Gua Sha masaža | sve što trebate znati

Gua Sha masaža | sve što trebate znati

Toliko je trendova aktuleno da nekada ni sama ne znam kojem pristupu da se posvetim kada je njega kože u pitanju. Od high-tech strane beauty svijeta koja eksperimentiše sa mikrostrujama i sintezom fensi novih sastojaka, nesumnjivog porasta popularnosti korejske i japanske preparative (K-Beauty i J-Beauty) ali i do ponovnog otkrića kineske njege kože.

Lično volim da isprobam od svega pomalo i nisam neki tvrdokorni zagovornik samo jednog pristupa – naučila sam da isključivost ostavim pred vratima još od pojave p.dermatitisa. Ali recimo da sam posljednjih mjeseci “uvezala” par praksi i proizvoda koji međusobno lijepo komplimentiraju jedni druge. Stare tradicije koje potiču iz JI Azije i Kine su trenutno zastupljene u mojoj preparativi, među njima i gua sha. 

Šta je Gua Sha?

Sjećam se da sam u avgustu prošle godine kupila set gua sha kamen i roler. Iskreno, kupila sam ih da bi poslužili kao dekorativni element na fotografijama. Nisam ozbiljno obraćala pažnju na eventualne benefite jer sam podsvjesno bila veoma skeptična. Nisam mislila – a ne mislim ni sada – da će masiranje kože kamenom da magično ukloni sve probleme. Ali, ima nešto u cijeloj toj priči a ja sam bila odlučna da se informišem i raspitam te u nastavku pišem o tim svojim mini otkrićima.

[ Gua sha masaža ] je stara kineska praksa za tok energije i cirkulaciju. Tradicionalno se primjenjuje na tijelu, dosta energičnim pokretima, koristeći se zaobljenim pljosnatim alatom napravljenim od životinjskih rogova u počecima. Potom od kamena žada pa do porcelanskih kašika kada se ova tehnika vrši na i od strane članova porodice. U prevodu gua sha znači struganje – i ukoliko ste imali priliku vidjeti kako koža tijela izgleda nakon tretmana (crvene linije), onda bi se mogli upitati koliko je sigurna za primjenu na licu. Bez brige, verzija gua sha za lice je neuporedivno nježnija od tradicionalne, nema upotrebe rogova te je više u formi kamena ili kristala koji nježno klizi preko tkiva. Sila nije potrebna iako je dobro pogledati par videa za smjernice. 

Poput svog rođaka, rolera od žada, gua sha za lice je tehnika masaže koja je namijenjena da opusti lice od napetosti u facijalnim mišićima, da poboljša cirkulaciju krvi i podstakne limfnu drenažu kako bi se riješio problem nadutosti/ puffy face. Pomaže da se opusti fascia — vezivno tkivo koje se proteže bez prekida od glave do pete, obgrljujući mišiće, ali koje nekada izaziva smetnje kod optimalne cirkulacije. Ova masaža može na kratko učiniti da lice djeluje uže (u pitanju je kratkoročni efekat). Neki su prijavili da pomaže kod glavobolja.

Ali kao što sam već spomenula, ne smije biti upotrebe sile i gua sha se ne izvodi na suhoj koži. Ako proguglate gua sha, vidjeti ćete i slike masnica ili popucalih kapilara koje bi odvratile apsolutno svakoga. Ali takve se stvari dešavaju kod grubih tretmana na tijelu ili čak kod nestručnih gua sha “majstora”. Poenta je uopšteno da se ne vrši jak pritisak, a pogotovo treba biti blagog pokreta preko kože koja je tanja (poput kože oko očiju). Namjera je stimulacija, ne agresija. 

Kako se radi Gua Sha masaža?

Najbolje je započeti sa čistom kožom na koju ćemo prije masaže nanijeti ulje ili serum, kako bi se uklonio višak trenja. Pod uglom od cca 45 stepeni, gua sha kamen (ili kristal) položimo paralelno sa kožom a prste slobodne ruke položimo ispred vanjske ivice kamena (radi stvaranja blagog otpora).Potom dugim, nježnim pokretima idemo od npr. sredine lica ili jagodica ka ivici kose i ka ušima (gdje su limfni čvorovi). Na kraju završavamo pokret nježnim talasima kako bi se tenzija otpustila (ivice lica su ispunjene mišićima i ligamentima koji su stalno napeti). Svaki potez se ponavlja 5-10 puta.

Moje mišljenje je da gua sha imitira mini vježbe/ trening za lice. Stimuliše cirkulaciju krvi, što povećava dotok kisika i nutrijenata do kože. Ovo sigurno doprinosi zdravlju kože. Ali tvrdnje da efekti dopiru i ispod epiderme te da gua sha tako potiče proizvodnju elastina smatram, preambicioznim. Ne vidim štetu da sa ovom praksom dopunimo preparativnu rutinu i super je način da izvučemo maksimum iz njegujućih ulja za lice. Ali ne očekujem da će mi riješiti sve probleme niti izbrisati bore. Možda može omekšati izgled finih linija, i to je to. U prevodu – ne očekujte čuda. Na kraju, najimpresivniji rezultati koje gua sha daje jesu oni na tijelu – a sjetite se da je taj pristup ipak agresivniji. 

Koji kamen/ kristal odabrati za Gua Sha?

Kada je u pitanju odabir gua sha kamena ili kristala, postoji stvarno veliki izbor. Ono što je mene zbunilo na početku jesu cijene – negdje namjenski kamen košta preko stotinu maraka a na ebayu se mogu naći za pet do deset maraka. Najbolji je od “nephrite” žada ali je ipak većina izrađena od “serpentine” žada koji je jeftiniji. Razliku možete jedino primjetiti kod čišćenja. Iako neki ne preporučuju korištenje blagog sapuna i vode, kažu da skuplji nephrite žad neće gubiti na boji uslijed čišćenja. Da li se sapunica i voda ne preporučuju zato što možda pojedini proizvođači ne žele rizikovati nezadovoljne mušterije? Ko se ne bi naljutio da kamen na koji je izdvojio desetine maraka počne gubiti na boji, je li tako? Ali i tu ima alternativa – čišćenje krpicom ili vlažnom maramicom. Za dezinfekciju se koristi koloidno srebro ili ispopropyl alkohol. Gua sha kamen ili kristal bi trebalo držati u mekanoj krpici i ne treba da ostavljati u frižideru jer (za razliku od rolera od žada) on ne treba biti hladan. Hladnoća sakuplja krvne sudove, što je u suprotnosti od onoga što želimo.

Moja teorija bi bila da će i gua sha kamen sa ebaya da radi svoj posao ali zbog trenutne situacije, ne bih naručivala od sellera iz Kine. Ukoliko želite ozbiljnije se posvetiti ovoj praksi, inače volite i koristite ulja – onda je možda i smisleno izdvojiti 20-50KM. Sve preko toga je ekstravagantna kupovina, ali i za to postoji publika, tako da nemam ništa protiv. Sve ovisi od potreba, mogućnosti i preferenci. Naredni put ću usporediti gua sha masažu sa rolerom od žada + pripremiti spisak omiljenih ulja sa kojima radim masažu.

Kada izbjegavati Gua Sha masažu?

Ako vam je koža iziritirana, oštećena, ima opekotine uslijed izlaganja suncu – nemojte se podvrgavati gua sha masaži. Isto vrijedi za kožu sa “mokrim” aknama i ekcemom. Osobe koje prolaze kemoterapiju ne bi smjele koristiti gua sha 48 sati prije i poslije tretmana. Trudnice bi je također trebale izbjegavati zbog tačaka pritiska na licu i tijelu koje mogu podstaći kontrakcije u rijetkim slučajevima (pogotovo ide veliko “ne” tokom prvog tromjesečja). Nije preporučljiva ni tokom menstruacije jer može da pojača tok. Osobe sa rozaceom je također ne bi trebale praktikovati, niti ukoliko su vene na licu vidljive. Ako ste bolesni i imate groznicu ili natečene limfne čvorove, neka vas logičko razmišljanje vodi ka preskakanju gua sha tretmana.

gua sha
Gua Sha masaža | sve što trebate znati
Gua Sha masaža | sve što trebate znati

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?