Unutrašnji mir – unutrašnja ljepota [ dm Mivolis dodaci prehrani za lijepu kožu i jak organizam ]

Unutrašnji mir – unutrašnja ljepota [ dm Mivolis dodaci prehrani za lijepu kožu i jak organizam ]
dm Mivolis
Unutrašnji mir – unutrašnja ljepota

Balans nije lako postići, a kada ga eventualno postignemo i dalje je izazov održavati ga. Pogotovo u današnje vrijeme kada je toliko stresora oko nas. Ali to ne znači da trebamo prestati pokušavati – naprotiv. Od unutarnjeg mira i unutarnje ljepote sve i počinje. Vrijeme za sebe i ono što volimo, mali rituali i male stvari koje nas usrećuju možda nisu uvijek broj jedan na listi prioriteta a svakako bi trebali biti. Dobro balansirana prehrana koja je bogata svježim, organskim namirnicama poput voća i povrća, sa dosta esencijalnih masnih kiselina iz namirnice poput ribe i avokada te čista voda nekada zvuče kao floskule koje se često ponavljaju kroz medije – da li ih uzimamo zdravo za gotovo? Možda. Vjerovatno. Jer, ako bolje razmislite, kada smo u mogućnosti brinuti o ovim stvarima i imamo im pristup, mi smo već privilegovani i zdravlje nam je na dohvat ruke. Kada je već tako blizu, smisleno bi bilo posložiti sve te djeliće u cjelovitu sliku zdravlja. 

Minerali i vitamini – generalno nutritivni elementi – dio su svake živuće ćelije i skupa rade zajedničkim snagama na izgradnji i regulaciji cijelog niza funkcija u našim tijelima. Oni su neophodni kako bi svakog dana bili funkcionalna bića. Nije pretjerivanje reći da su neophodni za zdravo tijelo i optimalno zdravlje kože ali postoji više faktora koji ih mogu izbaciti iz poželjnog balansa. Među te faktore spadaju stres i anksioznost (hello pandemijo!), kao i pretjerano konzumiranje alkohola i šećera. Sve to pridodajte svekukupnoj manjkavosti minerala u zemljištu uslijed uzgoja monokultura i moderne poljoprivrede – i velika je šansa da smo deficitarni u nekim od tih nutrijenata. 

Nedovoljna fizička aktivnost i izlaganje sunčevoj svjetlosti također doprinose iskakanju iz balansa. Ako često osjetite nervozu i prevrćete se u krevetu – postoji šansa da u tijelu imate manjak magnezija a ako su vam nokti prošarani bijelim tačkicama onda bi vašem tijelu moglo nedostajati cinka.Većina minerala i vitamina je dostupna u formi dodataka prehrani ali naravno da je najbolja opcija promjenu početi od prehrane, od namirnica i toga šta nam je na tanjiru. Ipak, kako to nije svima dovoljno ili nije moguće, suplementi su najbolji način da se nadomjesti ono što organizmu nedostaje. U nastavku pišem o onima koje trenutno koristim iz dm Mivolis ponude a mnogi (ako ne i svi) od njih su topla preporuka najboljih dodataka prehrani za lijepu kožu i jak organizam. 

dm Mivolis dodaci prehrani za lijepu kožu i jak organizam

CINK

Cink je jedan od najvažnijih iscjeljujućih minerala za zdravlje kože, te je posebno važan za osobe koje pate od akni. Cink kontroliše proizvodnju ulja u koži te pomaže regulisati nekih od hormona koji izazivaju akne. Također se vjeruje da ima antioksidativna svojstva koja štite kožu i mišiće od preuranjenog starenja. Cink također ubrzava zacjeljivanje kože nakon oštećenja te je iznimno koristan za imunitet. Neophodan je kako bi se razgradio alkohol – što znači da prekomjerna konzumacija istog može dovesti do manjka ovog minerala u organizmu. Upravo je to jedan od razloga zbog kojih koža djeluje posebno umorno i iscrpljeno nakon burne noći. 

Osim što je jako dobro dokumentovano njegovo djelovanje na akne, cink nosi cijeli niz benefita za kožu: od antioksidativnog djelovanja, potom činjenice da ovaj mineral smanjuje upalne procese kože te smiruje inflamaciju i crvenilo. Cink poboljšava imunu funkciju te balansira lučenje sebuma – samim time djelujući kao prevencija začepljenja pora. Znamo i da je najbolja opcija po pitanju UV zaštite, smiruje tjeme te pomaže kod oporavljanja kože od osipa. Pravi je multitasker. Izvori cinka u namirnicama; brazilski orašćić, bademi, indijski orašćić, lješnjaci, orasi, riža, ječam, suncokretove sjemenke, raž, susam, masline, lean meso, jetra, kuhane grahorice, žitarice, grašak. Nemojte zaboraviti potopiti žitarice, orašaste plodove i sjemenke prije nego ih konzumirate, jer tako pomažemo da otpuste fitinsku kiselinu koja može ometati apsorpciju cinka.

Histidin je vrlo važan za proizvodnju neurotransmitera, pogotovo histamina. Histamin je važan za pravilno funkcionisanje imuniteta, probave, sna i spolnih organa. Bitan je i za izgradnju mijelinske ovojnice koja okružuje nervne stanice. Izvori histidina su: meso, sir, soja, sjemenke i orašasti plodovi, jaja, punozrnate žitarice, mahunarke.

* preporučena dnevna doza cinka je 8 miligrama (mg) za žene i 11 miligrama (mg) za muškarce

dm Mivolis Zink + Histidin + Cystein Depot (5,95KM)

SELEN

Selen je esencijalni nutrijent te jedan od najmoćnijih antioksidansa. Zovu ga čuvarem mladosti, vitalnosti i zdravlja. Selen spriječava prijevremeno starenje kože, mišića i mozga. On učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, omogućava apsorpciju vitamina C i E a neophodan je i za normalno funkcionisanje tiroidne/ štitne žlijezde. Ljudski organizam nije u stanju samostalno da proizvede selen ali ga zato u prirodi ima u dovoljnim količinama. Ako ste zdravi i imate uravnoteženu prehranu, ne bi trebalo da imate probleme sa nedostatkom selena u organizmu no sa godinama se potrebe za ovim oligoelementom povećavaju. Povećane potrebe za selenom imaju i trudnice i dojilje. Neophodne količine selena možemo unijeti hranom kao što su riba i morski plodovi, špinat, gljive, kvasac, jaja, sjemenke suncokreta, integralne žitarice i bijeli luk te namirnice bogate proteinima (riba i meso). Ipak, brazilski orah je pravi rudnik selena: samo jedan u sebi sadrži neophodnu dnevnu dozu selena. Također se vjeruje da pomaže u zaštiti kože od UV zuračenja.

* preporučena dnevna doza selena je 40-55 mikrograma (mcg) za žene i 40-70 mikrograma (mcg) za muškarce

dm Mivolis Selen mini tablete (3,75KM)

MAGNEZIJ

Mineral za kojeg je dokazano da gotovo svakome može biti od koristi, bez obzira da li neko ima problema sa probavom, nesanicom pa do glavobolja i anksioznosti. Magnezij igra veoma važnu ulogu u reakciji organizma na stres. Kao klasični slučaj domino efekta, ako je tijelo konstantno pod stresom veoma je velika šansa i za deficijenciju magnezija, a nizak nivo magnezija može imati negativan uticaj na nervni sistem – čineći da smo još više pod stresom. Toliko nas ne može zamisliti početak dana bez jutarnje kafe ali kafein je naveden kao jedan od primarnih uzroka deficijencije magnezija. Ova poveznica naravno da nije razlog da se odlučujemo potpuno izbaciti kafu iz naših života, ali ako već teško možemo zamisliti funkcionalan radni dan bez kafe – onda barem možemo razmotriti da ublažimo situaciju tako što ćemo se odlučiti za suplement magnezija. Gastrointestinalni poremećaji poput Crohnove bolesti i celijakije također mogu dovesti do smanjenih nivoa magnezija. Ako nešto ne funkcioniše tako treba u probavnom sistemu može doći do poremećaja u apsorpciji magnezija

Magnezij je esencijalni mineral, što znači da ga moramo unositi kroz hranu pošto ga naše tijelo samo ne proizvodi. Ali dobra je stvar što su neke od najboljih namirnica koje postoje bogate upravo ovim mineralom (pričamo o tamnoj čokoladi, lososu, zelenom povrću, avokadu i indijskim orašćićima). Neophodan je za zdravu kožu, zdrave kosti, zube, kosu i mišiće te pomaže i da naš nervni sistem pravilno funkcioniše. Nedostatak magnezija može ubrzati starenje kože. Kao dodatak njezi kože , može biti koristan tako što kožu održava elastičnom. Kod odabira suplemenata je bitno da je u formulaciji primarno magnezij citrat te da se u sastavu nalazi minimalna količina fillera. Izvori magnezija u namirnicama su; kestenje, brazilski orašćić, lješnjaci, bademi, pekan orasi, kokos, orasi, heljda, ječam, grah, špinat, hurme/ datulje, leća, smeća riža.

* preporučena dnevna doza magnezija je 280-300 miligrama (mg) za žene i 270-400 miligrama (mg) za muškarce

dm Mivolis Magnezij + vitamin C + vitamin B6 i B12 pastile s okusom narandže (2,20KM)

VITAMINI B KOMPLEKSA

  • VITAMIN B3 – NIACINAMIDE : Vitamin B3, također poznat kao niacin, je jedan od najboljih vitamina B kompleksa za kožu. Preporučuje se ljudima sa rozaceom, aknama te sklonosti ka crvenilu. Proizvodi koji u sastavu imaju niacinamid/ nikotinamid su ključni po pitanju poboljšanja tonusa i teksture kože. Zbog njegovih protuupalnih svojstava, B3 se istakao kao ključni igrač u zaštiti kože od preuranjenog starenja. Njegovo djelovanje po pitanju održavanja kože mladolikom bi se moglo porediti sa djelovanjem retinola i vitamina C – što je izuzetno pohvalno. Niacinamid stimuliše proizvodnju elastina i fibrilina u fribroblastima, te inhibira enzime koji u koži razgrađuju te proteine. Još impresivnije, niacinamid štiti mitohondrije (pogonske motore ćelija). Šta sve ovo znači za našu kožu? Poboljšana zaštita kože, duži životni vijek ćelija te poboljšana funkcija zaštitne barijere — a sve to je put ka zdravijoj i duže mladolikoj koži. Da li ste znali da smanjuje lučenje sebuma na licu?
  • VITAMIN B5 – PANTENOL : Vitamin B5 se također zove pantenol ili pantonenska kiselina, funkcioniše kao humektant koji zadržava vlažnost kože te je duže održava hidratiziranom. Ako vam je koža suha ili beživotna, ovaj vitamin je prava stvar. Pantenol je sjajan kada je u pitanju obnova kože, smirenje i regeneracija. Vitamin B5 se u tijelu koristi za proizvodnju hormona, tako da svi koji se suočavaju sa bubuljicama i aknama uslijed hormonalnih promjena trebaju obratiti pažnju na pantenol (što obuhvata veliki broj ljudi, od hormonalnih tinejdžera pa do žena u menopauzi ili trudnica). Pantenol razgrađuje masnoće – uključujući i sebum. I ako se u organizmu iscrpe zalihe vitamina B5 za proizvodnju hormona, nije nemoguće da ga ne bude dovoljno preostalo za regulaciju lučenja sebuma. I zato dolazi do začepljenja – što ima smisla, zar ne? U ovakvim slučajevima može pomoći i suplementiranje vitaminom B5
  • VITAMIN B6 – PIRIDOKSIN : Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bio-ritam (melatonina). Zajedno sa vitaminom B12 i folnom kiselinom, vitamin B6 kontroliše nivo homocisteina u krvi. Homocistein je aminokiselina čije su vrednosti u krvi povećane kod srčanih oboljenja. Vitamin B6 je potreban i za usvajanje vitamina B12, kao i za stvaranje crvenih krvnih ćelija.
  • VITAMIN B7 –  BIOTIN : Vitamin B7 tj. biotin pomaže u rastu i održavanju dobrog zdravlja tkiva te u izgradnji i obnavljanju mišića. Kada dođe do pucanja tkiva ili mišića, vitamin B7 (uključujući i ostale vitamine iz B skupine) pomaže u rastu i obnavljanju oštećenja. Biotin pomaže i u smanjenju upale koja za posljedicu može imati bol u mišićima i zglobovima ili otežano kretanje. Biotin igra veoma bitnu ulogu u funkciji imuniteta – ključan je za proizvodnju bijelih krvnih ćelija. A za bijele krvne ćelije (ili bijela krvna zrnca se smatraju odbrambenim mehanizmom u našem organizmu. Uz taj podatak bih dodala da zdrav mikrobiom (crijevna mikroflora) proizvodi biotin. Spominjala sam u više tekstova koliko je zdravlje crijeva i želuca važno za ne samo našu kožu, već i cjelokupni organizam. Naš je želudac domaćin izuzetno velikom broju bakterija a po pitanju nivoa energije, raspoloženja pa i tjelesne težine – te bakterije vode glavnu riječ.
  • VITAMIN B12 – CIJANOKOBALAMIN : Vitamin B12 ima u osnovi molekulu kobalta, pa otuda i njegovo ime – kobalamin. Organizam treba vitamin B12 kako bi pretvorio homocistein u metionin, te za zaštitu DNA i RNA. Vitamin B12 podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav i održava pozitivno raspoloženje.

* preporučena dnevna doza vitamina B3 je 14 miligrama (mg) za žene i 16 miligrama (mg) za muškarce

*preporučena dnevna doza vitamina B6 je 1.3 miligrama (mg) za osobe do 50 godina. Nakon 50 godina starosti preporučena dnevna doza je 1.5 miligrama (mg) za žene i 1.7 miligrama (mg) za muškarce

* preporučena dnevna doza vitamina B12 za odrasle osobe je 2.4 mikrograma (mcg)

VITAMIN C 

Uloga vitamina C u zdravlju kože je predmet diskusije još od iskustva 1930-tih da je lijek za skorbut. Sudjelujuća uloga u sintezi kolagena je bila prva funkcija vitamina C koja je bila u bliskoj vezi sa simptomima skorbuta i dio shvatanja važnosti te funkcije za održavanje zdravlja kože tokom cijelog životnog vijeka. Dodatno, antioksidativna aktivnost vitamina C da je učinila izvrsnim kandidatom za zaštitni faktor od UV izlaganja. Potiče proizvodnju kolagena, usporava oštećenja uslijed djelovanja slobodnih radikala i znakove starenja, ima posvjetljujuće djelovanje na hiperpigmentaciju i smeđe mrlje /spriječava proizvodnju melanina, obnavlja kožu i pomaže kod zacjeljivanja, te bržem blijeđenju ožiljaka. Voće poput limuna i manga je bogato vitaminom C koji jača imunitet i čini kožu lijepom. Vitamin C je ključni vitamin koji nam tijelo ne može samo proizvesti tako da je neophodno unositi ga kroz hranu. Vitamin C je bitan za zdravlje kostiju i zglobova te održava krvni pritisak i holesterol normalnim.

* preporučena dnevna doza vitamina C je 75 miligrama (mg) za žene i 90 miligrama (mg) za muškarce

KURKUMIN

Kurkuma je začin iz porodice đumbira i smatra se jednim od najboljih i najljekovitijih začina a pažnju privlači svojom žarko žutom bojom. Ova biljka najbolje uspjeva u Indiji i JI Aziji. Koristi u medicinske svrhe duže od 4.000 godina, a kod nas se najlakše može pronaći u svom praškastom obliku. Ima protuupalno, atnioksidansno djelovanje, pomaže bolje funkckionisanje mozga, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, djeluje protiv depresije, te usporava starenje i bolesti povezane sa starenjem. Osim toga, jača imuni sistem, pomaže zdravo varenje, čisti jetru, reguliše metabolizam, odlična je za izgled kože, smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Kurkuminoidi sačinjavaju kurkumu te joj upravo oni daju onu fantastično narandžastu boju. Kurkuminoidi ne samo da daju sjajan pigment i antioksidansi su protuupalnog svojstva, već također štite i moždano zdravlje. Pružaju zaštitu od radijacije dok se navodi kako pomažu i kod artritisa. Čak su korisni kod održavanja oralnog zdravlja – prevencija su bakterijama (pogotovo od Streptococcus mutans), onemogućavajući im da stvore biofilm putem kojeg bi se inače prijanjale za zube. Samostalno kurkumin se metabolizuje prebrzo da bi imao efekta, ali zato crni biber može poboljšati biodostupnost kurkumina u tijelu za nevjerovatnih 2000% (zato se u npr. zlatno mlijeko dodaje mljeveni crni biber). Kurkumin znači ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

* konzumacija kurkumina se smatra sigurnom ako je unos do 8 grama dnevno

dm Mivolis Premium Kurkuma kapsule (10,95KM)

BETA KAROTEN

Ako je mudro početi sa suplementacijom nekog elementa sada pred dolazak ljeta, onda je to definitivno beta karoten. Ali hajde da se prvo informišemo šta su karotenoidi i koja im je uloga. Karotenoidi su skupina prirodnih pigmenata koji se sintetiziraju iz biljaka, algi i fotosintetskih bakterija. Te bogato obojene molekule izvor su žute, narandžaste i crvene boje mnogih biljaka. Karotenoidi se mogu podijeliti u dvije skupine: karotene (α-karoten, β-karoten, likopen) i ksantofile (β-kriptoksantin, lutein, zeaksantin). α-karoten, β-karoten i β-kriptoksantin mogu se pretvoriti u tijelu u retinol (vitamin A), koji ima esencijalnu važnost za normalan rast i razvoj, funkciju imuniteta te vid. Jedna od vrlina koja ih krasi je antioksidativno djelovanje tj. spriječavanje oksidiranja molekula. Oksidacija je hemijska reakcija kojom mogu nastati slobodni radikali, čije djelovanje uzrokuje oštećenje ili smrt stanice

Beta karoten pretvara se u vitamin A koji je od vitalnog značaja za zdravu i lijepu kožu. Beta karoten spriječava preuranjeno starenje kože jer djeluje kao antioksidans. Beta karoten povećava učinkovitost krema za sunčanje, a konzumacija 90 do 180 mg beta karotena može ublažiti opekline od sunca. Beta karoten učinkovit je u liječenju kožnih stanja kao što su suha koža, ekcem i psorijaza. Vitamin A uključen je u rast i obnovu tjelesnih tkiva te tako štiti kožu od oštećenja. Često se koristi za zacjeljivanje rana na koži. Zašto je dobro uzimati suplementaciju beta karotenom pred češće izlaganje kože suncu – a sada kada nam dolazi lijepo i sunčano vrijeme to će nam svima definitivno dobro doći. Beta karoten potiče prirodno tamnjenje kože povećavajući nivoe melanina. Također je bitan za zdravlje kože i sluznice, za dobar vid i zdravlje očiju kao i za jak imunitet. 

Ako u organizam dnevno unosite pet raznovrsnih obroka bogatih voćem i povrćem onda nema potrebe uzimati dodatne količine ni suplemente jer se smatra kako je 10-60 mg beta karotena dnevno dovoljno za organizam kako ne bi došlo do deficita. No s obzirom na ubrzani i nezdravi način života često te potrebe nisu zadovoljene. Većina istraživanja pokazuje kako gotovo 50% stanovnika unese 2 mg beta karotena na dan što je veoma malo. A iako mnogima nedostaje, kada se krene svjesno uzimati pogotovo prije ljeta, može doći i do pretjeranog konzumiranja. Iako ono ne utječe negativno na organizam, u takvim situacijama koža poprima narandžastu boju koja prolazi čim se smanji unos beta karotena ili poveća konzumacija vitamina E koji snižava njegovu razinu. Beta karoten uglavnom se nalazi u voću i povrću pretežno zelene, žute ili narandžaste boje. Izvori beta karotena u namirnicama su; slatki krompir/ batat, mrkva, zeleno lisnato povrće, tikva, svježi kupus, suhe marelice, dinja, crvena paprika, kuhani grašak, brokula.

* beta karoten se smatra sigurnim ako je unos 6-15 miligrama (mg) dnevno

dm Mivolis Karoten kapsule s beta karotenom, vitaminima E i B2, pantotenskom kiselinom, biotinom i bakrom (5,95KM)
dm Mivolis
dm Mivolis
dm Mivolis
dm Mivolis
dm Mivolis
[ dm Mivolis dodaci prehrani za lijepu kožu i jak organizam ]

*u saradnji sa drogerie markt BiH (dm Mivolis)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?