Kako da uz pomoć aktivnih sastojaka i Balea preparative koža zablista ove zime

Kako da uz pomoć aktivnih sastojaka i Balea preparative koža zablista ove zime

Kako da uz pomoć aktivnih sastojaka i Balea preparative koža zablista ove zime

Ako ste nekada proveli vrijeme kopajući kroz planine informacija na internetu sa ciljem saznanja najboljih proizvoda za njegu kože, onda ste sigurno naišli na izraz tzv. aktivnih sastojaka u preparativi. Veoma često ćete pročitati kako uključiti aktivne sastojke u svoju rutinu, kako odabrati aktivne sastojke za tretiranje akni, dehidrirane kože ili sumornog tena. Ali, šta su zaista aktivni sastojci?

Kratki odgovor bi bio da je aktivni sastojak u proizvodu i odgovorni sastojak koji rješava dotično stanje ili problem kože – razlog naše kupovine određenog proizvoda. Da li će dati rezultate ili ne, nešto je što saznajemo tek nakon kupovine. Kada pogledam poleđinu pakovanja preparativnog proizvoda, i pročitam da sadrži aktivni sastojak – to mi znači da hemikalija ili molekula u tom proizvodu radi ono čemu je i proizvod namijenjen. Tako da, ako recimo kupujemo proizvod za čišćenje kože koji tvrdi da tretira akne – aktivni sastojak će vjerovatno biti nešto poput salicilne kiseline. Da rezimiramo: “aktivni” preparativni proizvod je u biti svaki proizvod koji sadrži aktivni sastojak (a to nije slučaj sa baš svakim proizvodom).

I ovi sastojci nisu nešto za šta se olako smatra da djeluje – prilično smo sigurni da rade svoj posao jer su prošli klinička ispitivanja čiji je cilj bio utvrditi njihovo djelovanje na kožu. Isto tako, samo zato ako proizvod ne sadrži neki aktivni sastojak, to ne znači da je beskoristan. U mnogim slučajevima takvi proizvodi nisu ni namijenjeni da tretiraju neko kožno stanje – možda samo rade svoj posao čišćenja kože na primjer, ništa više. Neaktivni sastojci su također ključni u smislu da pomažu dostaviti aktivne sastojke do kože (ipak je najčešći neaktivni sastojak u preparativi voda). Pojedini neaktivni sastojci mogu biti i iritansi za osobe sa osjetljivom kožom i alergijama (recimo pojedini biljni ekstrakti). Tako da se iznova pokazuje kako je poznavanje liste sastojaka zaista koristan izvor informacija prema kojem se najbolje orjentisati tokom kupovine.

Postoji par glavnih kategorija proizvoda koji sadrže aktivne sastojke. Ovo bi bili najčešći tipovi aktivnih sastojaka koji se koriste lokalno a koji tretiraju određena kožna stanja:

 • Znakovi starenja: sastojci koji su svojevrsna podrška UV zaštiti (npr. mineralni UV filteri poput zinc oxide, titanium dioxide ili hemijski UV filteri poput avobenzone, oxybenzone itd.), vitamin A/retinoidi, vitamin C, vitamin E
 • Suhoća: hijaluronska kiselina, vitamin E
 • Problemi sa pigmentacijom: kodžinska kiselina, AHA, BHA, hidrokvinon, vitamin C
 • Akne: vitamin A/retinoidi, salicilna kiselina, benzoyl peroksid, azelainska kiselina
 • Rosacea: antibiotici, azelainska kiselina, sumpor
 • Psorijaza: vitamin A/retinoidi, vitamin D, salicilna kiselina, urea, mliječna kiselina

Činjenica koja je jako bitna u ovoj priči te zbog koje iznova skrećem pažnju na korisnost poznavanja sastojaka je ta da kupovina proizvoda sa aktivnim sastojcima ne znači nužno i velike izdatke. Brojni brendovi su dokazali kako se kvalitetna preparativa oslanja na dobro posložene sastojke, što je mnogo bitnije od zvučnog imena ili ambalaže. A da zaista imamo mogućnost dobiti ono najbolje za naš novac, dovoljno je obratiti pažnju na Balea ponudu preparative u obližnjem drogerie marktu. Ponuda je raznolika i dosta široka ali ja sam se ovaj put odlučila fokusirati na ove aktivne sastojke: ureu, hijaluronsku kiselinu, vitamin C, glikolnu kiselinu (AHA) i retinol. U nastavku ću se osvrnuti na prednosti svakog od ovih aktivnih sastojaka, njihovo djelovanje, kako ih uklopiti u svoju rutinu (sve u skladu sa određenim tipovima kože) a da uz njihovu pomoć naša koža zablista ove zime (na budžetu jer sve košta do cca 10KM!).

UREA

Ideja je da krenem od aktivnih sastojaka koji su najpogodniji za osjetljivu kožu, pa do onih koji su najmanje pogodni za osjetljivu kožu – ali su jako efikasni te korisni za kožu koja je “robusna”. Urea je definitivno sastojak koji je divan za osjetljivu kožu, tako da počinjemo od nje. Urea je humenktant, odnosno tvar koja na sebe veže vodu. Našla je svoju široku primjenu u kozmetici zato što opskrbljuje kožu vlagom i spriječava isušivanje. Urea omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost. Samim time, urea sprječava prijevremeno starenje i pojavu bora jer one nastaju na suhoj i nedovoljno njegovanoj koži. Također djeluje blago keratolitički odnosno blago odljušćuje površinu kože.

Urea povoljno djeluje na oštećenja kože i zacjeljivanje rana, a preporučuje se koristiti kozmetičke proizvode s ureom za liječenje stanja kod kojih se javlja izrazito suha, perutava koža. Omekšava kožu, poboljšava njezinu elastičnost, čuva vlagu u koži i omogućava da koža bolje prihvata i čuva vodu. Povoljno djeluje na zarastanje rana i oštećenja kože. Naročito se koristi kod zrele i suhe kože, kao i kod upalnih stanja kože poput atopijskog dermatitisa, ekcema, seboreje, psorijaze, akni i sl. U prevodu, zar je moguće da neki sastojak samostalno ima sve ove moći? Povećana hidratcija i eksfolijacija djeluju savršeno. 

Prirodni hidratizirajući faktori (NMF – Natural Moisturizing Factors) su elementi koji omogućuju da je vanjski sloj kože zaštićen i dobro navlažen. NMF su sastavljeni od više aminokiselina, masnih kiselina, triglicerida, uree, ceramida, fosfolipida, glicerina, saharida, natrijeva PCA, hijaluronske kiseline i mnogih ostalih komponenti koje su prirodno prisutne u našoj koži.  Oni su od ključne važnosti za održavanje zdravlja, funkcije, pravilne hidratacije stratum corneuma. Ali i kao ostale komponente koje se prirodno nalaze u našoj koži, i urea se smanjuje sa godinama, što nas čini podložnijima suhoći i borama. Da se ne zaboravi, hidratacija je fontana mladosti + zaštita od sunca.

Zdrava koža uglavnom sadrži 28 mikrograma uree po kvadratnom centimetru. Dehidrirana i suha koža sadrži do 50% manje, a koža onih koji boluju od dermatitisa i do 80% manje uree, a koža onih koji boluju od psorijaze i do 85%. Smanjena količina uree dovodi do slabijeg povezivanja vode unutar ćelija i samim time do grube, iziritirane i napete kože. S obzirom da je generalno dobra ideja koži obnavljati zalihe koje su iscrpljene, nije ni čudo što urea uspješno tretira psorijazu i ekcem. 

BALEA UREA DNEVNA KREMA ZA LICE (50 ml) – je veoma jednostavna ali djelotvorna krema za lice, što je čini idealnim izborom za osjetljivu kožu (između ostalog ali je odlična i za sve tipove kože). Namijenjena je da pomaže suhoj koži, ublaži eventualno crvenilo i svrbež. Sadrži ureu u koncentraciji od 5%, vitamin E, pantenol, maslinovo ulje. Kremasta je, lako maziva, nema oštar miris i brzo se upija u kožu.

BALEA UREA KREMA ZA PODRUČJE OKO OČIJU (15ml) – iako je također dio linije namijenjene suhoj koži, veoma prijatno iznenađenje je nemasna i lagana ali istovremeno kremasta formulacija. Divno se upija i odlična je podloga za šminku. Ono što veoma cijenim kao osoba sa osjetljivim očima i kožom okoloočne regije je da ne izaziva crvenilo, peckanje ni svrbež – zbog čega ova Balea okoloočna dobija moju najtopliju preporuku.

BALEA UREA NOĆNA KREMA ZA LICE (50ml) – namijenjena je suhoj i oštećenoj koži, sadrži glicerin, ureu i shea butter. Ona je hranljiva ali ne teška i tokom hladnijih dana neću oklijevati da upravo nju koristim i kao dnevnu kremu. Veoma je prijatna, jako se dobro upija a koža je nakon nanošenja mekana i nježna na dodir. 

VITAMIN C

Vitamin C je antioksidans topiv u vodi i najobilatiji je od svih antioksidansa u koži. Njegova biološki aktivna forma, L-askorbinska kiselina, je alfa-hidroksi kiselina i sudjelujući faktor u sintezi kolagena. Vitamin C je jedan od najbolje istraženih vitamina u svrhe anti-ageing djelovanja. Prisutan je u  dermi i epidermi – blago više u epidermi. U oba sloja se nalazi u otprilike istim koncentracijama kao ostali antioksidansi koji su topivi u vodi (poput glutathiona). Proces starenja je taj koji uzrokuje pad u udjelu vitamina C u obje, dermi i epidermi. Pretjerano izlaganje UV zračenju, pušenje itd. također mogu smanjiti nivoe vitamina C, prvenstveno u epidermi. Vitamin C se koži inače transportuje iz krvotoka. Transportni proteini koji prenose vitamin C (poput keratinocita) moguće da kompenziraju ograničenu vaskularizaciju epiderme. Vitamin C se može dopremiti koži kroz vanjsko/lokalno nanošenje. 

Kada koristiti vitamin C? Postoje razne teorije ali ako vam ga koža dobro toleriše, nema razloga da ga ne koristite po potrebi ujutro ili navečer. Ono što bih uzela u obzir pri određivanju učestalosti korištenja jeste sugestija da se vitamin C ne koristi svaki dan. Ako ga koristite svaki dan, receptori za vitamin C se zasite i onda nema efekta. Idealno bi bilo korištenje svakih 48 do 72 sata. Vitamin C možete kombinovati sa brojnim sastojcima, ali ne sa retinolom (vitamin A) niti niacinamidom (vitamin B3). Bez obzira da li ga koristiti ujutro ili navečer, redoslijed bi trebao biti slijedeći; umivanje/ skidanje šminke, eventualno toner (ja ga ne koristim), potom vitamin C, potom krema + krema za UV zaštitnim faktorom ako je u pitanju dnevna rutina. 

Koji su benefiti vitamina C u preparativi?

 • potiče proizvodnju kolagena
 • usporava oštećenja uslijed djelovanja slobodnih radikala i znakove starenja
 • ima posvjetljujuće djelovanje na hiperpigmentaciju i smeđe mrlje /spriječava proizvodnju melanina
 • obnavlja kožu i pomaže kod zacjeljivanja, te bržem blijeđenju ožiljaka
 • pomaže pri zaštiti kože od UV zračenja (jer zadeblja sloj dermisa) ALI ovo ne znači da je vitamin C zamjena za kreme sa UV zaštitnim faktorom! 
 • ima protuupalno djelovanje (smanjuje crvenilo kod akni)

BALEA SERUM SA VITAMINOM C (30ml) – ono po čemu je ovaj serum poseban i drugačiji jeste vrsta vitamina C koji sadrži. Već smo upoznati da je L-askorbinska kiselina čisti oblik ali i najnestabilniji, Magnesium Ascorbyl Phosphate je super stabilan oblik vitamina C dok je Ascorbyl Glucosamine najbolji za izblijeđivanje tamnih mrlja. Primjetiti ćete da u Balea serumu nemamo ove oblike vitamina C već  Ascorbyl Tetraisopalmitate. A šta je to? Ascorbyl Tetraisopalmitate je najnovija forma vitamina C koja se dobija miješanjem vitamina C sa izopalmitinskom kiselinom. Ovaj oblik je drugačiji jer je topiv u masti tako da brže prodire u kožu u poređenju sa bilo kojom drugom formom vitamina C. 

Kao i svi oblici/forme vitamina C i Ascorbyl Tetraisopalmitate se bori protiv slobodnih radikala koji izazivaju preuranjeno starenje kože, potiče sintezu kolagena održavajući čvrstoću kože, povećava UV fitozaštitu pomažući da se umanji oštećenje uslijed izlaganja suncu te posvjetljuje tamne mrlje i diskoloracije. U suštini, radi sve što rade i drugi oblici vitamina C – samo što to radi brže, jednostavnije pa možemo reći i bolje. Da li postoje eventualne nuspojave? Naravno, kao i svaki oblik vitamina C, on je potencijalni iritans za osjetljivu kožu. L-askorbinska kiselina je po pitanju iritacija možda najveći prestupnik dok su derivati nešto blaži. Ascorbyl Tetraisopalmitate bi mogao biti izuzetak od pravila jer iako je derivat, može izazvati iritacije kod osjetljive kože. Ako vam je koža naviknuta na vitamin C, onda se uopšte ne bih brinula. Ali ako imate veoma osjetljivu kožu, možda je bolje isprobati neki nježniji proizvod. Meni je bio prijatno iznenađenje te mi odgovara koži iako je osjetljiva – sve je individualno. Balea serum je djelotvoran, njegova kremasta formulacija veoma prijatna za korištenje te ga je lako kombinovati sa drugim kremama u rutini.

BALEA VITAMIN C KONCENTRAT U AMPULAMA (7 ampula) – sve navedeno za Balea serum vrijedi i kod Balea ampula sa vitaminom C, tim više jer je u pitanju koncentrat još jačeg djelovanja.

GLIKOLNA KISELINA (AHA)

Tokom ranih 1990-tih godina se na beauty sceni pojavilo nešto novo. Pojavile su se moćne AHA (alfa-hidroksi) kiseline. Postoji tačno pet vrsta kiselina koje spadaju u AHA grupaciju; glikolna kiselina (iz šećerne trske), laktična/mliječna kiselina (iz mlijeka), limunska (iz narandže i limuna), jabučna kiselina (iz jabuke i kruške) i tartarska kiselina (iz grozđa). Glikolna kiselina je vjerovatno najčešće spominjana alfa-hidroksi kiselina od svih.
Ona je eksfolijator koji pruža ravnomjernu eksfolijaciju kože.

Jako je efektna i kao tretman akni – posebno cističnih akni koje su prouzrokovane dubokim začepljenjem mrtvim ćelijama i sebumom. U nekim slučajevima može se koristiti kao i tretman rosacee. Također može ublaziti fine linije te znakove preuranjenog starenja kože. Ožiljci od akni (te ostali ožiljci) dobro reaguju na kontinuiranu primjenu glikolne kiseline. Ona omogućava da drugi proizvodi dublje prodiru u kožu posto uklanja barijeru sastavljenu od mrtvih ćelija i površinskih nečistoća. Iako glikolnu kiselinu i dan-danas koristim, moram priznati da više nema centralnu poziciju u mojoj rutini. Zašto? Najviše zbog osjetljivosti kože i pojave perioralnog dermatitisa. Oni su uslovili korištenje mnogo blažih tretmana i nekako sam se bolje pronašla u ostalim, blažim AHA kiselinama nego u glikolnoj. 

U suštini, danas koristim više sastojaka koje međusobno kombinujem i raspoređujem tokom sedmice – a koji mi daju sjajne rezultate. I dalje kiseline imaju veoma važnu ulogu, samo što sam ih nadopunila antioksidansima (poput vitamina C), hijaluronskom kiselinom i uljima poput skvalana i chia sjemenki. Kiseline su sjajne jer uklanjaju sa površine mrtvu kožu, a vremenom ublažavaju diskoloracije. AHA su više fokusirane na samu površinu kože, dok BHA također imaju sposobnost otčepljivanja pora. I naravno, vitamin C je moćan antioksidans koji kožu čini svježijom te pomaže pri otklanjanju oštećenja uslijed izlaganja sunčevim zracima. Za najbolje rezultate bi najbolje bilo vješto kombinovati ove sastojke.

HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina nije vrsta kiseline poput salicilne ili glikolne, koje za zadatak imaju da eksfoliraju kožu. Ona se na određeni način ponaša kao zaštitni lubrikativni agens za naše oči, kosu, kožu, nerve i zglobove. Pogotovo je od velike važnosti za izgled kože jer otprilike 50% zaliha hijaluronske kiseline u tijelu jeste locirano upravo u kožnom tkivu, gdje kao viskozna i gotovo želatinasta supstanca pomaže održati kožu jedrom, zategnutom i podatnom. Ova sposobnost opada vremenom kako starimo, što može dovesti do povećane isušenosti, finih linija, bora i gubitka elastičnosti.

Ona je u biti humektant, njena sposobnost je da za sebe veže vodu, što omogućava koži da je apsorbuje i spriječava gubitak vlažnosti. Dodatni benefiti hijaluronske kiseline su umirujuće, obnavljajuće i protuupalno djelovanje. Tako se koristi za zacjeljivanje ranica, opekotina i oštećenja sluznice. Također posjeduje antioksidativno djelovanje tako da je sigurno koristiti proizvode sa hijaluronskom kiselinom i tokom izlaganja sunčevim zrakama – ali uz obavezno korištenje zaštitnog faktora, kao i uvijek.Hijaluronska kiselina se lijepo slaže sa većinom ostalih sastojaka pa se može kombinovati sa retinolom, vitaminima te drugim kiselinama.

BALEA BEAUTY EFFECT NOĆNI SERUM SA AHA (GLIKOLNOM) KISELINOM I HIJALURONSKOM KISELINOM (30ml) – ovakva vrsta proizvoda sa gel formulacijom je naročito intenzivna te je ne bih preporučila osjetljivoj koži. Hijaluronska kiselina kao samostalan aktivni sastojak je divna za sve tipove kože (uključujući osjetljivu) ali s obzirom da u ovom serumu djeluje u sinergiji sa glikolnom kiselinom, mislim da treba odlučiti u skladu sa tipom kože koji imate. Osobe čija je koža već naviknuta na glikolnu kiselinu će sa lakoćom uklopiti ovaj serum u svoju rutinu. Brzoupijajući je, blagog mirisa, ne sadrži sulfate, parabene ni silikone. Ali sadrži alkohol. Uzela bih ga u obzir ako imate fungalne akne i stanja uzrokovana Malassezia gljivicom poput seboreje (seboreičnog dermatitisa).

RETINOL

Retinol i osjetljiva koža? Ona koža koja je vidno iziritirana i ispoljava crvenilo, bolna je na dodir, zateže, peče, ne podnosi šminku niti izlaganje suncu – vjerujte da ako je u takvom stanju, definitivno neće podnijeti ni najblaži oblik retinoida. Na nama je da procjenimo i logički postavimo procjenu vlastite kože te, iako su neki sastojci možda atraktivni za testiranje, ipak je mudrije preskočiti eksperimentisanje kada nam koža ima perioralni dermatitis, na primjer. Generalno, redovna upotreba retinoida pruža poboljšanje kože u vidu manje finih linija i bora, čvršću kožu, ujednačeniji ton kože i manje čestu pojavu bubuljica.

Znači, u situaciji ste da imate osjetljivu kožu a znatiželjni ste. Želite znati kako i da li bi vam retinol mogao odgovarati ali pribojavate se iritacija? Osim odabira vrste retinoida koji najmanje iritira kožu, ovo su stvari koje bi mogle pomoći da sve prođe glatko.

 • 1. Čišćenje kože uvijek mora biti blago a koža suha prije korištenja. Prije svega, koža mora biti pravilno očišćena prije korištenja retinola. Nježni čistač je veoma bitan u održavanju kože balansiranom. Ono što je sitnica a može biti važno jeste da nakon pranja lica obavezno ga i posušite prije nanošenja retinoida. Zašto? Jer vlažnost može da utiče da koža upije više proizvoda, što bi vas moglo prevariti da i koristite više proizvoda.
 • 2. Prvo krenite testiranje nježnijom verzijom. Uvođenje retinoida u njegu bi bilo najpametnije početi sa blagim verzijama. Retinyl ester je super početak, recimo retinyl propionate.
 • 3. Maksimalno koristite hidratantne kreme. Korištenje bilo kojeg retinoida bez hidratantne kreme je loša ideja. Jednostavno vam je potrebna dodatna hidratacija koja neće ometati retinoide da rade svoj posao a može zaštititi kožu od potencijalne iritacije. Možete kremu nanijeti prije retinoida, poslije retinoida, možete ukapati retinoid u kremu ili koristiti “sendvič” metodu (krema, retinoid, ponovo krema) – kako god vam odgovara, samo je bitno da je koristite.
 • 4. Ne treba pretjerivati. Istina je da se vremenom može poboljšati tolerancija na retinoide – doduše, neko ostane na niskoj koncentraciji jer je efektna ali ne iritira (ima i toga, ne treba graditi toleranciju na silu). Ali generalno pravilo je da ne treba pretjerivati ni sa količinom po nanošenju a ni po učestalosti. Mala količina veličine zrna graška 2 noći u sedmici je super za početak. 
 • 5. Izbjegavati druge potencijalno iritantne sastojke u njezi. Tokom korištenja retinoida, generalno ali pogotovo ako imate osjetljivu kožu, treba izbjegavati kiseline poput glikolne kiseline. Isto kao što treba izbjegavati sapune jer isušuju, i tonike na bazi alkohola iz istog razloga (isušuju) – tako treba izbjegavati potencijalne iritanse a glikolna kiselina to može biti. Preskočite i pilinge sa česticama ali i korištenje više retinoida istovremeno.

BALEA BEAUTY EFFECT NOĆNI SERUM SA RETINOLOM (30ml) – na samom početku treba imati na umu činjenicu da ovaj Balea serum sadrži retinol koji je izuzetno efikasan ali i iritantan za osjetljivu kožu. Također je tu i prisustvo parfema zbog čega ne bih rekla da je naročito prijatan za osjetljivu kožu. Ali smatram da je jedan od cjenovno najpristupačnijih načina da se upoznamo sa retinolom. Nazvala bih ga “entry level” retinolskim serumom koji privlači laganom gelastom formulacijom, laganim mirisom te na mojoj koži iznenađujuće nježnim djelovanjem. Pošto nije navedena tačna koncentracija retinola, jedino što znamo je da ne prelazi dovoljenih 2.5%. Pomaže što Cocoyl Proline uz glicerin, pantenol i hijaluronsku kiselinu koži pruža dodatnu njegu koja je uvijek dobro došla tokom korištenja retinola. Koža je jutro nakon korištenja zaglađena i meka.

Od 11.11. kupovinom proizvoda za njegu lica u vrijednosti od 20KM ili više na poklon dobijaš četkicu za čišćenje lica na baterije. Četkica uklanja nečistoće, podstiče cirkulaciju i dubinski čisti lice, a krajnji rezultat je blistav ten. Ponuda vrijedi do 24.11. ili do isteka zaliha.

drogerie markt Bosna i Hercegovina
Kako da uz pomoć aktivnih sastojaka i Balea preparative koža zablista ove zime
balea vitamin c serum
balea vitamin c serum
balea nacht serum
balea urea
balea urea

*u saradji sa drogerie markt BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?