Cartier La Panthere

cartier la panthere

Nikada nisam spadala grupicu ljubitelja parfema koji kada opisuju neki parfem obavezno imaju viziju da se sve mora poklopiti; od specifičnog odijevanja, asesoara, tačne temperature i vlažnosti zraka, okoline, prilike itd. To mi je previše usko razmišljanje a ja ne volim da budem strpana u neki stereotip – više sam tip koji razmišlja “outside the box”. U mojoj kolekciji se može pronaći toliko toga a glavni kriterij po kojem se ravnam jesu osjećaji – kako se osjećam kada nosim neki parfem? I naravno, bez obzira koliko nekome zvučalo pretenciozno, postoje parfemi koji se nose ili ne nose u određeno doba godine. Ne mora se ići u tančine poput raspona Celzijusa ali neke okvirne smjernice tipa da se Muglerov Alien i Angel jednostavno ne nose tokom ljeta su nešto što bi trebalo biti logično zaključivanje. 

A moji osjećaji su svaki put bili uzburkani kada bih isprobala Cartier La Panthere – ovaj parfem ima neki “old-school” i pomalo retro štih koji mi se mnogo dopada. Miriše luksuzno i kvalitetno, nešto što je zaista bila česta pojava kod parfema starijih generacija. Ovog puta asocijacija na retro ne znači da je miris za starije gospođe već se radi o nečemu što odskače od silnih flankera i trendi parfema današnjice. Ovdje se radi o karakteru i konzistenciji jer Cartier La Panthere je miris koji će biti poželjan i za 10-20 godina, sigurna sam. Ima sve predispozicije da uđe u anale olfaktornih velikana. Zato mi je iznimno zadovoljstvo što mi je postala dijelom parfemske kolekcije te sam proteklih mjeseci često uživala u njenim mirisnim notama.

Cartier La Panthere

Kada je Cartier kao parfemska kuća u pitanju, oduvijek sam imala visoko mišljenje o njihovim parfemima. Pasha je jedan od najljepših muških klasičnih parfema u stilu mirisa brijačnice, Roadster se sjećam da je suprug imao davno i bio je sa njim prezadovoljan, L'Envol me očarao svojim medenim notama (ako volite notu meda onda ga najtoplije preporučujem), Declaration je još jedan muški klasik sa kojim se ne može pogriješiti, ženski Delices je prava poslastica za ljubiteljice višnje a iako sam proslijedila svoj Baiser Vole zato što mi je postao preintenzivan (i izazivao muku na toplijem proljetnom danu – baš kao Chanel Eau Fraiche), ipak mi je privukao pažnju sa razlogom. Svi ovi parfemi imaju nešto zajedničko a to je nepobitni kvalitet. Kvalitet sastojaka, kvalitet dobro posloženih nota i kvalitet prezentacije što ne bi trebalo biti iznenađenje s obzirom da Cartier izrađuje vruhnski nakit. Upravo ta prefinjenost izrade je potpis Cartier parfema čije su bočice prava remek djela.

Ovo je slučaj i sa Cartier La Panthere čija bočica odiše opulencijom i luskuzom. Fantastična je! Rasporšivač je također vrhunski tako da je cjelokupno iskustvo nagrada samo po sebi. A miris? To je tek priča za sebe. Izuzetno je jaka asocijacija sa skupocjenostima, zlatom, glamurom. Moram reći da me ne čudi zašto ga većina doživljava parfemom za elegantno odijevanje, posebne prilike itd. Međutim, isto tako je i moj opušteniji pristup bio odličan jer sam imala otvoren um te samim time i češće sam uživala u ovom parfemu. A meni je to u biti poenta. Ako parfem na mojoj polici stoji gotovo netaknut, to u mom slučaju znači da mi se i ne dopada. Kada mi se parfem sviđa, ja ga trošim. Želim da ga nosim na koži, da udišem njegove note i da za sobom ostavljam mirisni trag koji je i meni prijatan. La Panthere je svakako u toj skupini.

Cartier La Panthere je moderna interpretacija chypre parfemske kategorije. Chypre parfemi (uopšteno govoreći) imaju konstrukciju nota koje počinju citrusima, srce se temelji na labdanumu te baza na animalnim i notama mahovine. Tradicionalni “kostur” je prisutan; oštra mahovina, svjetlucajući bergamot i listovi pačulija. Međutim, uspjeh ovog parfema je ipak u detaljima i akcentima kojima je prožeta njegova mirisna piramida. Kremasta gardenija i neutralni mošus kao da omotavaju pomalo-ali-ne-potpuno animalnu prirodu parfema. Note suhoć voća, ruže, kože i ylang-ylanga daju blago sirupastu i narkotičnu notu. Prisustvo kiselkaste rabarbare i svježe jagode, skupa sa cvijetom narandže, sočnom kruškom i anisom nikada ne dopuštaju da cjelokupna kompozicija postane slatka – nikada ne prelazi u kategoriju slatkog parfema te se balans nota postiže dok su istovremeno amalgam neobične uravnoteženosti. Teže note su izbalansirane onim svježijim, a iako je mirisna piramida neobična i možda pretrpana – nekako sve savršeno funkcioniše. 

Cartier La Panthere je uistinu plemenit parfem. Koketira sa mračnom stranom, ne prelazeći potpuno u nju. Ima klasičnu auru, iako nikada nije dramatičan. Sillage je izvanredan. Ne možete a da ne pomislite na klasu poput Chanelovog Coco remek djela ali je ovdje ta klasa u modernijoj izvedbi, pomalo je “pitkija”. Panteru nosite na hladnijem vremenu, uz svu slobodu da odaberete priliku i odijevanje koje vam odgovara. Bitno je samo da vam kožu miluje hladan zrak, kako pantera ne bi ogrebala. Ukrotite je hladnoćom a ona će vas zauzvrat, grijati.

sušeno voće, rabarbara, jagoda, anis, bergamot

gardenija, ruža, ylang-ylang, cvijet narandže, kruška

mahovina, mošus, koža, pačuli

cartier la panthere
cartier la panthere
cartier la panthere

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?