Prednosti kardio treninga

Prednosti kardio treninga

Ako postoji jedna fizička aktivnost koju možemo praktikovati u zatvorenom i otvorenom prostoru, ne iziskuje prethodnu pripremu i bez obzira na trenutnu fizičku spremu je svi mogu praktikovati – to je kardio. Prije nego malo detaljnije razmotrimo prednosti kardio treninga, idemo za početak da razjasnimo što je to kardio trening. To je bilo koja vježba koja podiže puls srca između 60 do 85 posto maksimalnog broja otkucaja. Kada ste u tom rasponu otkucaja srca, radi se o kardiovaskularnom ili aerobnom treningu. Kardio trening sa sobom nosi cijeli niz zdravstvenih koristi. Osim sagorijevanja kalorija i gubitka masnog tkiva, jača srce i pluća. 

Trening se može sastojati od rada na biciklu, traci i spravama poput StairMaster stepera. Bicikl je odlična kardio vježba, ovisno o otpornosti i brzini može sagorjeti 250 do 500 kalorija u 30 minuta. Trčanje na traci može izgorjeti 300 kalorija u 30 minuta. Brzo hodanje je manje naporan oblik kardio vježbe. Može sagorjeti do 180 kalorija u 30 minuta. Najjednostavniji kardio trening za koji uopšte nije potrebna upotreba sprave te je najuniverzalniji, bilo bi trčanje i brzo hodanje na zraku. Bilo da koristite obližnje šetalište, park, možda čak izletište ili stepenice u susjedstvu – sami ili u društvu – ovom kardio treningu mogu pristupiti baš svi.

Što se tice opreme, kardio (pogotovo trčanje) je malo zahtjevniji od treninga sa tegovima – ali i to će ovisiti od intenziteta. Dok vježbe sa tegovima možete raditi i u običnoj trenerci, helankama, majici u kojoj vam je udobno i tenama – pojedine vrste kardia će zahtjevati dodatnu opremu. Obično vam ništa više od toga neće trebati za korištenje bicikla i stepera ali trčanje uvijek zahtjeva odgovarajuće patike – ako trebate uložiti u jedan komad opreme, mislim da bi to trebale biti adekvatne patike za trčanje. One bi trebale pružati pravilnu podršku luku stopala, imati deblji i elastičniji đon te biti napravljene od prozračnog, laganog materijala. Deichmann ima odličnu ponudu modela patika za sve vrste kardio treninga a koje su ujedno lijepe, te pogodne i za lifestyle nošenje. Moj izbor je pao na Nike LD Victory model koji ispunjava sve moje zahtjeve i očekivanja.

Po pitanju donjeg dijela tijela, helanke su zaista najbolji odabir posto neće smetati višak tkanine koji se kreće oko tijela dok trčite. Obratite pažnju da nabavite potpuno neprozirne helanke. Majice nisu toliko bitne – jedino obratite pažnju da su od prozračnog materijala te će i najjednostavnija pamučna majica biti dobra. Mislim da je odgovarajući sportski top/grudnjak također veoma bitan a važnost njegovog prisustva se povećava ukoliko vam je grudima potrebna veća podrška. Ukoliko vam trčanje brzo dosadi, nedostaje vam mentalna stimulacija ili vam muzika u teretani ne odgovara, onda obavezno opremite mobitel bogatim izborom muzike po vlastitom izboru. A koje su tačno prednosti kardio treninga? Pogledajmo u nastavku teksta.

Koje su prednosti kardio treninga?

Daje energiju – možete očekivati više energije i veću izdržljivost nakon što kontinuirano praktikujete redovan kardio trening. Iz istog razloga moći ćete duže izvoditi kardio vježbe kako treninzi odmiču.

Djeluje preventivno – mogle bi se spriječiti bolesti srca s redovnim kardio treningom. Također je koristan u prevenciji raznih drugih bolesti poput dijabetesa, pretilosti pa čak i visokog holesterola. Kardio trening jača srce i pluća.

Pomaže održati željenu težinu – sa kardio treningom u mogućnosti ste izgorjeti više kalorija. To će pomoći ako želite izgubiti težinu. Onima koji su već postigli idealnu tjelesnu težinu, kardio trening će olakšati održavanje željene težine.

Ubrzava metabolizam – kardio trening također pomaže ubrzati metabolizam. Pomaže razviti mišiće srca, sagorjeti kalorije i masti. To ubrzava metabolizam tijela, što pomaže izgorjeti dodatne kalorije. 

Postoji još jedan razlog zbog kojem volim trčanje a to je način na koji djeluje na psihu. Meni potpuno očisti um i aposlutno me riješi svih briga, problema, teških misli te se osjećam nevjerovatno dobro nakon trčanja. Iako trčanje djeluje lako i kao prirodna radnja, nemojte ga potcjenjivati jer u kontinuitetu treba raditi na poboljšanju tehnike trčanja kako bi izvukli maksimum iz svog truda te kako bi izbjegli povrede. Lično vjerujem da je zagrijavanje korisno prije trčanja i obični iskorak je odličan, jednostavne vježbe istezanja ili čak joga namijenjena za zagrijavanje pred trčanje. 

Nadam se da ćete se osjećati inspirisano da sami ili sa društvom počnete praktikovati kardio trening. Kada god vježbate, pokušajte vježbati na otvorenom. Na ovaj način možete lako ostvariti komunikaciju sa prirodom i udisati svježi zrak. Budite i dosljedni jer je to jedini način da kardio trening ima koristi za tijelo i zdravlje.

Prednosti kardio treninga
Prednosti kardio treninga
Prednosti kardio treninga

*u saradnji sa Deichmann

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?