Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire [ Bois Doré i Moonlight Patchouli ]

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire  [ Bois Doré i Moonlight Patchouli ]

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire

Nastavak kreiranja parfemske kolekcije kojom se ponosim utjelovljen je u magičnoj kolekciji od Van Cleef & Arpels kuće. Upravo poput dragocjenih komada nakita po kojima su poznati, misteriozne pločice tamne poput opsidijana su me opčinile čim sam ih ugledala. Iz nekog razloga uvijek gravitiram ka ultimativnom luksuzu a to je za mene nešto tako jednostavno, čistih linija, bez pretjeranih detalja, moćno u svom simplicitetu a odiše luksuzom. Takav dašak tzv. ultimativnog luskuza koji nema potrebe da plijeni kičem niti bilo čime izvan balansa sam pronašla u unutrašnjosti ovih misterioznih pločica. U njima se krije olfaktorno blago čije kapljice nikada ne znam da li bih štedjela ili se utopila u njima.

Van Cleef & Arpels je kuća rođena u Parizu (Place Vendôme)  1906. godine nakon vjenčanja Alfreda Van Cleefa sa Estelle Arpels održanog 1895. Svjetski poznati su po luksuznoj proizvodnji nakita, satova i parfema. Kroz njihov rad je prepoznatljiva težnja ka perfekcionizmu, izražaju kroz unikatan dizajn, odabiru dragocjenog kamenja i umijeću pravog virtuoza. Njihova djela su kreirana kako bi trajala cijeli život. Kuća se tokom vremena pokazala primjerom jedinstvenog karaktera kojeg karakteriše kreativnost, rafiniranost i poezija. Bilo da inspiraciju crpe iz prirode ili mašte, svaki komad odražava harmoniju i ljepotu. Komadi nakita  često sadrže cvijeće, životinje i vile, a nosile su ikone stilova poput, vojvotkinje Windsor, Grace Kelly, Elizabeth Taylor i Evite Perón. Van Cleef & Arpels u septembru 2009. godine lansira luksuznu liniju parfema, kreiranih u saradnji sa različitim parfimerima.

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire je luskuzna linija parfema koju potpisuju jedni od najvećih parfimera na svijetu. Haute Couture je bila inspiracija a posvećena je naročita pažnja detaljima. Svaka od olfaktornih kompozicija je unikatna i inspirisana različitim mjestima, intrigantnim materijalima, sjećanjima te komponirana kao oda određenom momentu u vremenu. Ovi izuzetni parfemi su vođeni jednom notom koja je autentična kreacija i posveta ljepoti prirode, stvorena uz pomoć najkvalitetnijih sirovih materijala dostupnih parfemskoj industriji. Od ukupno 12 parfemskih uradaka iz Collection Extraordinaire, Ado i ja smo se počastili sa dva uniseks parfema. Ne znam koji bih mogla izdvojiti. Iako smo prvo kupili Bois Dore na suprugovo insistiranje, ja sam bila ta koja je željela i Moonlight Patchouli. I sada se nas dvoje gurkamo ko će kojeg koristiti, smjenjujući se oko favorita sedmice dok je prava istina da su oba naši zajednički favoriti.

Van Cleef & Arpels Bois Doré Eau de Parfum 

Van Cleef & Arpels Bois Doré Eau de Parfum (2017.) je olfaktorna interpretacija odsjaja zlatnih drvenih nota koje griju kožu. Senzualni drvenasti miris je umotan u delikatni zlatni veo od mošusa, brazilskih mahuna tonke te začinjen prstohvatom bibera. Senzualno rafiniran, orijentalno drvenasti Bois Doré oduzima dah kedrom koji zagolica čula dok ambra i vanilija isijavaju iz njegove baze. Opulentan i pomalo ovisnički, idealan je kao signature scent za svakog ljubitelja slatkih orijentalnih i drvenastih nota. Moderan je uniseks koji u sebi održava idealni balans šarma i bezvremenske elegancije sa daškom modernih vremena. Interesantno je da se po otvaranju same bočice i uklanjanju čepa osjete mineralne note koje su veoma unikatne te ih na ovaj način nisam ranije osjetila u parfemima. Tonka, vanilija i meni najdraži badem se isprepliću tvoreći svjetlucavu simfoniju kremastog a istovremeno suhog karaktera. Misteriozan je iako djeluje pomalo i utješno, blisko i intimno.  Grije i miluje. Ali nije karakterom takav da će dopustiti da ga se zasitimo – ima u sebi dozu misterije. Krasan za zimu. Zahvaljujući njemu lakše podnosim ove maglovite decembarske dane i noći. Ali umalo da zaboravim i glavnu stvar. Priču i parfem na koji nas oboje podsjeća. Prilikom našeg putovanja u Beč, imali smo priliku za isprobati Tonka Imperiale Guerlain u jednoj luksuznoj parfumeriji. To je bio najposebniji badem koji sam isprobala u životu. Ostao nam je duboko urezan u sjećanje a papirić na koji sam ga našpricala je doputovao sa nama u Sarajevo – a sa njime i čežnja. Van Cleef & Arpels Bois Doré je nešto najbliže tom mirisnom raju.

mineralne note, crni biber, vanilija, badem, duhan, kedar, brazilske mahune tonke, tikovina (drvo tik), bijeli mošus

Van Cleef & Arpels Moonlight Patchouli Eau de Parfum

Van Cleef & Arpels Moonlight Patchouli (2016.) je krasna igra suprotnosti, svjetlosti i tame, koja i jeste i nije nešto što bih inače kupila za sebe. A opet jesam, i drago mi je što sam bila hrabra da učinim taj potez. Okarakterisan je kao chypre, cvijetni, kožni miris. Pačuli je u samom srcu dok mekani tonovi mjesečine otkrivaju delikatne cvijetne note bugarske ruže i irisa. Dragocjeni akord tople jelenske kože uz blago voćne akorde zaokružuju ovo neobično i sasvim posebno djelo. Ovaj parfem je namijenjen i muškarcima i ženama – ja ga bez problema mogu vidjeti u obje varijante. Evocira ljepotu mjesečine koja obasjava noćno nebo, utjelovljujući kontrast svjetla i tame. Lično nisam neki ljubitelj ruže ali ovo nije naročito ženstvena ruža, zbog čega mi se i sviđa. Vuče na mušku ružu, mračnu i nimalo šećernu. Iris ne osjetim mnogo ali pačuli? Njega u kombinaciji sa ružom sam osjetila u samo jednom mirisu koji mi je ostao želja a to je Jo Malone Pomegranate Noir. Iako on sadrži mnogo više nota i taj karakteristički karanfilič zbog kojeg Pomegranate Noir ima pomalo apotekarski štih, ta neponovljiva kombinacija pačulija i ruže mi je ostala u sjećanju. Nije ponovljena dok nisam isprobala Moonlight Patchouli. Delikatna ruža i nimalo suptilni pačuli? Čovjek se pita kako to uopšte funkcioniše – ali nekako je Van Cleef & Arpels pronašao tajnu formulu. Upakovanu u u skulpturu čistog i vitkog oblika, okovanu u teškom staklu poput dragog kamena – zapečaćena je i zatvorena lakanim čepom. Neuhvatljiva poput duha u bočici, neuhvatljiva poput mjesečine. 

listovi pačulija, kakao, drvene note, bugarska ruža, cvijet irisa, jelenska koža, koža, sušeno voće

Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire  [ Bois Doré i Moonlight Patchouli ]
Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire  [ Bois Doré i Moonlight Patchouli ]
Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire  [ Bois Doré i Moonlight Patchouli ]
Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire  [ Bois Doré i Moonlight Patchouli ]
Van Cleef & Arpels Collection Extraordinaire  [ Bois Doré i Moonlight Patchouli ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?