Serge Lutens Daim Blond i Un Bois Vanille [ niche fantazija ]

Serge Lutens Daim Blond i Un Bois Vanille  [ niche fantazija ]

Sjećam se kao da je bilo jučer kada smo Ado i ja šetali centrom Beča sa spiskom parfema koje želimo isprobati a prethodno smo izguglali sve parfumerije – od onih u trgovačkim centrima, samom srcu grada pa do malo skrivenijih niche parfumerija čije smo lokacije otkrili uz pomoć uputa lokalaca. Jedno smo vrijeme mislili da će nas parfumerije Milana još više očarati međutim ne, Beč je taj kojem bi se vratila u budućnosti iz više razloga a njihova ponuda parfema je jedan od njih. Ono šta je specifično i što sam dobro zapamtila je ljubaznost i opuštenost te uslužnost u bečkim parfumerijama koje imaju takvu ponudu da smo se raspametili. Kada smo ulazili u Maison De Parfum mislim da je bilo očigledno kako ROJA parfemi prevazilaze naš budžet ali gospođa koja nas je uslužila je cijenila činjenicu da smo upućeni u rad parfemske kuće i baš smo se prijatno ispričali te nas je ispratila sa testerima.

Elem, među favoritima koje sam otkrila tom prilikom u Beču je bio Serge Lutens Datura Noir – tada nisam bila toliko svjesna vlastitih afiniteta prema nekim mirisnim notama ali sada mi je potpuno jasno zašto mi se toliko dopala. Vanilija, badem, tuberoza, mahune tonke, kajsija (između ostalog) su note koje inače volim u parfemima. Još mi preostaje da Datura Noir prisvojim i pridodam ostalim Serge Lutens ljubimcima ali danas su upravo oni u fokusu. Dva prekrasna niche parfema koja su pravo malo blago u našoj zajedničkoj parfemskoj kolekciji (unisex su). I mislim da mogu reći kako mi je Serge Lutens možda i omijena niche kuća.

Serge Lutens

Serge Lutens se rodio 1942. godine u Lille-u. Početkom 1960-tih je došao u Pariz i počeo raditi kao kozmetičar i stilista. Krajem 1960-tih je doprinio lansiranju kozmetičke linije Christian Diora. Postao je kreativni direktor Shiseido 1980. i napravio je prvi parfem za Shiseido, svoj legendarni Nombre Noir. Krajem 1990-tih Serge Lutens je prestao raditi na kozmetici da bi se posvjetio parfemima. Kreirao je Féminité du bois 1992. godine, njegov prvi ženstveni/ muževni parfem. Serge ga je opisao kao iluminaciju, afirmaciju, tačku na I. Počeo je da se afirmiše njegov brend te njegova autentičnost po kojoj je i danas poznat. Lutens kreira mirise, dizajn bočica te svaki detalj. 2005. je izašla njegova prva kozmetička linija pod vlastitim imenom. Postoje dvije linije proizvoda Serge Lutensa – eksportna i ekskluzivna koju možete kupiti samo u Parizu ili naručiti iz Pariza. Lično mi odgovara minimalistički luksuz kojim odiše svaka parfemska bočica i dopada mi se što bez upotrebe kiča djeluje skupocjeno. A mirisi? Oni su tek priča za sebe.

Un Bois Vanille Serge Lutens

Parfem je kreirao Christopher Sheldrake 2003. godine te je najljepša, najporirodnija vanilija koju sam ikada pomirisala. Nota pčelinjeg voska je u pojedinim recenzijama opisana tako problematično da nisam znala koliko će nam se isplatiti ovaj blind buy (kupovina na slijepo je uvijek igra na sreću).  Ali izgleda da se rizik uvijek isplati kada je u pitanju Serge Lutens parfem. Interesantno je što inače nisam ljubiteljica kokosa u parfemima ali u Serge Lutens kreacijama mi se dopada (sadrži ga Datura Noir kao i Un Bois Vanille). Naravno, tu je moj favorit badem, samo što je ovdje gorki badem – inteligentna odluka jer ovaj parfem nije preslatka kreacija a itekako prija ljubiteljima gurmanskih mirisa. Niche je specifičan po tome što korisnici dobiju prirodne mirisne note a kao što sam spomenula, ova vanilija je najprirodnija koju sam imala priliku pomirisati. Ado ima najbolji opis za ovaj parfem. Kaže da ga podsjeća na djetinjstvo i trenutke kada mama priprema kolač a zrakom se širi miris kora za kolače sa vanilijom. Zahvaljujući bademu ova vanilija nije preslatka nego baš taman gorkasto – drvenkasto slatka. Pčelinji vosak je nota koja mi je posebno divna u ovoj kompoziciji i upravo joj ona daje karakterni pečat. Pošto je ovo dosta intenzivan miris, zapovjeda pažnju iako je relativno umjerene aure – lično ga ne vidim kao ljetnu varijantu. Najviše mi prija tokom hladnijih dana, tada kao da isijava nekom toplinom sa kože. I koliko god potentan bio, nikada ne prelazi granicu dobrog ukusa. Uvijek je prefinjen.

vanilija, kokosovo mlijeko, crni sladić, pčelinji vosak, sandalovina, mahune tonke, gorki badem, drvo guaiac, benzoin, mošus

Daim Blond Serge Lutens

Ovo priznajem da je bila prva suprugova ljubav a vremenom je i moja postala. Znam da sam bila iznenađena silinom kojom se na prvu njemu dopao dok sam ja još preispitivala odluku da ga kupimo. Kako nikada ne griješi u svojim odabirima, ponovo sam podržala kupovinu na slijepo. Surprise, surprise ne da se nisam pokajala već sam bila ljuta na sebe što sam i na trenutak osjetila sumnju. Vau. Ovo je tako unikatan miris i potpuno mi je jasno zbog čega ima pravi mali cult following. Daim Blond je predstavljen 2004. Parfem je kreirao Christopher Sheldrake. Nezahvalno je istaći samo jednu notu jer ovaj parfem karakteriše izuzetan sklad i harmonija. Sve se note pretapaju u jednu koja me ne podsjeća niti na jedan drugi parfem. Ali recimo da bi nota jelenje kože bila ta koja se malo ističe, daje mu potpis. Miris kože, topao, mek, senzualan, mošusan, smolast, gust, balzamičan, dubok i drven. Miriše mi baš na kvalitetni antilop pod prstima. Kao da mi pruža audio-zvuči doživljaj. Osjetim i kajsiju jasno, te mi proviruje kardamom kojeg kao začin mnogo volim. Idealno vrijeme za iznijeti ga bi bilo proljeće i rana jesen, dok su temperature umjerene. Krasan i mazan, Daim Blond je umjetničko djelo.

jelenja koža, kajsija, iris, mošus, heliotrop, kardamom, glog, daim akord

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?