Sve što trebate znati o tome kako svilena jastučnica djeluje na kožu i kosu

Sve što trebate znati o tome kako svilena jastučnica djeluje na kožu i kosu

Sve što trebate znati o tome kako svilena jastučnica djeluje na kožu i kosu

Dok je nas entuzijasta za njegu kože, neće se prestati istraživati i pisati o svim načinima na koje možemo očuvati njeno zdravlje. Od toga kako se hranimo, koliko vode unosimo u svoje tijelo, da li smo fizički aktivni, kako štitimo kožu od UV zračenja, kako je šminkamo, čistimo, njegujemo, tretiramo – toliko je faktora koje treba uzeti svaka osoba koja se brine o svojoj koži i jednako toliko faktora odlučuje kakvo će stanje kože da bude. Ali veoma često se predvidi jedna stavka a to je san. Ovog puta ne toliko količina ni kvaliteta sna (iako su očigledno od iznimnog značaja) već je riječ o tome na čemu spavamo. Od kojeg materijala su nam jastučnice i posteljina –  te da li uopšte ta stavka ima veze sa kožom. To bi bila tema ovog članka.

Oduvijek je pamuk bio taj koji je najviše hvaljen iz poznatih razloga ali mislim da je većina nas mogla čuti da su svilene jastučnice možda i najbolja opcija. Iako spavanje na svili nije ništa novo – turbani za od davnina štite kosu tokom zahtjevnog rada – ljubitelji preparative su iskazali naročit interes za benefite svilenih jastručnica nakon što su neka istraživanja objelodanjena. Benefiti su razni, od prevencije nastanka bora pa do rješavanja problema akni. Mene je zanimalo koliko je u tome istine jer kao i mnogi, želim da izvučem maksimum od beauty sleepa. I dok je kvalitetan san i dalje mnogima utopija ka kojoj koračaju, a brojni proizvodi koje koristimo vrijedno rade na obnavljanju kože – ono šta je dodatno korisno za kožu i kosu su benefiti svilenih jastučnica koji zaista zvuče dobro; smanjenje bora te njihova prevencija, smirenje upalnih procea uključujući akne pa i smanjenje ispucalih vrhova kose. No, da li svilena posteljina zaista jeste put do glađe kože i bolje kose?

Ukratko, da — svilena posteljina a pogotovo jastučnice imaju konkretne prednosti. Nakon što sam i lično isprobala svilenu jastučnicu teško mi se odvojiti od nje. Kako zbog čiste ugode spavanja na ovom materijalu o kojem što više čitam, utoliko ga više volim, pa do super stvari koje radi za našu kožu (a nadmašuju čak i pamuk). Iako mi očigledno neće svaka jastučnica za svaki jastuk biti od svile (nisam se razmazila baš do te mjere), mogu reći sa sigurnošću da će glavni jastuk na kojem najviše volim da spavam uvijek biti presvučen u jastučnicu od svile. Također, iako ne mogu da krijem svoje oduševljenje, jednostavno kao i sa svime treba biti realističan – pa tako i u slučaju svilenih jastučnica. Nisu rješenje za sve kožne probleme iako su korisne a u nastavku ću pokušati demistifokovati te filtrirati realnost od fikcije kako bi svakome bilo jasno šta očekivati od svilene jastučnice.

1. Da li svilena jastučnica može spriječiti nastanak bora?

Vjerovali ili ne, može. Glatka površina sa minimalnim trenjem znači manje zapinjanja i frikcije na površini kože – nešto što možda ne primjećujemo ali sa tradicionalnom pamučnom jastučnicom se stalno dešava. Ako ste nekada primjetili da je lice “zgužvano” nakon spavanja – to je to. Pogotovo ako poput mene spavate potrbuške ili na stranu, onda to može biti baš izraženo. Svila i pored okretanja tokom sna zbog glatke površine jednostavno ne pravi toliko frikcije o kožu, tako da se na duge staze baš isplati investirati u njenu kupovinu.

2. Da li svilena jastučnica može spriječiti nastanak naelektrisanja kose (frizz)?

Da! Zahvaljujući tome što je svila super glatke teksture, kosa klizi preko nje bez trenja što znači da ujutro neće biti zapetljana niti naelektrisana, dok pamuk ima tendenciju da to čini. Spavanje na svili je tajna žena sa kosom koja ima teksturu i koja je kovrdžava – dio je njihove rutine već odavno te pomaže da pletenice i isfenirana kosa duže imaju oblik a bez neželjenog naelektrisanja. Ovo je benefit koji može biti koristan za doslovno svaki tip kose, ne samo za kovrdžavu kosu.

3. Da li svilena jastučnica koži pomaže zadržati hidrataciju?

Ponovo, zahvaljujući svojoj ultra glatkoj teksturi – može. Upravo zbog toga je svila manje sklona da upija vlažnost iz kože, održavajući je hidratiziranom. Iz ovog razloga je svilena posteljina poželjna za ljude koji pate od suhoće kože ali je njeno korištenje posebno favorizirano tokom zimskih mjeseci.

4. Da li svilena jastučnica pomaže održati kosu zdravom?

Na neki način da. Ovakva jastučnica može biti pogotovo korisna kod lako lomljive kose. Pamuk je porozniji materijal od svile tako da tradicionalne jastučnice upijaju vlažnost ne samo iz kože, već i kose. Svila to ne čini a samim time vlažnost se ne gubi. Ukoliko vam je tjeme suho, perutavo i/ili krajevi kose su suhi, onda su svilene jastučnice definitivno nešto o čemu vrijedi razmisliti.

5. Da li svilena jastučnica može regulisati temperaturu?

Svila definitivno može pomoći da se temperatura reguliše. Svilena vlakna (kao što smo već spomenuli) ne upijaju vlagu već održavaju kožu suhom i ne zagrijavaju je. Zato se često ženama u menopauzi preporučuje posteljina od svile jer im pomaže držati valunge pod kontrolom, ili barem ih dodatno ne pogoršava. Specifičnost svile je ta da tokom zime održava prijatnu temperaturu te nam nije hladno dok ljeti ugodno hladi. Još jedan bonus bi bio u slučaju požara – svila nije zapaljiva. Malo mi je bilo čudno ovo pročitati ali kada sam pogledala u mirisnu svijeću koju držim na noćnom ormarići, bolje sam razmislila pa mi taj podatak i nije blesav.

6. Da li svilena jastučnica može spriječiti nastanak akni?

Pa i ne baš. Sve spomenuto o državaju vlažnosti kože i dalje stoji ali nema nikakvih indicija da svila pomaže da akne nestanu ili da preduhitri nastanak bubuljica i začepljenja. U svakom slučaju se treba posvetiti proučavanju sastojaka i pripremi preparativne rutine koja će koži da odgovara a dodatni bonus je što će često mijenjanje i pranje jastučnica da podrži zdravlje kože.

7. Da li je svilena jastučnica prirodno hipalergena?

Za ljude koji pate od kožnih alergija, ekcema i psorijaze svila je sjajna tkanina pošto ima duga, glatka vlakna koja se ne trljaju i ne iritiraju kožu. Većina ljudi koja ima kontaktni dermatitis uslijed kontakta sa nekim tkaninama je već upoznata sa podatkom da tkanine koje su sastavljene od kraćih, grubljih vlakana imaju sklonost da izazovu iritacije uslijed trenja sa kožom. Pošto je svila sastavljena od dugih, glatkih vlakana koja nisu abrazivna – mnogo je ugodnija.

8. Da li amino kiseline iz svilene jastučnice mogu popraviti kvalitet kože?

Ne. Iako svila sadrži amino kiseline i prirodni protein, nema šanse da se fizičkim kontaktom sa kožom njihovi benefiti prenesu na kožu.

9. Da li svilena jastučnica može spriječiti nastanak ispucalih krajeva kose?

Glatkoća svile će spriječiti da se kosa zapetlja i naelektriše pošto je frikcija minimalna ali cjelokupnu pojavu ispucalih krajeva te oštećenja kose neće spriječiti. 

10. Da li svilena jastučnica ima anti-aging efekat?

Donekle. Sama činjenica da kožu neće isušiti i da će se koža manje presavijati i trljati znači da će duže zadržati mladolik izgled. i treba imati na umu da bore sačinjavaju samo 5% površine lica, ako vas to zabrinjava. Jasno je da problem recimo neujednačenog tena ili beživotnog tena možemo adresirati odgovarajućim sastojcima i tretmanima. Svilena jastučnica može samo pozitivno doprinijeti ali nije nikakvo magično rješenje.

Da sumiramo : Da li se isplati investirati u kupovinu svilene jastučnice?

U krajnjoj liniji da. One će pomoći održati optimalne nivoe hidratacije kose i kože, smanjiti će pojavu bora te će kosa biti glađa i bez naelektrisanja. Ali nemojte očekivati magične rezultate. I treba biti svjestan nerealnih tvrdnji – nema teoretske šanse da će utisnuti nutrijente u kožu. I sama sam bila iznenađena da se to nekada zaista vjerovalo. 

Kako se čisti i održava svilena jastučnica?

Sve svilene jastučnice  se peru u hladnoj vodi, deterdžentom koji je pH neutralan (ili na kojem je naznačeno da je za svilu). Preporučuje se ručno pranje. U nekim slučajevima je dozvoljeno pranje na 30 stepeni u veš mašini ali to bi trebalo biti naznačeno kao dozvoljeno od strane proizvođača svilenih proizvoda. Ne preporučuje se sušenje u sušilicama, niti na direktnim izvorima toplote. Peglanje nije neophodno. Ako ipak želite ispeglati svoju jastučnicu, preporučeno je peglati ih na temperaturi prilagođenoj svili, po mogućnosti preko zaštitnog sloja tankog pamuka.

Gdje kupiti svilenu jastučnicu?

Lično koristim model Enheduanna iz Zdravokosa online shopa koji ima cijene izražene u Eurima i ima internacionalnu dostavu koja košta €10. Iako to nije ni isključivo jer za primjer ću uzeti dostavu u Sarajevo – imate opciju Standardna dostava u BiH (2-5 dana): €3.00 i Ekspresna dostava u BiH (1-2 dana): €5.00. Još jedna adresa za online kupovinu bi bila beautybay.com i brend Kitsch. Kada se naručuje sa beautybay.com stranice za besplatnu dostavu mislim da se treba potrošiti €20 a kada se potroši manje od toga, vjerujem da dostava košta €4-5. Dostavljaju u BiH. Ako vi znate gdje se još mogu kupiti svilene jastučnice, možda ne nužno online već i u fizičkim radnjama u BiH a može i online, svaku svoju preporuku i dojam osjećajte se slobodno da napišete u komentarima.
svilena jastučnica
svilena jastučnica
svilena jastučnica
svilena jastučnica

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?