Vichy H.A. Epidermic Filler ili Vichy 89 Mineral: koji hijaluronski serum je za vas?

Vichy H.A. Epidermic Filler ili Vichy 89 Mineral: koji hijaluronski serum je za vas?

Hijaluronska kiselina, skvalan, urea, niacinamide – sve su ovo sastojci koje bi mogli koristiti svi tipovi kože uključujući i osjetljivu. Naravno da uvijek postoji neko ko se neće slagati sa nekim sastojkom ali govoreći u globalu, ova ekipica je zaista dobro prihvaćena od strane velikog broja ljudi. Jednostavni i pouzdani, neki od ovih sastojaka su vjerovatno već dio vaše preparative. I dok skvalan nije baš toliko često zastupljen u proizvodima, urea je nerijetko udružena sa nekim sastojcima u kremama koji su potencijalni iritansi (okej nekome, osjetljivoj koži nezgodno), niacinamide se tek sada počeo malo češće pojavljivati na našem tržištu – dok je hijaluronska kiselina ipak veteran u preparativi već duže vrijeme. 

Šta treba znati o hijaluronskoj kiselini?

Hijaluronska kiselina je molekula šećera koja ima sposobnost – nimalo specifičniju od sposobnosti bilo kojeg drugog šećera a to je da privlači vodu. Jedina specifičnost je u tome što hijaluronska kiselina privlači i zadržava vodu više od 1,000 puta veću od svoje težine. I po tome je posebna jer to ne može učiniti niti jedna druga biološka supstanca. U suštini, hijaluronska kiselina povećava hidrataciju kože. Kada se nanosi lokalno, na kožu, molekula hijaluronske kiseline je previše velika da bi mogla ući duboko u kožu i dati isti efekat kao kada se koristi injektivno. Poenta hijaluronske kiseline jeste da hidratizira – recimo da hidratizira. Ona je u biti humektant, njena sposobnost je da za sebe veže vodu, što omogućava koži da je apsorbuje i spriječava gubitak vlažnosti. 

Dodatni benefiti hijaluronske kiseline su umirujuće, obnavljajuće i protuupalno djelovanje. Tako se koristi za zacjeljivanje ranica, opekotina i oštećenja sluznice. Također posjeduje antioksidativno djelovanje tako da je sigurno koristiti proizvode sa hijaluronskom kiselinom i tokom izlaganja sunčevim zrakama – ali uz obavezno korištenje zaštitnog faktora, kao i uvijek. Hijaluronska kiselina se lijepo slaže sa većinom ostalih sastojaka pa se može kombinovati sa retinolom, vitaminima te drugim kiselinama. Izuzetak bi bila glikolna kiselina, zbog niskog pH faktora, što bi degradiralo hijaluronsku kiselinu i učinilo je neefektnom. Hijaluronsku kiselinu je najbolje koristiti kao prvi preparativni korak na čistoj, opranoj koži – poželjno da je vlažna (ili čak mokra) što će pomoći hijaluronu.

Ako koristite npr. kremu sa hijaluronskom kiselinom a živite u području sa suhom klimom, to može učiniti da hijaluronska kiselina (kao sastojak koji za sebe veže vodu) u slučaju da iz okoline ne može da se za nju veže, posegne za vlagom iz dubokih slojeva kože. I to je razlog zbog kojeg su neke korisnice prijavile da im hijaluron ne odgovara u smislu da su imale dojam kako im isušuje kožu. Ista se stvar dešava kada ga koristimo npr. tokom zime, u zagrijanim prostorijama. Isto tako, odgovarati će više nekim tipovima kože malo više nego drugima (npr. masnoj koži) ali i masnoj koži preko nje možda neće biti potrebna krema preko nje – dok suhoj koži vjerovatno hoće.

Vichy H.A. Epidermic Filler ili Vichy 89 Mineral: koji hijaluronski serum je za vas?

Sada kada smo se podsjetili na to kakav je sastojak hijaluronska kiselina, kako funkcioniše i kako je koristiti – došao je red da sa vama podijelim utiske o dva hijaluronska seruma koja trenutno koristim. Prethodno sam imala The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 serum koji je završio kod mame – njega sam odabrala pokloniti jer je najjednostavniji, nema nikakve potencijalne iritanse i slaže se sa svakom kremom. Mislim da ga je jednostavno uklopiti u preparativnu rutinu čak i osobama koje nisu inače sklone korištenju 5481065 proizvoda poput mene 🙂 Također sam koristila i potrošila La Roche-Posay Hyalu B5 serum koji se sjećam da se jednako dopao meni i suprugu – znači odgovarao je i masnoj i suhoj koži. Potom sam u rutinu dodala NovExpert Booster serum sa hijeluronom koji kod mene ima hibridnu ulogu preparative ali i dekorative – on je jedini do sada kojeg volim nanijeti prije dnevne kreme ali i preko tečnog pudera. Ima tako divnu formulaciju, ostavlja “glass skin” efekat i ako koža djeluje pomalo “žedno” on to za čas posla ispravi.U nastavku ovog teksta želim predstaviti recenzije dva Vichy hijaluronska seruma koja su potpuno različita, vrše (barem u mojim očima) različite funkcije te će mi biti drago ako uspijem pomoći pri odabiru onog koji je upravo vašoj koži najpogodniji.

Vichy H.A. Epidermic Filler

Vichy Liftactive Supreme H.A. Epidermic Filler je noviji od poznatog Vichy 89 Mineral seruma ali o njemu želim prvom da pišem. Ovo je specifčan serum kojeg doživljavam kao da je tretman, što će postati jasno nakon što analiziramo njegov sastav. Da djeluje poput tretmana odaje dojam i kada mu pogledamo ambalažu – bočica je u obliku injekcije za dermatološke hijaluronske fillere koji i jesu poslužili kao inspiracija za ovaj proizvod. Sadrži 1% hijaluronske kiseline niske molekularne mase za smanjenje bora i tankih linija i 0,5% hijaluronske kiseline visoke molekularne mase za vraćanje punoće na površini kože. Njegova formula obogaćena je i vitaminom Cg i peptidima, koji stimulišu proizvodnju kolagena čime se osnažuje struktura kože. Vitamin Cg sa antioksidativnim djelovanjem vraća koži izgubljeni sjaj i spriječava pojavu pigmentacijskih mrlja dok istovremeno štiti hijaluronsku kiselinu od deterioracije. Peptidi zaglađuju kožu i spriječavaju gubitak vlage.

Pakovanje je funkcionalno te olakšava i osjetljivoj koži jer proizvod ne sadrži alkohol ni boje ili ikakav miris koji bi mogao nadražiti kožu. Njego higijensko pakiranje s aplikatorom ograničava kontakt formule s prstima jer je kapi dovoljno samo istisnuti laganim pritiskom direktno na lice. Na prvim mjestima među sastojcima su voda, glicerin, sulfonska kiselina (sintetski proizvedena kiselina koja aktivira prirodne enzime u koži prilikom nanošenja – enzimi pružaju eksfolijaciju površinskog sloja kože). Potom su tu hidrogenizirano ricinusovo ulje, ekstrakt raži (učvršćuje i zaglađuje kožu, ima anti-ageing efekat), Calcium Pantothenate (kalcijeva so vodotopivog vitamina B5 – dio je koenzima  A (CoA) i vitaminskog B2 kompleksa). Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate – ovo je tripeptid (peptid od 3 aminokiseline) koji je dovoljno sićušan da može prodrijeti u kožu. Zajedno sa Argirelinom se svrstava u kategoriju “Botox in a jar” među peptidima koji targetiraju bore nastale facijalnim pokretima/ mimičke bore. Chlorphenesin i Phenoxyethanol su konzervansi koji nisu najidealniji za osjetljivu kožu ali moj rezon je da je dobro što su pri dnu liste sastojaka te da su glavni akteri u ovom serumu itekako sjajni. Opet, na vama je finalni izbor.

Moje iskustvo je izuzetno pozitivno: gore navedeni sastojci imaju smisla jer odmah po prvom korištenju možete vidjeti rezultat. Imam na čelu malo izražene mimičke linije koje su neročito vidljive kada mi je koža dehidrirana. Ovaj serum ih gotovo u potpunosti izbriše – one su i dalje tu ali znatno pliće. Također, koža još satima ostaje vidno hidratizirana i zaglađena poslije korištenja, nije u pitanju samo trenutačni efekat. Super je što se može koristiti ujutro i naverer, na vratu, cijelom licu ali i na okoloočnom području te ga lično koristim kao tretman na čelu, oko očiju i na nazolabijalnim prevojima. Znatno ih “omekša” i cijelo lice zbog toga djeluje svježuje a ten mnogo “sočnije” (u nedostatku bolje riječi) – a formulacija mu je izrazito lagana, nemasna i neopterećujuća. U mojim očima, ovo je serum tretman koji korigira dok je naredni hijaluronski serum u funkciji održavanja.

AQUA / WATER – GLYCERIN – HYDROXYETHYLPIPERAZINE ETHANE SULFONIC ACID – SODIUM HYALURONATE – PEG-60 HYDROGENATED CASTOR OIL – SECALE CEREALE SEED EXTRACT / RYE SEED EXTRACT – CALCIUM PANTOTHENATE – DIPEPTIDE DIAMINOBUTYROYL BENZYLAMIDE DIACETATE – PHENOXYETHANOL – CHLORPHENESIN – ASCORBYL GLUCOSIDE – DISODIUM EDTA – PENTYLENE GLYCOL

Vichy 89 Mineral

Sjećam se da je po dolasku na naše tržište ovaj serum imao prilično intenzivnu promociju – što je u meni izazvalo pomiješane reakcije. Sa jedne strane, bilo mi  jedrago što imamo na raspolaganju više izbora jer u vrijeme njegove pojave zaista nije bilo puno izbora po pitanju hijaluronskih seruma u apotekama. A sa druge strane, meni sve preintenzivno (da ne kažem preagresivno) izaziva skepticizam. Neke od najboljih stvari koje sam isprobala i nemaju reklamu u mainstream medijima. Tako da sam se zaista pitala koliko je dobar taj serum kojeg prati veliki hype. U to vrijeme sam i kupila The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 serum koji je evo i do dan-danas best value for money. Niti jedan nije od njega jeftiniji a da ima čišću listu sastojaka. Treba biti iskren i staviti ruku na srce, to je najpovoljniji i najisplativiji hijaluronski serum od svih. Ali neće svako naručivati online tako da je dobra stvar što imamo više brendova i više izbora. Pa neka svako sebi odabere šta mu je po volji, želji i mogućnostima. Lično volim isprobati sve i pružiti informacije o proizvodima za svačiji džep.

Da se vratimo na Vichy 89 Mineral; sastav sam mu prvi put analizirala kada me jedna pratiteljica pitala za mišljenje da li se isplati. Naravno, nisam ga tada koristila pa sam samo mogla komentarisati sastav. Koji je iznenađujuće jednostavan i dobar. Po sastavu, zaista se nema šta negativno reći. Na prvom mjestu je voda a poslije nje PEG/​PPG/​Polybutylene Glycol-8/​5/​3 Glycerin (sintetička tekuća dobijena iz glicerina) i glicerin. Methyl Gluceth-20 (emolijens, humektant dobijen iz glukoze), Carbomer (nekativni sastojak kojem je funkcija zgušnjavanje, siguran) i Sodium hyaluronate – so koja se dobije od hijaluronske kiseline, i molekularno je manja – što znači da je koža lakše apsorbuje. Kao što vidimo, sastojci su dosta jednostavniji nego u prethodnom serumu. Nema vitamina C, sulfonske kiseline, ekstrakra raži, soli vitamina B5 ni tripeptida. Ovdje je fokus konkretno na hidriranu kože i zadržavanju te vlage u koži (glicerin). I tačno se osjeti pri korištenju drugačiji osjećaj. Isto je nemastan serum ali ima mrvicu više slipa. Odlična je baza za šminku, bolji je po tom pitanju od prethodnog hijaluronskog seruma. U svim segmentima je namijenjen svakodnevnoj upotrebi.

AQUA / WATER – PEG/PPG/POLYBUTYLENE GLYCOL-8/5/3 GLYCERIN – GLYCERIN – BUTYLENE GLYCOL – METHYL GLUCETH-20 – CARBOMER – SODIUM HYALURONATE – PHENOXYETHANOL – CAPRYLYL GLYCOL – CITRIC ACID – BIOSACCHARIDE GUM-1

Zaključak: kao što sam već spomenula, lično smatram i koristim Vichy H.A. Epidermir Filler serum kao tretman za mimičke linije i linije od dehidratacije. Veoma je učinkovit i ističe se među ostalim serumima sa hijaluronom. Kao što mi recimo poseban utisak ostavlja Novexpert Booster serum sa vitaminom C koji je također potentniji od ostalih seruma sa vitaminom C – isto tako mi i Epidermic Filler spada u psoebno intenzivnu preparativu koja je poput tretmana za kožu. Vochy 89 Mineral je sjajan hijaluronski serum, bukvalno stvoren za svakodnevno korištenje jer divno osvježava kožu, hidrira je i čini odličnu bazu za makeup. Mislim da su oba seruma vrijedna investicije, samo odlučite za koju vam funkciju jedan takav serum treba i imate odgovor kojim obogatiti svoju rutinu.

Vichy H.A. Epidermic Filler ili Vichy 89 Mineral: koji hijaluronski serum je za vas?
Vichy H.A. Epidermic Filler ili Vichy 89 Mineral: koji hijaluronski serum je za vas?
Vichy H.A. Epidermic Filler ili Vichy 89 Mineral: koji hijaluronski serum je za vas?

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?