Kantarion [ trava za dušu ]

kantarion

Upravo zbog velikog pritiska i stresa sa kojim se suočavamo na jedan specifičan način još od početka ove godine, pomislila sam kako je itekako relevantno podsjetiti se svih korisnih stvari koje nam mogu pomoći da se opustimo, da budemo prisutni u lijepim momentima tokom života a da što otporniji budemo na sve one teške trenutke sa kojima, nažalost, nekada moramo da se suočimo. Imajući to na umu, i pored svih tehnika opuštanja, ljekovitog bilja, adaptogena, hedonističkih užitaka gastronomije i fizičke aktivnosti – moram reći kako nema čarobnog štapića niti magične supstance koja će otkloniti sve probleme. Kombinacija svega navedenog pomaže ali rad na sebi vjerujem da je temelj bez kojeg ostalo ima malo smisla. Nadam se da će članci na kojima sam do sada radila, ali i oni koje planiram, da budu mali ali solidni koraci u pozitivnom smjeru jer unutarnji mir i sreću svi zaslužujemo – te ih od srca želim svima.

A trava za dušu bez koje nema priče u reonima duševnog mira i balansiranja misli ali i hormona, definitivno je kantarion. Lično sam za njega bila zainteresovana zbog djelovanja ulja kantariona na kožu (ekcem, neurodermatitis i psorijazu) i djelovanja čaja kantariona na nesanicu (zbog rada u noćnim smjenama). I realno, čovjek nikada ne zna kada će prolaziti kroz ekstremno stresne periode (što nam je ova godina i dokazala), tako da je korisno znati i kako na prirodan način otkloniti takav vid smetnji. Pisala sam o nervinama prethodno na blogu (klik!) – kantarion spada među njih a u nastavku ćemo se zajedno edukovati o ovoj ljekovitoj biljci, njenom djelovanju, načinu korištenja te je veoma bitno obratiti pažnju ko i kada smije da koristi kantarion pošto je veoma potentan.

Kantarion [ porijeklo i opis ]

Kantarion ili Gospina trava  (Hyperici perforatum L., Hypericaceae)  je ljekovita, ali i korovska biljka. Kantarion je autohtona biljka Europe, Istočne Azije i Sjeverne Afrike. Ova biljka može se naći i u Sjevernoj Americi te Australiji. Riječ je o višegodišnjoj biljci, koja raste na brežuljcima i osunčanim mjestima. Prija joj neobrađeno zemljište, kao i pašnjaci i rubovi šuma u oblastima sa umjerenom klimom. Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvati sa žutim cvjetovima. Listići gospine trave, gledani prema svjetlu, izgledaju kao da su probušeni vrhom igle. Te su točkice na listićima žlijezde s eteričnim uljem. Kantarion cvate u vrijeme cijeloga ljeta, od maja do septembra, ali najviše u julu. Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu. U ljekovite svrhe koriste se list i cvijet koji se ubiru u doba cvatnje, ali prije zametnutih plodova. Drugi nazivi za ovu biljku su gospina trava, ivanje zelje, krv sv. Ivana, gorač, zvončić, strašno zelje, bogorodičina trava, sentjanzovka.

Kako kantarion djeluje?

Hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje se najveći broj ljekovitih svojstava jer sprječava razvoj bakterija i virusa i tako smanjuje upalne procese u tijelu. Drugi važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprječava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje, i na taj način ublažava simptome depresije. Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao sjajan lijek protiv nesanice.

Kantarion se koristi kao antidepresiv, sedativ i antibiotik. U posljednje vrijeme kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a brojna naučna istraživanja potvrđuju ovakvu upotrebu. Primjenjuje se kod blagih i umjerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a ima manje neželjenih dejstava. Koristi se kod depresije, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja, anksioznosti i sezonskih depresija. Za kantarion se kaže da je sunčev cvijet jer tokom godine sakuplja sunčevu svijetlost, a nama je daje u tamnim mjesecima. Stoga se čini opravdanom upotreba kantariona naročito u zimskom periodu kada smo skloni opadanju životne energije i blažim oblicima depresije, upravo zbog nedostatka sunčeve svijetlosti.

Kantarion također smanjuje i upalne procese kože. Kantarion djeluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija. Potrebno je voditi računa kod primjene kantariona u ljetnim mjesecima jer je fotosenzitivan i može odreagovati sa sunčevom svetlošću kod vanjske upotrebe. Dakle, ukoliko ga primjenjujemo u ljetnim  mjesecima nije poželjno da nam koža bude izložena sunčevim zracima jer mogu nastati opekotine.Zato mislim da je tajming za ovaj članak idealan – sada na jesen će biti savršeno vrijeme za početak upotrebe. Ljekovito djelovanje kantariona se pripisuje ovim svojstvima i djelovanjem:

 • kantarion sadrži tanine i flavonide
 • bogat je i željezom, karotenom te vitaminom C
 • sadrži i etarsko ulje
 • za njega je specifično što sadrži antidepresivne i antiseptične supstance hipericin, pseudohipericin i hiperforin
 • ima antibiotsko i antiviralno djelovanje
 • pomaže riješiti probavne tegobe, čir, gorušicu
 • poboljšava probavu
 • dokazan je učinak kod depresije, straha i nemira, anksioznosti i razdražljivosti
 • olakšava poremećaj sna
 • olakšava bolne menstruacije
 • djeluje na regulaciju hormona
 • koristi se za liječenje simptoma menopauze
 • povoljno djeluje na koncentraciju
 • ublažava osjećaj iscrpljenosti te se koristi kod sindroma hroničnog umora
 • ima povoljan učinak kod migrene i drugih tipova glavobolje
 • olakšava infekcije grla i usne duplje
 • koristi se za čišćenje rana, kožnih infekcija
 • pomaže kod tretiranja modrica i upaljenih, bolnih mišića
 • koristi se za tretiranje disajnih puteva, liječenje kašlja i bronhitisa

Pošto se volim pozvati i na konkretna istraživanja i kliničke studije, pregledala sam značajan broj članaka ali i tih istih istraživanja te sam koncizno napravila pregled svih stanja za koja kantarion dokazano djeluje, potom stanja za koja najvjerovatnije ima pozitivan učinak samo je potrebno još malo sve dodatno dokazati + stanja za koja istraživanja ili nisu napravljena, rezultati su kontradiktorni, nekada se radi samo o usmenom predanju a za pojedina stanja postoje znakovi za pomaže ali nisu još dokazani.

Kantarion je efektan kod tretiranja depresije

Uzimanje ekstrakta kantariona popravlja raspoloženje i smanjuje anksioznost te nesanicu koje su povezane sa depresijom. Ispostavilo se da je kantarion jednako efektan u tretiranju depresije kao lijekovi na recept za ovo stanje. Čak se u SAD-u zvanično preporučuje da se kantarion uzima u obzir kao opcija dodatka antidepresivima, u slučaju kratkotrajnog tretiranja blažeg tipa depresije. Međutim, pošto kantarion ne nadmašuje lijekove na recept po pitanju efikasnosti i tijelo ga jednako dobro podnosi kao namjenske lijekove, a imajmo na umu da izaziva cijeli niz nuspojava ako se uzima sa određenim lijekovima – treba biti veoma oprezan. Isto tako, treba znati da ne postoje potpuno sigurni dokazi da kantarion pomaže kod teških slučajeva depresije već samo kod lakših i umjerenih. 

Kantarion je vjerovatno efektan kod tretiranja menopauze i zacjeljivanja kože

Postoje dokazi da neke specifične kombinacije kantariona i grozdaste habulice (Remifemin; Gynoplus, Jin-Yan Pharm) mogu olakšati menopauzalne simptome, poput talasa vrućine. Rezultati samostalnog korištenja u ovu svrhu nisu konkretni. Neka od istraživanja (iako ne svako) sugeriše da upotreba kantariona može smanjiti pojavu talasa vrućine. Ali isto tako, treba znati da kantarion vrlo malo vjerovatno ima efekta na poboljšanje sna, kvalitete života ili drugih menopauzalnih simptoma – kada se koristi sam. Slični su zaključci kod somatizacijskog poremećaja (konverzija mentalnog iskustva u fizičke simptome). Po pitanju zacjeljivanja kože, nanošenje masti od kantariona tri puta dnevno tokom 16 dana poboljšava zacjeljivanje rane i smanjenje ožiljka od carskog reza.

Kantarion vjerovatno nije efektan kod tretiranja hepatitisa C, HIV/AIDS-a, IBS-a

Oralno unošenje kantariona izgleda da ne pomaže kod tretiranja odraslih osoba sa hep.C virusnom infekcijom. Isti zaključak je po pitanju korištenja kantariona kod odraslih osoba zaraženih HIV-om/AIDS-om. IBS (Irritable bowel syndrome) tj. sindrom iritabilnog crijeva izgleda da ne reaguje na uzimanje određenih ekstrakata kantariona dva puta dnevno. Kantarion ne pomaže ni kod polineuropatije (oštećenje nerva izvan mozga ili kičmene moždine), bilo da oboljeli pate i od dijabetesa ili ne. Nije efektan ni kod tretiranja društvene/socijalne fobije niti društvene/socijalne anksioznosti.

Stanja kod kojih ne postoji dovoljno dokaza da je kantarion efikasan u tretmanu

U ovu kategoriju spadaju angioplastija, iako se vjerovalo da kantarion pomaže razrjeđivačima krvi da djeluju bolje. Neka istraživanja sugerišu da, ako se kantarion uzima zajedno sa valerijanom, može olakšati anksioznost kod nekih ljudi. Postoje istraživanja koja ukazuju da kantarion može pomoći kod ADHD poremećaja dok druga istraživanja sugerišu da ne daje rezultate kod djece u uzrastu 6-17 godina. Rnana istraživanja su optimistična u smislu da ima indicija kako hipericin (hemikalija u kantarionu) može smanjiti veličinu glioma (tumor na mozgu) te poboljšati šansu za preživljavanje kod pacijenata. Isto tako, rana istraživanja pokazuju da kantarion uz copper sulfate pentahydrate (Dynamiclear) može pomoći smanjiti simptome herpesa. Slična je situacija po pitanju migrena jer uzimanje određenih lijekova na bazi kantariona tri puta dnevno (Perforan, Godaru, Iran) smanjuje intenzitet, iako ne i učestalost javljanja migrena.

Za OCD (opsesivno kompulzivni poremećaj) imamo kontradiktorne dokaze kada je kantarion u pitanju. Razlog kontradiktornosti leži u načinu na koji se studije vrše, različitosti proizvoda na bazi kantariona i drugih faktora. Kada je u pitanju crvenilo kože i iritacija uslijed psorijaze, rana istraživanja ukazuju da nanošenje ulja kantariona ili masti od kantariona može umanjiti težinu i veličinu kože zahvaćene psorijazom. PMS (predmenstrualni sindrom) – neka istraživanja pokazuju da kantarion olakšava probleme sa spavanjem, koordinacijom, zbunjenošću, naletima plača, umorom, napadima gladi i oticanjem. Olakšanje je kod nekih žena zabilježeno čak za 50% a opet, postoje istraživanja koja nisu izvela takve zaključke. 

Nuspojave

Zbog nuspojava koje izaziva s nekim lijekovima, neke zemlje su čak i zabranile korištenje preparata sa kantarionom. Sigurni su ako se uzimaju kako je propisano i kratkoročno. Nuspojave koje preparati gospine trave mogu izazvati su:

 • problemi sa spavanjem
 • nemir
 • anksioznost
 • razdražljivost
 • umor
 • suha usta
 • vrtoglavica
 • glavobolja
 • osip
 • prliv

Oprez! 
Preprate kantariona tj. gospine trave ne preporučuje se primjenjivati kod djece mlađe od 12 godina bez nadzora doktora. Ne smije se prekoračiti doza jer bi moglo doći do ozbiljnih reakcija na izloženost suncu i moguće su druge nuspojave. Ne preporučuje se za vrijeme trudnoće i dojenja, kod težih mentalnih oboljenja (bipolarni poremećaj, shizofrenija, Alzheimerova bolest). Nije dobro naglo prekinuti korištenje ovog preparata jer može uzrokovati neugodne nuspojave. Ako odlučite prekinuti trošiti preparate gospine trave, treba to učiniti polako i postepeno. Kantarion stupa u interakciju s mnogim lijekovima, zato prije početka njegova korištenja potražite mišljenje stručnog doktora. Stupa u interakcije s alprazolamom, amitriptilinom, kontracepcijskim pilulama (smanjuje im djelotvornost), digoksinom, s lijekovima koji se metaboliziraju u jetri (diazepam, lanzoprazol, omeprazol, varfarin), s lijekovima protiv depresije (paroksetin, sertralin…), lijekovima protiv AIDS-a, lijekovima protiv alergije i dr.

Priprema čaja i ulja od kantariona

Čaj se priprema tako što se kašičica sušene biljke prelije sa 2 dl proključale vode. Uzima se ujutru prije jela i uveče pred spavanje po šolja. U Badem butiku kupujem ovaj čaj, imate dvije vrste – crveni i žuti (cijena je cca 3-3,50KM). Imam namjeru ispitati koliko je djelotvoran po pitanju ublažavanja PMS-a. I naravno imamo svima poznato ulje od kantariona, dobija se tako što se u bocu  stavi četiri supene kašike isjeckanog svježeg kantariona i to se prelije sa pola litre maslinovog ulja, hladno cijeđenog. Ostavi se da stoji na suncu 40 dana, a potom se procijedi i čuva u tamnoj bočici. Ovakvo ulje može trajati do dvije godine.

Moja mama ima u vrtu svoj domaće uzgojeni kantarion od kojeg je napravila ulje i njen savjet je da se drži na suncu (tako natopljen u ulju) do podneva, tako se dobije ta crvena boja ulja koja je karakteristična. Ovo ulje se koristi kod liječenja svih vrsta opekotina na koži, ali se koristi i za masiranje kod bolova u zglobovima i leđima. Poznato je i da ulje kantariona može pomoći i pri uklanjanju akni, tako što se svako veče pred spavanje lice očisti i ulje se namaže na problematična područja. Ja ću ga testirati kako djeluje na dermatitis, akne i psorijazu – pa javim dojmove.

kantarion
Kantarion [ trava za dušu ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?