Rustikalni proteinski hamburger

Rustikalni proteinski hamburger

S obzirom da imamo mnogo slobodnog vremena na raspolaganju, odlučila sam uz povratak jogi, filmskim večerima i raspremanju ormara da se posvetim i pripremanju recepata. Ako mi nešto donosi olakšanje i relakasciju, to je definitivno kulinarstvo. Volim u pozadini da se čuje lagana muzika dok pripremam svježe sastojke za ono što će biti jedan veoma zasitan hamburger.

Period samoizolacije znači ujedno i smanjena fizička aktivnost ali pokušavam da tijelo i dalje pazim kvalitetnim sastojcima. Prisjetimo se sočnog burgera sa hrskavom mikro salatom koji je pobrao simpatije a oduševljenje domaćim pekarskim krompirićima ne jenjava jer su sjajni kao prilog svakom jelu. Ovog puta sam imala ideju da napravim rustikalni burger koji će biti krcat sastojcima poznatim po tome što nas dugo drže sitim + nutritivno bogat obrok je svakako koristan bilo da radimo od kuće ili smo još na poslu.

Šampinjoni – ili šampioni, pitanje je sad? Gljive su namirnice bogate vrijednim nutrijentima koji su vrlo bitni za zdravlje čovjeka, čime opravdavaju svoju sve veću zastupljenost u svakodnevnoj prehrani. Iako su slab izvor masti, gljive su bogate proteinima, dijetalnim vlaknima te su odličan izvor mnogih vitamina (čak i vitaminom D!), minerala i fitonutrijenata. Niskokalorične su , ne sadrže holesterol, bogate su kalijem, antioksidansima i fitonutrijentima. 

Avokado – za razliku od šampinjona je izvrstan izvor masti ali sve su to zdrave nezasićene masti. Samo jedna petina avokada nudi skoro 20% preporučenog dnevnog unosa vlakana. Također je i dobar izvor vitamina C koji održava zdravlje i elastičnost kože.  Avokado nudi i vitamin K, zaslužan za izgradnju kostiju, kao i folnu kiselinu te više kalija nego se nalazi u jednoj banani. 

Jaja – odavno je poznata činjenica da su jaja nutritivno vrijedna namirnica sa izuzetnim proteinskim profilom. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovine otpada na nezasićene masne kiseline. Jaja su dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost; stoga se jaje preporučuje skupinama koje su u opasnosti od nedostatka željeza.

Rustikalni proteinski hamburger

200 grama mljevene teletine po burgeru tj. po osobi (ukupno 400 grama), 2 kajzerice, 1 avokado, 100g šampinjona, glavica crvenog luka, cheddar sir u listovima, svježi paradajz, jaje, 2-3 rotkvice, svježa zelena salata, maslinovo ulje, senf sriracha sos, origano, so, biber

Kako usavršiti izradu rustikalnog hamburgera kod kuće? Veoma lako uz par koraka a prvi, osim kupovine, započinje u mesari. Za rustikalni burger je veoma bitno da je pljeskavica malo deblja i da meso nije previše fino mljeveno – zato tražite da bude samo 1x mljeveno. Pri oblikovanju pljeskavice (uz nasjeckani crveni luk, so i biber), bitno je da meso ne bude previše zbijeno. Nježnim pokretima i bez previše jakog pritiska je oblikovati a palcom napraviti udubljenje u sredini svoje sirove pljeskavice. Ovaj trik će spriječiti da se pljeskavica “stisne” tokom prženja. 

Osim toga što su so i biber začini koje koristimo unutar same pljeskavice, također samo njima začinimo i obje strane pljeskavice prije prženja. Ako pljeskavicu pečemo na srednje jakoj vatri/temperaturi, onda je jednu stranu pljeskavice dovoljno peći 3-5 minuta za srednje prženo meso dok je za djelimično sirovu unutrašnjost pljeskavicu dovoljno peći 2 minute sa svake strane.  

Nakon prženja prebaciti na tanjir a u međuvremenu na luku i maslinovom ulju propržiti narezane šampinjone. Prepoloviti kajzericu i na dno svake polovice položiti po jedan list cheddar sira te malo proprženih šampinjona. Zreli avokado narezati te ukrasiti svježim rotkvicama. Tek onda položiti pljeskavicu, dodati joj list zelene salate i ukoliko želite još jedan list cheddar sira za ekstra aromu. A ukoliko želite dodatnu dozu proteina, jedno prženo jaje će kompletirati najzasitniji hamburger ikada. Jedna kriška svježer paradajza i malo ljutog sriracha sosa uz prstohvat origana i – voilà! Zaklopiti gornjom polovicom kajzerice i uživati uz čašu ohlađenog Staropramen piva #svakitrenutakseračuna #everymomentcounts

Rustikalni proteinski hamburger
Rustikalni proteinski hamburger
Rustikalni proteinski hamburger
staropramen
staropramen pivo
Rustikalni proteinski hamburger

*u saradnji sa Staropramen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?