Urea u kozmetici [ sve što trebate znati + preporuke krema ]

Urea u kozmetici [ sve što trebate znati + preporuke krema ]

Urea je sastojak pored kojeg sam godinama prolazila, gotovo ga ignorisala i mislila da mu nema mjesta u mojoj preparativnoj rutini (osim u kremama za stopala, koje mi se iskreno nisu ni dopadale) – da bih shvatila kako je urea ustvari idealna za potrebe moje kože. Ova realizacija je nastala nakon što sam provela maratonsko istraživanje (malo detaljnije nego inače) a na temu osjetljive kože, iritacija od sulfata, crvenila, kako ukloniti naslage kože u slučaju psorijaze, seboreičnog dermatitisa itd.

Nakon što sam bukvalno *godinama* pravila krugove oko uree, danas bih željela da pokušam odati joj počast – jer je to zaslužila. Dotaći ćemo se baš svega što bi trebali znati o urei, ali početi ćemo svojevrsnom odom koju joj je posvetio Dr. Klingman, čovjek koji je učestvovao u stvaranju Retin-A (tretinoina).

“Nekada se dešava da, u entuzijastičnoj potrazi za novim terapeutskim agensima, predvidimo neke starije čiji je sjaj izblijedio vremenom ali koji bez obzira na to i dalje imaju neke korisne primjene u trenucima kada nas novi čudotvorni lijekovi iznevjere. Urea je jedan takav lijek”. Iako je ovo izrečeno prije 70 godina, riječi nose težinu koja se itekako osjeti u današnjici. Tako sam i došla do zaključka da nisam samo ja ignorisala ureu – to se dugi godina niz dešava te je prilično zapostavljena kao preparativni sastojak. Kako se to uopšte moglo desiti? U nastavku ćemo se pozabaviti ovom tematikom a na kraju članka vas čekaju preporuke za proizvode za njegu lica sa ureom.

Šta je urea?

Urea (karbamid) je sastavni dio urina te nastaje kao završni proizvod metabolizma proteina. Odgovorna je za proces reapsorpcije vode i za izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Svakodnevnom razgradnjom proteina nastaje i do 30 grama uree koja se zatim putem mokraće izbacuje iz organizma. Kako se ono kaže, nečije smeće je nekome blago? Tako da bukvalno, dok naše tijelo izbacuje smeće, otpad – mi ga sada vraćamo na lice (kakva pomisao!). Urea se uglavnom izlučuje kroz znoj i urin, zbog čega i postoji nešto poput urinoterapije. Ako vas zanima šta je i da li je ono na šta mislite onda da, urin se koristi kao tonik za kožu. A ako ste pomislili da je ovo neki milenijalni trend – još jedno iznenađenje! 

Azteci i stari Egipćani su praktikovali urinoterpaiju da tretiraju niz oboljenja ali i u svrhe uljepšavanja. U sedamnaestom soljeću, aristokratske dame Francuske su navodno pripremale kupke od urina za uljepšavanje kože dok su meksički farmeri pripremali protuupalne biljne paste za lomove kostiju tako što su davali djeci da uriniraju u posude sa ugljenisanim kukuruzom, koji je potom smrvljen. Tako pripremljena pasta se nanosila na kožu. Ovo su stvari na koje sam nailazila tokom svog istraživanja. Čovjek bi pomislio da sve što treba učiniti jeste da piški u kremu za lice i – ljepša koža je tu. I ne mogu da vjerujem da će se ova rečenica pronaći u arhivi bloga ali, urgiram da ne urinirate u kreme. Urinu u toj formi nije mjesto na licu, bez obzira na dogodovštine i prakse iz prošlosti. Srećom po nas, urea iz urina se ne koristi u kozmetici već je za tu svrhu sintetički proizvedena.

Dobrobiti uree za kožu 

Urea je humenktant, odnosno tvar koja na sebe veže vodu. Našla je svoju široku primjenu u kozmetici zato što opskrbljuje kožu vlagom i spriječava isušivanje. Urea omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost. Samim time, urea sprječava prijevremeno starenje i pojavu bora jer one nastaju na suhoj i nedovoljno njegovanoj koži. Također djeluje blago keratolitički odnosno blago odljušćuje površinu kože.

Urea povoljno djeluje na oštećenja kože i zacjeljivanje rana, a preporučuje se koristiti kozmetičke proizvode s ureom za liječenje stanja kod kojih se javlja izrazito suha, perutava koža. Omekšava kožu, poboljšava njezinu elastičnost, čuva vlagu u koži i omogućava da koža bolje prihvata i čuva vodu. Povoljno djeluje na zarastanje rana i oštećenja kože. Naročito se koristi kod zrele i suhe kože, kao i kod upalnih stanja kože poput atopijskog dermatitisa, ekcema, seboreje, psorijaze, akni i sl. U prevodu, zar je moguće da neki sastojak samostalno ima sve ove moći? Povećana hidratcija i eksfolijacija djeluju savršeno. 

Prirodni hidratizirajući faktori (NMF – Natural Moisturizing Factors) su elementi koji omogućuju da je vanjski sloj kože zaštićen i dobro navlažen. NMF su sastavljeni od više aminokiselina, masnih kiselina, triglicerida, uree, ceramida, fosfolipida, glicerina, saharida, natrijeva PCA, hijaluronske kiseline i mnogih ostalih komponenti koje su prirodno prisutne u našoj koži.  Oni su od ključne važnosti za održavanje zdravlja, funkcije, pravilne hidratacije stratum corneuma. Ali i kao ostale komponente koje se prirodno nalaze u našoj koži, i urea se smanjuje sa godinama, što nas čini podložnijima suhoći i borama. Da se ne zaboravi, hidratacija je fontana mladosti + zaštita od sunca.

Zdrava koža uglavnom sadrži 28 mikrograma uree po kvadratnom centimetru. Dehidrirana i suha koža sadrži do 50% manje, a koža onih koji boluju od dermatitisa i do 80% manje uree, a koža onih koji boluju od psorijaze i do 85%. Smanjena količina uree dovodi do slabijeg povezivanja vode unutar ćelija i samim time do grube, iziritirane i napete kože. S obzirom da je generalno dobra ideja koži obnavljati zalihe koje su iscrpljene, nije ni čudo što urea uspješno tretira psorijazu i ekcem. 

Koja je dodatna supermoć uree?

Osim što smanjuje transepidermalni gubitak vode i nježno eksfolira kožu, čime je pravi mali Rambo preparative – urea također smanjuje podložnost kože na lauryl sulfate (SLS) nakon samo tri nanošenja! Ako mi ništa ranije nije bilo povod da ovaj magični sastojak odmah ubacim u rutinu, onda je konkretno podatak da jača kožu da ne potpada pod iritaciju od sulfata bila finalna motivacija! Upravo je perioralni dermatitis kožno stanje zbog kojeg po svaku cijenu bježim od sulfata. Sada i ja i koža popravljamo samopouzdanje i više nismo toliko prestrašeni od SLS-a. Što ne znači da više ne biram SLS-free proizvode, ali lijepo je znati da nije katastrofa ako se nekada potkradu.

Za one koji ne znaju, SLS je agens za čišćenj koji je i strašno jak iritans za koji je poznato da izaziva kontaktni dermatitis. Ako imate suhu i/ili osjetljivu kožu a čistač vam sadrži SLS, onda imate zajedničko sa autopraonicama jer i sredstva za čišćenje auta sadrže SLS kao i vaša umivalica. Možda je vrijeme da preispitate tržište za novom, ukoliko je to slučaj. 

Postoje i dokazi da urea pomaže tretirati ihtiozu, kserozu, atopijski dermatitis (ekcem), kontaktni dermatitis, dermatitis izazvan zračenjem, psorijazu, seboreični dermatitis, gljivice na noktima, keratozu i pruritus. Primjetite da sva podebljana stanja imaju jednu zajedničku stavku — malassezia gljivicu.

Kako urea funkcioniše? Dodatni benefiti

Urea veže vodu i olabavljuje rožnata mjesta na koži. Na taj način se prirodna masnoća kože bolje regulira, što je posebno dobro za masnu, nečistu kožu. U većim koncentracijama urea djeluje lagano antibakterijski i ublažava svrbež. Sljedeće svojstvo uree je poticanje penetracije, pa tako povećava kapacitet kože. Osim toga ona podupire prirodne funkcije zaštite kože. Ono što je super kod uree jeste da djeluje na unutarnjem i ćelijskom nivou. Drugim riječima, tačno je da ona djeluje poput drugih hidratantnih sastojaka ali uz dodatni i produženi efekat u unutarnjim procesima kože. I dok nanošenje emolijensa i okluzivnih sastojaka oblaže površinu kože, stvarajući trenutnu hidriranost, u pitanju je samo trenutačno rješenje.

Takav pristup neće poboljšati sposobnost kože da stvara i zadržava vodu, kao što to radi urea. Kada ureu nanesete na kožu, onda prodire u stratum corneum gdje uredno apsorbuje i zadržava vodu, ujedno uvećavajući sposobnost kože da drži vodu i da se iznova rehidrira. A sve ovo čini tako što stimuliše ekspresiju epidermalnog gena tj. “aktivirajući” specifične komponente kože koje joj održavaju zdravlje. 

Na primjer, kada se lokalno urea nanosi onda povećava formiranje filaggrina – vitalni protein koji održava balans (npr. reguliše epidermalnu homeostazu). Urea također pomaže izgraditi zaštitne mehanizme kože i (između ostalog), stvara lipidnu barijeru. Ako pogledate graf poređenja, zasigurno vam neće promaći drastična razlika u stanju kože nakon što je tretirana sa ureom. Fantastični rezultati! Ukratko, urea pomaže da se ćelijski ciklus reguliše kako bi se mrtve ćelije uklonile kada i trebaju, poboljšava funkciju zaštitne barijere kože i pomaže regulisanje dobrih i lošim bakterija na koži.

Kada smo kod “dobrih i loših bakterija”, nema nekog zvaničnog istraživanja na području upotrebe uree na aknama. Ali, jedni od antimikrobnih peptida koje urea potiče (LL-37) su in vitro uništili bakterije odgovorne za nastanak akni. I postoje još dvije in vitro studije koje pokazuju da urea direktno inhibira malassezia gljivicu, koja izaziva fungalne akne. Sve u svemu, mislim da ne može škoditi ukoliko bi ova kožna stanja tretirali ureom.

Iskustvo sa ureom

Sada kada smo na dugo i na široko prešli nauku koja stoji iza uree, voljela bih se dotaći vlastitog iskustva. Ako ste nekada guglali ili čuli da neko koristi kremu sa ureom, velika je šansa da je u pitanju krema za omekšavanje tvrdih peta – urea je veoma efikasna kod uklanjanja zadebljale kože. U tu svrhu je potrebna viša koncentracija uree (20% to 40%). To me uvijek intrigiralo jer sam znala da, ako može pomoći kod peta, sigurno može u prilagođenim koncentracijama pomoći i stanjima na licu. Iz očaja sam tokom zime imala sulude pomisli da jednu takvu kremu koristim na području oko nosa, jer baš ništa nije uklanjalo perutavu i suhu kožu. Ali, ne leži vraže, sasvim tiho nam je u drogerie markt stigla krema koja je savršena za upotrebu za licu + ima sastav bez parafina. Lično izbjegavam upotrebu parafina a ako ste ikada pokušali pronaći urea kremu a da ne sadrži parafin – zasigurno smo onda bili u istim dubinama pakla frustracija.

Hada Labo je japanski preparativni brend koji u nekim kremama ima i parabena i parafin, čime mene nisu pridobili. Ali ova konkretna Hada Labo Skin Plumping Gel krema je otkriće. Veoma lagana i neljepljiva, a fino maziva, sa lakoćom se uklapa u svaku preparativnu rutinu i može se koristiti kao dnevna i/ili noćna krema. Pošto sam veoma zadovoljna svojom postavkom proizvoda za dnevnu njegu i šminkanje, ubacila sam je kao noćni tretman. Testirala sam je na iritacije – nije ih bilo. Testirala sam je na crvenilo – nije ga bilo. Koristila sam je i tokom hormonalnih napada bubuljica – umirila ih je. Savršeno je uklonila višak keratina, čijem stvaranju mi je koža sklona. Koža je drastično omekšana i još samo iščekujem pomake po pitanju finih linija i borica – a znam da će sa strpljenjem i oni doći. Pošto Hada Labo nije baš idealnog sastava, iako meni prihvatljivog (Methylisothiazolinone konzervans, inače bih preskočila ali je baš na samom kraju liste sastojaka) + nije jedina krema sa ureom koju vrijedi isprobati, ostavljam sve preporuke za koje se nadam da će vam biti korisne.

 • Hada Labo Skin Plumping Gel Cream |  sadrži 5% uree, 3 različite vrste hijaluronske kiseline i ceramide
 • Hada Labo Premium Lotion | ovaj hidratantni tonik sadrži 3% uree i 3 različite vrste hijaluronske kiseline
 • Balea Urea Augen Creme| sadrži 5% uree
 • Balea Urea Tagescreme | sadrži 5% uree
 • Balea Urea Nachtscreme | sadrži 5% uree
 • Balea Urea Med Ultra Sensitive Intensivcreme | sadrži 7% uree
 • Eucerin Advanced Repair Dry Skin Lotion |  sadrži estere koji bi mogli biti okidač za malasseziu (oprez ako imate seboreju) 
 • Eucerin Replenishing Face Creme | sadrži 5% uree ali sadrži i estere koji bi mogli biti okidač za malasseziu (oprez ako imate seboreju) 
 • Excipial Urea Hydrating Healing Lotion | sadrži 10% uree ali sadrži i ulja i estere koji bi mogli biti okidač za malasseziu (oprez ako imate seboreju) 
 • Sebamed Extreme Dry Skin Relief Face Cream  | sadrži 5% uree ali sadrži i estere koji bi mogli biti okidač za malasseziu (oprez ako imate seboreju) 
 • Skinceuticals Retexturing Activator  | sadrži 25% hydroxyethyl uree., sigurna ukoliko imate seboreju
 • Hamilton Skin Active Urederm Cream 10% Urea  | sadrži 10% uree., sigurna ukoliko imate seboreju
 • Fuyunhon Super Efficacy 10% Urea Cream  | sadrži 10% uree., sigurna ukoliko imate seboreju
 • Uremol 10 Skin Relief Moisturizing Cream  | sadrži 10% uree., samo 8 osastojaka, sigurna ukoliko imate seboreju
urea hada labo
Urea u kozmetici [ sve što trebate znati + preporuke krema ]
hada labo urea
Urea u kozmetici [ sve što trebate znati + preporuke krema ]
hada labo urea

6 Comments

 1. Teodora
  16 Maja, 2020 / 9:01 pm

  Pozdrav Selma,

  Gdje si našla USA verziju Hada Labo Skin Plumping Gel Cream? Čitala sam sastojke na nekoj recenziji i evropska verzija kreme nema dosta toga, ni ureu ni ceramide.
  U dm-u je evropska verzija kreme 😀 , ,provjerila sam sastav.

  Lijep pozdrav

  • selma
   Autor
   18 Maja, 2020 / 9:43 am

   Draga Teodora, upravo ovo pakovanje kreme sam kupila u dm-u.
   Imam i sliku sastojaka ukoliko te interesuje – mogu ti je poslati u porukama putem Instagrama ili Facebooka. Definitivno je na drugom mjestu urea i sadrži ceramide. Tako da sam malo zbunjena upitom jer prema svemu sudeći sam po toj priči kupila USA verziju u dm-u u BBI centru.

   • Teodora
    18 Maja, 2020 / 4:07 pm

    Hvala puno na odgovoru. 🙂

    Zbunilo me je sto sam na jednoj recenziji:
    https://domofskin.com/2018/12/16/hada-labo-tokyo-intense-hydrating-skin-plumping-gel-review/
    pronasla dvije liste sastojaka, jedan za USA, a drugi za EU trziste. I u USA listi sastojaka ima Methylisothiazolinon, a na EU listi sastojaka nema.

    U dm-u krema nije imala Methylisothiazolinon ( to sam zapamtila iz tvog teksta 🙂 ) .
    Opet cu provjeriti, nadam se da sam napravila neki previd, a izgleda da jesam.haha

    Srdacan podrav i nadam se da ces sto duze raditi na ovako kvalitetnom blogu! 🙂

    • selma
     Autor
     20 Maja, 2020 / 8:36 am

     Nema na čemu! Vjeruj da sam se i ja našla sa upitnikom iznad glave – u svakom slučaju sam prije kupovine dobro proučila sastav, vidim sve ok i zaista sam zadovoljna samim proizvodom. Mislim da postoji možda samo još jedna stvar od Hada Labo brenda koju bih sebi nabavila, ostalo ne jer mi po sastavu ne odgovara potrebama kože. Za ovu kremu definitivno mogu dati preporuku.

     Hvala ti na ovako lijepoj podršci a veoma rado nastavljam rad na blogu 💖💖💌

  • Ivana
   8 Aprila, 2023 / 4:39 pm

   Da li ta krema vazi i za ekcem na rukama? Probala sam puno krema, koza mi je duva I puca…Veliki Pozdrav iz Grcke!💕

   • selma
    Autor
    10 Aprila, 2023 / 7:15 am

    Opa, iz Grčke? Pa Ivana – šaljem pozdrave iz trenutno kišnog Sarajeva u sjajnu Grčku ❤️❤️❤️
    A iskreno, ne bih baš ovu kremu preporučila isključivo za ruke jer bila bi to skupa opcija.
    Imamo odlične kreme sa ureom upravo za potrebe ruku iz recimo Eucerin brenda. Mislim da bi Eucerinova UreaRepair Plus Krema za ruke sa 5% uree bila sjajna i sigurno je imaju u apotekama u Grčkoj tako da ne bi trebalo biti problema pronaći je. Bitan je sastojak urea za eksfolijaciju. I da, SPF obavezno!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?