Da li pantenol pomaže u borbi protiv akni?

Da li pantenol pomaže u borbi protiv akni?

Volim kada se članci koje objavljujem, kao i teme koje istražujem, međusobno nadopunjuju na blogu. Sa ovim tekstom se tema o vitaminima B kompleksa zaokružuje a da toga nisam bila ni svjesna. Prethodno sam pisala o niacinamidu/ nikotinamidu (vitamin B3) čije sam čari ponajviše otkrila preko The Ordinary preparative a relativno nedavno me inspirisao Olival Mikroeksfolijant da istražim o biotinu tj. vitaminu B7.

Da li pantenol pomaže u borbi protiv akni?

Pošto imam sreće da imam jako lijepu komunikaciju sa svojim čitateljicama i pratiteljicama, veoma često mi dajete odlične ideje za nove tekstove – ideja za istražiti povezanost iliti djelovanje pantenola na akne je bila upravo jedna od sugestija. Kada sam počela da ulazim malo dublje u ovu tematiku, shvatila sam zbog čega sam uopšte bila toliko zadovoljna djelovanjem niacinamida i biotina na moju kožu – pogotovo na T-zoni i na bubuljicama. U nastavku vam donosim rezultate svog istraživanja te se nadam da će i vama biti jasnije zbog čega se ovi sastojci koriste u preparativi za nečistu kožu sa bubuljicama ili jednostavno masniju kožu. Sve ima smisla.

Upoznajte se sa carstvom vitamina B kompleksa

U svijetu kojim caruju vitamin A i vitamin C, jedna skupina je nepravedno zapostavljena – i da, riječ je vitaminima B kompleksa. Nerijetko sam znala pročitati kako preparativa obogaćena vitaminima B može pomoći kod hiperpigmentacije, ublažavanja pojave akni, također pomažući kod omekšavanja kože ali i kod omekšavanja izgleda finih linija. Sve to bez iritacija koje sa sobom nerijetko nose velike doze vitamina A a nema brige glede stabilnosti sastojaka, kako to zna biti slučaj sa preparativom obogaćenom vitaminom C. Vitamin B je antioksidans koji pomaže te djeluje kao prevencija po pitanju finih linija i uopštenih znakova starenja kože. Uz kontinuirano korištenje se navodi da vitamin B može smanjiti crvenilo kože te joj poboljšati teksturu. 

Ono gdje priča o vitaminima B kompleksa postaje malo komplikovana je kod njihove podjele tj. klasifikacije. Postoji ukupno osam vrsta vitamina B ali su im nazivi dati u rasponu B1 – B12. Naš fokus u ovom članku će biti na samo tri vrste vitamina B; riječ je o vitaminu B3, B5 i B7. Svaki od njih ima specifične benefite ali im je zajedničko to što djeluju kao antioksidansi koji se bore protiv djelovanja zagađenja na kožu te jačaju zaštitnu barijeru kože. 

Vitamin B3

Vitamin B3, također poznat kao niacin, je jedan od najboljih vitamina B kompleksa za kožu. Preporučuje se ljudima sa rozaceom, aknama te sklonosti ka crvenilu. Proizvodi koji u sastavu imaju niacinamid/ nikotinamid su ključni po pitanju poboljšanja tonusa i teksture kože. Zbog njegovih protuupalnih svojstava, B3 se istakao kao ključni igrač u zaštiti kože od preuranjenog starenja. Njegovo djelovanje po pitanju održavanja kože mladolikom bi se moglo porediti sa djelovanjem retinola i vitamina C – što je izuzetno pohvalno. Niacinamid stimuliše proizvodnju elastina i fibrilina u fribroblastima, te inhibira enzime koji u koži razgrađuju te proteine. Još impresivnije, niacinamid štiti mitohondrije (pogonske motore ćelija). Šta sve ovo znači za našu kožu? Poboljšana zaštita kože, duži životni vijek ćelija te poboljšana funkcija zaštitne barijere — a sve to je put ka zdravijoj i duže mladolikoj koži. Da li ste znali da smanjuje lučenje sebuma na licu? Detaljnije sam pisala o njemu u ovom članku (klik!).

Vitamin B5

Vitamin B5 će biti zvijezda ostatka ovog teksta, ali idemo po redu. Vitamin B5 se također zove pantenol ili pantonenska kiselina, funkcioniše kao humektant koji zadržava vlažnost kože te je duže održava hidratiziranom. Ako vam je koža suha ili beživotna, ovaj vitamin je prava stvar. Pantenol je sjajan kada je u pitanju obnova kože, smirenje i regeneracija. Vitamin B5 se u tijelu koristi za proizvodnju hormona, tako da svi koji se suočavaju sa bubuljicama i aknama uslijed hormonalnih promjena trebaju obratiti pažnju na pantenol (što obuhvata veliki broj ljudi, od hormonalnih tinejdžera pa do žena u menopauzi ili trudnica). Pantenol razgrađuje masnoće – uključujući i sebum. I ako se u organizmu iscrpe zalihe vitamina B5 za proizvodnju hormona, nije nemoguće da ga ne bude dovoljno preostalo za regulaciju lučenja sebuma. I zato dolazi do začepljenja – što ima smisla, zar ne? U ovakvim slučajevima može pomoći i suplementiranje vitaminom B5, iako značajnu ulogu može imati i lokalno nanošenje. O ovoj teoriji ćemo više u nastavku.

Vitamin B7

Vjerovatno ste već upoznati sa vitaminom B7, kolokvijalno poznatijim pod nazivom biotin. On je podloga svake kože, kose i nokta koji postoji. Vitamin B7 poboljšava kvalitetu i radi na njenom održavanju. Iako se češće nalazi u suplementima tj. dodacima prehrani, može pomoći i u sklopu preparative – o čemu sam već pisala u ovom članku (klik!)

Da li pantenol pomaže u borbi protiv akni?

Prije svega, vitamin B5 iliti pantenol možemo u organizam unijeti putem hrane. Taj pristup mi se čini najrazumnijim – pošto ćemo se dotaći teorije o mogućnosti deficita vitamina B5. Prirodni izvori vitamina B5 su slijedeći; jaja, crveno meso, perad, leća, grah, brokula, kupus, krompir, slatki krompir/ batat, cjelozrnate žitarice, mliječni proizvodi, orašasti plodovi. Prema svemu sudeći moja prehrana obiluje ovim vitaminom ali također odlično reaguje na njega kada se nanosi lokalno (što je slučaj i sa vitaminima B3 i B7). Zato me zanimala ta teorija o deficitu pantenola tj. vitamina B5.

Teorija o tome kako velike doze vitamina B5 pomažu kod akni datira od naučnog rada Dr Lit-Hung Leunga iz 1997. godine, koji je objavljen u žurnalu koji nije bio mainstream. Ukratko teorija je slijedeća:

  • pantonensku kiselinu tijelo koristi za proizvodnju koenzima A 
  • koenzim A je potreban za proizvodnju hormona i za metabolizaciju (razgradnju) masti
  • ako u tijelu nema dovoljno pantenonske kiseline, doći će do manjka koenzima A. U toj situaciji, tijelo će napraviti preferencu da radije proizvodi hormone – time ostavljajući masti nerazgrađene
  • višak masti potom izlazi kroz kožu u obliku sebuma
  • višak sebuma vodi ka aknama

Postoji veoma malo konkretnih dokaza za ovu teoriju, mnogo zaključaka i tvrdnji je sumnjivo u samom naučnom radu. Na primjer, Dr Lit-Hung Leung navodi da manjak vitamina B5 tijelo čini manje sposobnim za razgradnju masti. Kao rezultat toga, dio viška masti se izbacuje kroz kožu kao sebum – njega proizvode žlijezde lojnice. Svaka pora kože je povezana sa jednom od tih žlijezdi. Akne će nerijetko nastati ako su pore začepljene masnoćom, nečistoćama i mrtvim ćelijama. Problem sa ovom njegovom teorijom je što je manjak vitamina B5 izuzetno rijedak zato što se ovaj vitamin nalazi u obilju hrane. Čak i u svom nazivu “pantenonska” kiselina ima značenje “od svugdje”. E sada, zbog određenih trendova u prehrani koje ljudi praktikuju ali i zbog hormonalnih promjena koje smo spomenuli (pubertet, trudnoća, menopauza) – nije nemoguće. 

Druga teorija je ona od Dr. Yoram Hartha, certifikovanog dermatologa koji pruža malo drugačija objašnjenja za korelaciju između pantenola i akni. Vraćamo se na stavku da vitamin B5 povećava koenzim A (coenzyme A, CoA), koji je veoma bitan u lipidnom metabolizmu te drugim ćelijskim procesima. Ovaj dermatolog navodi da se vjeruje kako je jedan od uzroka akni nedostatak koenzima A. Pošto koenzim A potiče razgradnju viška ulja iz žlijezdi lojnica, već ima smisla stavka da koenzim A smanjuje začepljenje pora kože što znači manje bubuljica i akni.

Treća teorija je ta da vitamin B5 smanjuje stres. Kako je pojava akni često povezana sa povećanim stresom, njegova regulacija bi bila dodatni benefit. Prema ovoj teoriji bi suplementacija vitaminom B5 mogla pomoći osobama koje pate od akni.

U realnosti je veoma malo konkretnih dokaza za bilo koju od ovih teorija, ali jedna je dala jasno pozitivne rezultate. Studija koja je trajala 8 sedmica a čiji su subjekti bile osobe sa blagim do srednje teškim oblikom akni vulgaris je pokazala da suplementacija pantenonskom kiselinom značajno smanjuje bubuljice. Iako ima potencijala, generalno se smatra da je neophodno izvršiti još istraživanja kako bi se ova tvrdnja bez sumnje potvrdila.

Ono što znamo za sigurno jeste da pantenol duboko ulazi u kožu i ponaša se kao barijera koja štiti kožu od gubitka vlage. Ovo znači da će koža biti mekša i elastičnija. Istraživanje iz 1995. godine je pokazalo da je pantenonska kiselina mogući kandidat za redukciju akni time što smanjuje višak bakterija na licu. Lokalno nanošenje pantenola također se pokazalo da smanjuje iritaciju kože te ubrzava proces regeneracije/ obnove oštećene kože. Kada se namaže na kožu, pantenol smanjuje svrab, crvenilo i smanjuje upalne procese. Zahvaljujući svojim umirujućim svojstvima, pantenol se koristi za smirivanje upaljenih akni te se koristi i na koži poslije hemijskog pilinga. Čak je koristan i kod ekcema ili kod opekotina.

Zaključak

Ne znam koliko vama smisla imaju teorije glede djelovanja pantenola na lučenje sebuma, koliko utiče na smanjenje stresa i da li manjak koenzima A može dovesti do akni – ono što meni svakako ima smisla jeste da pantenol može smiriti upale, smanjiti crvenilo i potaći obnovu kože. Samo ta svojstva pantenol čine korisnim saveznikom u tretiranju ne samo akni, već cijelog niza upalnih kožnih stanja. Obišla sam apoteke i znam da se može nabaviti u obliku gela, kreme, masti i spreja (on je koristan kod kosmatih dijelova, kada se zbog dlake teže dolazi do kože). Cijene su povoljne te variraju od 4-5KM do 7-8KM (koliko košta sprej). Mislim da ako obogatite svoju preparativu pantenolom, sigurno nećete pogriješiti. 

Akne rijetko kada imaju samo jedan uzrok – uvijek smatram da je dobar pristup detaljan pristup koji obuhvata sve, od balansirane i raznovrsne prehrane, redovne fizičke aktivnosti pa do pomno odabranih proizvoda kojima njegujemo kožu. Pantenol ću da ubacim u sklopu noćne njege lica, pratiti ću kako se koža ponaša, da li olakšava pojavu hormonalnih bubuljica – da li ih prevenira? I nakon nekog vremena bi bilo dobro da sastavim tekst o svom iskustvu i utiscima ne samo o pantenolu već i o ulju noćurka te drugim novitetima u mojoj preparativi. Ako vi imate svoje iskustvo sa pantenolom, osjećajte se kao i uvijek, slobodno da ga podijelite u komentarima.

Da li pantenol pomaže u borbi protiv akni?
Da li pantenol pomaže u borbi protiv akni?
vitamin B njega kože
vitamin B njega kože

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?