Napravite kokosov jogurt kod kuće

Napravite kokosov jogurt kod kuće

Kada god naiđem na neki članak o probavi, nerijetko se spominje kokosov jogurt. Pitala sam se da li sam ga uopšte vidjela kod nas na policama – ako ga ima onda je vjerovatno u drogerie markt ponudi. Međutim, vidjela sam i da mu je cijena vani dosta visoka (dvadesetak dolara!) jer se u te kokosove jogurte ubacuju i neki drugi sastojci koji su sami po sebi skupi. Ipak, obradovalo me što se kod kuće može prilično jednostavno i jeftino pripremiti kokosov jogurt. 

Sve fermentirano me zanima i dio moje pažnje će ubuduće biti posvećen pripremi fermentiranih namirnica. Ono što je ključno u njihovoj kućnoj pripremi je da čovjek bude temeljit sa procesom iako nema potrebe od toga praviti neki veliki zadatak – ipak ljudska vrsta od svojih začetaka sama priprema svoje fermentirane namirnice. Moderni pristup se sastoji od bukvalno dva sastojka – jednostavnije od toga ne može, zar ne? Pripremila sam kratki receptić za doručak, brunch ili snack kojim ćete uštediti koju marku a biti će ukusan i veoma dobar za stomačić. 

Ja ga zovem svojim doručkom – u svakom je slučaju bogat nutrijentima te je i zabavan kulinarski projekat. Volim proces transformacije jednostavnog kokosovog mlijeka u kremasti, gusti jogurt tokom par dana. 

Napravite kokosov jogurt kod kuće

Sastojci za jogurt: 

1 konzerva punomasnog kokosovog mlijeka, 2 kapsule probiotika

+ granola, ekstrakt vanilije, džem od jagoda (opcionalno)

Ovisno kada ste kupili konzervu kokosovog mlijeka ali pogotovo ako ste je držali u frižideru je potrebno ostaviti je na desetak minuta u zdjelu tople vode. Dobro je protresti, potom otvoriti i istresti u čistu staklenu teglu ili zdjelu. Otvoriti probiotske kapsule te ih usuti u kokosovo mlijeko. Promiješati drvenom kašikom (bez metala) kako bi se prah ravnomjerno rasporedio. Prekriti teglu/ zdjelu krpom ili tankim peškirom i ivice pričvrstiti kuhinjskom gumicom. Ostaviti teglu/ zdjelu na toplo mjesto – recimo pored prozora u koji često grije sunce ili blizu šporeta na 24 do 48 sati. Ovako pripremljen kokosov jogurt možete jesti sam ili mu aromu obogatiti dodacima poput omiljenog džema, granole, žitarica, orašastih plodova, cimeta, ekstrakta vanilije i sl.

kokosov jogurt
Napravite kokosov jogurt kod kuće
Napravite kokosov jogurt kod kuće
kokosov jogurt
kokosov jogurt

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?