Feel Good [ ritual za bolje raspoloženje ]

Feel Good [ ritual za bolje raspoloženje ]

Mislim da smo svi na neki način prisilno postali eksperti kako podići raspoloženje upravo iz suprotnih razloga – naša okolina, mediji, sveukupna atmosfera u društvu su sami po sebi dovoljni da je sve teže pronaći razloge za veselje. Sa druge strane, mnoge stvari koje se dešavaju su daleko izvan našeg dometa i ne možemo mnogo da utičemo na njih. Zato sam odlučila kako je ipak najpametnija stvar koju trenutno mogu učiniti za sebe, jeste da se preorjentišem i fokusiram na ono nad čime imam kontrolu.

Feel Good [ ritual za bolje raspoloženje ]

Buđenje (u koliko god to sati bilo) itekako umije da postavi “ton” danu koji je pred nama. Mislim na onu izreku da li smo ustali na lijevu, ili desnu nogu. Osim ako nisam (ponovo) spavala pola noći u nekom čudnom položaju pa me probude bolovi u vratu, nema razloga da prve misli i osjećanja po ustajanju budu negativni. Ono što sam promijenila je slijedeće; umjesto da pretražujem vijesti čim uzmem mobitel u ruke, radije sebi pustim opuštajuću muziku. Zaputim se ka kuhinji gdje sebi pripremim lagani doručak sa svježim sastojcima ako ne vježbam. Ukoliko imam u planu HIIT kardio na sobnom biciklu, onda pripremim jutarnji tonik u vidu tople vode sa limunom ili razblaženo jabukovo sirće. Potom se vraćam u sobu kako bih radila vježbe istezanja i zagrijavanja – što mi je veoma bitno kako bi mi zglobovi i koljena sa lakoćom podnijeli HIIT.

Nakon kardia ide tuširanje ili kupanje (ovisno od stanja kose), gdje započinje dio “feel good” rituala kojem posvećujem ovaj članak. Nisam odavno posjetila drogerie markt jer želim da prvo potrošim proizvode koje trenutno koristim ali od onih koje imam, uvijek nastojim odabrati one čiji me miris opušta. Gelovi za tuširanje koji osvježavaju, imaju morske note su mi trenutno favoriti. Također nastojim da koži redovito pružam piling – biram ozmeđu onog na bazi kafe ili na bazi morske soli. Ono što volim uraditi sa pilingom za tijelo jeste da ga dodatno prilagodim sebi. Kupila sam eterično ulje mente, pa par kapi dodam pilingu. Jednom sam napravila pravi mali lavanda koktel tako što sam dodala cvjetiće lavande i eterično ulje lavande u morski piling koji sam koristila pred spavanje. I zaista sam imala neopterećen san u koji sam sa lakoćom uplovila jer sam pripremila i mjesečevo mlijeko sa ašvagandom (recept vas čeka ovdje).

Dok sam pod tušem, namjestim toplinu vode koja nije prevruća ali je definitivno topla da me zagrije – to opušta mišiće i otvara pore kože. Iskoristim tu priliku za mini masažu lica koja će potaći cirkulaciju. Da kožu maksimalno razmazim, po izlasku iz tuša je počastim maskom za lice. Dopadaju mi se pojedinačna (tzv. putna) pakovanja zbog praktičnosti a mnogo mi se dopala Balea maska od badema i kurkume, pod nazivom zlatno mlijeko. Pošto i sama volim zlatno mlijeko, brzinski ga pripremim u kuhinji dok puštam masku da djeluje (recept vas čeka ovdje). Još jedna stvar koju volim jeste da i masku prilagodim sebi, jednako kao što sam to učinila sa pilingom na bazi morske soli. Ukoliko maska sadrži kurkumu – dodam joj i prstohvat kurkume u prahu kako bih pojačala djelovanje. Samljela sam i šaku badema u Nutribulletu te napravila “almond meal” koji je poslužio kao veoma nježan piling dok sam masku masirala u kožu.

Poslije maske kožu osvježim ružinom vodicom (Alteya mi je favorit) i pristupim gua sha masaži lica. Pošto ovaj mali ritual oduzima vrijeme, moja gua sha masaža na dnevnoj bazi je nešto brža. Uz kamen najčešće koristim jedno od ulja koje imam u preparativnoj kolekciji. Nekada sam raspoložena za ekstradjevičansko ulje chia sjemenki, nekada argan ulje, ulje šipka ili divlje ruže dok nekada jednostavni hijaluron odradi divan posao. Koža nakon gua sha masaže sjaji od zdravlja i nerijetko se odlučujem da uopšte ne koristim šminku. Tijelo volim njegovati Dr.Pasha kremom sa arganovim uljem kojom počastim i ruke, nokte, zanoktice, laktove, dekolte. Ukoliko navečer planiram kupku za stopala, koristim mješavinu osnovne Balea kupke (također na bazi morske soli) i malo zasebnih Balea kupki sa različitim mirisima i bojama. Taj mali ritual obavljam na sedmičnoj bazi i super je prilika da malo njege i ljubavi da pružim petama i stopalima. 

Kada se kaže da je sreća u malim stvarima, to je zaista istina. Mirisna svijeća, dobra knjiga ili dobar film, muzika koja nas opušta ili šetnja na suncu – toliko je toga što možemo učiniti za sebe kako bi ultimativno snizili štetno djelovanje stresa. I na kraju, zaista vjerujem da je ključno smanjiti izloženost medijima jer ih toliko danas a svi nam pokušavaju privući pažnju navalom vijesti i informacija. Mislim da je bolje vratiti kontrolu nad stvarima koje možemo odlučivati za sebe. Ubijeđena sam da to definitivno utiče na raspoloženje, osjećanja i sveukupno stanje dobra u nama. Ostanite mi dobro, zdravo i relaksirano.

Feel Good [ ritual za bolje raspoloženje ]
Feel Good [ ritual za bolje raspoloženje ]
Feel Good [ ritual za bolje raspoloženje ]
Feel Good [ ritual za bolje raspoloženje ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?