SPF zaštita za osjetljivu kožu + trik za obnavljanje tokom dana

SPF zaštita za osjetljivu kožu

Pošto smo “uletili” u prilično kišni početak juna, maske su nam postale dio svakodnevnice a da ne govorimo o silnim krizama i problemima sa kojima se suočavamo od početka godine – zbog toga, šanse su velike da SPF kreme možda i nisu u vrhu prioriteta prosječnog čovjeka. Iako maske uz sunčane naočale i eventualno šešir definitivno pružaju neki vid zaštite, oštećenje kože od sunčevih zraka može da nastane tokom cijele godine te prema svemu sudeći, svi smo više izloženi ovoj vrsti oštećenja nego što mislimo. Ključno je pronaći SPF zaštitu u vidu proizvoda koji nam odgovara teksturom i djelovanjem, kako bi mu mogli ostati vjerni i po završetku ljeta.

Lično sam uvijek u konfliktu sama sa sobom glede dva stava – prvi je da smatram kako je jedan vid umjerenog izlaganja suncu potreban radi vitamina D a drugi je da je za zdravu i jaku kožu potrebna i adekvatna zaštita od tog istog sunca i prekomjernog izlaganja istom. Realnost jeste da živimo u svijetu u kojem smo izloženi brojnim vanjskim elementima te je koži neophodno pružiti zaštitu. Koža je ipak naš najveći organ koji može biti svojevrsno ogledalo stanja našeg organizma a direktno se na njoj održava i to da li smo je štitili od sunca. Znakovi kojima “komunicira” sa nama su u vidu tamnih pjega, borica, suhe kože, sivkastog tena i niza iritacija. Pogotovo ako su vam u preparativnoj rutini proizvodi koji sadrže kiseline (tipa glikolne kiseline), SPF zaštita igra još važniju ulogu. Zato u ovom članku imamo fokus na sve ono što bi trebali imati na umu kada je u pitanju SPF zaštita za osjetljivu kožu.

SPF zaštita za osjetljivu kožu

Izbor proizvoda sa SPF zaštitom se vremenom poboljšavao te na zapadnom tržištu zaista postoji niz brendova i linija unutar tih brendova koji služe svim vrstama kože i njihovim potrebama. Nažalost, na našem domaćem tržištu taj izbor nije ni izbliza bogat ni raznovrstan te se kao osoba sa veoma osjetljivom i rekativnom kožom suočavam sa brojnim preprekama tokom procesa kupovine. I to je zaista ironično. Osim što kao kupac ostavljam pozamašne iznose novca – zauzvrat rijetko kada dobijem ono što mi je uistinu potrebno i odgovarajuće. Upravo zbog toga mi je postalo jasno kako kupac/ potrošač za vlastitu korist nije dovoljno samo da plati već i da se prethodno raspita i upozna sa sastojcima proizvoda koje namjerava da kupi. Poznavanje sastava je najbolja i najpametnija stvar koju možemo da uradimo ako već želimo da utrošeni novac ne bude bačen.

Kada je kupovina SPF zaštite u pitanju, čnjenica je da se niko od nas neće pridržavati rutine sa proizvodima koji su ljepljivi, neprijatni na koži, imaju neprijatan miris ili ostavljaju gusti bijeli odsjaj. Zahtjevi postaju još veći ako vam je koža osjetljiva te reaguje na sastojke koji su danas dijelom najvećeg broja proizvoda. U nastavku ćemo se podsjetiti osnovnih stvari na koje treba obratiti pažnju pri kupovini proizvoda sa SPF zaštitom a ja ću pokušati dati i par prijedloga za one kojima sam lično zadovoljna + podijeliti ću trik za obnavljanje zaštite tokom dana

Mineralni vs. hemijski UV filteri

Funkcija čestica titanium dioxide (TiO2) ili zinc oxide (ZnO) je poznata kao mineralni (“fizički”) UV filter. Ove (neorganske) molekule se ponašaju kao barijera koja štiti kožu od sunčevih zraka tako što raspršuje i odbija UV zrake od površine kože. Ove čestice djeluju kao hiljade atomskih ogledala na koži. Takve fizičke barijere su gotovo idealni UV filteri: one štite od UVA i UVB i po nanošenju odmah počinju djelovati. Stabilne su, imaju dugogodišnju reputaciju da su sigurne za upotrebu i ne razgrađuju se kada su izloženi suncu. Ako ne idete na plivanje ili ako se ne znojite nadprosječno, i nakon više sati djelovanja pružaju istu zaštitu – tako da njihovo ponovno nanošenje ne mora biti toliko često.

Hemijske (organske) barijere filtriraju i upijaju UV zračenje; njihova hemijska struktura pretvara UV zračenje u toplotu koja se otpušta u kožu. Neki od najčešće korištenih hemijskih UV filtera su; oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, octinoxate. Hemijski UV filteri direktno ulaze u ljudski krvotok a hemijske supstance poput oxybenzone filtera se zadržavaju do 5 dana u našem tijelu nakon samo jednog korištenja. Njihova hemijska svojstva su raznolika , kao što je i njihova sposobnost da upijaju UVA, UVB ili oboje. 

Aktivni vs. neaktivni sastojci

Postoje dvije vrste sastojaka koji se nalaze u proizvodima sa SPF zaštitom a to također možete pronaći na listi sastojaka. Kao što im naziv sugeriše, aktivni sastojci su oni koji i pružaju zaštitu od UV zračenja našoj koži dok su neaktivni satojci poput ekstra dodataka – poput losiona koji je “nosač” za aktivne sastojke te pomaže da ih ravnomjerno nanosimo na kožu. I aktivni i neaktivni sastojci mogu biti mineralni, hemijski ili kombinacija oboje – sve zavisi od formulacije.

UVA vs. UVB

UVB/ burning zrake su uzok crvenila i “izgorjele” kože – recimo da su uzrok kratkoročnog oštećenja ali mogu dovesti i do dugoročnog. UVA/aging zrake su uzrok dubokih oštećenja kože (starenje, alergija, hiperpigmentacija, fotodermatitis, melanom itd.). Kada se ljudi suočavaju sa dugoročnim oštećenjem kože, koža obično pokazuje znakove efekata i UVA i UVB zraka. Degenerativne promjene (uključuju prijevremeno starenje kože i oštećenja), kao i fibrozno tkivo te cirkulatorne promjene; sve su ovo direktni rezultati hroničnog izlaganja kože suncu. I naravno, sa razlogom postoji bojazan od raka kože jer oboje; UVA i UVB su implicirani kao uzroci raka – UV radijacija tj. zračenje se smatra kancerogenom.

Recimo da bi fokus krema sa zaštitnim faktorom trebala biti UVA zaštita – to jeste, ako želite da vam koža bude zdrava i očuvana i u poznim godinama. UVB zaštita bi mogla biti najbitnija za periode kada dan provodimo na plaži, dugim šetnjama, fizičkoj aktivnosti na suncu. Ali idealno, zaštita sunca bi trebala biti kompletna – šta znači i UVA i UVB. 

Uobičajeni sastojci u proizvodima sa SPF zaštitom 

AVOBENZONE: jedan od rijetkih hemijskih filtera koji pruža UVA i UVB zaštitu. Prilično je nestabilan, pogotovo ako je izložen suncu (što je definicija ironije).  Pruža nekih 30 minuta zaštite od trenutka izlaganja suncu. Pa da bi se njegovo djelovanje produžilo, često mu se dodaju štetne supstance kao što je octinoxate.Tako da ako želite koristiti kreme sa ovim sastojkom, pobrinite se da je uz njega sadržan i mineralni filter. Poznato je da izaziva alergijske reakcije kože i kontaktni dermatitis.

OCTINOXATE: jedan od najpopularnijih UVB filtera, te ćete pronaći octinoxate u velikom broju klasičnih krema za zaštitu od sunca. S tim na umu, znajte da prolongirano izlaganje suncu može da mu promijeni strukturu time ga čineći neefektnim. Poznato je da izaziva alergijske reakcije kože i kontaktni dermatitis.

OCTISALATE: još jedan hemijski UVB filter koji također propada pod izlaganjem suncu, te mu je potreban još jedan UVB filter kako bi se smatralo da je zaštita kože potpuna. Poznato je da izaziva alergijske reakcije kože i kontaktni dermatitis.

OCTOCRYLENE: najstabilniji UVB filter na tržištu. Poznato je da izaziva iritacije kože, alergijske reakcije i kontaktni dermatitis.

OXYBENZONE: još jedan hemijski UVA i UVB filter (iako štiti samo od kratkotalasnih UVA zraka tako da su i uz njega potrebni brojni drugi sastojci). On je veoma čest na listama sastojaka krema sa SPF zaštitom ali ne samo što je poznato da izaziva alergijske reakcije kože i kontaktni dermatitis, visoko je problematičan po koraljne grebene a također može imitirati, blokirati ili izmijeniti nivoe hormona – što je poznato kao endokrina disrupcija.

TITANIUM DIOXIDE: mineralni UVA i UVB filter kojeg ćete gotovo pa zagarantovano pronaći u sastavu mineralnih SPF krema – pogotovo onih koje smatramo da su SPF zaštita za osjetljivu kožu.

ZINC OXIDE: ima protuupalna svojstva te je od koristi kod akni. Zinc oxide “sjedi” na koži, tako da ga koža ne apsorbira i ne blokira pore. Bez problema se koristi na osjetljivoj koži, aktivni je sastojak u brojnim kremama protiv pelenskog osipa, pomaže koži da se obnovi tako što je štiti od eksterne topline i vlage. Kada su kreme sa zaštitnim faktorom u pitanju, zinc oxide je poznat po snažnoj zaštiti od UV zračenja i po tome što je stabilan sastojak. Na njega nema efekta ni nakon što satima “sjedi” na koži pod toplotom sunčevih zraka. Veoma je stabilan i radi svoj posao jednakom učinkovitošću, uz minimalno obnavljanje.

SPF zaštita za osjetljivu kožu [ kreme koje volim ]

 • MyChelle Dermaceuticals Sun Shield Liquid Tint SPF 50 (Nude) – moja omiljena SPF krema! Bazirana je na Zinc Oxide (16.1% udio) koji je čak i bolji od Titanium Dioxide komponente, pruža potpunu UVA i UVB zaštitu kože, cruelty-free je, čak i veganski proizvod, nevjerovatno vodootporna (do 80 minuta), ne sadrži Retinyl palmitate (veoma bitno za trudnice ali i generalno osobe osjetljive kože), niti bilo koji hemijski filter uključujući Octinoxate, Octisalate, Oxybenzone ni PABA. Ranije sam je kupovala online preko iherb stranice. Nažalost, ova krema se više ne može nabaviti preko iherba. Mogla je preko ebaya do pandemije a potom selleri više ne dostavljaju iz SAD-a u BiH. Ako pronađem drugi način kako doći do ovog proizvoda, javiti ću.
 • Avon Distillery Shade the Day dnevna krema za lice SPF 25 – bazirana na mineralnim filterima (nano Zic Oxide i nano Titanium Dioxide). Ima veoma lijep, veoma blag i prijatan miris – baš asocira na skupocjenu kremu. Teksturom je lagana, nije vodenasta ali nije ni izuzetno gusta. Lijepo je maziva a na koži ne ostavlja bijeli trag. Nanosi se nakon čišćenja a prije nanošenja šminke na područje lica i vrata (ne zaboravite na vrat). Ovisno od tipa kože, nekome neće biti potrebna hidratantna krema prije ove a nekome sa veoma suhom kožom možda hoće.
 • La Roche-Posay Anthelios Sun Intolerance Cream SPF50 – je krema koja koristi kombinovane filtere; Titanium Dioxide [Nano] kao i hemijski UV filter Drometrizole Trisiloxane, te stabilizator Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine). Ove dvije hemijske komponente su dozvoljene za upotrebu u kozmetičkim proizvodima u Evropi dok u SAD-u još iščekuju FDA (Food and Drug Administration) odobrenje. Ova krema sadrži još i Neurosensine, aktivni sastojak koji pomaže u smanjenju nelagode i crvenila uzrokovanog UV zrakama posebno izraženih kod alergije na sunce. Kada sam malo hrabrija i osjetim da mi je koža dovoljno jaka da izdrži hemijski filter uz mineralni, koristim nju. Tako da ako vam koža nije osjetljiva, mislim da je sasvim uredu.
 • Avène Mineral Sunscreen Fluid SPF 50+ – odmah mi je po izlaženju na zapadno tržište u vidu poboljšane formule privukla pažnju. Potom mi je ljubazno nabavila drugarica dok nam još nije bila dostupna na BiH tržištu, što me veoma obradovalo. Moram reći da je jako dobra mineralna krema, iako ima svoje bubice. Njen sastav je krasan, zaista hvale vrijedan. Istinski je svijetli primjer mineralne kreme u nekom dostupnom cjenovnom rangu. Međutim, ako se nanosi na nehidriranu kožu lica, može zahtijevati više vremena za masiranje a postoji i mogućnost blago svijetlog odsjaja. To sam neutralizirala korištenjem toniranih krema preko nje ali sa slijedećim prijedlogom je i to riješeno.
 • Avene Sun Mineral Tinted Mineral Sunscreen Fluid SPF 50+ – tonirana verzija prethodne mineralne kreme koja još nije u mojoj kolkciji – ali ovih dana idem u nabavku! Koliko sam čitala, u ovoj toniranoj formulaciji je riješen bijeli odsjaj kojeg više nema. Formulacija bi trebala biti profinjenija, lakše maziva. Obje verzije imaju sjajan sastav te ne sadrže parfeme, Octinoxate niti Oxybenzone dok pružaju široku UVA i UVB zaštitu. Još ću se javiti sa povratnim informacijama ali mislim da je ovo odličan kandidat koji bi mogao biti upravo ta idealna SPF zaštita za osjetljivu kožu.

+ trik za obnavljanje tokom dana

Oduvijek se postavljalo pitanje kako tokom dana obnavljati SPF zaštitu a da je to u nekom praktičnom formatu i da ne remeti šminku. Nekome je odgovor na to pitanje SPF u spreju – koliko sam upratila, na našem tržištu je *veoma* ograničen izbor takvih proizvoda sa SPF zaštitom. Oni koji nam jesu dostupni koštaju više u odnosu na npr. one u kompaktu. A postavlja se i pitanje sigurnosti pojedinih sastojaka u formi aerosola/ spreja.

Ja sam opet svoj odgovor pronašla u kombinaciji tonirane mineralne kreme i praznog kompakta sa jastučićem. Ako su vam poznate “cushion foundation” vrste pudera, onda znate da im popularnost potiče iz Koreje. Koncept kompakta iz kojeg se proizvod ne može preliti/ prosuti, laganih formulacija te transparentnog prekrivanja uz dodatak njegujućih sastojaka je idealan za ljeto. Neki brendovi u ponudi imaju i refile, čime se smanjuje gomilanje smeća i zagađivanje okoline. Možda ste već i imali jednu cushion tečnu podlogu – ako jeste, nemojte bacati pakovanje jer ga možete iskoristiti.
Ja sam prošle godine kupila dva ova kompakta preko ebaya (linkati ću sellera ovdje) i pokazali su se izvrsnom kupovinom. Ako znate gdje se mogu kupiti kod nas, podijelite tu informaciju jer vjerujem da će mnogima biti korisna. 

*imajte na umu da je ovo kratkoročno rješenje te koncept nije namijenjen konstantnoj ni dugotrajnoj upotrebi. Cushion je super za ponovno nanošenje kada nismo kući. Koristan mi se pokazao kada puno vremena provodim van kuće (recimo za vikende), kada idem u teretanu ili na pauzama dok sam na poslu. 

SPF zaštita za osjetljivu kožu + trik za obnavljanje zaštite tokom dana
SPF zaštita za osjetljivu kožu + trik za obnavljanje zaštite tokom dana
SPF zaštita za osjetljivu kožu + trik za obnavljanje zaštite tokom dana

6 Comments

 1. JO.
  8 Juna, 2020 / 2:01 pm

  Pozdrav draga Selma,
  A koje je tvoje mišnjenje i iskustvo sa sun kremama za lice proizvođača prirodne kozmetike, npr. Olival, Biobaza i sl.
  Obzirom na periralni dermatitis i osjetljivost lica, da li je bolje birati prirodnije kreme? što se po tvom iskustvu najbolje pokazalo?

  • selma
   Autor
   8 Juna, 2020 / 2:50 pm

   Upravo razmišljam kako odgovoriti a da ne zakomplikujem. Pokušati ću 🙂
   U ovom tekstu sam spomenula kako imamo hemijske i mineralne UV filtere.
   Po tome dijelimo SUN kreme (sviđa mi se ta skraćenica, nastaviti ću ih tako oslovljavati).

   Mislim da će odabir SUN krema ovisiti od više faktora kod svakoga od nas.
   Za onu najosjetljiviju i reaktivnu kožu, nema sumnje da su mineralni filteri optimalni. Nisu hemijski loši uvjetno rečeno, ali postoji šansa da osjetljiva koža na njih reaguje. Korištenjem mineralnih filtera titanium dioxide (TiO2) ili zinc oxide (ZnO) – uklanjamo taj rizik.

   E sad, ono šta si spomenula je imidž brenda. A u mnogim od brendova koje doživljavamo kao prirodne su u SUN kremama hemijski faktori. Isto tako, u mnogim recimo Avene SUN kremama se nalaze zinc oxide i talc – minerali iz prirode. Tako da je taj doživljaj proizvoda i brendova dosta subjektivan. Zato se ne bih na njega oslanjala.

   Ono prema čemu bih obavljala kupovinu su isključivo sastojci.
   Ja preferiram mineralne UV filtere ali recimo moj muž često koristi kreme i sa hemijskim. Nekada ih koristim i ja kada procjenim da mi koža nije osjetljiva. Iskreno, mislim da je svijest ljudi po pitanju zaštite od sunca veoma niska pa je izazov nekoga nagovoriti da u kontinuitetu uopšte koristi SUN kremu. Pa kakva god da je. A detalji poput UV filtera su korak dalje. I ja sam koristila skoro isključivo SUN kreme sa hemijskim filterima – godinama bila vjerna Collistar marmeladi, na primjer. Tek kada sam iskusila osjetljivost sam pooštrila kriterije. Tako da bih najiskrenije rekla – koristiti SUN kreme je najvažnije. A oni sa osjetljivom kožom da pokušaju pronaći odgovarajuće SUN kreme sa mineralnim filterima.

   • Una
    14 Juna, 2020 / 5:57 pm

    Pronalazak ovog bloga mi je pravo otkriće ovih dana.. Kako zadnje 3 godine imam užasno osjetljivu kožu sa dijagnozom rozacea pronalazak bilo kakvog proizvoda, a da odgovara mojoj koži, je prava borba. Pročitavši ovaj post odlučila sam da probam Avene toniranu kremu i odlična je. Malo je tamnija, ali je lijepo maziva i paše čak i mojoj jako svijetloj puti.. 😊

    • selma
     Autor
     28 Juna, 2020 / 6:47 am

     Hvala puno na feedbacku! Pitala sam se da li je neki od pripremljenih članaka bio koristan za osobe sa rozaceom 🤗💕 Znam da je veoma teško pronaći i najosnovnije proizvode na našem tržištu za osjetljivu kožu, zato sam sretna ako pomognem u potrazi. Slažem se da je Avene tonirana malo tamnija ali se srećom lako razmazuje pa je rezultat prirodan.

 2. JO.
  8 Juna, 2020 / 5:09 pm

  Hvala na brzom odgovoru. P.S. ovaj post mi je stigao baš u pravo vrijeme 🙂 Do sada su se tvoji savjeti pokazali odlični, pa cu pokušati s jednom od ovih krema.

  • selma
   Autor
   8 Juna, 2020 / 5:17 pm

   Nema na čemu mila ❤️ Hvala tebi na povjerenju i nadam se da ćeš biti zadovoljna kupovinom. Ja sada planiram toniranu Avene i ako bude onakva kako očekujem, javiti ću dojmove svakako.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?