Mjesečni izazov : povratak u teretanu

Mjesečni izazov : povratak u teretanu

Mjesečni izazov : povratak u teretanu

Iako je mjesec januar taj tokom kojeg većina donosi i sprovodi novogodišnje odluke, ja sam odlučila da po pitanju povratka u teretanu nešto učinim već u decembru. Da sam nešto naročito luda za teretanom – iskreno, nisam. Ali snalazim se i mislim da umijem izvući maksimum iz vremena koje odvojim na ovu vrstu aktivnosti. Pa, kako se onda desilo da sam prorijedila odlaske u nju i generalno postala možda i previše opuštena po pitanju neredovnog vježbanja?

Nemam izgovor da je u pitanju posao niti bilo koje druge obaveze. Na kraju, koji god bio, izgovor je na kraju dana samo – izgovor. Moj bi bio da sam upala u rutinu koja mi nije prijala i jednostavno je došlo do zasićenja u smislu da je teretana u koju sam išla proteklih 5 godina postala prilično neuslovna, prestala je biti dio motivacije i nisam je više doživljavala kao mjesto gdje iznova sebi postavljam izazove. A sve što se pretvori u rutinu prestaje biti uzbudljivo. Što je šteta jer ja sam se zaista radovala tom vremenu koje sam odvajala za sebe i bilo mi je prioritet. U spomenutu teretanu sam na kraju išla više iz navike a napredak nisam uočila proteklih godinu dana, što je samo po sebi znak da do promjene mora doći.

Na kraju je jednostavna stvar bila katalizator – a to je da sam promijenila teretanu. Nisam naročito zahtjevna ali priznajem da sam osjetila ogromnu razliku prelaskom u veći, bolje opremljen prostor koji mi je ujedno i fizički bliži. Tako da više nemam izgovore da sam previše umorna kako bih odradila trening. U prilog mi ide što mi je tu odmah dostupan market gdje kupujem namirnice za obroke, pa čak i protein shop za kupovinu zdravih grickalica i proteinskih čokoladica. Na samom početku sam imala osjećaj kao da sam dobila drugu šansu da sebi ponovo predstavim vježbanje sa istim entuzijazmom koji sam imala na početku. Nabavila sam novu opremu za vježbanje, kao i suplemente poput whey proteina koji definitivno nije neophodan ali pomaže pri suzbijanju želje za slatkišima.

Naredni korak je bio sastavljanje plana vježbanja kojeg ću se pridržavati – a ovdje je rokovnik i dobro staro zapisivanje bilo od velike pomoći. Nemam neki egzotičan niti trendi plan vježbanja, obično dan posvetim određenoj mišićnoj grupi i samo pazim da u toku sedmice svaka mišićna grupa bude zastupljena + ubacim povremeni HIIT kardio. Težište je uvijek na vježbama sa tegovima, koje su manje-više ostale iste, ali je bilo veoma interesantno primjetiti kako tijelo reaguje na nove sprave. Definitivno je trebalo proći period prilagođavanja, ispitivanja šta mi odgovara a šta ne. Mnogo šira ponuda sprava za kardio me oduševila jer sada imam sve što bih mogla poželjeti.

Također sam ponovo uposlila MyFitnessPal aplikaciju koja je stvarno odlična za praćenje unosa namirnica i njihove kalorijske vrijednosti. Iako mi je drago što se u današnje vrijeme promoviše pozitivna slika zdravog ljudskog tijela te je sve manje u fokusu vrijednost kilaže – ipak mislim da je kontraproduktivno reći da se kalorije nikako ne trebaju pratiti. Od njih praviti neprijatelja također nije pametno.

Prekomjerna težina, kao i neuhranjenost nisu ništa drugo već loša matematika. Sve je do toga koliko kalorija unosimo a koliko ih naše tijelo troši fizičkom aktivnošću (ili ne troši). Aplikacije pored navedene pružaju detaljan uvid koji prevazilazi suho sabiranje kalorija a to je uvid u makronutrijente. Masti, ugljikohidrati i proteini te njihov omjer su veoma bitni u cijeloj priči i iskreno, mislim da imamo pravo znati koliko su hranljive kupovne namirnice pogotovo kako bi mogli uporediti njihov kvalitet sa omjerom cijene. U svakom slučaju vjerujem da je bolje imati te informacije da bi pravilno mogli odlučiti šta želimo a šta ne.

Dragi čitatelji i drage čitateljice, našli smo se na kraju projekta mjesečnog izazova koji sam sebi postavila na početku 2019. Moram reći da je ovo bila super ideja uz koju sam istrajala cijelu godinu, zahvaljujući kojoj sam naučila dosta novih informacija, naučila sam ponešto i o sebi, postavljala sam različite ciljeve od kojih sam neke ispunila a neke nisam – ali sam i iz neuspjeha izvukla pouke. Ovaj koncept mi se toliko dopao da razmišljam kako da nešto slično osmislim za 2020. Imate li vi ideju – možda da bude nešto vezano za fitness? Svoje sugestije mi slobodno javite u komentarima ili porukama.

30 Days Challenge | 2019.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?