8 jednostavnih Hygge ideja za dom ove jeseni

8 jednostavnih Hygge ideja za dom ove jeseni

Hygge je koncept koji mi je odavno poznat, i blizak. Neprimjetno sam ga tkala kroz blog u člancima o preporukama knjiga, motivaciji iza detoksa od društvenih mreža pa i kroz rituale spavanja. Pridjev (hyggelig) i osjećaj koji poistovjećujemo sa time šta hygge predstavlja bih vam najbolje mogla dočarati preporukom knjige “The Little Book of Hygge: Danish Secrets to Happy Living” od autora Meik Wikinga. Imamo ovu knjigu sada kupiti u knjižarama iako sam je prije par godina naručila online preko ebaya te sam bila toliko zadovoljna kupovinom da sam nabavila i knjigu “The Little Book of Lykke: The Danish Search for the World's Happiest People” od istog autora. 

Ali da se vratimo na hygge – u biti je riječ o načinu života koji će nekome doći prirodno dok će drugi morati uložiti napor kako bi došli u taj način razmišljanja. Koncept je jednostavan: ići samo za onim stvarima i ljudima koji čine da cijenimo male trenutke koje u suštini i čine život. Pojam hygge je višedimenzionalan te bi svako od nas mogao malo drugačije da ga protumači. To bi mogao biti momenat kada se sa bliskim osobama družimo kod kuće ili u dvorištu uz neki izvor toplote. Ili samo kada se ušuškamo pod dekom uz šolju kakaa dok čitamo dobru knjigu. Riječ je o osjećaju ugode i mira. Nekome će to biti trenuci provedeni u prirodi na biciklu ili u šetnji, dok udišete svjež zrak i primjećujete kako se svjetlo prelama kroz krošnje. Taj momenat kada u njemu zastanete i svjesni ste kako je lijep, da vam je lijepo živjeti – to je hygge.

Sa komercijalne strane bi se to moglo protumačiti kao prilika za kupovinu brojnih stvari kako bi dekorisali dom do savršenstva – ali radije pustite da inspiracija potraži i pronađe vas. Sve ono što će vas podsjetiti na krasna vremena koja bi i koja jeste podijelili sa ljudima koje volite jeste hygge. Nije to nužno dom iz kataloga – poenta je da dom bude upravo to, dom. U kojem se osjećate opušteno, ugodno i ušuškano. Hygge je potraga, prepoznavanje i uživanje u malim radostima života. U nastavku sam pripremila 8 jednostavnih Hygge ideja za dom ove jeseni.

8 jednostavnih Hygge ideja za dom ove jeseni

1. Mekane teksture

Sada je vrijeme da iznesemo mekane, teške i debele prekrivače i deke iz ormara. Sada im je mjesto za odmor na naslonjačima fotelja i kauča u dnevnom boravku. Bitno je da su pri ruci kada nam je potrebno nešto za ogrnuti se. Ovisno o ukusu, čupave prostirke ili debeli tepisi su praktični koliko i ugodni pod stopalima. Volim imitacije ovčije kože pod stopalima odmah ujutro po buđenju, tako da je super ideja položiti ih sa svake strane kreveta. Hygge nakon što otvorim oči? Definitivno.

2. Jesenski ukrasi u domu

Ovo doba godine sa sobom nosi toliko prirodnih ljepota da je šteta ne uživati u njima i u zatvorenom. Krasne bucmaste tikve, šišarike, žirevi, kestenje, posude sa voćem, vaze sa sušenim cvijećem – izbor je veliki. U našem dnevnom boravku su pokretna kolica uz kauč ispunjena kjigama, tikvama, šišarikama i svijećama. Pravi hygge ugođaj.

3. Papuče

Korpa sa papučama u različitim veličinama je odlična ideja za goste te je praktično držati u hodniku. Dobro je imati ih tokom cijele godine ali mislim da se više cijene u periodu nižih temperatura, pogotovo noću. 

4. Topli jesenski napitak

Odaberite jesenski napitak koji je lako pripremiti, čije sastojke možete uvijek nabaviti te u kojem i vi uživate – a da bude miris, ukus i aroma po kojem ćete pamtiti ovu jesen. Masala chai, čaj koji inače volite ali u rinfuzi (jer je tada aroma posebno dobra), kakao sa mlijekom, punč ili kuhano vino – činiti će petak ali i svaki drugi dan mnogo prijatnijim.

5. Čorbe, supe i pečeno povrće

Topli, hranljivi obroci za porodicu – malu ili veliku – učiniti će jesen bliskijom. Kako su večeri hladnije, znam po sebi koliko cijenim počastiti stomačić toplom čorbom. Serviran hrskavi hljeb sa puterom na drvenoj dasci i šerpa sa bogatom čorbom su kombinacija sa kojom se ne može pogriješiti. Također volim u rerni ispeći povrće poput slatkog krompira, tikve, cvekle ili patlidžana. Malo maslinovog ulja, krupne soli i bibera ili čak čili sjemenki je savsim dovoljno da se skromno povrće transformiše u magiju pod nepcem. 

6. Svijeće

Možda je toliko jednostavna aktivnost da bi je mnogi izostavili sa liste – ali nezaobilazna kada je u pitanju kreiranje hygge atmosfere. Sam čin kada palimo svijeće je tako umirujući da bih preporučila pronaći i starinske šibice umjesto upaljača. A odabir svijeća ostavljam vama – mirisne ili ne, njihova topla svjetlost kada obasja prostoriju je umirujuća i esencija hygge duha.

7. Kuhanje

Jesen je meni najdraže doba za kuhanje – pite sa jabukama, pivski hljeb, mafini i kolačići. Toliko je recepata od kojih se može birati pa vjerujem da vam neće biti teško pronaći inspiraciju u mojoj online kuharici.

8. Kako miriše Hygge?

Svaki miris koji vraća lijepa sjećanja je hygge. Samo bih dodala ponovo da je sada vrijeme za iskoristiti maksimum iz ovog bogatog godišnjeg doba – zvjezdasti anis, klinčić, cimet, kardamom… Od začina do voća, kakaa, čajeva, kuhanog vina pa do potpourri-ja ili kokica na puteru, izbor je vaš. Ove jeseni smo se počastili parfemima na koje smo ponosni tako da ću uskoro podijeliti recenzije mirisa po kojima ću pamtiti ovu jesen.

8 jednostavnih Hygge ideja za dom ove jeseni
8 jednostavnih Hygge ideja za dom ove jeseni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?