Evo zašto vam treba Philips pročišćivač zraka

philips pročišćivač zraka

Zagađenje zraka je ozbiljan problem i svojevrstan je nevidljivi neprijatelj, sve dok se smog ne spusti – a sa čime su jako dobro upoznati mnogi od nas. Međutim, osim edukativne, moja namjera je ujedno razbiti mit da su pročišćivači zraka sezonski potrebni – vjerujte da za njima potreba ne postoji samo tokom zime već tokom cijele godine. Saradnja na koju sam neizmjerno ponosna je upravo saradnja sa Philipsom a u vezi sa njihovim prošišćivačem zraka.

Na blogu nisam pisala o svojoj sklonosti ka kućnim gadgetima i prilično velikom povjerenju koje imam u Philips kao brend. Pratiteljice na mom Instagram profilu već duže vrijeme znaju da suprug i ja protekle dvije godine ulažemo u Philips pametno ambient osvjetljenje koje smo sada instalirali u cijelom stanu. Još jedan simpatičan dodatak u našem domaćinstvu je i Philips “šišač” tkanina (debobbler) sa kojim smo spasili i obnovili kapute, džempere, šalove, čarape, jastuke itd. Želim reći da afinitet ka ovoj tematici nije nešto novo iako mi je jasno kako imam potrebu i tu stranu svojih interesovanja da bolje i češće dokumentujem ovdje na blogu. Što i namjeravam. 

Nešto ozbiljnija investicija je pročišćivač zraka o čemu već odavno razmišljamo, pogotovo zbog lokacije našeg stana u veoma prometnoj ulici. Ali i zbog činjenice da je kuhinja tako pozicionirana da se mirisi mogu osjetiti u ostalim sobama. Da ne spominjemo činjenicu da nije mudra odluka otvoriti prozor tokom perioda gustog smoga, a koji su previše česti (nešto sa čime su svi stanovnici Sarajeva ali brojnih drugih gradova u BiH itekako upoznati). Zdravstvene benefite da ne spominjemo, i sa ali i bez konteksta pandemije jer primarni razlozi za kupovinu pročišćivača zraka su tu bili prisutni već dugi niz godina. Potreba je itekako postojala a biti će mi veoma drago ukoliko kroz naše iskustvo i ovaj tekst uspijem pojasniti sve što jednog potencijalog kupca može da zanima + kao i otkloniti eventualne sumnje.

Philips AC3055/50 je model koji mi imamo u svom domu i zasigurno je jedan od najboljih ako ne i najbolji na našem tržištu. U prilog toj tezi idu njegova efikasnost u smislu solidne kvadrature na kojom zrak pročišćava, tihom načinu rada, lakom održavanju, veoma fleksibilnoj upotrebi, impresivno modernom interfejsu i lakoći upravljanja u samom domu ili izvan njega, ekonomičnosti kako po pitanju potrošnje energije, težine, dimenzija pa do samog dizajna koji je praktičan i olakšava upotrebu.

 Philips pročišćivač zraka [ AC3055/50 Serija 3000i ]

U slučaju da smatrate kako je zrak unutar vašeg doma čist te da problem zagađenja počinje tek onda kada izađete iz kuće, onda vam slijedi neprijatno iznenađenje. Zagađenje zraka u zatvorenom prostoru je jednako veliki problem. Veoma loša kvaliteta zraka koja u kuću ulazi izvana te se miješa sa prašinom, duhanskim dimom, plinom tokom kuhanja, dlakama i mirisima kućnih ljubimaca ako ih imate, isparenjima proizvoda za čišćenje i dezinfekciju, proizvodima za njegu (šamponi za suho pranje, dezodoransi, lakovi za kosu itd.) – pa čak i isparenjima ovlaživača zraka, klime, konvektora i uopšteno sredstava za grijanje, sve skupa djeluje da kvaliteta zraka u domu opada. Možda to i ne primjećujete ali se taj proces dešava. I upravo tu uskaču pročišćivači zraka koji su tokom proteklih godina pogotovo dobili na važnosti. 

Philips 3000i pročišćivač zraka je dio Urban Living serije ovog proizvođača, te je upravo on taj kojeg ću recenzirati danas. Ako ste se nekada dali u istraživanje pročišćivača zraka onda ste zasigurno i sami primjetili da je Philips 3000 a pogotovo pametnija 3000i serija jedna od najboljih na tržištu, pogotovo kada je u pitanju pročišćivanje zraka većih prostorija. Velika prednost leži upravo u tome što je ovo “pametni” pročišćivač zraka što znači da, kada na svom mobitelu preuzmete Philips Clean Home+ aplikaciju, sa njega direktno možete da kontrolišete i nadzirete rad svog pročišćivača (bilo da koristite Android, Apple ili Amazon Alexa).

Također, tu je i značajno poboljšanje samog dizajna u odnosu na starije modele jer sadašnji je mnogo bolje prilagođen modernim domovima i njihovim potrebama. Cilindrični oblik je praktičniji i ljepši, zauzima manje prostora, lakše ga je smjestiti u svaku prostoriju. Ima zastupljenu 3D cirkulaciju zraka sa spiralnim izlazom, što znači da kroz veliki otvor na vrhu izlazi pročišćen zrak. Lično preferiram pročišćivače koji imaju ovakav dizajn – usisavaju nepročišćeni zrak svojom površinom filtera a pročišćeni zrak izlazi gore, radije nego sa strane, pošto se čisti zrak lakše distribuira u većoj prostoriji kada izlazi sa vrha. Isto tako, ovim dizajnom je omogućen nesmetan rad pročišćivaču i ako ga postavite u blizini namještaja (neće ga blokirati kauč ili fotelja).

Komande su također postavljene na vrhu i visina je baš taman dobro određena da bi sa lakoćom mogli uvijek baciti oko na očitanje vrijednosti zraka, kao i na mod u kojem je pročišćivač namješten da radi. Kvaliteta zraka je prikazana bojama: plava/dobra, ljubičasta/srednja, lila/loša i crvena/vrlo loša. LED zaslon ima i senzor za svjetlo (dodatna funkcija automtaskog osvjetljenja zaslona koja se uključuje kada se u prostoriji ugasi svjetlo). Na zaslonu je prikazano više informacija od stanja filtera pa do kvalitete zraka čiji numerički pokazatelji pokazuje razinu slijedećih kategorija; čestice smoga (PM 2,5), alergeni, štetni plinovi. Pošto je ovaj pročišćivč zraka opremljen inteligentnim senzorima Philips DualScan, on skenira zrak 1000 puta u sekundi. Otkriva svaku promjenu u kvaliteti zraka i otkriva čestice koje su 800 puta manje od smoga te automatski uklanja do 99,7% nečistoća u samo 6 minuta (smog, alergene, plinove, bakterije i viruse). To je moderna VitaShield tehnologija koja nam uvijek osigurava udisanje čistog zraka.

Kada je način rada u pitanju, imamo Auto Mode u kojem će vjerovatno biti većinu vremena. Imate opciju da ručno odaberete Turbo Mode ili Night Mode – kod ovog drugog se pročišćivač dodatno stiša a svjetlima zaslona se smanji intenzitet. Mislim da je prilagođavanje rada pročišćivača u smislu smanjenja šuma i svjetla pravi ambient ugođaj koji lično veoma cijenim te smatram da je napredna opcija koja će mnogima biti korisna. Philips pročišćivač zraka ima filter od 360° a prednost implementacije ovakvog filtera je u tome što umjesto da ima tri zasebna/odvojena sloja za pred filter tj. prvi filter, potom HEPA NanoProtect filter i treći sloj filtera sa aktivnim ugljenom – ovo je sada jedan troslojni filter. To znači da su svi navedeni filteri integrisani u jedan. Jednostavan za nadziranje ali i jednostavniji te manje kompleksan kod zamjene. Pročišćivač također ima opciju da vam javi stanje trošenja filtera, tako da unaprijed znate kada kupiti novi.

Što se tiče performansi,  Philips pročišćivač zraka AC3055/50 je namijenjen za upotrebu u većim prostorijama do 48 metara kvadratnih. CADR je stopa isporuke čistog zraka a vrhunska učinkovitost filtriranja i protoka zraka omogućuje mu stopu isporuke čistog zraka (CADR) do 500 m3/h. U prevodu, u prostoriji od 20m2 možete uživati u čistom zraku za već 6 minuta. Naš stan ima gotovo 80m2 i uspjevamo ga pročistiti za nekih petnaestak do dvadeset minuta. Znači, kuhinja, hodnik, dnevne i spavaće sobe uz prostoriju za sušenje veša i toalet budu potpuno pročišćenog zraka –  i to se osjeti. Pogotovo ako ste osoba koja pati od alergija, poput mog supruga. A oboje imamo osjetljive sinuse tako da itekako osjetimo svaku promjenu u kvaliteti zraka što se direktno odražava na kvalitetu sna. Puno bolje spavamo kada pred spavanje uključimo Philips pročišćivač a nekada nije potreban ni Night Mode jer on svakako je jako, jako tih tokom rada. 

Philips AC3055/50 Air Purifier

AeraSense Technology – profesionalni senzor koji detektuje fine čestice koje su sitnije čak i od PM 2.5 (smog) je izuzetno precizan i efektan. I najmanja promjena u kvaliteti unutrašnjeg zraka se primjećuje a potom automatski prilagođava pročišćivač kako bi isporučio čisti zrak. AeraSense nam konstantno omogućava uvid u kvalitetu unutarnjeg zraka preko numeričkog prikaza i LED prstena u bojama, u realnom vremenu. 

VitaShield Technology – uklanja 99,97% malenih čestica od 0,003 nano mikrona uključujući čestice PM 2,5, viruse, bakterije, pelud, prašinu i perut kućnih ljubimaca, grinje, plijesan, dlaku, sitne čestice i mikroskopske čestice kao i neugodne mirise

Philips Clean Home+ aplikacija – za Android, iOS (Apple) i Amazon Alexa pruiža ekstenzivnu dualno, lokalno i daljinsko upravljanje preko smart telefona ili tableta. Potrebno je imati Wi-Fi internet konekciju te obaviti besplatni download aplikacije sa Google Play ili App Storea

Real Air Quality Feedback (aktuelne informacije/ podaci u aktuelnom vremenu)

Bluetooth konektivnost i digitalni displej

3 auto moda i 5 manualnih modova pri različitim brzinama ventilacije od “Sleep” koji je nisko operativan mod pa do “Turbo”  najjače ventilacione brzine (ventilacija u 3 koraka, sa maksimalnom brzinom od 7 m/s i maksimalnim protokom od 400m3/h)

3D zračna cirkulacija (u prostoriji od 20m2 možete uživati u čistom zraku za već 6 minuta)

3-fazni postupak filtracije – prvi sloj filtera zaustavlja velike čestice poput pršine i životinjske dlake. Drugi HEPA NanoProtect filter uklanja vrlo sitne čestice 0,003 mikrona, čestice PM 2,5 (smog), izvore alergija: pelud, prašinu, životinjsku dlaku, grinje, spore plijesni i gljivica, bakterije i viruse. Treći sloj filtera sa aktivnim ugljenom uklanja štetne plinove, uključujući hlapljive organske spojeve i neugodne mirise

Cilindrični HEPA filter je napravljen od ekolološkog hibridnog materijala na čijoj površini je i PPT (Pure Treatment Pet) tretman koji sadrži aktivnu antimikrobnu komponentu koja spriječava razvoj bakterija koje izazivaju plijesan i neprijatan miris na površini filtera

Philips ima ECARF (Allergy Friendly Quality Tested) certifikat zbog svoje sposobnosti da pročisti duhanski dim, prašinu i polen iz prostorije

Philips AC3055 / 50 pročišćivač zraka ima nisku potrošnju energije sa minimumom od 10 i maksimumom od 58 W/h

Veoma tih što ga čini idealnim za upotrebu i tokom noći (minimum od 24 a maksimum od 66 dB)

8,6kg težina

295 x 295 x 657mm (dužina – širina – visina)

Dužina kabla 1,8 m

Philips AC3055/50 je izuzetan pročišćivač zraka koji bih kupila roditeljima i preporučila prijateljima. Bez sumnje će vašoj porodici osigurati visoku kvalitetu čistoće zraka, pa čak i u sred zagađenog grada poput Sarajeva. Osim objektivnih vrijednosti koje detektuje u zraku naši dojmovi su takvi da zrak zaista ljepše miriše nakon korištenja – nešto što uvijek možete primjetiti po ulasku u dom. Kvaliteta sna je drastično poboljšana, čak i u slučaju osjetljivih nosića i sinusa te kod alergičara. Ovo je veoma moderan pročišćivač koji vam u svakom trenutku daje uvid u informacije o kvaliteti zraka, lako ga je održavati, imate slobodu postaviti ga gdje god želite, ne ometa jer nije bučan, aplikacija za korištenje u kombinaciji sa odlično osmišljenim zaslonom olakšava korištenje te je i lijep tako da ga je prijatno i gledati. Ovo bi bilo moje iskustvo kombinovano sa informacijama koje bi vam mogle biti od koristi. Nadam se da će vam biti od pomoći pri odluci a ukoliko se odlučite za Philips pročišćivač zraka – tu odluku nećete požaliti. 

philips pročišćivač zraka
philips pročišćivač zraka
philips pročišćivač zraka
philips ac3055

*u saradnji sa Philips

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?