne rade ništa te im čak isušuju kožu. Ponavljam, nauka ponovo sve lijepo objasni. Za glicerol se smatra da je jedan od najefikasnijih huketanata iako je već spomenuta hijaluronska kiselina zasigurno najpoznatiji. Podsjetila bih se i važnosti NMF-a (Natural Moisturizing Factors) u koje spadaju mliječna kiselina, urea i šećeri jer su ove higroskopne supstance niske molekularne težine veoma bitne za hidrataciju kože. I iz ovog razloga se humektantni često koriste u kremama za lice. Još jedna napomena bi bila da se urea i mliječna kiselina ponašaju kao humektanti kada se koriste u niskim koncentracijama dok se u većim počinju ponašati kao hemijski eksfolijansi te potiču obnavljanje kože. 

 • GELATIN
 • GLYCERIN
 • HONEY
 • HYALURONIC ACID
 • PANTHENOL
 • PROPYLENE GLYCOL
 • BUTYLENE GLYCOL
 • HYDROXY ACIDS: GLYCOLIC, LACTIC, SODIUM PCA
 • SORBITAL
 • UREA
 • SNAIL MUCIN

Clinique Moisture Surge Intense 72H Lipid Replenishing Krema – sa dodatkom uree i probiotika je klasik koji je dobio poželjan boost (pogotovo ukoliko vam je koža suha ili osjetljiva). Urea omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost. Samim time, urea sprječava prijevremeno starenje i pojavu bora jer one nastaju na suhoj i nedovoljno njegovanoj koži. Također djeluje blago keratolitički odnosno blago odljušćuje površinu kože. Dokazani probiotski sastojci u njezi kože uključuju vrste Lactobacillus koje mogu pomoći u prevenciji i tretiranju kožnih stanja poput ekcema, akni, suhe kože te UV oštećenja. Probiotici dokazano podržavaju sposobnost kože da proizvodi ceramide ili lipide (masti) koji zadržavaju vlažnost u koži te kontrolišu bakterije koje izazivaju akne. Sve to upakovano u fino mazivu gel-krema formulaciju čine i ovo ruho Moisture Surge kreme poželjnom dnevnom i/ili noćnom kremom.

Novexpert Magnesium Hydro-Biotique fluid – osim što je nježan i neutralan, veoma je lijepo maziv te je brzoupijajući (ne ostavlja nikakav sjaj ali ne matira kožu već je istinski neutralan). Napravljen je sa namjerom da djeluje umirujuće na kožu u svakom segmentu – bilo da stresori dolaze izvana ili su na psihičkoj bazi. Koža definitivno reaguje na oboje, iskusila sam to na vlastitoj koži. U svakom slučaju i da ne obraćate previše pažnje na koncept, sastav govori dovoljno za sebe; prisustvo aloe vere, prebiotika (α-glukan oligosaharid), Lactobacillus fermenta, ekstrakta noćurka, hijalurona, magnezija – govori vam da je ovo jednostavan fluid ali usmjeren na svojevrsno “hlađenje” kože od svega zbog čega bi se mogla zacrveniti, štiti od isušivanja, jača joj zaštitnu barijeru. Bonus je što se lako kombinuje sa serumima i drugim preparativnim proizvodima te je i odlična podloga za šminku. 

La Roche-Posay Toleriane Sensitive Creme – namijenjena osjetljivoj koži sa djelovanjem specifično usmjerenim na smirivanje crvenila, suhoće, osjećaja peckanja i zatezanja. Ima veoma laganu teksturu koja se veoma brzo upija. Sadrži glicerin, ceramide, vitamin B3 (niacinamide) te umirujuću termalnu vodu. Meni je ova krema sjajna jer je veoma lagana, svježa i hidratantna. Mogu je kombinovati sa bukvalno svim sastojcima, odlična je baza za šminku i odgovara osjetljivoj koži.

La Roche-Posay Toleriane Ultra Creme – fluid i krema iz Toleriane linije sa ovom hermetičkom pumpicom će mi uvijek biti broj jedan još od vremena kada sam se suočavala sa perioralnim dermatitisom. Iako je krema malo bogatija od fluida, odgovarati će dehidriranoj i suhoj koži a može biti i dio noćne njege. Fluid je ipak meni najdraži jer ga mogu koristiti tokom ljeta iako ne bih otpisala ni kremu. Bitno je da obje formulacije imaju jednostavan i kvalitetan sastav (squalane, glicerin, karite puter itd.) a lako je prema svojim potrebama nabaviti kremu ili fluid.

Cerave Hidratantni losion za lice (normalna do suha koža) – još jedan CeraVe proizvod koji je istinski jednostavan kako se i navodi (osim jedne nedoumice koju sam naknadno riješila). Navedeno je na pakovanju da je za noćnu upotrebu (PM) ali se online često navodi da se može koristiti ujutro i/ili navečer. Nakon dužeg korištenja sam shvatila da je ovaj losion dosta fleksibilan zbog teksture i formulacije koja je dosta basic. Također, iako je navedeno da je ovaj losion namijenjen za normalnu do suhu kožu, lično ga ne smatram najboljim rješenjem za suhu kožu a reći ću vam i zašto. On je biserno bijele boje, osvježavajući je i dosta laganiji nego sam očekivala. Tekstura je miks losiona-gela-kreme. Brzo se upija, neutralnog je mirisa i djelovanja. Možda bi kao dnevna varijanta bio uredu samostalno ili u kombinaciji sa nekim serumom (pogotovo sada tokom ljeta) ali ga ne vidim kao samostalnu noćnu kremu za suhu kožu. Ipak, tu na scenu stupa njegova fleksibilnost. Pošto ima jednostavnu formulaciju (ceramidi, hijaluron, niacinamid), sa njim je lako kombinovati druge sastojke, ulja i serume. Tako da ga navečer možemo “pojačati” sa nekim uljanim serumom ili samo uljem. Ja sam ga tako koristila i bio mi je dobar. Nije djelovao komedogeno i nije izazvao iritaciju. 

Skintegra Una Hranjiva i zaštitna krema za suhu, osjetljivu i netolerantnu kožu – je tako divna, tako umirujuća i raznovrsna za korištenje da mi je neizmjerno prirasla srcu. Tako je kremasta, bogata, lijepo maziva i ostavlja divnu mekoću. Odlična je kao podloga za make-up i koža ima onaj lijepi, zdravi dewy sjaj nakon nanošenja. Definitivno je za suhu kožu i masnoj ne bi odgovarala. No, poezija je za suhu kožu jer pruža takav komfor, olakšanje i ugodu.Una sadrži sfingolipide i fosfolipide koji generišu značajne biološki aktivne ceramide, sfingozin (koji reguliše kožni mikrobiom, nerijetko narušen kod atopijskog dermatitisa) i prijenosnike signala koji sudjeluju u ćelijskoj komunikaciji. Na ovaj način koža narušene hidrolipidne barijere postiže prirodnu odbrambenu funkciju. Una je odlična za osjetljivu kožu, radi na njenoj zaštiti ali ujedno i jačanju zaštitne barijere kože. Oduševljava me prisustvo beta glukana u ovoj kremi te je u njoj postignut balans mikrobioma kože (pisala sam o njegovom značaju). Beta glukan zajedno djeluje sa betainom, pantenolom i bisabololom koji smanjuju upalne procese te uljem repice koje je prirodni izvor omega 3 i 6 esencijalnih masnih kiselina i vitamina E. 

Ingea Multifunction Gold fluid – nisam na blogu pisala recenzije ali ću zato kratki osvrt na Ingea Bio proizvode koji su me oduševili. Isprobala sam cijelu Multifunction Gold liniju i iako se dosta razlikuje od apotekarskih krema kojima sam inače sklona, Ingein fluid i kreme su jedni od najdivnijih spojeva nauke i prirode na koje sam naišla. U fluidu imamo salicilnu kiselinu i hijaluron ali tu su i propolis, ulje šljive, ulje kajsije. Fantastična je baza za makeup, jako lijepo njeguje bez težine i trenutno mi je u rotaciji. Za nešto bogatiju njegu bih preporučila kreme ali fluid je sjajan za mješovitu kožu, suhu, dehidriranu pa i osjetljivu. Mogu ga vidjeti u kombinaciji sa njegujućim uljima, skvalanom, antioksidansima i peptidima bez problema.

Ingea Multifunction Gold Collagen Shoot krema – namijenjena suhoj i zreloj koži, apsolutno je divan primjerak raskošne kreme koju bih preporučila dehidriranoj, suhoj i zreloj koži. Obogaćena je oligoelementom zlata koji ima obnavljajući efekat, visokokvalitetnim hladno prešanim biljna ulja u kombinaciji sa aktivnim sastojcima poput kolagena i hijalurona. Uz kolagen i hijaluron tu su kukui ulje, ulje koštice kajsije, arganovo ulje, suncokretovo ulje itd. 

Ingea Multifunction Gold Night Boost krema – veoma bogata noćna njega, namijenjena prema mom mišljenju za samostalno korištenje te pruža maksimalnu njegu, regeneraciju. Sadrži hladno prešana biljna ulja konoplje, jojobe, kukuija i karite putera  u kombinaciji s hijaluronom i ceramidima. Ovo je krema koju bih koristila i slučaju da imam crvenilo od sunca jer je intenzivna.  Sa ovom kremom koža je mekana, sjajna i glatka, te nema osjećaja zatezanja. 

Mak Skincare Berry Special krema za lice s aktivnim supstancama je krema za lice koja u sebi ima skvalan (ovaj put iz masline) te iako u sebi ima ulja, uopšte nema uljani osjećaj niti efekat na koži. Uz skvalan tu su i karite puter, niacinamide, urea, ulja organskog nara, maline, hibiskusa, trešnje i pasjeg trna. Niacinamid je jedan od najprilagodljivijih sastojaka a činjenica da radi na jačanju kože je ključna u njegovoj ulozi smanjenja iritacija koje mogu nastati uslijed korištenja drugih sastojaka.  Lokalno se na kožu nanosi kao tretman ekcema, ali i upalnih akni vulgaris. Urea omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost. Samim time, urea sprječava prijevremeno starenje i pojavu bora jer one nastaju na suhoj i nedovoljno njegovanoj koži. Također djeluje blago keratolitički odnosno blago odljušćuje površinu kože. Sa Berry Special kremom, osim što će lijepo služiti kao dnevna krema, vremenom ćete primjetiti da je koža poboljšane teksture a ukoliko ste imali neke nepravilnosti ili iritacije – radi na njihovom otklanjanju. Zbog formulacije koja nije niti oil-free ali nije ni klasično uljana (hvala magičnom skvalanu!), može biti fin izbor za tipove kože na suprotnim stranama spektra. 

Mak Skincare Skin Harmony regenerativna krema za lice sa ceramidima i GLA kiselinama je lako maziva, djeluje zaglađujuće i veoma je prijatna na koži. Krasi je nježan miris po kamilici. Blaga nota kamilice je prirodna pošto Skin Harmony sadrži romaniku (rimsku kamilicu), hamamelis, ulje azijske riže, karite puter, niacinamide, ureu a ipak ključni sastojci su ceramidi i GLA. Ceramidi su lipidi koje koža prirodno proizvodi te njihova proizvodnja s godinama opada što kasnije znači smanjenu elastičnost, hidrataciju i otpornost kože. S obzirom da imaju udio od 50% u sastavu zaštitne barijere kože, jasno je kako je njihova uloga ključna u samom zdravlju našeg najvećeg organa. Ceramidi su biti i potrebni svim tipovima kože, siguran su sastojak koji se može kombinovati sa svim drugim sastojcima. GLA (gama-linolenska kiselina – omega-6 masna kiselina) se najčešće nalazi u uljima sjemenki noćurka. Već sam pisala o značaju ulja noćurka koje mi je bilo otkriće u tretiranju perioralnog dermatitisa. Ulje noćurka se preporučuje za tretiranje ekcema, psorijaze pa čak i hormonalnih akni. Ono što je neupitno jeste sveopšte poboljšanje kvalitete kože uz ulje noćurka koje povećava vlažnost i značajno smanjuje grubu teksturu kože.

Vodič kroz kreme za lice + kroz emolijense, okluzive i humektante
Vodič kroz kreme za lice + kroz emolijense, okluzive i humektante

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?