Perioralni dermatitis nakon dvije godine liječenja [ + preporuka za ulje noćurka i ureu ]

Prije nešto više od dvije godine sam započela najveću transformaciju preparative i dekorative – ne nužno svojom voljom, već iz potrebe. Pojava perioralnog dermatitisa nije nešto najgore sa čime sam se suočila ali je definitivno najdosadnije – sve mu smeta. Kada je koža zahvaćena perioralnim dermatitisom, smeta zrak, smeta voda, smeta sunce – a ne mogu se koristiti zaštitne SPF kreme (iritiraju kožu), ne može se koristiti šminka za prekrivanje ispupčenja i crvenila (kao što na primjer, to možemo sa aknama). U suštini sve živo iritira kožu, pošto joj je zaštitna barijera kompromitovana. Čak i začinjeno jelo može izazvati reakciju, kao i fizička aktivnost (zbog potaknute cirkulacije) a generalno vrućina i vlaga izazivaju veliki osjećaj neugode. Čovjek se potom pita – pa šta onda mogu uraditi da ovo prođe? 

Instinktivno je da kožu nečim namažemo – eventualno nešto na bazi parafina može poslužiti da se koža zaštiti tokom napuštanja kuće. Ali i to je poput flastera, nije rješenje. Jedino što u ovoj situaciji možete učiniti jeste da ostavite kožu na miru. Dati joj vremena da se oporavi, sama izbalansira i ojača. Potrebno je mnogo strpljenja ali i dosta promjena u svakodnevnim navikama kako se ovaj dermatitis ne bi više vraćao. Mogu reći da sam uspjela održati kontinuitet od dvije godine bez relapsa – ono šta ja radim možda nije svima idealno niti odgovarajuće, ali nekome možda bude od koristi. Zato u nastavku pišem o novim navikama – koje sam uspjela zadržati a od kojih sam odustala, kakvu ulogu u cijeloj priči ima prehrana, u kojoj mjeri se promijenila moja njega kože, kako i čime se danas šminkam te dijelim nova otkrića i savjete koje sam razmijenila sa čitateljicama koje također imaju ovaj dermatitis.

Perioralni dermatitis nakon dvije godine liječenja

Pošto sam u svom prvom članku o perioralnom dermatitisu (klik!) pisala o svim novim navikama i promjenama koje sam morala napraviti kako bih koži olakšala put ozdravljenja, hajde da revidiramo te promjene te kako su (i da li su) odoljele zubu vremena? Očigledno, prva stvar koju ćete uraditi jeste pobjeći glavom bez obzira od kortikosteroida. Oni su u većini slučajeva i jedan od top dva okidača pojave ove vrste dermatitisa – i meni su započeli manifestaciju ovog kožnog oboljenja. Još nešto čemu se ne bih posvetila jesu antibiotici – na samom početku liječenja sam znala da ih neću koristiti, iako su najčešći savjet dermatologa. Sa jedne strane razumijem, ja sam samo jedan u nizu pacijenata i po defaultu me se dermatolog želi riješiti – najlakše se prepisati antibiotik. Međutim, upravo kako sam čitala ali i prema onome šta ste mi vi pisale – antibiotici su greška. Dok se koriste, stanje je i podnošljivo. Po prestanku se stanje kože naglo pogoršava i upada u ogromne upalne procese. Žao mi je reći ali kratica nema, koža mora sama da se izbori. 

Jedna stvar koja se često previđa kada su u pitanju perioralni dermatitis i njegov tretman je – stres. Meni se pojavio u periodu preopterećenja na poslu. Bila sam pod ogromnim stresom i to se odrazilo na koži koja više nije mogla podnijeti preparativu ni dekorativu koju sam do tada koristila. A kortikosteroidi koje sam koristila misleći da mi se psorijaza proširila na lice, samo su pogoršali stvar. Možda i najveća stvar koju sam uradila za sebe je bila smanjenje stresa, odbacivanje osjećaja odgovornosti za ono šta nije moja odgovornost, preispitivanje prioriteta a to je definitivno spoznaja da sebi čovjek jednostavno mora biti na prvom mjestu. Čovjek nije = posao. Meni kao radoholičaru je trebalo vremena da to pojmim. Nakon te spoznaje idu kozmetičke korekcije a to bi bile nova preparativa i dekorativa. moram spomenuti i da su pogrešne procjene i dijagnoze za perioralni dermatitis česte jer on imitira druga kožna oboljenja.

Za SLS nema mjesta u njezi osjetljive kože – to je moje mišljenje, bilo da je riječ o dermatitisu, seboreji, ekcemu, aknama, crvenilu, rozaceji, suhoći itd. Sodium Laureth Sulfate (SLS) prvenstveno a potom Sodium Lauryl Ether Sulphate (SLES) su surfaktantni i odmaščivači koji su efektni za pranje tepiha – ne i kože. I usput rečeno, bezobrazno je naplaćivati više od par feninga za proizvod sa njima u glvnoj ulozi. Njih i talk poredim sa Teflonom koji je bio odličan kao premaz za tenkove ali nije baš najpametnije bilo kuhati hranu na njemu. Profit prije zdravlja, eh? Budimo pametni i informisani jer imamo izbor, koliko god tržište poput našeg ne bilo raznovrsno i razvijeno. Zato – prva stvar je izbaciti SLS iz šampona, gelova za umivanje a bome i za tuširanje ako na tijelu imate znakove kožne osjetljivosti. Tokom prve godine tretiranja p.dermatitisa sam izbacila iz upotrebe paste za zube sa fluorom – jer može iritirati kožu oko usta. Sada sam postala malo fleksibilnija po ovom pitanju. Na početku je bilo blagog crvenila na koži (u području između usana i nosa, što je tipično za perioralni dermatitis) koje se potom umirilo. Za sada mi je ok da neka pasta za zube ima fluor ali ako ponovo primjetim crvenilo, prestajem sa upotrebom.

Vrućom vodom se ne tuširam i ne ispiram šampon, to je nešto na šta sam se morala prisiliti – koliko god voljela vruće kupke i tuširanja. Ponekada samo opustim mišiće nakon treninga toplijom vodom ali zaista pazim da ne ide na lice. Začinjenu hranu volim i na moju sreću, nisam primjetila da konkretno ona izaziva inflamaciju – što ne mora biti slučaj sa vama (zato oprez). Prvih mjeseci tretiranja perioralnog dermatitisa nisam koristila ulja u preparativi jer umiju opteretiti kompromitovanu kožu. Međutim, vremenom sam im se vratila – samo što sada imam druge favorite. Nekada su to bila ulja kokosa i argana a danas ulja noćurka, chia sjemenki, šipurka/ divlje ruže i skvalan. Što se tiče zaštite kože od sunca, mislim da znate do sada kako sam veliki zagovornik isključivo mineralnih UV filtera (iz više razloga). Tako da samo koristim takve zaštitne kreme, te izbjegavam sve što sadrži oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate (hemijske UV filtere). To jeste značilo da više ne koristim mnoge brendove koje jesam ranije – nije mi bilo lako odreći se proizvoda koje sam godinama voljela ali zdravlje je na prvom mjestu. 

Prelazeći na temu kozmetike i šminkanja, već znate za mineralne UV filtere – to je moja jedina opcija. Parafin je možda prvih sedmica bio ok – LRP Cicaplast Baume B5 i Avene Cicalfate su par puta sedmično mogli biti kratko na koži. Parafin je poput nevidljivog flastera, pravi barijeru između kože i vanjskih elemenata što je potrebno koži sa kompromitovanom zaštitnom barijerom. Međutim, parafin ne dopušta koži da diše pa sam osjetila kako se znoji ispod tih krema – a spomenula sam kako vlaga i vrućina nikako ne prijaju koži zahvaćenoj p.dermatitisom. Zato sam izbacila i proizvode sa ovim sastojkom. Od alkohola tolerišem masne dok preferiram da jednostavnih nema, ili da su pri dnu liste sastojaka. Talk sam gotovo u potpunosti izbacila – ne sadrže ga tečni ni kompaktni puderi, korektori, bronzeri, hajlajteri ni rumenila u mom neseseru. Jedino gdje ga još ima su sjene za oči, koje svakako rijetko koristim. 

Novitet koji je još jedan faktor rizika bi bile zaštitne maske – očigledno da ih moramo i trebamo nositi. Ali prave ne samo pojavu akni (tzv.maskne) već zbog disanja unutar maske također imamo scenario sa povišenom toplotom i vlagom. Svesti nošenje samo na zatvorene prostore koje dijelimo sa drugima je meni pomoglo. Kada sam npr. sama na poslu u noćnoj smjeni, naravno da ne nosim masku i pazim da je prostorija prozračena. Treba se samo voditi logikom i zdravim razumom. Ono što može olakšati jeste osvježenje termalnom vodom i kreme sa cinkom (Zinc oxide). Pisala sam detaljnije o tome u ovom članku (klik!) ali sve se svodi na često pranje maski od tkanine neagresivnim deterdžentima ili često mijenjanje jednokratnih maski, nježnu i jednostavnu preparativu i dekorativu, smanjenje korištenja aktivnih sastojaka poput glikolne kiseline, retinola ili vitamina C tokom dana kada nosite masku. Povremeno počastite kožu sheet maskama, umirujućim balzamima ili rollerom od žada prethodno ohlađenim u frižideru – sve su ovo pristupi koji će umanjiti upalne procese kože a perioralni dermatitis držati pod kontrolom. 

+ preporuka za ulje noćurka i ureu

Šta izbjegavati ako imate perioralni dermatitis:

 • kortikosteroide
 • SLS i SLES (šamponi, sapuni, gelovi za umivanje)
 • fluor (paste za zube)
 • alkohol (pogotovo jednostavne alkohole)
 • parfem
 • talk
 • silikone
 • hemijske UV filtere (oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate)
 • toplu vodu
 • začinjenu hranu
 • sunčevu svjetlost i toplotu

Zašto je urea korisna ako imate perioralni dermatitis

Detaljna dva članka sam već objavila o prednostima uree u preparativi – klik za prvi i klik za drugi članak. Međutim, konkretno vezano za perioralni dermatitis, urea osim što smanjuje transepidermalni gubitak vode i nježno eksfolira kožu, čime je pravi mali Rambo preparative – urea također smanjuje podložnost kože na sodium lauryl sulfate (SLS) nakon samo tri nanošenja! Postoje i dokazi da urea pomaže tretirati ihtiozu, kserozu, atopijski dermatitis (ekcem), kontaktni dermatitis, dermatitis izazvan zračenjem, psorijazu, seboreični dermatitis, gljivice na noktima, keratozu i pruritus. U nastavku ću ostaviti spisak proizvoda sa ureom koje bi bile dobra preporuka ali jedna se naročito izdvaja a u njoj je objedinjen benefit ne samo uree, već još jednog vrijednog sastojka.

Riječ je o ulju noćurka a krema koja me oduševila je Dr. Theiss Nachtkerzen Intensiv-Salbe. Kod nas je prevedena kao Dr. Theiss Noćurak Intenzivni pomaz i bio je preporuka čitateljice Sanje, koja mi se javila putem Facebooka. Ne mogu se dovoljno zahvaliti na ovoj preporuci jer je pomogla ne samo kod perioralnog dermatitisa već i kod seboreičnog dermatitisa (seboreje). Negdje se navodi da sadrži  19% a negdje 21% ulja noćurka (od toga 10 % linolna kiselina) i 3 % uree u emulziji ulja i vode. Posebno je razvijen za intenzivnu njegu ekstremno suhe i osjetljive kože kod neurodermatitisa (veoma blizak perioralnom dermatitisu). Može ublažiti svrbež, umiruje nadraženu kožu, masti, dobro se maže i upija (zaista se brzo upije i smiri upalu). Formulisan je bez parfema, bez bojila, bez parafinskog ulja i bez silikonskog ulja.

 • Dr. Theiss Nachtkerzen Intensiv-Salbe / Dr. Theiss Noćurak Intenzivni pomaz |  sadrži 3% uree i ulje noćurka
 • Hada Labo Skin Plumping Gel Cream |  sadrži 5% uree, 3 različite vrste hijaluronske kiseline i ceramide
 • Hada Labo Premium Lotion | ovaj hidratantni tonik sadrži 3% uree i 3 različite vrste hijaluronske kiseline
 • Balea Urea Augen Creme| sadrži 5% uree
 • Balea Urea Tagescreme | sadrži 5% uree
 • Balea Urea Nachtscreme | sadrži 5% uree
 • Balea Urea Med Ultra Sensitive Intensivcreme | sadrži 7% uree
 • Eucerin Advanced Repair Dry Skin Lotion |  sadrži estere koji bi mogli biti okidač za malasseziu (oprez ako imate seboreju) 
 • Eucerin Replenishing Face Creme | sadrži 5% uree ali sadrži i estere koji bi mogli biti okidač za malasseziu (oprez ako imate seboreju) 
 • Sebamed Extreme Dry Skin Relief Face Cream  | sadrži 5% uree ali sadrži i estere koji bi mogli biti okidač za malasseziu (oprez ako imate seboreju) 
 • KNEIPP – Evening Primrose Intensive Balm | sadrži 10% uree i ulje noćurka

Dr. Theiss Nachtkerzen Intensiv-Salbe / Dr. Theiss Noćurak Intenzivni pomaz sastojci: Aqua, Oenothera Biennis Oil, Zinc Oxide, Cera Alba, Urea, Glyceryl Oleate, Polyglyceryl-3-Polyricinoleate, Glycerin, Caprylic/Capric Trigliceride, Propylheptyl Caprylate, Sdodium Lactate, Prunus Domestica Seed Extract, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Hydrogenated Castor Oil, Magnesium Sulfate, Polyglyceryl-3 Ricinoleate, Heliotropine, Phenoxyethanol, Benzyl Alcohol, Potassium Sorbate, Lactic Acid

Zašto je ulje noćurka korisno ako imate perioralni dermatitis

Još jedno od otkrića do kojih sam došla “zahvaljujući” perioralnom dermatitisu je ulje noćurka. Kako je bilo više nego jasno da je stres glavni uzročnik ove vrste dermatitisa u mom slučaju, počela sam raditi sve što bi ga moglo umanjiti. Ali i pored te vrste samopomoći, počela sam istraživati načine kako da ojačam zdravlje kože iznutra. Kako sam od ranije povremeno imala psorijazu, a sada dermatitis – vrlo često se u iščitavanju tekstova i članaka spominjalo ulje noćurka. Tradicionalno su ga koristili Indijanci kao prirodan lijek za ublažavanje kožnih tegoba i zacjeljivanje rana i masnica, te kod astme, prehlade i gripe. U Evropu je donesen u sedamnaestom stoljeću gdje i danas raste, kao i dijelovima Južne hemisfere. Sjemenke žutog noćurka je bogato gama-linolenskom kiselinom (GLA) i omega-6 masnim kiselinama koje nose brojne zdravstvene koristi. O načinu korištenja u vidu dodatka prehrani sam detaljnije pisala u ovom članku (klik!). 

Čitala sam desetak kliničkih studija i barem dvadesetak referenci kada je u pitanju povezanost ulja noćurka i zdravlja kože – i iskreno, nisam došla do potpuno jasnih zaključaka. Neke pokazuju da protuupalna dejstva ovog ulja pomažu kod npr. ekcema, akni i psorijaze. A opet, druga istraživanja nisu ukazala da je efektnije od placeba. Kako god, redovno se nalazi u sastavu proizvoda za tretiranje psorijaze, akni (pogotovo onih kojima je uzrok hormonalni disbalans), ekcema, atopijskog dermatitisa i neurodermatitisa. Ono također povećava vlažnost i značajno smanjuje grubu teksturu kože. Osim gore spomenutog Dr. Theiss Noćurak Intenzivni pomaza, nabavila sam također toplo preporučeno Nikel Ulje noćurka. Ovo nije čisto ulje noćurka već mješavina hladno prešanih biljnih ulja jojobe, noćurka, pasiflore, esencija ružmarina, slatke naranče i prirodnog E vitamina iz pšeničnih klica. Dobro je za osjetljivu, dehidriranu kožu, kod crvenila ali i kod perutanja ili bubuljica. Sve navedeno je prisutno kod perioralnog dermatitisa – te zaista koži prija, umiruje je i vlaži. Ja ga volim koristiti navečer nakon čišćenja kože.

Ovo bi bio moj sažetak nakon dvije godine borbe sa perioralnim dermatitisom – nisam ni sanjala da će članak koji sam objavila na tu temu brzo postati jedan od najčitanijih i najpopularnijih koje sam objavila tokom više od osam godina koliko vodim blog. To je stvarno pokazatelj da se mnogo više ljudi bori sa osjetljivošću kože nego se to misli. I to je podatak koji se treba uzeti u obzir pri plasiranju novih proizvoda na tržište jer se ne može uživati u novoj sjeni ili rumenilu ako koža boli, zateže, peče i peruta se. Zdravlje je temelj, osnova bez koje se ne može – sve ostalo je manje bitno. Zato neka ovo bude apel brendovima i proizvođačima da mnogo ozbiljnije shvate potrebe osoba sa osjetljivom kožom. Mnogo nas je, naše potrebe su relevantne te vrijedi na duge staze uložiti u kvalitetniji sastav jer tako pridobijate višegeneracijske korisnike i korisnice.

Perioralni dermatitis nakon dvije godine liječenja [ + preporuka za ulje noćurka i ureu ]
Perioralni dermatitis nakon dvije godine liječenja [ + preporuka za ulje noćurka i ureu ]
Perioralni dermatitis nakon dvije godine liječenja [ + preporuka za ulje noćurka i ureu ]

9 Comments

 1. Amila
  19 Septembra, 2020 / 7:46 pm

  Hvala na obimnim informacijama 🙂 Kupit cu sutra u apoteci oboje. Zanima me jos da li se Dr. Theiss maza moze koristiti ujutro ispod lagane sminke?!

  • selma
   Autor
   27 Septembra, 2020 / 11:21 am

   Nema na čemu draga Amila ❤
   Vjerovatno sam odgovorila na pitanje preko Instagrama ali da ga natipkam i ovdje (možda još nekome bude koristilo) – Dr.Theiss Noćurak Intenzivni pomaz možeš slobodno koristiti ujutro ispod šminke. Iako je intenzivan, brzo se upija a dodatno hrani kožu što je pogotovo korisno sada kako su se temperature spustile. Sjajna stvar je ova maza, ispostavilo se da je mnogo efikasna i kod seboreje.

 2. Jo.
  21 Septembra, 2020 / 12:45 pm

  Odličan post. Iako ja se ne usudim jos preci na prirodnu kozmetiku i mislim da joj se necu vracati, jer smatram da mi je uz stres i ona bila okidac koji je narusio barijeru koze. I ja sam primjetila da je Avene cicalfate “teska krema”, ali sam joj dala vremena i sada je uvijek natapkam u laganom sloju kada osjecam svrbez ili peckanje i pomaze. Nisam jos probala LRP CICAPLAST, da li je po tvom misljenju bolja od Avenea? Sto bi preporucila citateljima je izbaciti apsolutno sve sto sadrzi alkohol i parfem. Tu je moje otkrice La Roche Posay Toleriane linija koja je odlicna.

  • selma
   Autor
   27 Septembra, 2020 / 11:33 am

   Hvala na lijepim riječima, kao i uvijek draga JO. ❤ 🙂
   Sve je moguće, mislim da svako od nas ima malo drugačiju varijaciju priče sa osjetljivošću kože – ja se sjećam da na početku kada mi se dermatitis javio, ni pomisliti nisam mogla na bilo kakav proizvod koji sadrži ulje. U takvim momentima se treba prilagoditi situaciji i odabrati ono sa čime se koža može tretirati.
   Ako je za tebe to u apotekarskom rangu – pridržavaj ga se, nema dalje.
   Da mi se ponovo javi dermatitis, također bi se vratila LRP Toleriane liniji koja je potpuno neutralna – i mnogo mi je drago što ti odgovara. Znam kako je bitno pronaći nešto odgovarajuće – definitivno olakša svakodnevnicu.

   LRP Cicaplast – pantenol, karite puter, glicerin, cink, mangan, magnezij, bakar
   Avene Cicalfate – termalna voda, parafin, glicerin, cink, magnezij, bakar, pčelinji vosak

   Obje kreme sam istovremeno koristila i imaju neke sličnosti po pitanju minerala kojima su obogaćene (a jako su dobri za osjetljivu kožu) te obje imaju zaštitnu funkciju. No, dok Avene Cicalfate bih koristila kao prvu pomoć i vidim je poput flastera koji pomaže premostiti teške upalne procese – LRP Cicaplast ima više njegujuće svojstvo te je pogodnija za dugotrajniju upotrebu. Obje imaju svoje prednosti te ih lično volim obje imati u arsenalu za njegu osjetljive kože.

 3. 2012
  26 Aprila, 2021 / 4:36 am

  3 godine tretmana po preporuci…
  Doktori su rekli da je to “stanje kože”.
  Nikako se nisam mogla da se mirim s tim da u 47 godini imam takvo lice.
  Jedan stari dermatolog mi je savetovao da izdržim 5 sedmicabez kreme, a da ice hidriram gazomnatopljenom umineralnu vodu. Smirilo se sve.
  Radila sam selfi svaki put kad se pojavio PD, primetila sam da se javljao ciklično, svakog 6 u mesecu.
  To je vodilo u gin. preglede, na kraju sam otkrila karcinom. Uradila histerektomiju i nakon oporavka nije više bilo dermatitisa. Moj p.derm. je bio povezan s hormonima.
  I dalje, preventivno koristim dermokozmetiku Uriage Bariederm Cu-zn kremu i pastu bez fluora.

  • BelaS
   28 Aprila, 2021 / 2:29 pm

   2012… Mozete li nam dati malo vise informacija kako ste tretirali PD.
   Jeste li samo natopili gazu mineralnom vodom i natapkali na lice i ili ste mineralnu vodu drzali kao hladan oblog na licu? I koliko puta na dan ste to radili? Znaci, vasa preporuka je da se izbace sve kreme na 5 tjedana i da se iskljucivo koristi obicna mineralna voda…

   • selma
    Autor
    2 Maja, 2021 / 7:30 am

    Poštovana BelaS, mislim prije svega niste razumjeli šta je gospođa željela reći kroz svoj komentar;
    jasno je da kada je otklonjen uzrok – otklonjen je i periroralni dermatitis.

    Najčešče pišemo o tome šta stavljamo na kožu što je očigledno bitan dio priče, ali poenta – srž problema – jeste identifikovati “okidač”. Poenta je pronaći uzročnika jer dermatitis je samo simptom, nuspojava tog uzroka. Možemo ga mazati, tretirati čime god ali ako ne riješimo pravog uzročnika stalno ćemo se vrtiti u krug. I sama sam spomenula da mi se perioralni dermatitis javio tokom ekstremno stresnog perioda na poslu. Kortikosteroidi i iritantni sastojci su samo dodatno potakli da koža reaguje. Morala sam promijeniti cjelokupan način razmišljanja, način života a potom kozmetičke promjene poput paste bez fluora, šampona bez sulfata, preparative i dekorative bez iritansa itd.

    I ja sam napisala isto što je gospođa navela te je prema mom vlastitom iskustvu također jedini pravilan pristup početka tretiranja i liječenja periroralnog dermatitisa – a to je ne koristiti ništa na koži. Nije bitno da li je koža bila pod hladnim, toplim oblozima, sa običnom, destilovanom ili srebrnom vodom. I nije bitno koliko puta dnevno. Poenta je pustiti kožu da se sama oporavi, dati joj vremena da sama ponovo uspostavi normalnu zaštitnu barijeru koja je narušena. Nema šminke, nema krema prva 2-3 mjeseca (minimalno). Nikako ljudi da shvate da ne postoji recept, nema šablona koji možete primijeniti na sve ljude sa ovim problemom.

    Ponavljam, prvo treba shvatiti šta je uzročnik – gore je gospođa navela da je u njenom slučaju bio karcinom. Meni je stres, nekome je samo kortikosteroid, nekome opet sulfati itd. itd. Kada se uzročnik identifikuje i otkloni, predstoji period oporavka kože. I taj oporavak je u suštini ne diranje i ne remećenje kože. Znam da u ljudima postoji gotovo instinktivna želja da radimo nešto, da pokušamo aktivno riješiti problem ali ako ćete me poslušati – prvo se opustite i dajte vremena koži da sama odradi najveći dio oporavka.

  • selma
   Autor
   2 Maja, 2021 / 7:18 am

   Prije svega mi je drago čuti da ste bolje uopšteno, a potom da je popratno stanje kože dovedeno pod kontrolu. Koža je nekada zaista ogledalo nekih unutarnjih stanja organizma – nekome je u pitanju samo stres a nekada su u pitanju ozbiljnije stvari. Najbitnije je da ste sada dobro i zdravo. Hvala velika na podijeljenom iskustvu.

   Selma

   • BelaS
    3 Maja, 2021 / 11:07 am

    Zaista imate pravo Selma, želim brzo rješenje za svoj problem, a to s ovim dermatitisom ne ide tako. Hvala Vam na komentaru, dobro mi je došao ovako direktan odgovor da se opustim i pustim kožu da diše.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?