CHAGA [ kraljica među adaptogenim gljivama ]

CHAGA  [ kraljica među adaptogenim gljivama ]

Moram biti iskrena – odabir chaga gljive nije bio isključivo zbog njenih adaptogenih svojstava. Moja misija da pronađem zamjenu za kafu u svrhu kontrole nad unosom kofeina me ustvari potakla na istraživanje te je jedno od mojih otkrića bila upravo chaga. Čitala sam o njenim benefitima prije više mjeseci i ostala mi je u sjećanju. Međutim, tek kad sam malo dublje ušla u tematiku ostala sam impresionirana veoma širokim dijapazonom njenog djelovanja.

Osim što ima adaptogena svojstva i balansira organizam, impresionirao me broj referenci za njena antikancerogena svojstva, potom na potencijal koji ima kod tretiranja trenutno aktuelnog virusa (a to je inače nešto od čega bih se suzdržala) pa do navedene uloge supstituta za kafu ali i zbog prilično značajnog opreza koji se mora imati prilikom njene upotrebe. Ako su ašvaganda i maca prilično sigurni adaptogeni za širu upotrebu, onda je chaga malo zahtjevnija. Ali upravo zato mi je tako misteriozna i jednostavno sam morala da saznam više o njoj. 

CHAGA  [ kraljica među gljivama ]

Chaga (lat. Inonotus obliquus) je poznata kao i “gljiva besmrtnosti” među sibirsko-ruskim šamanima a japanski šamani je nazivaju “šumskim dijamantom”. Ipak, nama je možda najpoznatija kao kraljica među adaptogenima/ medicinskim gljivama zato što je jedan od najmoćnijih antioksidansa na svijetu. Parazitirajući na starom drveću, uzima im sve nutrijente iz unutarnjih slojeva kore – na određeni način crpi snagu drveća, konkretno breza bijele i srebrene kore. Postoji bogat historijat konzumacije chaga gljive a neki navodi datiraju milenijima unazad u prošlost. Pogotovo u Sibiru, gdje se pričaju legende o nevjerovatnoj brezinoj gljivi koja nosi brojne zdravstvene dobrobiti. Nekih 1000 godina pr.n.e. su stari navodi u sklopu tradicionalne kineske medicine za korištenje chage kako bi ojačala imunitet i balansirala životnu snagu tijela (Chi).

Kao što smo spomenuli, chaga ima dugu historiju korištenja u ruskom i sibirskom folkloru i herbalizmu – tradicionalno se od nje pripremao medicinski čaj. Ustvari, chaga je stara ruska riječ za gljivu. Koristila se i za paljenje vatre (nosio se zapaljeni chaga grumen), koristila se i za farbanje a šamani i iscjeljitelji su je smatrali izvorom višestoljetne mudrosti kao i esencijalnim izvorom niza nutrijenata. U Sibiru su je koristili za boostanje fizičke izdržljivosti. Moderniji Rusi su čak naveli da u okruzima gdje se chaga koristi uopšte nema oboljelih od raka (zvuči predobro da bi bilo istinito ali dopada mi se sentiment). Ono što jeste interesantno bi bilo poređenje životnog vijeka susjednih Inuita koji nisu koristili chagu – prosječan životni vijek im je bio 40-50 godina, dok su sibirska plemena koja su uživala njege dobrobiti nerijetko imala životni vijek 90-110 godina. 

Birch Mushroom, Chaga Conk, Champignon de l'Immortalité, Cinder Conk, Clinker Polypore, Diamant de la Forêt, Don de Dieu, Inonotus obliquus, Roi des Plantes, Siberian Chaga, Tchaga, Birch canker, Black mass

Chaga sadrži masivne količine pigmenta melanina. Kada je izložite suncu, vanjski dio poprimi duboku crnu boju dok će njena unutrašnjost ostati jarko narandžaste boje. Chaga također sadrži 31x više antioksidansa od borovnica i sadrži najveću koncentraciju oksalata (jedinjenje povezano sa bubrežnim kamencom) od svih živih organizama. Chaga je diljem svijeta poznata pod brojnim nazivima ali je interesantno da je u Norveškoj zovu “kreftkjuke” što se bukvalno prevodi kao “kancer gljiva” aludirajući na njeno djelovanje. Chaga gljiva je bogata cijelim nizom vitamina, minerala i nutrijenata uključujući: vitamine B-kompleksa, vitamin D, kalij, rubidij, cezij, aminokiseline, vlakna, bakar, selen, cink, željezo, mangan, magnezij, kalcij. Novija istraživanja pokazala su da chaga obiluje dragocjenim biološki aktivnim tvarima, od kojih neke ne sadrži niti jedna druga biljka. U njenom sastavu nalaze se  fenolni spojevi, melanini, triterpenoidi i mali postotak betulinske kiseline. 

Najmoćnijim oružjem ove gljive smatra se chagina kiselina, koja prema tvrdnji ruskih naučnika normalizuje metabolizam i ljekovito djeluje na sve organe i tkiva ljudskog organizma. Chaga je najjači poznati antioksidans. Biljke poput aronije i goji bobica  nisu joj ni blizu po antioksidativnim vrijednostima. Ona zauzima prvo mjesto na ljestvici ORAC, koja mjeri razinu antioksidansa u namirnicama. Alkalizuje organizam zahvaljujući udjelu minerala i mislim da je prilično impresivan podatak da u svom sastavu ima preko 200 fitonutrijenata. Chaga je moćan adaptogen, što znači da djeluje protiv stresa a koji direktno ili indirektno ima umiješane ruke u 90 posto svih bolesti. Sovjetska vlada je svojevremeno svojim sportistima i astronautima naredila da koriste adaptogene za poboljšanje umnih i fizičkih sposobnosti. Jedan od njih je bila i chaga, koja se pokazala najdjelotvornijom. Izvještaji iz klinike u Vladivostoku spominju stopostotno izlječenje od psorijaze, što zvuči kao naučna fantastika a svakako je nešto što planiram testirati.

  • Antioksidans – chaga gljiva je naročito bogata jedinjenjem super-oxide dismutase (SOD), a to je enzim koji umanjuje nastalu štetu koju nanose slobodni radikali. Istraživanja su pokazala da se SOD ponaša kao antioksidans i ima protuupalno djelovanje (ima anti-aging potencijal). SOD također pomaže tijelu kod apsorpcije cinka, bakra i mangana. 
  • Jačanje imuniteta – skupa sa većinom ostalih medicinskih gljiva, chaga je bogata beta-glukanima koji su jedni od najmoćnijih polisaharida. Cijenjena je zbog uloge u aktivaciji imuniteta i smanjenja šećera u krvi kod osoba koje imaju natprosječne šećerne skokove. Također balansira i holesterol.
  • Alkalizirajuće djelovanje – ove moćne gljive su ujedno i jedna od najalkalnijih namirnica na svijetu zbog svog mineralnog sastava. Kalcij, cezij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, rubidij, sumpor su prisutni uz izuzetno visoke količine cinka. Vjerovatno vam je poznata teza da brojne bolesti ne mogu da napreduju u alkalnom okruženju.
  • Adaptogeno djelovanje – chaga je poznati adaptogen jer pomaže tijelu da se prilagodi stresorima od ekstremne toplote ili hladnoće pa do infekcija i trauma. Njeno blagotvorno djelovanje tu ne prestaje jer ima antiviralno, protuupalno, anti-aging djelovanje uz bonus balansiranja holesterola i krvnog pritiska.

+ BONUS: za sve nas koji pokušavamo ograničiti unos kofeina, chaga je odlična alternativa ne samo za kafu već i za čaj. Ustvari, tokom 1940-tih je u Finskoj vldala nestašica kafe i šećera. Finci su počeli kuhati chagu kao zamjenu za kafu. Njen ukus se opisuje kao “zemljan” a sadrži vanillin – komponentu koja vaniliji daje aromu. Kuhana chaga se odlično slaže uz mlijeko i mliječne zamjene (bademovo, zobeno, sojino itd.)

Oslabljena jetra

Chaga može pomoći u prevenciji ili da uspori napredovanje određenih problema jetre, sugeriše istraživanje iz 2015. objavljeno u International Journal of Medicinal Mushrooms. Korejski naučni istraživački tim  je izvijestio da je vodeni ekstrakt chage uspio zaštititi tkivo jetre dobiveno biopsijom od oksidativnog djelovanja hemikalije za koju je poznato da izaziva oštećenja na jetri (tertbutyl hydroperoxide). Ovo istraživanje je imalo za cilj da replicira ono šta se dešava kod ljudi uslijed lijekovima izazvane toksičnosti ili oboljenja uslijed alkoholizma. Chaga može također ublažiti upalu i oksidativni stres koji potiče hronična oboljenja jetre, poput virusnog hepatitisa ili fatty liver oboljenja neizazvana alkoholizmom.

Dijabetes

Chaga može pomoći pri kontroli dijabatesa prema istraživanju iz 2014. a sprovedenog od Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Hipoteza je da biljni polisaharidi pozitivno djeluju na krvni šećer. Oni koje pronalazimo u određenim gljivama, poput chage, su posebno djelotvorni. Prema spomenutom istraživanju, laboratorijski pacovi sa hemijski izazvanim dijabetesom su postigli gotovo normalne nivoe šećera u krvi nakon što su bili hranjeni oralnom otopinom polisaharida iz chage tokom 6 sedmica. Istraživači smatraju da je ova otopina smanjila upalu oštećenih ćelija pankreasa, dopuštajući mu normalniju funkciju. Još jedno istraživanje iz 2006. potvrđuje ovu tezu.

Kancerogena oboljenja

Ovdje priča postaje malo nezgodna. Prvenstveno želim naglasiti slijedeće : nemojte pod bilo kojim okolnostima zamijeniti propisanu terapiju za kancerogena oboljenja sa chagom ili bilo kojim drugim suplementom. Jednostavno ne mogu izostaviti ozbiljnost ove napomene i ubaciti vlastito mišljenje a to je da su biljke divan način za unaprijediti postojeće zdravlje, mogu nadopuniti neke teraprije, blaža stanja mogu i izliječiti ali kada su kancerogena oboljenja u pitanju mislim da bi bilo neozbiljno, neodgovorno i opasno da ja ili bilo ko drugi daje neke savjete. Ne mogu ni zamisliti kroz šta prolazi jedan onkološki pacijent dok se većina nas zgrožava nad bubuljicom i nekim dermatitisom. Nadam se da je potpuno jasno kada kažem da nema šanse kako bih potcijenila takvo stanje. I odluka jeste ultimativno vaša šta i kako u tom slučaju. Međutim, ako već imate interes da nečim dopunite svoju terapiju i imate sa nekim kvalifikovanim razgovarati o tome – možda neće štetiti spomenuti chagu. Ipak, vaš doktor treba po pitanju toga šta je u određenom slučaju najbolja terapija da ima glavnu riječ. 

Sada kada smo ovo raščistili, samo bih spomenula kako uopšte ideju da se terapija nekog kancerogenog oboljenja suplementira chagom ipak temelji na nekim obećavajućim istraživanjima. Isto kao što nije nikakvo čudo ni magični štapić, možda nije loše obratiti pažnju na dosadašnja saznanja. Linkala sam svako istraživanje pa se osjećajte slobodno da ih proučite.

Istraživanje iz 2018. koje je objavio Journal of Ethnopharmacology sugeriše da chaga može pružiti određena antikancerogena svojstva. U nizu studija koje su obuhvatile rak pluća, alkoholni ekstrakt chage je navodno potakao apoptozu (programiranu smrt ćelija). Ovo je dodatno podržalo istraživanje iz Japana izvršeno na laboratorijskim miševima koji su također bolovali od raka pluća. Tim miševima su davali intravenoznu infuziju chage tokom 3 sedmice. Prema tom naučnom timu su kod miševa postigli smanjenje tumora za 25% u poređenju sa miševima koji nisu imali ovaj tretman. Miševi sa metastaziranim oboljenjima su zabilježili smanjenje od 60% veličine tumora. Međutim, napominje se da korištene koncentracije chage možda mogu izazvati više štete nego koristi. Zato kažem, ovo je nešto što djeluje da ima potencijal ali nije baš 100% provjereno.

U istraživanju sprovedenom na ćelijama, chaga ekstrakt je smanjio rast različitih kancerogenih oboljenja (jetre, pluća, leukemije, cervikalnog, moždanog i debelog crijeva) ali chaga ekstrakt nije tako djelovao na zdrave ćelije. Navedeno je da dijelovi chage imaju jači citotoksični efekat na normalne ćelije u odnosu na kancerogene. Jedinjenja u chagi mogu pomoći imunitetu da prepozna kancerogene ćelije kao štetne te da protiv njih usmjeri imunu reakciju. Smanjenjem oksidativnog stresa chaga možda može smanjiti rizik mutacija kod reaktivnih oksidativnih vrsta kancerogenih oboljenja pri kojima kancerogene mutacije oštećuju ćelijski DNK. 

COVID-19

Ovo je još jedna kontroverzna tema – ne mislim da za nju ima posebno jakih argumenata ali neke poveznice su mi imale smisla. Ponovo, ovo pišem više kao zanimljivu tezu radije nego kao neku tvrdnju ili ne daj Bože preporuku. Sa cijelom situacijom pandemije smo imali više nego dovoljno primjera toga koliko ustvari ne znamo baš sve pa kako onda biti samopouzdan kod bombastičnih tvrdnji poput one da chaga može jačanjem imuniteta da pomogne u borbi protiv kovida? Tom logikom sve što jača imunitet možemo smatrati nekom borbom ili prevencijom a opet, nije baš ni besmisleno raditi na jačanju imuniteta. On je svakako bio poželjan i prije svega ovoga. Link 1, Link 2, Link 3.

OPREZ – NUSPOJAVE I KONTRAINDIKACIJE

Iako je chaga super adaptogena gljiva koju ću rado ujutro piti umjesto kafe, spisak nuspojava i kontraindikacija je pozamašan te ne bi ga trebalo zanemariti. Ako spadate u bilo koju od kategorija koje ću navesti onda se zahvaljujem na čitanju ali radi svoga zdravlja i moje savjesti zaboravite na chagu. Chaga gljive NIJE PREPORUČENO koristiti u slučaju:

CHAGA  [ kraljica među adaptogenim gljivama ]
CHAGA  [ kraljica među adaptogenim gljivama ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?