Šta su nervine [ + najbolje ljekovite biljke za nervni sistem i jači imunitet ]

Šta su nervine [ + najbolje ljekovite biljke za nervni sistem i jači imunitet ]

Najbolje ljekovite biljke za nervni sistem i jači imunitet

Ljekovite biljke mogu osnažiti tijelo i poboljšati odbrambeni sistem (uključujući i pružanje odbrane od infekcija). Biljke koje jačaju imunitet u biti služe kao prevencija a potom štit od bolesti, dok istovremeno grade, obnavljaju i hrane imunu odbranu. U vrijeme kada je značaj zdravlja više nego jasan, poželjno bi bilo upravo raditi na svom imunitetu. 

Ojačivači imuniteta i biljke sa antiviralnim djelovanjem (najbolje uzimati kao tinkture ili u kapsulama)

Astragalus, echinacea, rhodiola + zova/bazga su efikasni po pitanju izgradnje jačeg imuniteta, izgradnje imunih ćelija te kao prevencija i odbrana od virusnih infekcija. Moćne biljke sa antiviralnim i antimikrobnim djelovanjem, poput kanadskog zlatnog korijena, ulja origana i lista masline se na primjer uzimaju tek ukoliko dođe do oboljenja, pa sve do izliječenja.

Gljive koje jačaju imunitet (najbolje uzimati u prahu, tinkturi ili u kapsulama)

U gljive koje jačaju imunitet spadaju reishi, chaga, cordyceps + ćuranov rep. Medicinske gljive pomažu u izgradnji krvnih ćelija te imaju antibakterijska, antifungalna i antiviralna svojstva.

Nervine: ljekovite bilje koje smiruju nervni sistem(najbolje uzimati kao čaj u rinfuzi i tinkturi)

Podržavaju ne samo nervni sistem, već i cjelokupan sistem – nervine su kamilica, pasiflora, tulsi, matičnjak (lemon balm) i grozničica (skullcap). Oni pomažu umiriti živce, smiriti anksioznost i popraviti kvalitetu sna.

šta su nervine

Sve što želite i trebate znati o nervina biljkama

Vjerovatno ste čitali prethodni paragraf i pitali se – pa šta su sada nervine?? Možda prvi put čujete za njih ali je definitivno vrijeme da nakon adaptogena i one dobiju svoje zasluženo mjesto u dobro opremljenom arsenalu suplemenata. Pisala sam o ljekovitim biljkama te njihovoj namjeni sa namjerom da nekome pružim moguće olakšanje. Međutim, nekim ljudima čitanje i pričanje o stresnim stvarima i situacijama (poput ove u kojoj živimo od marta), jednostavno ne prija i čini kontraefekat – podiže im nivoe stresa. Ako se generalno osjećate napeto većinu vremena, osjetite da vas stres izgara i imate problema sa snom – možda su upravo nervine odgovor.

Međutim, mnogi od nas zaboravljaju da stres ne potiče isključivo od napornog načina života ili emotivnog preopterećenja. Stres može poticati i od biološkog naslijeđa, okolišne toksičnosti, poljoprivrednih hemikalija, izlaganja teškim metalima, kao i od virusa. Svi ovi faktori direktno utiču na naše cijelo tijelo ali i um. A pod njihovim uticajem su i nervni sistem te organi koji pomažu da se nosimo sa stresom (hipotalamus, adrenalne i štitna žlijezda.

šta su nervine

Šta su nervine?

Nervine su vrsta ljekovitih biljaka koje mogu dubinski da obnove nervni sistem – što znači da nas mogu opustiti. Postoje različite vrste nervina: one koje dubinski djeluju i smiruju poput svježe mliječne zobi ili kamilice, ali i one jačeg djelovanja poput valerijane, kava kava i hmelj. Oni koji imaju protudjelovanje na depresivnu energiju, konfuznost i anksioznost su albicija (svileni bagrem) i matičnjak. Umirujući adaptogeni djeluju komplementarno sa nervinama, tačnije – lijepo se nadopunjuju. Zajedničkim snagama eliminišu negativne efekte stresa te su poput trenutačnog smirenja (ašvaganda, reishi, tulsi).

Sa nervinama je djelovanje gotovo trenutačno. Oni se koriste kako bi olakšali brojne  simptome koji se odnose na nervni sistem (mišićna napetost, nesanica, anksioznost, depresija, briga itd.). U nastavku ćemo se dotaći pojedinih nervina koje bi mogle biti veoma korisne.

KAMILICA |  Klasični opuštajući čaj koji se ispija pred spavanje je također koristan pri uklanjanju umjerenog svakodnevnog stresa.

LAVANDA | Umirujuća biljka koja se često koristi u aromaterapiji upravo zbog svojih smirujućih svojstava. Krasna je kao kupka, u masažnim uljima, jastucima i jastučićima, kao miris za prostore ili parfem.

MATIČNJAK | Sunčeva svjetlost uobličena u biljci, matičnjak pomaže kod osjećaja nemira, neraspoloženja i nervne iscrpljenosti dok također ima i aromatičnu kvalitetu. Za bolje raspoloženje je potrebno samo protrljati list matičnjaka između prstiju i udahnuti njegova citrusna ulja.

ALBICIJA (SVILENI BAGREM) | Poznat i kao drvo sreće, kora i cvijeće se tradicionalno koriste stotinama godina kao umirujući sedativ. U tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi da smiraj duha, kod osoba koje pate od anksioznosti, brige, konfuzije i depresije. Cvijet se koristi kao tretman za nesanicu, amneziju i melanholiju. Vjeruje se da albicija reguliše sve aspekte lučenja neurotransmitera, što je čini i odličnim antidepresivom te biljkom za tretiranje anksioznosti, bez poznatih nuspojava.

GROZNIČICA (SKULLCAP) | Izuzetna za opuštanje zgrčenih i napetih mišića, koristi se i za stimulaciju cirkulacije a poznata je i da pomaže kod hroničnih glavobolja te za relaksaciju. Korištena je za tretiranje histerije, nesanice, anksioznosti i epilepsije. U evropskoj eklektičnoj medicini je preuzeta od indijanskih plemena, upravo u svrhu smirivanja nervnog sistema ali i za oporavak od boli u tijelu.

MLIJEČNA ZOB | Nije nužno relaksirajuća za tijelo sa fizičkog aspekta, ali je nevjerovatna super namirnica i hrana za nervni sistem. Sedam dana nakon što obična zob završi svoj ciklus rasta, nedozrelo sjeme se ispunjava bijelim mlijekom. Brzo se potpm bere i od njega se pravi tinktura – i u toj formi je izuzetna hrana za organizam. Preko 150 godina se ova tinktura koristi za liječenje nemirnih živaca, emotivnu nestabilnost, olakšavanje simptoma “skidanja” sa ovisnih supstanci.

PASIFLORA | Ovaj krasni cvijet ima nježno djelovanje u smislu olakšanja anksioznosti, djeluje opuštajuće na zgrčene mišiće te je i blagi sedativ. Tradicionalno se koristio kod urođedničkih plemena Amerike za liječenje modrica i mišićne boli. Konkretno jedna komponenta iz pasiflore (kvercetin, o kojem sam već pisala ovdje) ima iznimnu sposobnost da tijelo očisti od slobodnih radikala dok istovremeno zaustavlja različite enzime koji izazivaju upale. Kvercetin također umiruje nervni sistem.

VALERIJANA |  Kada se san čini nemogućom misijom uslijed nervozne energije tokom noći, ova biljka može opustiti mnoge koji imaju nemiran i hiperaktivan um. Međutim, za pojedine valerijana može imati kontraefekat – da stimuliše i poveća osjećaj anksioznosti. Ukoliko primjetite da na vas ima ovakvo djelovanje, u nekoj drugoj biljci treba potražiti svog saveznika. 

Šta su nervine [ + najbolje ljekovite biljke za nervni sistem i jači imunitet ]

P.S. za kraj ovog članka vam ostavljam listu Khruangbin pjesama koje mi uvijek poprave raspoloženje. Uživajte!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?