Probiotski đus : novi način za započeti dan

probiotski đus

Probiotski đus je jedna od novih opcija za sve nas koji tražimo super ukusan, zdrav i produktivan način za započeti dan. Pored smoothieja, proteinskih šejkova, kafe, zamjena za kafu, adaptogenih napitaka, jabukovog octa, limuna i đumbira, čajeva – mislila sam da sam sve popila što se može preporučiti ujutro. Ali moja potraga za svime što može poboljšati probavu me odvela do napitka koji zaista nisam ranije pila. Probiotski je i lako ga je smućkati. A benefiti? Sjajni!

Probiotski đus : novi način za započeti dan

Ovaj takozvani “probiotski đus” se ponaša kao adrenalni tonik a ukusom je sladak i prijatan. Treba odabrati pri kupovini prirodni sok bez dodatog šećera – još bolje ako ga sami možete pripremiti. Nešto poput soka brusnice, nara, acai bobica, nonija ili ribizle je najbolje. Taj sok se pomiješa sa probiotskom tekućinom poput kupovnog kefira, kokosovog jogurta (za DIY recept klik ovdje!), mlaćenice ili bilo kojim napitkom koji je obogaćen prebioticima ili korisnim kvascem. Po želji se može dodati stevija. 

Probiotski đus  [ recept ]

200 ml kokosovog jogurta ili kefira, 50ml prirodnog soka (brusnica, nar, crni ribiz), stevija

U većoj čaši (ili čaši za shot ako ste avanturista) pomiješati sve sastojke i uživati :)

Benefiti kefira – Kefir je kultiviran, fermentiran napitak koji podsjeća na jogurt. Određeni izvori navode da je ovo piće staro više od 1000 godina, a porijeklom je s Kavkaza. Dio razloga zbog kojih je kefir u posljednjih nekoliko godina postao pristupačniji i rašireniji jesu njegove zdravstvene koristi. On sadrži puno hranjivih sastojaka, puno proteina, B vitamina, kalija i kalcija. Kalcij pomaže u stvaranju jakih kostiju, protein gradi jake mišiće a kalij je važan za zdravlje srca. No, probiotici su najjači zdravstveni benefit koju kefir može ponuditi.

Benefiti kokosovog jogurta – Ako ste iz prehrane izbacili mlijeko i mliječne proizvode ili ih nastojite konzumirati u što manjoj mjeri, kokosov jogurt je odlična varijanta. Osim što ne sadrži laktozu, pun je zdravih masti i vitamina A i E. Klik ovdje za domaći recept za kokosov jogurt od dva sastojka.

probiotski đus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?