Etat Libre d'Orange Divin'Enfant

Etat Libre d'Orange Divin'Enfant

Jedna od rijetkih stvari za koje je 2020. godina bila lijepa u mojim očima jeste proširenje parfemske kolekcije. Ove godine sam stvarno evoluirala po ovom pitanju – značajno sam podebljala temelje kolekcije koji se sastoje od dizajnerskih parfema a istovremeno sam do sada najintenzivnije uplivala u vode niche parfumerija. To je priličan finansijski poduhvat – neko bi mogao reći da mi tajming nije najpametniji s obzirom na neizvjesnost koja je obojila nebo od marta ali ako uzmem u obzir da mi je ova parfemska avantura pružila toliko sreće, raskoši i optimizma? Samo ću reći da ne žalim niti jedan potrošeni novčić.

Moj Ado je potpuno zaslužan za ovu odluku te mi je obogatio znanje o niche parfemima kao jedna inače senzibilna osoba veoma profinjenog, sofisticiranog ukusa. Upravo takav, moj suprug je konstantni izvor čudesnih momenata od prvog dana koji smo proveli zajedno a magija mirisa je samo jedan sitni fragment u našoj životnoj pustolovini. Kako voli istraživati niche parfemske kuće, počela sm kroz mjesece da sve češće čujem ELDO ovo, ELDO ono. Prilično neupućeno sam pitala ko je taj “eldo” 😉 Ako se razumijete u niche parfeme, imate i moje odobrenje da se nasmijete. Ali nisam baš izgubljen slučaj jer čim mi je Ado pokazao sliku bočice ELDO (Etat Libre d'Orange) parfema, prepoznala sam njen vizuelni identitet i odmah su mi misli odletjele na njihv možda i najkontroverzniji uradak (Secretions Magnifiques). 

Tako dolazimo do same parfemske kuće koja plijeni iz više razloga a kontroverze su jedan od tih razloga. Ukoliko ne znate zbog čega sam zapamtila ELDO kuću onda proguglajte Secretions Magnifiques. Međutim, morate imati otvoren um – nemojte da utisak o ovoj parfemskoj kući ostane na ovom parfemu kao što je meni bio jer to nije ni izbliza pravi utisak koji želim da ostane uz vas nakon čitanja ovog teksta. ELDO jeste ingeniozna parfemska kuća, sve je što dizajnerske nisu i niti će biti, dosta je otkačena i pomalo luta po ivicama lucidnosti – ali zar to nije tako i inače? Genij je nerijetko praćen ludilom? Ovo je ludilo (ili barem njegov dašak) koji život čini posebnijm, drugačijim od mase, od sivila i mediokriteta. ELDO je poseban i čast mi je što se na mojoj koži presipa dio te posebnosti uz svaki špric njihovog djela koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Niche kuća Etat Libre d`Orange osnovana je 2006. godine i do sada je predstavila 16 parfema. Ime kuće je aluzija na južnoafričku pokrajinu odakle je njen osnivač porijeklom, respektujući njenu historiju, te je napravljena paralela sa ličnom mini revolucijom u kreiranju parfema. Parola osnivača je “Perfume is dead, Long live Perfume” još od nastanka neovisne niche kuće koju je osnovao Etienne de Swardt, parfimer koji je 7 godina dizajnirao za prestižnu kuću Givenchy te nakon toga riješio da osnuje svoj brend nazvan Etat Libre d’Orange. Osnivanjem ove kuće, Etienne de Swardt želio je da pruži potpunu slobodu kreacijama parfema, napravljenih za sve ljubitelje koji ne žele nešto iz ponude masovne proizvodnje, već žele da parfem istraže kao sredstvo za zavođenje.

Imala sam priliku isprobati par ELDO parfema u Plaza parfumeriji u BBI centru. Pažnju su mi još privukli You Or Someone Like You, Jasmin et Cigarette, Hermann A Mes Cotes Me Paraissait Une Ombre i Fat Electrician Semi-Modern Vetiver. Još uvijek imam mnogo toga da otkrijem u ELDO opusu i prilično sam sigurna da neću stati na samo jednom njihovom parfemu. Ali prvi ELDO koji je postao dijelom moje, naše kolekcije (pošto su njihovi parfemi unisex) jeste Etat Libre d'Orange Divin'Enfant. I priznajem, inicijator kupovine je bio suprug te sam bila prilično ubijeđena da će to biti većinski njegov parfem. Ali nakon što je počeo da ga nosi na sebi, moj interes je rastao i rastao do mjere da se sada jednako otimamo za ovo mirisno remek djelo. Trajnost i aura su respektabilni i na muškoj i ženskoj koži – tu mane nema. Danima ostaje na koži a još toliko na odjeći.

Etat Libre d'Orange Divin'Enfant
MARSHMALLOW, CVIJET NARANDŽE, DUHAN, KOŽA, MOŠUS, KAFA, AMBRA, MAHUNE TONKE, RUŽA

Reći ću da moja percepcija ovog parfema varira od više faktora poput temperature, vlažnosti zraka, razine kofeina i šećera u mojoj krvi, kretnji zvijezda na nebu, plime i oseke. Etat Libre d'Orange veoma vješto koristi “kontroverzne” asocijacije kroz svoja djela. Ovdje su uzeli koncept nevinosti djeteta, koristeći se sretnim, djetinjastim i “nevinim” notama poput marshmallowa, cvijeta narandže, ruže, mekanog mošusa te ih kombinuju sa “odraslim” notama poput duhana, kafe i kože. I sve ove note se iznenađujuće dobro blendaju.

Otvaranje me očarava, zaista. Kako je slatki cvijet narandže umotan u marshmallow. Evocira na sigurnost, mekoću koja bez sumnje ima dozu nevinosti. Potom u nosnicama zaplešu note duhana, kafe i kože – veoma nježno i nekako….fluffy. Cjelokupna parfemska kompozicija mi je fluffy – to je riječ koju bih koristila da je opišem. I nekako je harmoničan parfem a istovremeno u neskladu, poigrava se sa percepcijom i osjećajima. Senzualan je, nježan, topao, intiman, unikatan, sebičan, razmažen. Istovremeno. Umjesto da zbog tolikih kontradiktornostu skače po živcima, on ih umiruje. Stvarno je čudo, pravo umjetničko djelo.

Mislim da su u njemu perfektno oslikali Petar Pan kompleks sa silnom tenzijom između ozbiljosti i zrelosti sa ugodom djetinjstva za kojom svaka duša barem povremeno čezne. Mislim da je ELDO savršeno opisao svoj parfem pa ću vas za kraj ostaviti sa tim riječima. Ovo je za sebično, razmaženo ali neodoljivo dijete u nama koje iz zloće voli da iznenadi svojom mračnom stranom. Insolentan, provokativan pa gotovo ilegalan. I sve uz slatki osmijeh. Etat Libre d'Orange Divin'Enfant

“A child can either charm or annoy us with the same ruthlessness. A child can be irresistible with his angel-sweet smile but he also knows how to drive us crazy. Under the angel, the faked innocence of a demon. After the gentle top notes of orange blossom and marshmallow, breaks the unexpected accord of coffee, leather and cold tobacco, a shrilling symbol of our sleepless nights. True to his reputation of «polymorphic pervert», this mini-sized tyrant is only happy when he succeeds in imposing his whims, which he always manages to do. What a sweet little monster!”

Etat Libre d'Orange Divin'Enfant
Etat Libre d'Orange Divin'Enfant
Etat Libre d'Orange Divin'Enfant

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?