Dućan nakita i dar čarobne Vulcanite kolekcije za godišnjicu

Dućan nakita i dar čarobne Vulcanite kolekcije za godišnjicu

Lijepe stvari se dešavaju i obilježavaju čak i u 2020. Pored svih dešavanja mi je umalo promakla činjenica da ove godine imam divne razloge za slavlje. Suprug i ja smo u septembru proslavili šesnaest godina skupa a u avgustu deset godina braka. Tačno ne znam koja mi je od tih godišnjica srcu draža i poželjela sam da obilježim tako bitne datume i svojevrsna postignuća. Zato sam se proteklih par mjeseci zanimala pronalaskom burme koja bi se lijepo slagala uz postojeću ali i koja bi mi odgovarala vizuelno, po senzibilitetu te sam bila u potrazi za nečim što bi imalo određenu simboliku. Imala sam sreću da upravo takav komad nakita dospije u moje ruke, krasi ih te dodatno uljepša same po sebi vrijedne i značajne trenutke.

Burma koju nosim već duže od decenije je izrađena od bijelog zlata te sam bila u potrazi za prstenom od također bijelog zlata ili od srebra. U više navrata sam isprobala nakit od žutog zlata ali nisam se pronašla u njemu. Ako ste skloni vjerovati da ima istine u tome kako se ljudi dijele na solarne i lunarne tipove, ja bih bez sumnje bila lunarni pošto mi prijaju hladniji, srebrenkasti tonovi uz kožu. Također, ono u šta sam bila sigurna jeste da ne želim klasični model sa kamenčićima, niti bilo kakvim sjajnim detaljima. Opisati svoje želje bi bilo nezahvalno jer nisu zvučale atraktivno na papiru – molim vas jedan prsten, malo masivniji, da bude u ravni debljine postojeće vere, da nema kamenčiće niti stereotipne oblike poput srcolikog. Ustvari, lakše mi je bilo izdvojiti sve šta ne želim a to je prilično suzilo izbor u konačnici. Dani su prolazili, sa njima bezbroj pregledanih fotografija.

I tačno kada su se sumnje u cjelokupnu ideju počele pojavljivati, naišla sam na najoriginalniji nakit koji sam uopšte imala priliku vidjeti. Ako postoji ljubav na prvi pogled i u slučaju nakita, onda je to upravo ono što se meni desilo jer kao da su moje misli bile utjelovljene u fizičkoj formi prstena. Osim vješte izrade te originalne ideje i naziv me opčinio. “Vulcanite” – inspiracija majstora Nadira da se tekstura vulkanskog kamena replicira na površini srebra. Wow. Kako krasan koncept! Pogled mi je prelazio preko užih i širih modela, zastajući na vješto stvorenoj iluziji teksture, dubine i starine zahvaljujući detaljima od patine. Dopali su mi se opipljiva ljepota i kvalitet – i to samo preko fotografija. Uživo su sva očekivanja opravdana – i prevaziđena jer čim sam isprobala finalni prsten, znala sam da je skrojen za mene. Što i nije daleko od istine s obzirom da se radi o rukotvorini koja je napravljena koncizno prema mojim željama i samo za moje ruke.

patina (tal., od lat. patina: zdjela, tiganj)

zelenkast, smeđ ili crn sloj oksida koji se stvara na površini metalnih predmeta pod utjecajem vlage i zraka. Patina štiti metalni predmet od korozije. Redovna je pojava kod predmeta od bakra ili bakrenih slitina (osobito bronce), na kojima se stvara fini svijetlozeleni sloj. Umjetna i imitirana patina postiže se različitim hemijskim sredstvima; često se primjenjuje s namjerom da umjetničkim i umjetničkoobrtničkim predmetima podari privid veće starosti. O patini se govori i kod arhitektonskih objekata, zbog djelovanja padavina, čađi i onečišćenja zraka. te kod slika, na kojima nastaje zbog tamnjenja nestabilnih boja. – U prenesenom značenju patinom se naziva obilježje, duh starine nekog predmeta, građevine, mjesta itd.

Dopada mi se što prsten izgleda kao starina sa svojom historijom a istovremeno je moderan. Nisam navikla nositi nakit uopšte, donekle je to uvjetovano smjenskim radom. Tokom noćnih smjena mi se znalo desiti da gubim pa pronalazim veru a jednom sam se uslijed neispavanosti nehotice i povrijedila zakačivši se za metalnu kvaku. Često skidanje uslijed vježbanja je također riziko faktor da se zagubi pa kao praktičar kakav i jesam, vremenom sam odustala od nošenja vere. Međutim, sada imam više nego validan razlog da nosim ne jednu, već dvije. Pripremila sam za njih i baršunastu vrećicu u koju ih odlažem po potrebi ali pravi znak da uživam u nošenju jeste što se radujem trenutku njihovog povratka na moju ruku.

Iskreno mogu preporučiti Dućan Nakita – čarobnu radionicu u Sarajevu. Ispuniti će svaku želju a nemate razloga sumnjati da će vas oduševiti svojim umijećem. Lično se moram zahvaliti i na dodatku krasnog privjeska sa Vulcanite izradom te detaljima od patine. Sa zadovoljstvom ću ga nositi uz burmu a sada imam stalnu adresu za posebne prilike. Nadam se da će vas ovaj članak zateći u pravom trenutku jer, ako nešto vrijedi obilježiti i proslaviti, onda je Dućan Nakita prava adresa za to.

DUĆAN NAKITA FACEBOOK

DUĆAN NAKITA INSTAGRAM

simply selma
dućan nakita vulcanite
dućan nakita vulcanite
Dućan nakita i dar čarobne Vulcanite kolekcije za godišnjicu
Dućan nakita i dar čarobne Vulcanite kolekcije za godišnjicu
Dućan nakita i dar čarobne Vulcanite kolekcije za godišnjicu
Dućan nakita i dar čarobne Vulcanite kolekcije za godišnjicu

2 Comments

 1. Katija
  25 Oktobra, 2020 / 2:41 pm

  Čestitke i predivan nakit! :)

  • selma
   Autor
   27 Oktobra, 2020 / 2:49 pm

   Hvala od srca draga Katija ❤

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?