Netflix ili Amazon Prime [ koji streaming servis je bolji? ]

Da sam ljubiteljica Netflixa mislim da je suvišno reći s obzirom da je sigurno polovina mojih filmskih preporuka (kao i onih za serije) upravo dijelom bogate Netflix Originals ponude. Ako vas zanimaju moje poreporuke možete ih pronaći u MOVIES hajlajtu na mom Instagram profilu. Prilično često objavljujem šta sam pregledala, kratki opis, dojam bez spojlera i ocjenu od 1 do 10. Nije u pitanju ništa revolucionarno ali mi se čini da su preporuke ove vrste korisne s obzirom koliko poruka dobijem na svakodnevnoj bazi od pratiteljice sa povratnim informacijama. To me i potaklo da pripremim ovaj članak, u suštini.

Netflix ili Amazon Prime [ koji streaming servis je bolji? ]

Iako je Netflix u mojim očima ekstra streaming servis zbog kojeg često zaboravim da imam i Telemach pretplatu, postoji i cijeli niz streaming servisa u ponudi – međutim, samo neki od njih su mi smisleni ako ste iz BiH a objasniti ću i zašto. You Tube TV i Hulu su mi preskupi sa prosjekom od cca 50 dolara mjesečno – ne znam za vas ali čak i veliki filmofil poput mene ne može opravdati takav triošak. Neke platforme poput Acorn TV, Peacock, fuboTv mi uopšte nisu ni privlačne a bome nisu ni dostupne nama u BiH dok nisam lično toliki fan Disneya da bih se pretplatila na Disney+. Činjenica da je HBO MAX dostupan samo u SAD-u mi prilično obezvređuje onaj bazični Telemachov HBO GO. Ionako nisam zadovoljna ni uslugom interneta pa ni regularne ponude, tako da mi je bila so na ranu saznanje da nemam priliku gledati nove  HBO Original serije poput The Flight Attendant (ne znam ni da li je The Undoing dostupno, možda ste vi upratili pa ako jeste javite mi u komentarima).

Činjenica jeste da su usluge streaminga već transformisale način na koji gledamo TV emisije i filmove. Za mjesečnu pretplatu sada možemo gledati neograničenu količinu filmova i TV emisija prema raspoloženju i ukusu. Nikada nije bilo većeg izbora nego danas. Ovo bi u suštini bio članak o Netflixu da nisam relativno nedavno otkrila čari Amazon Prime Video platforme koja ima neke serije kao i filmove zbog kojih mislim da vrijedi obratiti pažnju. Nakon što sam na preporuku pratiteljice pregledala seriju “Modern Love” odlučila sam da isprobam mjesečni trial period. Sve i da niste spremni da se obavežete, ova opcija je sjajna da pregledate barem ono najbolje što nude a ultimativno – možda vam priraste srcu pa obnovite pretplatu. U nastavku sam sažela osnovne prednosti obje meni najdraže streaming platforme + bonus preporuke za HBO MAX sadržaj koji možete možda pronaći i iz drugih izvora a vrijedi pažnje.

NETFLIX

Apsolutno najmodernija i najopširnija datoteka filmova i serija svih mogućih žanrova. Od klasika koje sada imamo priliku gledati u sjajnom kvalitetu pa do Netflix originalnih serija i filmova od kojih je većina sjajna – nema šanse da vam noći budu dosadne. Iako nije svaki Netflix naslov sjajan, oni koji jesu su fantastični. Super vijest je što i z nove korisnike imamo trial period od 30 dana a od nedavno na većini filmova i serija postoje dostupni titlovi na domaćem jeziku uz standardne engleske titlove. Ja više ne mogu zamisliti da nisam pretplaćena na Netflix i svakog mjeseca izvučem maksimum iz svoje Premium pretplate. Za roditelje je bonus i Kids opcije koja filtrira sadržaj za najmlađe. U odabir mjesečnog paketa usluga mislim da treba kao faktor uzeti koliko bi bilo korisnika i u tu računicu uključiti koliko Tv-a i mobitela svaka osoba koristi. Također treba uzeti u obzir i kakvu rezoluciju podržava vaš televizor jer ako nema opciju da podržava recimo 4K onda nema smisla uzimati Premium paket (za primjer).

  • BASIC (7,99€ tj. cca 15KM mjesečno) – 1 ekran, Standard definition (720p), download na 1 mobitel ili tablet
  • STANDARD (9,99€ tj. cca 20KM mjesečno) – 2 ekrana, Full HD (1080p), download na 2 mobitela ili tableta
  • PREMIUM (11,99€ tj. cca 25KM mjesečno) – 4 ekrana, Full HD (1080p) ili Ultra HD (4K), download na 4 mobitela ili tableta

Pošto sam ljubiteljica južnokoreanske kinematografije na Netflixu uživam u gomili serija i filmova njihove produkcije; The Guest, The Good DetectiveThe Call, The Stranger (Bimilui Soop), The Host, Kingdom, Oldboy, Forgotten itd. A tu je i cijeli niz naslova koje jednostavno “morate” pogledati jer su sjajni svaki u svom žanru; The Alienist, The Queen's Gambit, Mindhunter, Emily in Paris, Good Morning Veronica, Criminal UK/ Criminal Germany/ Criminal France/ Criminal Spain, The Twelve, The Woods, Sons of Anarchy, Tiger King, A Prophet, To All The Boys I've Loved Before, Stranger Things, The Irishman, YOU, Dracula, The Devil Next Door, Marianne, Unbelievable, Dark, El Chapo, Narcos, Chambers, Mirage, Polar, BlackKlansman, 1922, 13 Reasons Why, The Crown, The Witcher, Peaky Blinders, The Marriage Story, House of Cards, Orange is the new Black, Money Heist, Ratchet + gomile stvarno izvrsnih dokumentaraca te filmskih klasika.

AMAZON PRIME VIDEO

Kao što sam spomenula, na preporuku sam pogledala seriju modern love što me potaklo da dodatno istražim ponudu njihovih originalnih naslova. Možda nemaju osebujnost Netflixa ali svakako imaju svoje prednosti koje vrijedi istaći. Cijena mjesečne pretplate je fiksna i nema “razina” ili raznovrsnosti paketa u svosmu rezolucije tako da svako može uživati u recimo Full HD ili 4K kvaliteti gdje je dostupna. Dodatni bonus je mogućnost rentanja i kupovine nekih filmova i serija – a u drugu ruku je to dodatni trošak, ovisno kako na to gledate. Neki naslovi su na popustu, pa je to možda okej iskoristiti sada tokom praznične sezone kao jedan vid pogodnosti. Mogu se gledati na 2 ekrana, imate offline viewing za Android i iOS. Titlovi na domaćem jeziku su također nekada dostupni. Mana bi bila stvarno manje pregledan i smislen interfejs tako da je najbolje znati šta konkretno tražite.

  • Amazon Prime Video pretplata (12,99$ tj. cca 20KM mjesečno) – 2 ekrana, Full HD (1080p) ili Ultra HD (4K), offline viewing za Android i iOS

Naslovi koje vrijedi istražiti ako ste bacili oko na ovaj streaming servis; Little Fires, The Boys, Modern Love, Mr.robot, Tales from the Loop, Hanna, Mozart in the Jungle, A Very English Scandal, Homecoming, The Terror.

HBO MAX / HBO GO

HBO GO se najčešće u BiH ne plaća pojedinačno, već češće dolazi u sklopu određenih TV paketa, ukoliko se uzmu i HBO kanali (Telemach, BH Telecom, Telrad Net). Prednost bi svakako bili titlovi na domaćem jeziku u toj varijanti. Pošto su ustvari najbolji naslovi samo za rezidente SAD-a to je u biti nekako i najveći propust ali ako imate mogućnost da ih pogledate iz drugih izvora ili neki postanu dostupni kod nas u HBO GO ponudi onda bih izdvojila naslove u nastavku; The Undoing, The Flight Attendant, Lovecraft Country, Succession, My Brilliant Friend, Raised by the Wolves, The Third Day, Eastbound & Down, The Righteous Gemstones, Barry, The Leftovers, Euphoria, GoT, Friends, The Sopranos, The Wire, True Blood, True Detectiver, Sharp Objects, The Outsider, Chernoby

Netflix ili Amazon Prime [ koji streaming servis je bolji? ]Na kraju, kada ste čuli da neko kaže HBO & Chill ili Amazon Prime & Chill? Mislim da to daje odgovor na pitanje koja je superiorna streaming platforma ali nije loše baciti oko na ono najbolje od preostalih koje imamo mogućnost gledati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?