Avon Distillery make-up

Avon Distillery make-up

Avon Distillery make-up

Sigurno se sjećate moje grupne recenzije Avon Distillery proizvoda za njegu kože lica – od prvog testiranja pa do sada, par favorita je postalo i ostalo dijelom moje preparativne rutine. Ukoliko vam je možda promakao taj članak iz 2019, evo kratkog podsjetnika o čemu se radi. Avon Distillery su proizvodi bez alkohola, mirisa, umjetnih boja, mineralnih i esencijalnih ulja ili sintetičkih sastojaka. Alergološki i klinički su testirani, svaki proizvod u novoj kolekciji sadrži u prosjeku 15 prirodnih sastojaka koji se destiliraju uz manju količinu vode, što povećava i osnažuje koncentraciju aktivnih sastojaka i pigmenata u proizvodima. 

Išlo se na to da se ne koriste “filler” sastojci te da oni koji su korišteni budu biljnog porijekla. Također se pazilo i pri odabiru materijala za pakovanje; korišteno je reciklirano staklo kako bi se izbjegla plastika. U tekstu o Avon Distillery preparativu sam najavila izlazak dekorative tokom 2020. a upravo to želim propratiti ovom prilikom. Princip i kriteriji su veoma slični pa je Avon Distillery make-up formulisan od koncentrata izrađenih kroz bogati destilacijski proces kako bi se u potpunosti očuvao prirodni potencijal sastojaka. Svaki proizvod u novoj make-up kolekciji (koja je ujedno i veganska, ukoliko vas to zanima) sadrži prosječno 15 prirodnih sastojaka koji se destiliraju uz manju količinu vode, što povećava i osnažuje koncentraciju aktivnih sastojaka i pigmenata u proizvodima.

Što se tiče pakovanja, plastični kompakti su izbjegnuti te su ogledala izbačena kako bi se išlo korak naprijed po pitanju reciklaže. Da bi maskare i šminka za usne ostali sigurni i prenosivi, korištene su plastične komponente ali je cilj da Avon Distillery make-up postane 100% pogodna linija svih proizvoda za reciklažu. Sada bih voljela dotaći se svakog od proizvoda, te na kraju dati vam mali sažetak ali i napomenu.

Distillery Pressed to Impress (10 grama | 34,90KM) je kompaktni puder u kamenu za matiranje koji sadrži visoku koncentraciju mekanih prirodnih mineralnih pigmenata, antioksidanse te Omega 3 i 6 iz ulja sjemenki maline. Pakovanje je lijepo urađeno, s obzirom da je riječ o fino presovanom kartonu – napravljen je sasvim solidno, funkcionalno pa i oku je ugodan. Ukupno je dostupno šest nijansi (od najsvjetlije do najtamnije; 100,105,110,115,120,125). Iako se na swatchevima koje sam napravila na ruci jasno vidi razlika između nijansi, imajte na umu da su swatchevi koncentrisana količina pudera na jednom mjestu – kada se puder nanosi, ostavlja samo nježni veo pigmenta. Ja koristim najtamniju nijansu 125 kao puder/lagani bronzer preko cijelog lica koji samo blago tonira ten i daje mu veoma nježan dašak boje. 

Mislim da će dosta tonova kože da se pronađe u ovoj selekciji. Recimo da svijetla put može komotno koristiti nijanse 100 i 105 (neutralan do ružičasti podton), 110 nijansa je za svjetliju put sa toplijim podtonom, nijanse 115 i 120 su za srednje taman ten a 125 također, s tim da još ima i dodatnu funkciju bronzera. Tamnijem tenu bi već teže bilo pronaći odgovarajuću nijansu. Puder je jako lijepe teksture, blago matira – tako da mislim da bi odgovarao većini tipova kože, osim ekstremno suhe i ekstremno masne. Sve što sam očekivala od ovog pudera je ispunio – ali ima jedno ali… Na kraju članka ću objasniti o čemu je riječ.

Distillery Shadow Shot (2 grama | 31,90KM) su mini verzije pudera po izgledu a radi se o kompaktnim mono sjenama. Iako su fino presovane, dosta su kremaste formulacije na dodir. Sadrže prirodne minerale, veganske emolijense i organski kukuruzni škrob za visoku koncentraciju pigmenata bogate dugotrajne boje. Ne sadrže parfeme ni etanol. U ponudi je ukupno sedam nijansi koje nemaju nazive već ih možete potražiti prema šifri (nazivi bi bili pamtljiviji). 

  • 310 – topla mješavina nijansi kože (bež) i breskve, mat finiš. Idealna za bazu, lijepo se nanosi i blenda te se fino kombinuje sa ostalim sjenama (ne samo iz Distillery linije). Moj je favorit i zamijenila je nijansu Stark iz Urban Decay Naked 2 Basics palete u funkciji sjene koju nosim svaki dan
  • 323 – univerzalna bakarno/bronzana boja, veoma nosiva i idealna za svakodnevni make-up. Završnica je metalik/satin, ovisno o načinu nanošenja – tapkanje čistim prstima daje jači pigment od nanošenja kozmetičkim kistom
  • 330 – topla srednje tamna smeđa nijansa, mat. Ne previše inovativna ali svakako praktična nijansa za popunjavanje obrva i naglašavanje ruba trepavica.
  • 407 – metalik/satin “prljavo” lila koja je iznenađujuće lijepa i samostalno, za svakodnevni make-up. Baš je svježa i prava proljetna nijansa
  • 425 – uz 310 moj čvrsti favorit! Na nekim slikama sam primjetila da djeluje kao da je hladnijeg podtona ali na mojoj koži je poput burnt ružičaste. Ima tu nekih primjesa narandžaste, baš nježno je prožimaju i efekat je meni jako lijep. Ima prizvuk jeseni ali ja ću je nositi i cijelo ljeto
  • 473 – klasika satin siva, uz možda mrvicu plavog podtona
  • 436 – metalik/satin tirkizna za ljetni ugođaj na očima

Izdvojila bih nijanse 310 (breskva), 323 (bronza), 330 (lila) i 425 (burnt pink). Pošto su veoma često zastupljene i veoma klasične, nisam pretjerano zainteresovana za sivu i tamniju smeđu dok tirkiznu možda iskoristim kao ajlajner tokom ljeta. Tonovi su prilično prirodni, što se slaže uz Distillery tematiku ali kao da mi nedostaje neka fina zelena nijansa u ovoj kolekciji. Zbog osjetljivosti kože ternutno ne koristim bazu za sjene za oči tako da tokom toplijih dana primjetim sa svim sjenama nakon par sati mrvicu nakupljanja u najizraženijem pregibu oka – a imajte na umu da je to bez ikakve baze. Što uopšte nije loše.

Distillery Lash'd Up volumenska maskara(10 ml | 28,90KM) se ne slaže najbolje sa mojim trepavicama, te je ujedno jedini proizvod iz Distillery linije koji ne bih ponovila u svojoj kolekciji. Iako zaista jeste pravog crnog pigmenta, te joj je formulacija bazirana na vosku rižinih zrna, veganskom suncokretovom vosku i mineralnim pigmentima – na mojim trepavicama daje jedan sasvim prosječan efekat. Mogu čak reći da je četkica već viđena toliko puta, lično bih odabrala neki drugačiji oblik. Primjetila sam malo da se trusi, malo se preslikava a ne skida se teško. Možda neko bude imao drugačije iskustvo, maskare su takve – veoma individualne (baš i kao naše trepke).

Sažetak: može se reći da sam fan Distillery dekorative kao i preparative, kompaktni puderi pružaju sjajne perfomanse na mojoj koži kao i mono sjene za oči. Puder  u nijansi 125 mi sada koristi kao univerzalac preko cijelog lica za nježno bronzani efekat a sjene 310, 323 i 425 su jedne od rijetkih sjena koje nosim u ovom post-pandemijskom periodu. Maskaru bih preskočila.

Napomena: u mjesecu februaru sam objavila članak u kojem sam objasnila i pojasnila sve razloge za i protiv prisustva talka, alkohola i parafina u kozmetici. Parafin i alkohol ovdje uopšte nisu prisutni, samim time ni sporni, ali zato jeste talk.

Talk je mineral koji se dodaje kozmetici jer stvara mekanu, svilenkastu teksturu, razblažuje pigmentirane proizvode i ponaša se kao filer. Veoma je čest sastojak u kompaktnim puderima, puderima za fiksiranje, paletama sjena za oči, karminima i olovkama za usne, puderima i kremama. Talk je najmekši mineral na zemlji te je zbog sposobnosti upijanja vlage čest sastojak u proizvodima za matiranje i za masnu kožu.

Sam talk nije problematičan – ono što jeste problem je činjenica da je izuzetno teško osigurati da se tokom iskopavanja ove rude, uz čestice talka sa sigurnošću ne nalazi ni najmanja količina azbesta. Svaki kozmetički proizvod na bazi talka jeste u suštini mineralni proizvod – tu nema sumnje. 

Talk je efektan i povoljne cijene, lako pribavljiv materijal koji se koristi jako dugo. Međutim, mislim da bi se uz etiku Avona a pogotovo Avon Distillery make-up liniju bolje uklapala alternativa poput organskog kukuruznog škroba – mislim da je to mogla biti samostalna baza i za pudere i za sjene. I upravo takva alternativa talku koja bi pružala svilenkast, mekan efekat i matirala ali bez kompromisa – je nešto što vidim kao budućnost Avona ali i cijele kozmetičke industrije. Distillery je korak u pravom smjeru ali to je nešto na čemu bih dodatno poradila.

Avon Distillery make-up
Avon Distillery make-up
Avon Distillery make-up
Avon Distillery make-up
Avon Distillery make-up
Avon Distillery make-up
Avon Distillery make-up

*PR uzorci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?