Napravite probiotik kod kuće [ Rejuvelac ]

Rejuvelac je fermentisano piće koje se dobije tako što svježe klice ostavimo u vodi. Postalo je popularno 1960-tih zahvaljujući Dr. Ann Wigmore, originalnom utemeljitelju Hippocrates Health Instituta. Rođena u Litvaniji, Dr.Ann je recept nabavila zahvaljujući svom baltičkom porijeklu. Napitak je blisko povezan sa tradicionalnim rumunskim pićem pod nazivom Bors. U pitanju je fermentisana pšenica od koje se pravi kisela supa (tačnije čorba). I od vremena kada je Dr.Ann popularizirala Rejuvelac, mnogi su počeli koristiti ovo nježno kiselkasto piće poput limuna za pomoć probavi, kako bi se povećao udio enzima u sklopu prehrane. Namirnice bogate enzimima su poznate po tome što poboljšavaju apsorpciju nutrijenata koje unosimo kroz hranu koju jedemo. Ovaj napitak je također koristan i kao blagi laksativ što opet može biti korisno osobama koje nemaju regularnu probavu.

Mnogo sam puta pisala o tome koliko je korisno ubaciti neku vrstu fermentirane hrane u prehranu – ne povremeno, već je uključiti na svakodnevnoj bazi. Postoji mnogo načina da to učinimo od jogurta, kefira, kiselog kupusa, kiselih krastavaca itd. ali lično volim imati izbor, volim kada imam više opcija kako mi ne bi dosadile a rejuvelac je jednostavna alternatva koju može pripremiti svako, ne košta mnogo, ne zahtjeva posebnu opremu niti vještine. 

Iako sam i ja pomislila da klice koje stoje u vodi par dana sigurno ne mogu proizvesti neki posebno dobar ukus, iznenadila sam se koliko je proces fermentacije rezultirao “čistom” aromom koja sliči aromi citrusa. Aktivni enzimi u ovom piću su u suštini nusproizvod procesa klijanja. Kao što mu i naziv sugeriše, rejuvelac djeluje obnavljajuće i podmlađujuće te je pravo malo super piće koje je nastalo od koncentrisanih jedinjenja. Pomalo je i gazirano piće koje se dobije nakon što procijedimo tekućinu a rekla bih da ga je najbolje konzumirati prije ili između obroka, na prazan stomak. Ovo je u suštini digestivni tonik jer nije baš piće koje bi se moglo konzumirati u velikim količinama. Ja ga obično pijem u malim čašicama ili u pola male staklene čaše jer prevelika količina bi mogla biti opterećujuća za stomak i izazvati dijareju. Zato imajte na umu dok je izuzetno koristan, rejuvelac se pije u malim količinama i nema potrebe da se sa njim pretjeruje. Dovoljno je moćan sam po sebi.

Šta je tačno rejuvelac?

Kao što sam spomenula, radi se o fermentaciji svježih klica koje trebaju da odstoje u čistoj vodi tokom perioda od 1-2 dana. Tradicionalno se pravi od pšenice u zrnu ali također možete koristiti kinou, raž, ječam, proso i heljdu (svaka od ovih žitarica ima svoju posebnu aromu). Ono po čemu je rejuvelac specifičan jeste činjenica da se ne može kupiti kao gotov proizvod u marketu već mora biti domaće pripremljen. Još nešto po čemu je poseban jeste i to da vam za njegovu pripremu nije potreban starter, kao što je to slučaj sa kombuchom, kefirom, kiselim kupusom, miso ili tempehom. Smatra se da je rejuvelac “divlja fermentacija” zato što korisni mikroorganzmi koji su nam potrebni za fermentaciju se već prirodno nalaze na žitaricama i njihovim klicama. Znači, proces fermentacije klica u vodi podržava enzimatsku aktivnost ali isto tako, kao mliječni ferment, podržava proizvodnju korisnih Lactobacillus bakterija. Kada ih konzumiramo, ovi “dobri” mikrobi održavaju mikrobiom probavnog trakta u balansu.

Dva sastojka: svježe klice i čista voda

Rejuvelac je jednostava i prilično “old school” vrsta fermentacije koja nije skupa i odgovarati će svakom budžetu. Nekada se koristi kao starter za pripremu drugih fermentiranih namirnica, poput sireva. Dr.Ann Wigmore je osim rejuvelaca popularizirala i takozvane sireve od sjemenki – od sjemenki suncokreta i tikve/bundeve. Male količine rejuvelaca je koristila da bi se dobio onaj karakteristični ukus sira. I za razliku od recimo kombuche ili kefira, koji mogu sadržavati male količine alkohola (nusproizvod fermentacije), rejuvelac je potpuno bezalkoholno piće.

Bezglutenske alternative

Za osobe koje bi željele izbjeći glutenske proizvode ili fermente, rejuvelac se može pripremiti od bezglutenskih žitarica poput kinoe ili prosa.

Šta su klice od žitarica?

Sve sirove žitarice, sjemenke te većina orašastih plodova će da uzgoje male repiće ukoliko im bude pružena dovoljna količina vode. Natapajući ih u vodi preko noći osiguravamo da se ti mali repići pojave jer to natapanje je potrebno da bi se aktivirao lakto-fermentacijski proces koji je neophodan u pripremi rejuvelaca. U suštini, kada natapamo recimo neku žitaricu, onda počinje da bubri, potičući cijeli niz promjena koje će pod pravim uslovima da rezultiraju klicom nove biljke. Istovremeno, voda oživljava bakterije i gljivice koje naseljavaju površinu žitarice – te ultimativno, potiče fermentaciju. 

Rejuvelac je mnogo lakše pripremiti ukoliko ste upoznati sa procesom uzgajanja klica – vjerujte da prethodno nisam imala ama baš nikakvo iskustvo. I kupovala sam klice u supermarketu jer sam, iz nekog razloga, bila uvjerena da je njihov uzgoj komplikovan. Nije uopšte, samo vam je potrebno malo prakse i kada jednom počnete vidjeti ćete da će postati najprirodnija stvar da ih redovno sami uzgajate u svojoj kuhinji. 

Kako klijati bobice pšenice kod kuće

Prije svega, trebamo početi od klica pšenice. Da li ćete ih nabaviti kupovinom (nisam sigurna da u marketima imamo pšenične klice – ako onda onda tako olakšavate stvar) ili pripremiti kod kuće ovisi od vas. Ja sam išla onim DIY putem pa sam ih pripremila sama. Proces uzgajanja klica nije komplikovan ali treba prvi put odvojiti vremena i imati želju – kasnije će sve ići lakše i pripremati ćete ih sigurno češće.

Prvo je potrebno dobro oprati ruke, potom istresti bobice pšenice na čistu podlogu te probrati i ukloniti sjemenke koje su oštećene ili imaju drugačiju boju od ostalih. Staviti 50-100 grama bobica pšenice u staklenku (ovisi koliko vam je količinski potrebno). Tokom procesa namakanja i klijanja, obim sjemena će višestruko porasti. Ja sam namakala bobice pšenice u staklenim posudama koje inače koristim za meal prep, s tim da sam ih svaki put oprala dodatno prije namakanj. Bobice pšenice se moraju namakati od 8 do 12 sati zato je najbolje staviti ih u vodu prije nego odemo na spavanje. Već ujutro bit će spremne za klijanje. Ja sam koristila količinu vode da ih prekrije, nema potrebe da cijela posuda bude puna.

Ujutro sjeme temeljito isperemo čistom hladnom vodom te ponovo procijedimo. Odabrati teglu – ja sam koristila stare tegle od meda (naravno, i njih sam oprala prije korištenja). Prebacila sam bobice pšenice u nju a vrh sam prekrila čistom gazom koju sam pričvrstila kuhinjskom gumicom. Teglu sa sjemenkama okrenuti naopačke te malo nakriviti kako bi višak vode mogao da se iscijedi. Ostaviti je tako da odstoji na čistom, hladnom mjestu u kuhinji. Klice ispirati dva puta dnevno (1-2 dana, tri maksimalno) i onda dobro iscijediti. Kada bobice dovoljno proklijaju i dobiju malene repiće, staviti ih u veliku zdjelu ili bokal pun hladne vode.

Napravite probiotik kod kuće [ Rejuvelac ]

cca 50-100 grama bobica pšenice (ili druge žitarice po želji), 1,5 litar vode

+ materijal: bokal, tegla ili boca od 1,5- 2 litra, gaza, kuhinjska gumica

Kako sam prethodno napisala, prebaciti klice i nasuti 1 litar vode u veliki stakleni bokal/ teglu/ flašu od 1,5-2 litra. Ja sam koristila običnu česmovaču iako neki preporučuju filtriranu vodu – rezultati su mi bez obzira bili super. Prekriti gazom i pričvrstiti je kuhinjskom gumicom. Ponovo ostaviti ih na toplo mjesto 1-3 dana. Primjetiti ćete da će voda postati mliječno mutna već tokom drugog dana a na vrhu će biti pomalo pjenasta sa balončićima. Kada bokal protresete, primjetiti ćete da iz sloja klica izlaze mali balončići – to je znak da je rejuvelac uspio i spreman je za konzumaciju. Miris će biti pomalo opor – osjetiti ćete jasno da se fermentacija desila. Procijediti tu tekućinu u bokal ili bocu koju ćete koristiti i odbaciti klice. Možete rejuvelac čuvati u frižideru par dana do sedam dana. 

U slučaju da koristite kinou umjesto bobica pšenice, za klijanje je potrebno malo kraće (1-2 dana). Ostatak procesa je isti.

Zdravstveni benefiti konzumacije rejuvelaca

  • Enzimima bogat digestivni tonik – kada konzumiramo hranu koju tijelo ne može efikasno da razgradi, ostaje nam neprobavljeni otpadni materijal koji je “zaglavljen” u probavnom sistemu i izaziva nadutost, zatvor, umor te doprinosi debljanju i slabijem imunitetu. Konzumiranje lakto-fermentiranih namirnica poput rejuvelaca olakšavamo da se tijelo izbori te da probava bude balansirana. Rejuvelac sadrži velike količine enzima (koje proizvode prirodno prisutne bakterije i gljivice). Među njima je i enzim amilaza koji proizvodi Aspergillus oryzae vrstu, tzv. “koji” kulturu potrebnu za fermentaciju kojom se dobije miso. Dodatni benefit bi bio što klice žitarica inaće imaju enrgizirajući efekat na tijelo, većinom zbog njihovog poboljšanog nivoa aktiviranih enzima u klicama koji se dodatno povećavaju procesom fermentacije. Mliječna kiselina uništava štetne probavne bakterije i doprinosi boljoj probavi te apsorpciji nutrijenata. 
  • Tečni probiotički tonik za probavni balans – rejuvelac je hranljiv i energizirajući probiotički tonik koji opskrbljuje debelo crijevo sa prijateljski nastrojenom Lactobacillus mikroflorom te podržava rast dobrih bakterija. Kao što sam mnogo puta spomenula, veoma je korisno na svakodnevnoj bazi da imamo u prehrani probiotske dodatke i/ili fermentirane namirnice a piće o klica pšenice je svakako jedan od najmanje skupih načina da olakšamo probavu. Zdravi balans probavnih mikroorganizama bi trebao uključivati cca 80% bakterijskih vrsta poput Lactobacillus i Bifidobacteriuma a 20% malo kiselijih gljivičnih vrsta poput Candida albicans, koje su korisne u malim količinama.
  • Druge nutritivne komponente – hemičar Dr. Harvey Lisle je dao podatak da je rejuvelac bogat priteinima, ugljikohidratima, Lactobacillusom, B vitaminima, vitaminom C, vitaminom E, fosfatima, Aspergillus oryzae i Saccharomyceom.

Da li se rejuvelac može pokvariti?

Da, tokom procesa fermentacije rejuvelac se može pokvariti i rezultirati tekućinom koja nije jestiva, što znači da su neželjeni mikrobi preuzeli fermentom i dominiraju prisutnim lakto-bakterijama. Indikacija da se ovo desilo je veoma neprijatan i veoma jak miris. Tekuća je u tom slučaju pretjerano mutna i vidi se buđ na površini. U tom slučaju bacite tekućinu i počnite iz početka. Rejuvelac se može pokvariti ako su okolni elementi takvi da je previše vlažno, prevruće, prehladno ili oboje. Idealna temperature su 21-24°C. Rejuvelac se također može pokvariti ako su posude ili ruke bile nečiste i tako kontaminirale proces. 

Prijedlozi da se spriječi kvarenje rejuvelaca: za čišćenje posuda i tegli koristiti toplu sapunastu vodu, temeljito sve ispirati da ne ostane sapuna ili deterdženta, kupovati svježe organske žitarice od provjerenog proizvođača, koristiti čistu cjediljku, peškire, krpe i gazu. 

Kako koristiti

Rejuvelac će odgovarati većini ljudi ali ne svima – tako da je definitivno najmudrije početi sa malom količinom poput 2 supene kašike. Čisto da istestirate da li ste na njega osjetljivi. Najbolje ga je piti ujutro na prazan stomak ili prije ili između obroka (kako je vama najpogodnije). Uvijek koristite manje čašice kako bi imali kontrolu nad količinom koju konzumirate. 

Oprez: nemojte piti rejuvelac ako imate kolitis, kandidu, IBS ili leaky gut.

Napravite probiotik kod kuće [ Rejuvelac ]
rejuvelac
rejuvelac
rejuvelac
rejuvelac
Napravite probiotik kod kuće [ Rejuvelac ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?