Topla voda sa limunom ili jabukovo sirće : šta je bolje piti ujutro + recept za ultimativni jutarnji napitak

Topla voda sa limunom ili jabukovo sirće : šta je bolje piti ujutro + recept za ultimativni jutarnji napitak

Aprilski izazov tokom kojeg sam sebi dala zadatak da cijeli mjesec jutra započinjem uz kašiku jabukovog sirćeta rastopljenog u vodi je bio super odluka. Pošto nisam jutarnji tip osobe, čak i prije pandemije (dok sam radila u dnevnim i noćnim smjenama), rijetko bih dan započinjala uz prve zrake sunca. Sada kada mi nedostaje radna rutina, bilo mi je potrebno nešto što bi mom danu dalo strukturu.

Sve je započelo aprilskim izazovom i jabukovim sirćetom koje sam redovno pila čim se probudim tokom prve dvije sedmice aprila. Potom sam u preostale druge dvije sedmice išla alternativno; jedno jutro topla voda sa limunom a drugo jutro jabukovo sirće. I to je bio ritual kojeg sam se mogla pridržavati a pomogao mi je i da smanjim konzumaciju kafe – prirodno bih poticala energiju te sam u maju odlučila da idem korak dalje. 

Topla voda sa limunom ili jabukovo sirće : šta je bolje piti ujutro

Majski izazov se nadovezuje tako što po buđenju sada pijem najčešće toplu vodu sa limunom (a nekada jabukovo sirće) te radim 90 minuta HIIT kardia na sobnom biciklu. Planiram detaljno da pišem o svojoj novoj jutarnjoj rutini u nekom od narednih članaka a u nastavku bih voljela da napravim malo izlaganje i poređenje benefita koje sa sobom nose ova dva napitka. Tako za sebe možete odabrati najbolju opciju + na kraju članka vas čeka recept za ultimativni jutarnji napitak koji donosi ekstra boost energije i pomaže u realizaciji fitness ciljeva.

Topla voda sa limunom

Limun sadrži obilje fitnonutrijenata, vitamina C i vlakna – a sve navedeno je neophodno za zdravlje crijeva. Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže pri smanjenju upalnih procesa ali također pomaže u jačanju imuniteta – što je veoma bitno s obzirom na to da je želudac dom za cca 75% našeg imuniteta! Isto tako, ima prirodno antimikrobno djelovanje kako bi se održao balans bakterija u mikrobiomu.

Limun je bogat vrstom vlakna koje se zove pektin. Ta vlakna djeluju povoljno na “dobre” i korisne bakterije u crijevima u smislu da održavaju povoljan balans i potiču rast upravo tih dobrih mikroorganizama. Višestruka istraživanja su ukazala da specifična vlakna, poput onih iz limuna, stimulišu rast važnih probiotika u mikrobiomu (poput bifidobakterija).

Cjelokupna fuzija vitamina C, prebiotičkog vlakna i fitonutrijenata daje toploj vodi sa limunom efekat “čišćenja”, pogotovo ukoliko se ovaj napitak konzumira ujutro. 

Kako izvući maksimum iz tople vode sa limunom:

Ukoliko želite da pokupite sve moguće benefite ovog napitka, predlažem da toplu vodu sa limunom ne pripremate kao čisti tonik. Pokušajte u njega inkorporirati što je više moguće limunove pulpe – jer ona će naročito da bude korisna s obzirom da je većina vlakna pektina i fitonutrijenata sadržana upravo u pulpi. I pobrinite se da voda bude više mlaka nego vruća (jer vruća voda denaturiše vitamin C).

Jabukovo sirće

O ovome sam pisala ali nije loše podsjetiti se. Istraživanja su ukazala da jabukovo sirće može smanjiti rast negativnih bakterija u crijevima poput Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus. Ove bakterijske kolonije imaju veći udio endotoksina koji se zovu lipopolisaharidi (LPS). Povišena koncentracija LPSa implicira niz upalnih zdravstvenih problema poput tzv. sindroma propusnosti crijeva (leaky gut syndrome).

Jabukovo sirće ima protugljivično i antiviralno djelovanje, sve što potpomaže održavanje balansa mikrobioma i imuniteta.

Još jedno pozitivno djelovanje jabukovog sirćeta – djeluje kao antihistaminik. Može pomoći da se ublaže simptomi alergija i hroničnih problema imuniteta poput šmrcanja i kihanja. Iako nije neophodno, ipak se preporučuje kada god je moguće da se jabukovo sirće kupuje sa talogom. Taj talog se zove i “majka” (mother) jer je bukvalno kolonija korisnih bakterija, veoma sličnih kombuchi.

Još jedan potencijalni benefit jabukovog sirćeta je i taj što olakšava probavu. Klinička istraživanja su pokazala da jabukovo sirće može poboljšati probavu ukoliko ga konzumiramo prije obroka. Pošto djeluje alkalizirajuće, može olakšati simptome refluksa kiseline, žgaravicu dok ujedno pomaže pri razgradnji hrane tj. definitivno olakšava probavu.

Kako izvući maksimum iz jabukovog sirćeta:

Generalno, vrijedi pravilo kao i u svemu – domaće pripremljeno je najbolje. Ako imate vremena i volje da napravite domaće jabukovo sirće sa talogom, to je izvrsno. Ako ne, potražite kupovno sirće sa talogom. Zbog velike kiselosti, i jabukovo sirće se mora razblažiti sa vodom jer ako ga čistog konzumirate oštetiti će zubnu gleđ i grlo. Za početak je dobro početi sa pola supene kašike u čaši vode a kasnije to može biti jedna cijela kašika. 

Topla voda sa limunom ili jabukovo sirće : šta je bolje piti ujutro? Odgovor:

I limunska i sirćetna kiselina pružaju pročišćujući antimikrobni efekat. I dok je pulpa limuna bogata prebiotskom hranom za dobre bakterije u crijevima, talog iz jabukovog sirćeta je bukvalno ta dobra bakterija! Ukoliko ste osjetljivi, onda je najbolje započeti sa toplom vodom sa limunom i pulpom – jer je nešto blaža od jabukovog sirćeta. I u suštini, nikako ne možete pogriješiti sa mlakom limunadom izjutra. 

Jabukovo sirće se mora razblažiti vodom ali i tada može biti jako za iznimno osjetljive osobe. No, upravo zbog te uber moći, mnogi ga i preferiraju umjesto vode sa limunom. Na kraju, treba biti svjestan da smo svi različiti i odgovarati će nam različite stvari. Oba napitka imaju snažno energetsko djelovanje koje pomaže u procesu zdravog mršavljenja ili održavanje zdrave kilaže. Međutim, to nisu čarobne namirnice i bez pravilne prehrane i fizičke aktivnosti neće doći ni do mršavljenja (ako vam je to cilj). U svakom slučaju, nisu čarobni štapić ali mogu biti izuzetno korisni na putu do zdravog želuca i jakog imuniteta.

+ recept za ultimativni jutarnji napitak

1 supena kašika jabukovog sirćeta, 200 ml vode, sok pola limuna, med, narendani svježi đumbir, klinčić

Sve šta će vam trebati osim vode, limuna i jabukovog sirćeta će biti med (ili neki drugi zaslađivač po želji). Ako ste iznenađeni što se mogu miješati limun i jabukovo sirće – budite bez brige, tajna je u omjerima. A med će pretvoriti napitak u ukusnu limunadu pa nećete uopšte imati osjećaj da je u pitanju ikakva razlika. Đumbir daje boost energije u kombinaciji sa ostalim sastojcima. Klinčić uz olakšanje probave neutrališe djelovanje na zubnu gleđ. Recept u nastavku je moj lični favorit ali ga možete prilagođavati i dopunjivati. Ovo bi bili moji prijedlozi za dodatke:

  • sok nara
  • sok narandže
  • kaša od jagoda
  • par listića svježe mente
  • narendani svježi đumbir
  • mineralna voda

Dodatne informacije: dok volim i stvarno uživam u svim benefitima ovog napitka, neke osobe poput  onih koje imaju bubrežna oboljenja jednostavno se ne slažu sa kiselim namirnicama te bi trebali biti  umjereni i na oprezu. Isto tako, preporučuje se nakon konzumacije jabukovog sirćeta popiti čašu vode kako bi se zaštitila zubna gleđ

Topla voda sa limunom ili jabukovo sirće : šta je bolje piti ujutro + recept za ultimativni jutarnji napitak
Topla voda sa limunom ili jabukovo sirće : šta je bolje piti ujutro + recept za ultimativni jutarnji napitak
Topla voda sa limunom ili jabukovo sirće : šta je bolje piti ujutro + recept za ultimativni jutarnji napitak
Topla voda sa limunom ili jabukovo sirće : šta je bolje piti ujutro + recept za ultimativni jutarnji napitak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?