Ben & Anna prirodne paste za zube

Ben & Anna prirodne paste za zube

Koliko vodite računa o oralnoj higijeni? Biću iskrena i reći vam da sam pravi kliše po pitanju straha od stomatologa koji sam dugo godina vukla iz djetinjstva. Postoji čitava anegdota u kojoj sam pobjegla iz stomatološke ordinacije (ne šalim se), ali moja priča danas ide u suprotnom smjeru. Voljela bih da je moje prvo iskustvo sa brigom o zubima pozitivno, ali i pored toga što je bilo daleko od idealnog – nisam smjela dopustiti da me toliko dugo vremena ograničava i da mi nanosi štetu.

Kada god su nam govorili o važnosti pravilne oralne higijene, koliko je ustvari svaki zdravi zub od neprocjenjive vrijednosti – zaista nas nisu upozoravali bez razloga. Postoji prilično loš odnos spram njege zuba u našem društvu. Krivce je najlakše tražiti ali prava stvar bi bila što prije procijeniti vlastitu situaciju i posložiti prioritete. Moji su se počeli slagati prije nekih 5-6 godina, kada sam napokon ozbiljnije pristupila njezi zuba. Od redovnih kontrola, čišćenja kamenca, osluškivanja vlastitog organizma, pravilne prehrane pa do mentalne slike koju sam izmijenila spram običnog odlaska stomatologu. I svaka godina tokom koje sam bila odgovornija spram svog zdravlja u ovom segmentu mi se već višestruko isplatila.

Ali i pored toga što sada imam neuporedivo bolji stav, te imam želju da ispravim greške pri njezi zuba – i dalje se može mnogo toga naučiti. Do sada sam na ovu temu pisala o alverde prirodnim proizvodima ali i Curaprox međuzubnim četkicama, tako da ovo nije prvi put na blogu da se dotičem ove teme. Ovaj put bih voljela pisati o pastama za zube koje su prirodne ali su tako dobro napravljene, tako im je usavršena formulacija da uopšte nemam sumnje da bi se ljudima jako dopale kada bi im dali šansu. Ben & Anna prirodne paste za zube su novi brend u drogerie marktu čije sam proizvode dobila kao pr uzorak čisto za isprobavanje i upoznavanje sa njima. Međutim, toliko su mi se dopali i procijenila sam kako bi bilo korisno proširiti informacije o njima iz više razloga; između ostalog, ako imate osjetljivu kožu i/ili kožno stanje poput perioralnog dermatitisa, onda ste upoznati sa tim da nije svejedno ni koju pastu za zube koristite. U nastavku malo više o samom brendu, tri vrste prirodnih pasti koje sam isprobala te njihovim prednostima.

Ben & Anna prirodne paste za zube

Ben & Anna su ustvari par iz Berlina koji je pokrenuo ovaj prirodni brend sa namjerom da bude bez konvencionalnih sastojaka poput sluminija, parabena i ftalata (osim pasti imaju u asortimanu i prirodne dezodoranse). Primjetila sam da je njihova težnja da sastojci koje koriste budu prirodnog porijekla uz prateće, validne certifikate istog. Njihovi proizvodi nisu testirani na životinjama i pogodni su za vegane. Pakovanja se odabrana u skladu sa eko kriterijima. Namjenjeni su za cijelu porodicu te ne sadrže parabene, EDTA, ftalate, triklosan, SLS/SLES, formaldehide, peroksid niti mikroplastiku. Ovo su vrijednosti koje se već neko vrijeme njeguju ali na našem tržištu ih nema dovoljno – čisto da bi svako imao dovoljno izbora. Međutim, pristizanje brendova poput ovog je ipak korak u pravom smjeru.

Što se konkretno njihovih pasti za zube tiče, dolaze upakovane u staklenkama i sa drvenom špatulicom. Tri vrste sa kojima sam upoznata su verzija za izbjeljivanje, verzija sa narandžom i fluoridom te crna pasta sa aktivnim ugljenom. Sve paste imaju izuzetno dobru formulaciju, ujednačenu, bez grudvica i imate osjećaj da koristite pravu pastu za zube. Mirisi su osvježavajući ali neagresivni a način korištenja je da nakon odvrtanja poklopca teglice uzimate drvenu špatulicu, zahvatite željenu količinu paste i nanesete na svoju četkicu. Potom se špatulica pod mlazom vode opere i spremni ste za čišćenje zuba. Jeste korak više ta procedura nanošenja paste iz teglice na četkicu – ako ste okej sa time i ukoliko cijelu teglicu koristite sami, možete sve pojednostaviti i čistom četkicom zahvatiti pastu iz teglice direktno. Ja sam odlučila odvojiti minut više i ići po predviđenoj proceduri (na koju sam se već navikla).

Ben & Anna White bijela prirodna pasta za zube (100ml)

Izbjeljujuća pasta za zube ima efektno djelovanje protv žutih naslaga. Obogaćena je enzimom ananasa koji pomaže pri izbjeljivanju, kadulja dodaje dodatni dio vitamina A i antioksidanse upotpunjujući zaštitu a ulje metvice osigurava svjež dah. Ova pasta je ujedno i moj favorit. Ima nježno mentolast miris, ne isušuje usta i pogoduje osjetljivim desnima. Veoma je prijatno koristiti, ako isprobate vidjeti ćete kako u ustima nije previše rijetka i četkanje je konkretno kao i osjećaj čistoće nakon ispiranja.

Ben & Anna Black crna prirodna pasta za zube (100ml)

Kao što pretpostavljate, ova pasta je crna zbog dodatka aktivnog ugljena – poznat je po svom pogodnom djelovanju u sklopu oralne higijene. Morski bučak (drugo ime plokavica, grm iz porodice maslina) i kamilica nježno štite zube a prirodna metvica je tu da osigura svježinu. Dok mi je bijela pasta glatka pod jezikom, crna ima malo teksture.

Ben & Anna Orange narandža prirodna pasta za zube (100ml)

Ova formulacija je obogaćena fluoridom , kamilicom i aloe verom. Pogodna je za cijelu porodicu jer ima i veoma blag, prirodan ukus koji neće smetati ni djeci. Dok su mi prethodne dvije paste ostavljale osjećaj u ustima kao da sam žvakala žvake, ova je poput osvježavajućih bombona od narandže. I teksturom je malo gelasta a gusta, veoma zanimljiva. 

Nadam se da ćete biti raspoloženi isprobati nešto novo u vidu prirodnih pasti za zube – nemaju u sebi ništa odbojno, sastojci su sigurni za sve članove porodice, osjećaj čistoće je prisutan nakon korištenja, dah je svjež, formulacije bez fluorida su pogodne i za osjetljivu kožu zahvaćenu recimo perioralnim dermatitisom a lijepo ih je i vidjeti u kupaonici pošto su vizuelno lijepe. 

Ben & Anna prirodne paste za zube
Ben & Anna prirodne paste za zube
Ben & Anna prirodne paste za zube
Ben & Anna prirodne paste za zube

*PR uzorak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?