Hiperpigmentacija i melasma : kako nastaju i kako ih tretirati

Hiperpigmentacija i melasma : kako nastaju i kako ih tretirati

Ožiljci od akni, oštećenje uslijed izlaganja suncu, upala koju je teško sanirati nakon ekcema. Hiperpigmentacija, to je širok pojam koji se odnosi na kožno stanje u sklopu kojeg je koža izmijenjene boje tj. potamnila je – i može nastati uslijed niza različitih faktora. Generalno, hiperpigmentacija se može odnositi na bilo koju vrstu potamnjele kože. 

Hiperpigmentacija i melasma : kako nastaju i kako ih tretirati

Bez obzira da li je riječ o ožiljcima nakon bubuljica, o pjegicama koje su se pretvorile u sunčeve pjege uslijed pretjeranog izlaganja suncu ili diskoloraciji izazvanoj stanjima poput ekcema ili psorijaze – sve te različite diskoloracije potpadaju pod “kišobran” zvani hiperpigmentacija. To je iz razloga što akne, sunčeva svjetlost, kožni osipi itd. imaju potencijal da stimulišu melanocite (ćelije koje stvaraju pigment u koži) da proizvode višak pigmenta. Dešava se da u tom scenariju melanociti ispuštaju svoj pigment u niže nivoe kože (pigment se deponuje) – upravo poput pigmenta za tetoviranje, gdje tom pigmentu ustvari nije mjesto. I što se dublje pigment nalazi, to ga je teže tretirati. Recimo ovako : dio kože koji je konstantno izložen štetnim UV zrakama bez odgovarajuće zaštite će biti dosta teže tretirati u odnosu na tamnu fleku koja je ostala nakon bubuljice koja je svo vrijeme bila zaštićena ispod adekvatnog UV filtera. Drugim riječima, imamo različite stepene hiperpigmentacije – neke je lakše tretirati, neke teže. Ali ako uočimo tamnu mrlju tj. diskoloraciju koja tu prije nije bila, najvjerovatnije jeste riječ o hiperpigmentaciji

Kao što se može zaključiti iz prethodno spomenutog, pigmentacija se odnosi na boju a koža nam dobija boju od pigmenta koji se zove melanin. Posebne ćelije u koži proizvode melanin – melanociti. Kada ove ćelije postanu oštećene ili nezdrave, to utiče na proizvodnju melanina. Neki poremećaji pigmetacije zahvaćaju samo dijelove kože, drugi mogu zahvatiti kožu cijelog tijela. Ovo je često i obično bezopasno stanje kože čini da izgleda neujednačenog tona. Može pogoditi sve rase ali je češće kod osoba tamnije kože jer je pigmentacija snažnija kod tamnije u odnosu na svjetliju kožu.

Kada je koža izložena UV zrakama, ona će da potamni uslijed pojačane proizvodnje melanina. Kod nekih osoba svijetle puti, određeni melanociti će kao odgovor na sunčevu svjetlost da proizvode više melanina od drugih. I taj neujednačeni melanin rezultuje flekicama pigmentacije koje su nam još poznate i kao pjegice. Sklonost ka pjegicama je prisutna kao porodično-nasljedna. Drugi faktori pored sunčeve svjetlosti mogu izazvati povećanu proizvodnju melanina u pjegama ili flekama (lokalizirano) ili da je raširena preko više predjela kože. Neki oblici hiperpigmentacije (uključujući melasmu i sunčeve pjege) se češće pojavljuju na izloženim dijelovima tijela poput lica, ruku i nogu. Drugi tipovi hiperpigmentacije se formiraju nakon povrede ili upale kože, poput porezotina, opekotina, akni ili lupusa i kao takve se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu. Pojava viška pigmenta na nekim dijelovima kože je obično bezopasna ali u nekim slučajevima može ukazivati na neko drugo zdravstveno stanje.

hiperpigmentacija

Vrste hiperpigmentacije i uzročnici

Jasno je da postoji više vrsta hiperpigmentacije a najčešći su melasma, sunčeve pjege i post-upalna hiperpigmentacija. 

Melasma – nekada ćete pročitati i naziv kloazma ili “trudnička maska”. Za melasmu se vjeruje da je prouzrokovana hormonalnim promjenama, najčešće tokom trudnoće. Dijelovi kože zahvaćeni melasmom mogu biti bilo gdje ali su ipak karakteristični na licu i stomaku. Stanje se pogoršava tokom ljeta, a smanjuje tokom zime. 

Sunčeve pjege – poznate i kao staračke pjege/ mrlje ili solarni lentigo pripada u najčešće pigmentne lezije na koži koja je zahvaćena fotostarenjem. Ukratko, povezane su sa pretjeranim izlaganjem suncu tokom dužeg vremenskog perioda. Naravno, najčešće se pojavljuju na dijelovima kože koji su izloženi suncu (ruke i lice). Zovu se staračke pjege jer, dok starimo, broj ćelija koje proizvode melanin tj. broj melanocita se smanjuje ali one koje ostaju se povećaju (veličina im se poveća) a njihova raspoređenost postaje fokusirana na određenim mjestima. Ove fiziološke promjene objašnjavaju pojavu starčkih pjega nakon 40 godine života.

Hiperpigmentacija izazvana upalom – ovo je rezultat povrede ili upale kože. Uobičajen uzročnik su akne ali i atopijski dermatitis te psorijaza.

Najveći faktor kod hiperpigmentacije je generalno, izlaganje sunčevim UV zrakama. Ovisno od tipa poremećaja u proizvodnji pigmentacije, uz UV zrake su ostali faktori rizika kontracepcijske pilule, trudnoća (pogotovo kada je u pitanju melasma), prirodno tamnija boja kože (jer je sklonija promjenama u pigmentaciji), lijekovi koji povećavaju osjetljivost kože na sunčeve zrake, trauma kože (poput rane ili površinske opekotine). Također, neki lijekovi za hemoterapiju mogu imati za nuspojavu hiperpigmentaciju. Ista mogućnost postoji i pri uzimanju nekih lijekova za autoimune bolesti, gastrointestinalne bolesti, metaboličke poremećaje i vitaminske deficijencije. U nekim slučajevima okidač mogu biti i antibiotici. Rijetko endokrino oboljenje Addisonova bolest isto može izazvati hiperpigmentaciju na mjestima izloženima suncu ili na dijelovima kože koji su izloženi trljanju (laktovi, koljena). Hiperpigmentacija je direktni rezultat povećanih nivoa hormona (estrogen i progesteron) u tijelu koji za sobom povlače uvećanu sintezu melanina. 

Kako se hiperpigmentacija dijagnosticira

Najčešće možemo i sami procijeniti da je riječ o hiperpigmentaciji ali ako postoje neke sumnje, uvijek možete posjetiti dermatologa kojem vjerujete – te u krajnjem slučaju tražiti biopsiju. 

Prevencija i tretman hiperpigmentacije

Kada je u pitanju tretiranje hiperpigmentacije, uvijek se spominje hidrokvinon/ hidrohinon. Hidrohinon je dugo bio glavni sastojak svih krema za posvjetljivanje. Međutim, globalna upotreba ovog sastojka dovela je do zabrinutosti po pitanju sigurnosti proizvoda na bazi hidrohinona. Neke studije su pokazale da ovo jedinjenje može da poveća rizik od dobijanja karcinoma, kao i da (ironično) pretjerana upotreba može da dovede do formiranja tamnih fleka. Iako nije dokazano da je opasan, možda ga je ipak bolje izbjegavati, pogotovo ako postoje dobre alternative – a nakon svog malog istraživanja, mogu vam reći da postoje (pogotovo ako možete biti istrajni i strpljivi).

Prva i glavna stvar za koju mogu sa sigurnošću reći da je najbolja prevencija za hiperpigmentaciju jeste UV zaštita. Kreme i uopšteno proizvodi sa UV filterima, najbolja su stvar koju možete učiniti da se hiperpigmentacija ne pojavi, ali i da spriječite dalju progresiju postojeće hiperpigmentacije. Preporučljivo je koristiti mineralne UV filtere – ja sam već pisala uopšteno o UV zaštiti te sam tada preporučila mineralne UV filtere, prvenstveno za osjetljivu kožu koja može burno reagovati na hemijske UV filtere. Međutim, što dublje ulazim u tematiku, sve sam čvršćih ubjeđenja da su mineralni filteri najbolji za sve tipove kože (a ne samo osjetljivu). Podsjetimo se šta su mineralni UV filteri. 

Funkcija čestica titanium dioxide (TiO2) ili zinc oxide (ZnO) je poznata kao mineralni (“fizički”) UV filter. Ove (neorganske) molekule se ponašaju kao barijera koja štiti kožu od sunčevih zraka tako što raspršuje i odbija UV zrake od površine kože. Ove čestice djeluju kao hiljade atomskih ogledala na koži. Takve fizičke barijere su gotovo idealni UV filteri: one štite od UVA i UVB i po nanošenju odmah počinju djelovati. Stabilne su, imaju dugogodišnju reputaciju da su sigurne za upotrebu i ne razgrađuju se kada su izloženi suncu. Ako ne idete na plivanje ili ako se ne znojite nadprosječno, i nakon više sati djelovanja pružaju istu zaštitu – tako da njihovo ponovno nanošenje ne mora biti toliko često.

Znači, svakodnevno korištenje krema sa mineralnim UV filterima u rasponu SPF 30 do SPF 50 je preporučljivo. A pošto kod na primjer melasme vidljivo svjetlo može igrati ulogu kod produljavanja pojave hiperpigmentacije, dobro bi bilo potražiti kremu koja ima mineralne UV filtere a uz njih da sadrži  i iron oxide – jer može blokirati dio vidljivog svjetla. Ukoliko posjećujete specijalistu za hiperpigmentaciju (ili namjeravate), može preporučiti laserske tretmane, mikrodermoabraziju i IPL (intense pulsed light). Pogotovo ako se borite sa melasmom, koja je upornija i napornija, nekada je odlazak na profesionalne tretmane jedina učinkovita opcija ali je ujedno i veoma skupa. Iako je sve individualno, često melasma ne reaguje na sve ono što bi inače posvijetlilo ostale vrste hiperpigmentacije. Čitala sam da strani dermatolozi preporučuju 3 profesionalna tretmana prvi mjesec a potom svakih 6 mjeseci kako bi se stanje držalo pod kontrolom. Ako neko od vas ima iskustva – javite mi.

Nažalost, nekada se i pored svih mjera opreza i prevencije hiperpigmentacija pojavi. Ono što možete učiniti jeste da smanjite uopšteno izlaganje suncu (izbjegavati najjače sunce), onda kada je neizbježno da mu budete izloženi onda nosite šešire, odjeću koja pokriva ruke i noge, koristite kreme sa mineralnim UV filterima te (ukoliko je moguće) da izbjegavate korištenje lijekova koji bi mogli potaći prekomjernu proizvodnju melanina.

Osim UV zaštite i hidrohinona, kao tretman za hiperpigmentaciju se spominju kodžik kiselina ili arbutin. Kodžik kiselina (kojic acid) je nusproizvod pri fermentaciji riže koji (između ostalog) posjeduje i antibakterijska svojstva. Arbutin (medvjeđe grožđe) je glikolizovani hidrohinon , vrlo sličan bijelom dudu. Naravno, za tretiranje hiperpigmentacije se koriste i retinoidi, ali glikolna kiselina, azelainska kiselina, mliječna kiselina, bademova kiselina i vitamin C.

Lično sam primjetila da mi koža nije naročito sklona hiperpigmentaciji – iako sam dugo vremena koristila kontracepcijske pilule, imam neuravnotežene hormone i povremeno bubuljice nakon kojih mi ostaju flekice – nakon veoma kratkog vremena i one izblijede. A sada mi je jasno zašto : prva stvar je što koristim mineralne UV filtere koji su najbolja prevencija. Druga stvar su gotovo sve nabrojane kiseline koje izbjeljuju hiperpigmentaciju a dio su moje preparative (bademova, azelainska, glikolna kiselina, mliječna kiselina, vitamin C + od nedavno i retinol). Jedino što planiram dodati je arbutin te ću istražiti i kodžik kiselinu.

Prirodno tretiranje hiperpigmentacije kod kuće

Nisam sigurna koliko je efikasno ali znam da neki ljudi jednostavno preferiraju prirodno tretirati svoju kožu – ne mislim da može škoditi dodatno i na ovaj način pokušati ujednačiti ton kože. Malo sam istraživala, te u nastavku navodim par prirodnih tretmana za koje pojedini tvrde da su pomogli kod hiperpigmentacije. Kao što možete pretpostaviti, najčešće je riječ o ličnim iskustvima dok samo mali broj istraživanja ipak ukazuje da postoje određene dobrobiti i ovog vida tretmana. 

  • JABUKOVO SIRĆE – u jednakom omjeru u posudi pomiješati vodu i jabukovo sirće, nanijeti na kožu sa hiperpigmentacijom, ostaviti da odstoji 3 minute, isprati mlakom vodom.
  • ALOE VERA – nanositi čisti aloe vera gel na zahvaćenu kožu prije spavanja. 
  • CRVENI LUK (Allium cepa) – u nekim kremama se pojavljuje kao sastojak a istraživanje je pokazalo da osušena kora crvenog luka može posvijetliti kožu. Zato možda nije loše potražiti kreme koje u sastavu navode i Allium cepa kao sastojak.
  • EKSTRAKT ZELENOG ČAJA – iako ne postoje dokazi da nanošenje vrećica zelenog čaja na kožu može posvijetliti hiperpigmentaciju, postoje studije koje ukazuju da ekstrakt zelenog čaja to može. Ko je zainteresovan, može potražiti kreme sa ovim sastojkom ili potražiti čisti ekstrakt i pokušati sa njim. 
  • CRNI ČAJ – postoji istraživanje is 2011. tokom koje je na kožu zamoraca nanošen crni čaj (kao što bi ga pripremili kod kuće za konzumaciju, obični crni čaj). I pokazalo se da je takvo nanošene posvijetlilo tamne mrlje na koži zamoraca a crni čaj je nanošen 2x dnevno, 6 dana u sedmici, tokom 4 sedmice. 
  • EKSTRAKT SLADIĆA – slična je priča kao kod ekstrakta zelenog čaja. Potražiti kreme koje sadrže ekstrakt sladića jer ima u sebi aktivne sastojke koji posvjetljuju hiperpigmentaciju uslijed UV zračenja.
  • MLIJEKO – mlijeko, mlaćenica i jogurt zbog mliječne kiseline mogu poslužiti kao kućni tretman za posvjetljivanje.
  • PARADAJZ PASTA – istraživanje iz 2011. je ukazalo da je paradajz pasta bogata likopenom (pisala sam o njemu ovdje, klik!): Likopen štiti kožu i od kratkoročnog ali i od dugoročnog fotostarenja. Tokom navedenog istraživanja, učesnici su konzumirali 55 grama paradajz paste u maslinovom ulju tokom 12 sedmica. Ukusno i korisno!
  • EKSTRAKT ORHIDEJE – kažu da je ekstrakt orhideje jednako efikasan kao i vitamin C. Tokom 8 sedmica nanošenja na hiperpigmentaciju, uočeno je njeno izbjeljivanje. Međutim, pošto vitamin C nije tako teško pronaći i nije skup, mislim da bi mi on ipak bio favorit a ovo egzotična alternativa za entuzijaste-
  • MASOOR DAL (CRVENA LEĆA) – navodno su masoor dal maske za lice koje se prave od crvene leće veoma popularan tretman za hiperpigmentaciju. Iako nema dokaza koji bi topodržali, mnogi se zaklinju u ovu masku a pošto je crvena leća bogata antioksidansima, sigurno da neće škoditi. Za masoor dal masku se ostavi 50 grama crvene leće u vodi preko noći. Ujutro se procijedi, ubaci u blender koi će od natopljene leće napraviti pastu. ta se pasta nanosi na lice i ostavi da djeluj 20 minuta. Poslije isprati mlakom vodom. Djeluje jednostavno pa ću je i ja isprobati.

PROIZVODI SA ARBUTINOM I KODŽIK KISELINOM ZA OSJETLJIVU KOŽU

La Roche-Posay Mela-D Pigment Control Serum (10% glikolna, kodžinska kiselina)
DERMA E Skin Brighten with Alpha-Arbutin, Licorice Extract & Vitamin C (masni alkoholi, vitamin A, arbutin)
Reviva Labs Dark Spot Serum (kodžinska kiselin, arbutin)
Acure Radically Rejuvenating Under Eye Hydrogels Mask (kodžinska kiselina)
LuxeBeauty Luxe Serum Skin Lightener & Brightener (arbutin, kodžinska kiselina, ekstrakt sladića, mliječna kiselina, masni alkoholi, aloe vera)
Cosmedica Skincare Holiday Hydration Duo (hijaluron, aloe vera, glikolna kiselina, vitamin C, kodžinska kiselina)
Cosmedica Skincare Brightening Eye Treatment (hijaluron, aloe vera, glikolna kiselina, vitamin C, kodžinska kiselina)
It’s Skin Power 10 Formula WH Effector with Arbutin (arbutin, parfem)
InstaNatural Skin Brightening Serum Anti-Aging (aloe vera, vitamin C, niacinamide, arbutin)
Advanced Clinicals Wrinkle Eraser Vitamin C Day Cream (arbutin, aloe vera, vitamin C)
Miss Spa Brighten, 1 Pre-Treated Facial Sheet Mask (aloe vera, hijaluron, ekstrakt sladića, niacinamide, arbutin)
The Ordinary Alpha Arbutin 2% + HA
The Inkey List Alpha Arbutin
Derma E Even Tone Brightening Cleanser
First Aid Beauty 5 in 1 Eye Cream
DHC Alpha-Arbutin White Face Mask

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?