Sada je pravo vrijeme da otkrijete Natracare organske proizvode

Sada je pravo vrijeme da otkrijete Natracare organske proizvode

Kada sam prije dvije godine otkrila Natracare uloške i tampone, zaista nisam znala koliko dugo ću im ostati vjerna – vjerovatno znate da su navike čudna stvar i čovjek se nesvjesno vraća starim navikama uprkos tome što zna da su neke novostečene navike bolje. Međutim, moram priznati da mi je prelazak na potpuno organske pamučne uloške bio lakši i prirodniji nego sam mislila. Nisam se čak ni trudila da uložim neki poseban napor, da se konstantno podsjećam šta uzeti pri kupovini jer prvi put kada sam potrošila Natracare zalihe proizvoda, i nakon što sam u brzini uzela konvencionalne uloške – poželila sam da nisam. Jednostavno žena osjeti itekakvu razliku u korištenju uložaka sa plastikom u odnosu na pamučne. Uopšte nisam iznenađena što su se pelene i ulošci prije prali na ruke jer, iako to oduzima jako mnogo vremena, pamuk je neprevaziđen kada su u pitanju intimni proizvodi. Tako da, kada i donje rublje preporučuju da bude od pamuka – to je sa razlogom tako.

U slučaju da ste iz BiH i niste znali da imamo mogućnost kupovine ovakve vrste uložaka i tampona – onda mi nije niti najmanji problem da ponovim neke činjenice zbog kojih ćete još više znati o važnosti ove vrste proizvoda kako za naše žensko zdravlje, tako i za okolinu ali i humaniji način provođenja testiranja sigurnosti ovih proizvoda. Ranije su Natracare proizvodi biti dostupni pretežno u apotekama i bio šopovima ali od nedavno su dostupni i u drogerie markt radnjama – što je prvoj meni odmah olakšalo potragu i kupovinu. Također Natracare možemo kupiti u Mercator hipermarketima. U nastavku želim da se dotaknem najbitnijih informacija koje bi trebale da budu uzete u obzir pri kupovini menstrualnih proizvoda i vjerujem da nakon pročitanog nećete istim očima gledati  na njih.

Sada je pravo vrijeme da otkrijete Natracare organske proizvode

FUNKCIJA – prije svega, ako bi gledali isključivo funkcionalnost Natracare uložaka i tampona, meni su superiorniji u odnosu na sigurno 90% ovih proizvoda koje sam koristila. A koristila sam (pretpostavljam kao i vi), te testirala gotovo sve koje imamo dostupne na našem tržištu. Razlike su prilično velike. Prije svega, upijanje uopšte nije kompromitirano upotrebnom isključivo organskih sirovina i ovisno o potrebama tokom menstrualnog ciklusa – svaka vrsta uloška i tampona je radila svoj posao kako treba. Nisam imala problema sa pomjeranjem uložaka jer ulošci dobro prijanjaju na pamučno, svileno, viskozno pa nekada čak i čipkano donje rublje. Osim što nemaju u sebi ljepilo, ne sadrže ni plastiku pa time nije bilo prekomjernog znojenja – što je samo po sebi neprijatno a nekome može izazvati iritaciju kože. Toliko su nježni da se bez problema mogu koristiti i na depiliranoj koži. Pošto nema plastičnih komponenti niti oštrih ivica, nikada ne žuljaju i ne izazivaju nelagodu. Tamponi su također izvrsni i veoma su korisni kada recimo posljednjih dana ciklusa želim vježbati – uopšte se ne osjeti njihovo prisustvo i nikada nisam uočila propust u njihovoj funkciji. Spomenula sam već jednom ali ponoviti ću da imaju odličnu moć upijanja. Iako Natracare ne sadrže upijajući gel kao konvencionalni ulošci, nisam imala potrebu za značajno češćim mijenjanjem. Mislim da sam na početku bila dosta oprezna i preventivno sam baš često vršila mijenjanje uložaka da bih vremenom uvidjela kako taj tempo može biti kao i ranije. U svakom slučaju mogu reći da ni po čemu ne zaostaju za konvencionalnim ulošcima te im zbog ugodnosti korištenja i brojnih drugih prednosti sa zadovoljstvom ostajem vjerna korisnica.

ZDRAVLJE – vjerovatno je svaka žena koja je koristila konvencionalne uloške iskusila pojačano znojenje intimne regije, potencijalnu iritaciju i osjećaj nelagode – što ima smisla kada pomislimo da su ti proizvodi napravljeni 90% od plastike. Kao i što nam se tokom vrućina preporučuje da nosimo odjeću od prozračnih materijala, kako bi koža mogla da diše, isti princip možemo primjeniti i na uloške. Na nježnom intimnom području nije najbolje da bude plastika satima. I upravo zato ginekolozi, obstetičari, dermatolozi će uvijek preporučiti intimne proizvode koji su napravljeni od prozračnog, organskog pamuka. Uz korištenje donjeg veša koji ne steže, koji je također od prozračnog pamuka te uz prirodne uloške i tampone, pojava svrbeža i iritacije se drastično može smanjiti. Istraživanje koje su napravili britanski i kanadski ginekolozi je pokazalo da menstrualni proizvodi doprinose intimnim iritacijama. Ako ste inače osjetljivi i intimni dio tijela reaguje na promjenu intimnog sapuna, promjenu materijala donjeg veša te bilo koji potencijalni iritans – korištenje pamučnih uložaka je najbolja stvar kojom sebi možete olakšati svakodnevnicu te osigurati zdravlje. Pisala sam često o p.dermatitisu koji mi je zahvatio lice ali vrsta dermatitisa koja se zove kontaktni dermatitis je češća nego mislite. Kroz razgovor sa drugim ženama sam došla do saznanja da često imaju kontaktni dermatitis upravo ne prevojima i mjestima gdje se koža trlja o ivice donjeg veša i uložaka. Nije nikakvo iznenađenje što smo sve nekako vremenom nadošle na to da većinu (ako ne svo) donje rublje treba da bude izrađeno od pamuka. Ja sam otišla korak dalje i korištenjem Natracare uložaka potpuno eliminisala pojavu dermatitisa. 

EKOLOGIJA – pakovanje konvencionalnih uložaka sadrži ekvivalentnu količinu plastike kao 5 vrećica (cca 36 grama plastike u svakom pakovanju uložaka). Tačnije, to znači da svaki pojedinačni uložak sadrži 2,4 grama plastike a još dodatnih 2,5 grama plastike se nalazi u plastičnoj ovojnici uloška. I tako dolazimo do podatka da se u svakom pakovanju konvencionalnih uložaka nalazi plastike koja je jednaka 5 plastičnih vrećica. Mislim da onda nije iznenađenje što su menstrualni proizvodi peta najčešća stvar koju more izbacuje na evropske morske obale. Još ako tome dodamo podatak da ženska osoba tokom života u prosjeku potroši 11,000 tampona i uložaka mislim da dobijamo sliku nečega što postaje problem i mislim da se u budućnosti neće moći ignorisati, bilo da živite u zapadnjačkoj ekološki osviještenoj zemlji ili ne.

TESTIRANJE – iako nisam vegan ni vegetarijanac, uvijek me stegne srce kada pomislim da se čak i proizvodi poput tampona i uložaka testiraju na životinjama kada su u pitanju tradicionalne kompanije. Ako znate da takva testiranja nisu više neophodna da bi dobili siguran proizvod, zaista se postavlja pitanje zbog čega se na tim testiranjima insistira. Malo je reći da je nehumano i uvijek ću pozdraviti odluku svake kompanije i brenda koji uvide da postoje mnogo bolje a jednako efikasne alternative za njihove kupce. Natracare je jedan takav brend koji je odobrio Vegetarian Society te je barem meni lakše što znam da barem na ovom polju mogu biti mirne savjesti. Jednostavno počinjem dobijati utisak da su proizvodi kompanija koje vode računa o ovim stvarima sofisticiraniji te mi je draže koristiti ih u odnosu na one koji nemaju razvijenu svijest o ovim aspektima svojih proizvoda. Treba znati da su Natracare menstrualni proizvodi u potpunosti prirodni i nisu štetni kako za korisnice, tako i za okolinu, jer ne sadrže sintetiku, derivate petroleja/ nafte, alkohol, parabene, formaldehide, fenoksietanol (phenoxyethanol) niti bilo koje druge hemikalije koje se nalaze u konvencionalnim menstrualnim proizvodima. Znači, njihovi su proizvodi napravljeni od materijala koji se mogu razgraditi, proces proizvodnje ne rezultuje zagađenjem, nije na štetu drugih živih bića a ultimativno su prijatni za korištenje i efektni (organski pamuk, celulozna pulpa, biljni škrob).

SASTAV –  sirovine koje koriste su organski pamuk i celulozna pulpa koje sačinjavaju središte uložaka i tampona – umjesto viskoze. Pamuk koji ovaj brend koristi je organski uzgojen, bez upotrebe štetnih pesticida, herbicida ni insekticida. U tamponima se obično koriste rayon sintetička vlakna ili genetski modifikovani pamuk međutim, Natracare tamponi se sastoje od organskog pamuka za čiji uzgoj su žene i generalno svi farmeri adekvatno plaćeni. Još jedna prednost organskog pamuka u tamponima (umjesto sintetičkih rayon vlakana) jeste što ne dolazi do otpuštanja kratkih vlakana tokom upotrebe – što je slučaj sa rayonom. Također nema ni plastične ovojnice kojom se obično oblaže tampon od rayon vlakana, kako bi se ispadanje spriječilo. Samim time se tamponima od organskog pamuka uklanja mogućnost infekcije i pojave sindroma toksičnog šoka. Organski pamuk je jedini sastojak u Natracare tamponima i ulošcima te je zaštitna mrežica preko sredine uložaka također napravljena od organskog pamuka. Mekan i nježan, dopušta koži da slobodno diše. Celulozna pulpa tj. etički dobijena drvna masa također je sastavni dio Natracare uložaka u čiju proizvodnju nisu uključene hemikalije poput poliakrilatnih super absorbenata. Niti je izbijeljena hlorom, tako da je riječ o celulozi koja ima prirodnu moć upijanja. Biljni škrob sačinjava pozadinski sloj uložaka – i nije genetski modifikovan. Riječ je o bioplastici koja je biorazgradiva te služi kao vodootporni sloj. Također se koristi u službi omotača za uloške, tako da nema potrebe za korištenjem plastike. 

Nadam se da sam uspjela sumirati sve razlike i argumente zbog kojih vrijedi koristiti Natracare menstrualne proizvode – ja ih koristim skoro dvije godine i moje mišljenje se tokom tog vremena nije promijenilo. I dalje me oduševljavaju, uvijek ih preporučujem, svjesna sam koliko su korisni i mnogo mi je drago što ih sada mogu kupiti u dm-u jer to znači da postoji razvijena određena svijest o njihovim prednostima čim je dm prepoznao želju svojih kupaca za sveobuhvatijim, profinjenijim proizvodima ove vrste na našem tržištu. Ukoliko imate pitanje za mene, možda neko iskustvo ili detalj u korištenju a da ga nisam spomenula u ovom tekstu – osjećajte se slobodno da mi se javite a ja ću vrlo rado da razmijenim informacije i iskustva. Također, ako želite podijeliti neko svoje iskustvo uvijek se možete poslužiti komentarima i porukama pošto konstantno osluškujem mišljenje svojih čitateljica.

Sada je pravo vrijeme da otkrijete Natracare organske proizvode
Sada je pravo vrijeme da otkrijete Natracare organske proizvode
Sada je pravo vrijeme da otkrijete Natracare organske proizvode
Sada je pravo vrijeme da otkrijete Natracare organske proizvode
Sada je pravo vrijeme da otkrijete Natracare organske proizvode

*u saradnji sa Health Time

https://www.instagram.com/healthtime_

https://www.facebook.com/healthtime.ba/

https://www.instagram.com/dm_BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?