The Ordinary Concealer

The Ordinary Concealer

The Ordinary je brend koji je napravio revoluciju u preparativi, dijelom i u dekorativi – neki ga nazivaju jednom od najuspješnijih beauty priča. I kakvo god mišljenje imali, bez obzira da li vam neka njihova bočica nije “legla” kako ste očekivali vjerujte da su nam svima napravili uslugu jer nam je prije TO ere za jednostavne i nimalo skupe sastojke većina brendova uzimala neopravdano veliki novac. I bilo je svakog kupca veoma lako zavarati da su visoke cijene opravdane jer nije bilo fokusa na sastojcima, lijepa pakovanja i zvučna imena su bila dovoljna a ponuda drogerija je bila veoma siromašna. U svakom slučaju smo doživjeli upgrade i svijet preparative je zauvijek promijenjen, ogoljene su neke fundamentalne činjenice te je dobra i zdrava koža postala i zvanično dostupna svima. Ono što se meni dopalo je prebačeni akcenat na sastojke – nešto čime se vodim već tri godine, od pojave p.dermatitisa na licu. I upravo je pažnja spram sastojcima te mnogo istraživanja i još više strpljenja rezultiralo da danas imam normalnu i zdravu kožu. 

No, danas nije toliko riječ o preparativi, iako na ovom blogu postoji gotovo dvadesetak članaka koji svjedoče koliko mi je TO zanimljiv. Ovog puta vam donosim recenziju TO korektora koji su napravili gotovo pa jednaku pomutnju kao i lansiranje Serum i Coverage tečnih pudera. Pročitala sam da je postojala lista za čekanje od preko 75,000 ljudi a i ja sam bila među njima. Odmah po dostupnosti sam naručila dvije nijanse korektora, veliko pakovanje niacinamid seruma kao i niacinamid u prahu. Nakon prilično temetljitog testiranja sam spremna da podijelim finalne utiske o ovom novitetu.

The Ordinary Concealer : kako odabrati nijansu?

The Ordinary concealer /korektor je formulisan sa namjerom da pruži gustu teksturu sa srednjim do potpunim prekrivanjem a koje se neće nakupljati u finim linijama. Ideja je da se dobro prekrivanje može lako nadograditi a bez da izgleda kao maska na koži. Što se tiče pakovanja, u pitanju je manja tuba (za pola pumpice manja od pakovanja TO tečnog pudera) sa uskim grlom za precizno nanošenje. Po pitanju nijansi, i u korektorima imamo 36 nijansi – jednako kao kod tečnih pudera ovog brenda. Navodno će još dodatnih 15 nijansi biti dostupno krajem godine a tokom recenzije ću objasniti i zašto je to potrebno. Svaka od nijansi je podijeljena u četiri kategorije: 1 za svijetli ten, 2 za srednje tonove, 3 za tamnije nijanse i 4 za dosta tamne nijanse kože. Potom se svaka kategorija dalje dijeli na dodatni drugi broj od 0 do 4, što ukazuje na dubinu svake nijanse. I na kraju, svaka nijansa ima i slovo koje identifikuje podton. P (Pink) i R (Red) označavaju hladniji podton dok N (Neutral) označava neutralni podton i Y (Yellow) označava topliji podton. 

Ja sam prethodno imala Coverage Foundation u nijansi 1.1N koja mi je dosta svijetla i koristim je tokom zime kada mi je potrebno i više prekrivanja. Serum Foundation mi je draža i nju imam u tri nijanse; 1.1N (Fair, Neutral/ svijetla, zimska nijansa), 1.2YG (Light Yellow undertones with Golden Highlights/ srednja nijansa sa malo toplijim podtonom koja mi odgovara većinu godine) i 2.0N (Light Medium Neutral/ najbliža mojoj koži kada je malo dohvati sunce). 

Odmah treba znati da korektori u sebi (osim što su izuzetno pigmentirani) sadrže dosta bijelog pigmenta. I ovo objašnjava zašto je naglašeno da su iste nijanse svjetlije u odnosu na tečne pudere. Vjerujem da je ovo sa namjerom tako dizajnirano, pošto se većina javnosti izjasnila. da područje ispod očiju treba do određene mjere da je posvijetljeno. I dok je to i dalje nevjerovatno popularna tehnika u šminkanju, lično smatram da ne odgovara baš svima. Jedno su Instagram trendovi, realnost nešto potpuno drugo – pogotovo sada kada je pandemija redefinisala šminkanje. Lično sam kupila nijanse 1.2YG i 2.0N za koje vam mogu reći da su mi previše svijetle. Čak mi je i 2.0N presvijetla te je miješam sa alverde puderom da dobijem odgovarajući ton. Moja preporuka bi bila da se ide do čak 2 nijanse tamnije nego bi inače kupovali za okoloočni korektor. Ja ću naredni put kada budem kupovala preko The Ordinary stranice da naručim još par tamnijih nijansi čije ću swatcheve dodati ovom članku (za referencu).

Moje iskustvo [ The Ordinary Concealer ]

Ovaj korektor mislim da je trebalo napraviti u dvije varijante, kao što su to uradili sa tečnim puderima. Sličniji mi je Coverage puderu kojeg ipak manje volim od Serum pudera – zbog čega imam vlastiti specifičan način korištenja. Odmah po korištenju postaje jasno da je ovo veoma pigmentiran korektor i potrebna ga je mala tačkica za cijelo lice. Nemojte puno koristiti jer obrisati ćete višak. Tekstura je kremasta i baršunasta, te se veoma lako blenda. Ako koristite čiste prstiće, prekrivanje će biti skroz gusto. Kistovima se veoma ravnomjerno nanosi a beauty blenderom se dobije najprirodniji finiš. Pozitivno je što ovi korektori ne oksidiraju, kao ni tečni puderi. Dopada mi se što je brend tu ostao konzistentan. Ono što je apsolutno istina i što je TO postigao jeste to strašno dobro prekrivanje. Sa ovim korektorom se super maskiraju bubuljice, akne, crvenilo, hiperpigmentacija pa čak i tamne okoloočne krugove. Ali je veoma bitno pri kupovini uzeti u obzir tip kože. Mislim da će od toga ovisiti koliko ćete btii zadovoljni ovim proizvodom.

Pošto je tekstura gusta, pigmentacija visoka a finiš je polumat – ovo odmah navodi na zaključak da je ovaj korektor bolji za normalnu, mješovitu i masnu kožu. Može proći kod dehidriranog tipa ako je koža lijepo njegovana ali suhoj teško da će biti idealan. Isto tako, ako koristite neke proizvode za isušivanje akni (recimo sa salicilnom kiselinom), pa imate isušene dijelove kože – ovaj korektor će ih naglasiti. I to bi mu bila mana. Ali plus je njegova trajnost jer se i bez fiksiranja puderom drži gotovo netaknuto minilalno 6 sati na mojoj koži. Mene bolje služi kao korektor za prekrivanje nesavršenstava nego što ibh ga koristila u okoloočnoj regiji. Ne nakuplja se u prevojima oka, ali nije mi dovoljno hiratantan. Super prekriva crvenilo tako da ga volim koristiti oko nosnica i na flekicama/ožiljcima od hormonalnih bubuljica. 

Ono što izdvaja ovaj od ostalih korektora potpunog prekrivanja jeste formulacija koja se dobro blenda. Doduše, treba sa njim brzo raditi jer se brzo osuši ali kada ga izblendate – jednostavno nem transfera niti blijeđenja narednih 6 sati. Zbog polumat, baršunastog finiša neće brzo zasjajiti na licu. Ako inače imate problem sa nakupljanjem šminke u prevojima oka ili na kapcima, lagani sloj pudera za fiksiranje će eliminisati taj problem. Rekla bih, ako tražite kremasti i hidratantan korektor sa prirodno-translucentnim prekrivanjem, onda ovaj korektor nije za vas. Ali ako vam treba korektor koji će prekriti akne, ožiljke, pigmentaciju, nesavršenstva generalno – onda je ovo prava stvar.

The Ordinary Concealer možete kupiti preko theordinary.com (6,90 € ) ili beautybay.com (6,95 € ). Obje stranice dostavljaju u BiH.

Kada se naručuje sa beautybay.com stranice za besplatnu dostavu mislim da se treba potrošiti €20 a kada se potroši manje od toga, vjerujem da dostava košta €4-5.

Kada se naručuje preko theordinary.com stranice za besplatnu dostavu treba potrošiti preko €25 a kada se potroši €25 i manje, onda dostava u BiH košta €5.

The Ordinary Concealer
The Ordinary Concealer
The Ordinary Concealer
The Ordinary Concealer

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?