Microneedling terapija – čemu služi, kako djeluje i koji derma roller izabrati

Microneedling terapija – čemu služi, kako djeluje i koji derma roller izabrati

Mhmm, derma rolling tj. microneedling terapija… ili tačnije… bockanje lica sa stotinama malih iglica. Možda zvuči bizarno ali meni je čak i prijatna mini terpija koju sam odlučila da ću sebi priuštiti svake sedmice još od kupovine ovog gedžeta. Ako se pitate kako bilo kome bockanje lica može biti asocijacija za opuštanje i relaksaciju – idemo dati odgovor na to ali i sva druga pitanja koja bi mogli imati ako vas interesuje microneedling terapija – čemu služi, kako djeluje i koji derma roller izabrati.

Pisati ću prvo o tome šta je tačno microneedling, koji su njegovi benefiti, kako izvoditi derma rolling na pravilan način, koja je najbolja tehnika te kako pravilno i higijenski sve održavati, te kako izvući maksimalno dobre rezultate. Pa, krenimo!

Šta je Microneedling?

Microneedling (često ću ga spominjati kroz tekst i kao dermarolling), je kozmetička procedura tokom koje se stotine ili nekada hiljade malenih iglica ubacuju u površinu kože uz pomoć gedžeta koji se zove derma roller. Ako ga nikada ranije niste vidjeli, fotografije mog primjerka mogu biti referenca. Kao što možete vidjeti, puno malih iglica prožima glavu rollera (ukupno 540 u osam redova). Kontrolisanim pokretima će te malene iglice da se kreću preko kože lica. I bez obzira koliko sve ovo zasigurno djeluje užasno, ova se procedura ustvari smatra minimalno invazivnom. Međutim, proces oporavka vremenski varira ovisno o dužini iglica koje se koriste. Jasno, što du igice duže, to i vrijeme oporavka traje duže. 

Benefiti Micro Needlinga i kako uopšte djeluje

Znam, znam – sigurno se po pojedinim umovima mota misao kako bi uopšte spravica koja djeluje kao da je za mučenje mogla imati neke poželjne benefite? Ali, iznenaditi ćete se. Ljudi se ne podvrgavaju derma rolling terapiji bez razloga, a benefiti su zaista brojni ; od smanjenja atrofičnih ožiljaka, bora, strija, diskoloracije kože, poboljšanja u debljini kože, obnove pa do povećanja apsorpcije proizvoda. 

Derma rolling djeluje u samom činu nanošenja mikroskopnih ranica koje potiču proizvodnju kolagena i elastina. Samim time dolazimo i do razloga za laternativni naziv microneedling terapije “kolagen indukciona terapija”. Možda ste čitale u ovom članku ranije na blogu (klik!) a u svakom slučaju osvježimo pamćenje – kolagen je najobilatiji protein u našem tijelu te on drži zajedno vezivna tkiva poput kože, mišića, ligamenata, hrskavice i kostiju. Ovaj krasni protein nas također održava svježima, lijepima i mladima. Nažalost, vjeruje se da njegova proizvodnja usporava za 1% nakon 25 godine života što znači samo jedno – proces starenja. A njega ne možemo zaustaviti no, možemo usporiti.

Koja veličina i tip derma rollera su najbolji?

Odgovor na ovo pitanje će ovisiti od toga šta želite postići, Pošto lično cijenim jednostavnost, u nastavku sam grupisala koja dužina iglica derma rollera će biti odgovarajuća za pojedina stanja kože i ciljeve. I da, primjetiti ćete da se derma roller može koristiti i na tijelu a ne samo na licu.

 • ožiljci od akni (plitki) = 1.0 mm
 • ožiljci od akni (duboki) = 1.5 mm
 • uvećane pore = 0.25 – 0.5 mm (zadebljava epidermu, što čini pore manje vidljivima)
 • hiperpigmentacija izazvana upalom = 0.25 – 0.5 mm (povećava apsorpciju korištenih proizvoda i obnovu ćelija)

Dodatna informacija: microneedling neće pomoći kod postupalnog eritema (crvenilo koje zaostaje iza upalnog procesa).

 • diskoloracija kože (melasma, hipopigmentacija) = 0.2 to 1.0 mm (započeti sa najmanjom dužinom iglica)
 • koža oštećena UV zrakama ili koža koja je opuštena (izgubila tonus) = 0.5 to 1.5 mm (kombinacija obje dužine je idealna)
 • strije = 1.5 to 2.0 mm (ovisi od dijela tijela gdje se strije nalaze ali započnite sa dužinom od 1.5!)
 • hirurški ožiljci (npr. carski rez, vakcinacija, liposukcija) = 1.5 mm
 • neujednačen ton ili tekstura kože = 0.5 mm
 • bore = 0.5 to 1.5 mm (ponovo, ovisno od njihove dubine, ali započnite od najmanje dužine!)

Koliko često koristiti derma roller?

Odgovor i na ovo pitanje također ovisi od dužine iglica koje ćete koristiti. Navesti ću prihvatljivi maksimum po pitanju koliko često u datom vremenskom periodu je preporučjivo koristiti određenu vrstu derma rollera. Pozvati ću vas na razumno rasuđivanje i da budete svaki put 100% sigurne da vam se koža oporavila od prethodnog korištenja, prije nego se odlučite na ponavljanje. 

 • 0.25 mm = svaki drugi dan
 • 0.5 mm = 1 do 3 puta sedmično (započeti sa najmanje pa vremenom graditi toleranciju)
 • 1.0 mm = svakih 10 do 14 dana
 • 1.5 mm = svake 3 do 4 sedmice
 • 2.0 mm = svakih 6 sedmica. Ne preporučujem kućno korištenje ove dužine. Molim vas da se za njihovo korištenje obratite profesionalcu.

Kako koristiti derma roller?

Korak #1 – dezinficirati derma roller tako što ćemo ga ostaviti natopljenog u 70% isopropyl alkoholu na cca 5-10 minuta. I ne, 99% alkohol nije bolji. Nama treba 70% zato što sporije isparava a što zauzvrat omogućava da u potpunosti dođe u kontakt sa mikrobiomima. 

Korak #2 – temeljito očistiti lice  sa nježnim čistačem. 

Korak #3 – ukoliko koristimo derma roller sa iglicama koje su duže od 0.5 mm, biti će potrebno da prije upotrebe i lice pređemo sa blaznicom natopljenom u 70%  isopropyl alkohola.

Korak #4 – ovisno o toleranciji na bol, možda nije loše nanijeti anestetik kremu. Lično ne koristim iglice čija dužina izaziva bol ali koliko sam se mogla informisati, anestetik krema će zasigurno biti potrebna pri korištenju iglica dužine iznad 1.0 mm, pošto ta dužina iglica će izazvati pojavu krvarenja kroz sitne rupice koje nanosi. Zato, ako koristite anestetik kremu, pridržavajte se uputstva za korištenje te da je potpuno obrišete nakon djelovanja a PRIJE nego počnete sa korištenjem derma rollera. 

Korak #5 – započeti sa korištenjem derma rollera. Tehnika je od izuzetne važnosti, zato obratite pažnju. Meni pomaže da “podijelim” lice na dijelove te pristupam svakom dijelu samostalno prije nego krenem sa korištenjem na drugom. Izbjegavati treba okoloočni dio. U svakom pravcu treba prelaziti derma rollerom  6-8 puta (ovisno od tolerancije i osjetljivosti) i treba voditi računa da nakon svakog prelaženja derma roller podignemo sa površine kože prije nego ponovimo kretnju. Valjanje u jednom smjeru. Podizanje rollera. Vraćanje na početak – ponavljanje. Ako budete vukli derma roller po licu i ne podignete li ga, ostaviti će ogrebotine – zato je to važno zapamtiti.

Nakon ovoga ćemo na istom dijelu lica ponoviti kretanje derma rollera – ali u suprotnom smjeru. Znači da, ako smo prešli recimo 6 puta horizontalno rollerom preko čela, nakon toga prelazimo 6 puta vertikalno rollerom preko čela. Do kraja ove procedure ćemo preći ukupno 12-16 puta (6-8 puta horizontalno i 6-8 puta vertikalno) preko svakog dijela lica sa derma rollerom. Sada je sigurno jasnije zbog čega se microneedling zove tretmanom i terapijom – nije nešto što se može raditi usput. Ovakvo postupanje raspoređuje pritisak tako da je težište na centru. 

Korak #6 – kada smo završili sa microneedling tretmanom, umiti lice SAMO SA VODOM.

Korak #7 – očistiti derma roller sa vodom i sa deterdžentom za pranje suđa. U plastičnoj posudici sa vodom i deterdžentom za suđe napravim sapunicu, potopim roller i kružim sa njim u posudi (ne udarajući u njene ivice). Razlog zbog kojeg koristim deterdžent za suđe a ne alkohol u ovom koraku jeste taj što alkohol ne razgrađuje proteine koji se nalaze u koži i krvi. 

Korak #8 – potom derma roller ostaviti natopljenog u 70% isopropyl alkoholu na cca 10 minuta. Onda ga vratiti u njegovu kutiju, poljubiti i ostaviti na sigurno mjesto. 

Korak #9 – nanijeti najjednostavniju moguću njegu za lice. Ovo znači NE hemijskim eksfolijansima i aktivnim sastojcima poput benzoyl peroxida, salicilne kiseline, tretinoina itd.

Kako izvući maksimum iz rezultata koje daje microneedling terapija?

Da bi rezultati bili što bolji, treba koristiti proizvode koji imaju djelovanje fokusirano na obnavljanje i poticanje proizvodnje kolagena. Jedna stvar kojom ćete na jednostavan a možda najefektniji način pomoći koži su sheet maske. Tražite sastojke poput peptida, pčelinjeg otrova, puževe sluzi za poticanje proizvodnje kolagena i anti-aging benefite + aloe veru, arbutin, azelainsku kiselinu, beta-glukan, pantenol i alantoin kako bi se kožna barijera povratila. Osim sheet maski, nije loše koristiti vitamin C (ascorbic acid ili sodium ascorbyl phospate), nikotinamid tj. niacinamide ili hijaluronsku kiselinu. Pogotovo hijaluronsku kiselinu! Nježna je i istraživanja su pokazala da ubrzava iscjeljivanje kože uz nevjerovatnu hidrataciju.

Ali bitna napomena glede vitamina C: ako insistirate da ga koristite nakon derma rollera, molim vas da budete oprezne. Njegov nizak pH ima veliku šansu da izazove iritaciju nakon ovog tretmana pa bih ga izbjegavala prije korištenja derma rollera generalno. Možda je najbolje “zasititi” kožu sa njim par dana prije microneedling terapije. Imajte na umu da je potrebno samo 3 dana nanositi 20% ascorbic acid vitamina C, kako bi koža bila sa njim zasićena te će efekti da traju još par dana. A ako nikako ne možete da se odreknete vitamina C *nakon* korištenja derma rollera, onda koristite formu sodium ascorbyl phosphate. Mnogo je nježnija a svakako će se u koži pretvoriti u askorbinsku kiselinu  (ascorbic acid). 

Šta mogu očekivati nakon microneedling tretmana?

Nakon korištenja derma rollera, koža će biti crvena par sati (nekada kraće). Osjećaj će biti kao kada se “upali” nakon što provedemo malo duže vremena na suncu i izgorimo. Veoma blago naticanje je moguće odmah po upotrebi. Nakon prvog puta sam osjetila kao da mi koža pulsira zbog potaknute cirkulacije. Čitala sam da neki korisnici zamijene to početno blago naticanje za prekonoćne rezultate. Žao mi je što nosim loše vijesti, ali taj “plumping” efekat nestaje za par dana. Ali kada se korištenje derma rollera ponavlja, i dugoročni rezultati će biti uočeni.

Znači, prva 2 do 3 dana je moguće da bi moglo biti crvenila a nekada se koža počne i ljuštiti. U tom slučaju NIPOŠTO ne guliti kožu. Jednostavno je ne smijemo dirati a ona će sama da se oporavi za koji dan.  

Kada ću vidjeti rezultate?

Microneedling neće preko noći dati čudesne rezultate – mislim da smo do sada svi naučili daništa neće. Kao i za sve, i ovdje će potrebni biti strpljenje, vrijeme i upornost. Vrlo brzo se počnu primjećivati malene promjene ali za neki baš značajan pomak će biti potrebno par mjeseci. Na narednim linkovima možete čitati više o značajnim rezultatima kod bora i ožiljaka od akni sa samo 2-3 tretmana uz korištenje iglica dužine 1.5 mm u mono terapiji (link 1, link 2, link 3, link 4). A za dodatnu motivaciju možete vidjeti nevjerovatne prije i poslije slike. Kod sva tri primjera je riječ o rezultatima nakon samo 3 tretmana sa iglicama od 1.5 mm dužine tokom perioda od 13 mjeseci (izvor). Imajte na umu da je riječ o samo 3 tretmana, nastavak donosi samo još bolje rezultate. Prisjetimo se da je iglice dužine od 1.5 mm moguće koristiti svake 4 sedmice, što znači da je realistično “ugurati” 12 tretmana u godini dana. Istraživače u gore spomenutom istraživanju je zanimalo da li su rezultati od 3 tretmana trajni – a 10 mjeseci nakon posljednjeg tretmana su došli do zaključka. Odgovor je DA.

izvor 1, izvor 2

Derma rolleri od nehrđajučeg čelika ili od titanija? Koji su bolji? 

Derma rolleri dolaze u dvije vrste — ili su napravljeni od nehrđajučeg čelika ili su im iglice od titanija. I puno je konfuzije oko toga koji su bolji. I sama sam bila dugo vremena zbunjena zbog čega sam dugo odgađala kupovinu a potom korištenje derma rollera. Stvar je ipak jednostavna – sve se svodi na dvije stvari; izdržljivost i higijenu. Titanij je izdržljiviji jer je snažniji od nehrđajučeg čelika. To znači da će iglice da traju duže i da neće da otupe brzo. Ali, titanij nije sterilan poput nehđajučeg čelika pa zahtijeva veći stepen ćistoće. Sa druge strane, nehrđajući čelik je oštriji i sterilniji, ali brže otupi. Ja sam se odlučila za titanij jer sam odabrala kratku dužinu iglica, očekujem češće korištenje i nije mi teško odvojiti vrijeme za detaljno čišćenje prije i poslije korištenja. 

I nemojte slušati brendove i proizvođače koji tvrde da je iz nekog magičnog razloga njihov skuplji derma roller bolji od jeftinijih ili da će dati bolje rezultate – NIJE I NEĆE. Svi oni rade apsolutno istu stvar. Baš kao i gua sha kamen i jade rolleri. Jedina stvar koju možete (ukoliko želite) da platite više, jeste kvalitetniji materijal drške – umjesto plastike, ako želite metal ili kamen, to će vas i koštati više.

Veoma bitne stvari koje trebate znati tokom korištenja derma rollera

 1. nikada ne koristiti derma roller preko aktivnih akni – najozbiljnije! Niti u kojem slučaju nije preporučljivo koristiti ga na bubuljicama i/ili aknama. Ako ih imate, ili sačekajte da se smire ili generalno se držite podalje od microneedling terapije.
 2. redovno mijenjati svoj derma roller – oni imaju ograničen rok trajanja, zato ih je potrebno mijenjati. Ovisno od potrebe će biti i vrijeme mijenjanja. Generalno je vrijeme za novi kada počnemo osjećati da iglice ne ulaze dovoljno u kožu ili da su jednostavno tupe. Srećom pa su derma rolleri genralno pristupačne cijene.
 3. ne zaboraviti na zaštitu od sunca – od velike važnosti je da se koristi proizvod sa UV zaštitom par dana nakon microneedling tretmana ili da se izlaganje suncu izbjegava. A ako planirate koristiti derma roller koji ima iglice dužine 1.0 mm ili duže, onda treba ograničiti izlaganje suncu 7 dana prije tretmana + 14 dana poslije tretmana. Iako, svakog dana bi trebalo koristiti kreme sa UV zaštitom ali …. to je tema za neki drugi članak. Jedan sam već napisala ovdje (klik).
 4. postepeno započeti sa korištenjem – čak i ako stanje vaše kože zahtijeva veću dužinu iglica, započnite sa manjima! Veoma često ljudi primjećuju poboljšanje i sa manjim iglicama, zbog čega odustaju od upotrebe većih uopšteno. Trenutno ne postoji neki koncenzus koja tačno dužina iglica potiče proizvodnju kolagena. Neke studije navode da se to dešava i pri korištenju iglica od  0.5 mm, drugi kažu da su potrebne dužine od 1.5 mm. Najvjerovatnije da to ovisi od debljine kože i varira od osobe do osobe, te pritiska koji se aplicira pri korištenju. Ne mogu se sjetiti gdje sam tačno pročitala da čak češće korištenje manjih iglica tokom vremena daje bolje rezultate od dužih. Sve su to razlozi da se krene od najmanjih pa prema iskustvu i procjeni odlučiti šta i kako dalje.
 5. nastavak tretmana raditi sa oprezom – moramo biti potpuno sigurni da nam se koža oporavila od prethodnog tretmana prije nego pomislimo na ponavljanje. Ponovna izgradnja kolagena je spor proces. Moramo se prisjetiti da je koži potrebno cca 27 dana da se regeneriše. Često se tek nakon 6 sedmica počinju uočavati prvi rezultati a to je nešto čega se uvijek moramo sjetiti kada postanemo nestrpljivi. Ako se pretjeruje i microneedling radi prebrzo i prečesto, onda se koža može oštetiti. Više nije bolje u ovom slučaju!
 6. test proba je obavezna – pošto ne možemo predvidjeti kako će nam koža reagovati na tretmane, testna proba je neophodna. Na primjer, isprobati derma roller na manjem dijelu kože poput brade i vidjeti kako će koža da se ponaša narednih dana. Ako je sve okej, onda je uredu koristiti derma roller i na ostatku lica. 
 7. ne dijeliti svoj derma roller ni sa kim – on je samo vaša mazohistička spravica 🙂

Gdje kupiti derma rollere?

Možete ih pronaći na ebayu ili Amazonu. Ja sam svoj Aliver derma roller (0.3 mm dužina iglica) kupila preko ebaya (klik za sellera). Nema potrebe da se stvari komplikuju niti da se kupuju skupi derma rolleri – svi oni rade istu stvar. Jedini razlog zbog kojeg bi eventualno poželjeli izdvojiti više novca je luksuznija drška i pakovanje ali je funkcionalnost ista. Ja ću u nastavku ostaviti linkove za derma rollere za koje sam čitala dobre recenzije, selleri dostavljaju u BiH i razumnih su cijena.

Kao što sam navela, moj derma roller sadrži iglice dužine 0.3 mm što znači da nije namijenjen za poticanje kolagena – ova dužina će najviše btii od koristi kod pomaganja proizvodima za budu što bolje iskorišteni. Ova dužina iglica je pogodna za tretiranje uvećanih pora, hiperpigmentacije, diskoloracije bilo koje vrste te ujednačavanje tena i obnovu ćelija kože. Iako ga mogu koristiti svaki drugi dan, ja sam ga odlučila koristiti jednom sedmično. Pošto sam početnik, idem laganim koracima a moja koža nema neke veće zahtjeve trenutno, tako da ću prelazak na duže iglice ostaviti za kasnije.

Aliver Premium Derma Roller Titanium
ZGTS Titanium Alloy Micro 192 Needle Derma Skin Roller
ZGTS Derma Roller Titanium Micro 192/540 Needles
DNS Titanium Microneedle Derma Roller
TMT Derma Micro Needle Titanium Roller 
Kitsch Micro Derma Facial Roller
Alitura Derma Roller
Ecooking Derma Roller 540 Needles
Sdara Skincare Microneedle Derma Roller
JJ Ellie Titanium Microneedle Dermaroller
Linduray Derma Roller Microneedle Cosmetic Tool Kit for Face
540 Titanium Premium Silver Micro Derma Roller
Microneedling terapija – čemu služi, kako djeluje i koji derma roller izabrati
Microneedling
Microneedling terapija – čemu služi, kako djeluje i koji derma roller izabrati
Microneedling terapija – čemu služi, kako djeluje i koji derma roller izabrati

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?