6 koraka do ugodnijih zimskih noći

6 koraka do ugodnijih zimskih noći

6 koraka do ugodnijih zimskih noći

Vrijeme tokom praznika je toliko magično da sam sigurna kako je dobro došla distrakcija od činjenice da, iako tek od nedavno, ali zima je zvanično stigla u naše krajeve zajedno sa promjenama na koje se trebamo navići. Ili još bolje rečeno – kojima se pametno prilagoditi kako bi ih što lakše podnijeli. Kada se suočavamo sa situacijom da se oblačimo u sve više i više slojeva odjeće, obuće i pletenine te da nas mrak i tamno nebo zatiču već od pet sati poslije podne, toplina dnevnog boravka počinje biti sve privlačnija.

Kao rezultat toga, imala sam želju da uradim par dodataka u svojoj vlastitoj dnevnoj sobi za koje se nadam da bi i vama mogli biti inspiracija. U nastavku pišem o par veoma jednostavnih načina da svoj dom učinimo još prijatnijim kako bi se osjećali “ušuškano” dok tu boravimo, te da se adekvatno pripremimo za ove duge, tamne zimske dane. Spremni za 6 koraka do ugodnijih zimskih noći?

Igra svjetla

Obično bih imala instiktivnu potrebu da otvorim prozore ako je sunčano ili, ako ništa, da razgrnem zavjese – kako bi se prostorija okupala u dnevnom svjetlu. I kada je vrijeme lijepo, nastaviti ću činiti upravo to jer su sunčani intervali tokom zime dragocjeni. Međutim, kada nastupe oblačni, tmurni dani, onda radije pristupam drugoj metodi za što bolju atmosferu. Neću se osloniti na lustere niti na jarko svjetlo već ću pokušati stvoriti ugodan ambijent uz pomoć manjih lampi, svijeća i odsjaja Božićnog drvca. Ukoliko Božićno drvo nije dio dekora, nikakav problem – dekorativna praznična svjetla na tankoj niti omotana oko rama ogledala ili postavljena na ivicu komode će dati topli odsjaj.

Puzzle, knjige i društvene igre

Jedno od velikih iznenađenja 2019. je bilo otkriće koristi digitalnog detoksa – u potrebi da smanjim korištenje mobitela i društvenih mreža. I upravo sam društvene mreže zamijenila društvenim igrama. Dobri stari Monopol ili Čovječe ne ljuti se su mene i moje goste vratili u djetinjstvo, što je samo po sebi bila odlična tema za razgovor i opušteno druženje. Također su puzzle super ideja koju a ukoliko vrijeme provodim sama, osloniti ću se na kvalitetnu knjigu.

Pripremiti kauč

Tokom zimskog perioda spremanju kauča pristupam kao i pripremi kreveta. Da li imam dovoljno mekanih jastuka? Nekada volim kombinovati veće i mekanije jastuke sa manjim, malo čvršćim kako bi leđa imala dobar oslonac. Kakvi su materijali – da li su prijatni da dodir? Da li je na naslonjaču kauča posložena deka kojom se možemo ogrnuti? Reflektivni materijali i tkanine poput baršuna i satena su također jedan suptilan način da unesemo u prostoriju zanimljiv element i svjetlo.

Pripremiti i pod

Ako ćete uvečer da ugostite prijatelje, super ideja je imati pripremljene jastuke na podu, deblji tepih na kojem se može sjesti, tabure ili mali stolić i dodatne jastučiće u funkciji naslonjača. Uz odličnu hranu i priču, Čovječe ne ljuti se je mnogo ugodnije igrati kada se svi okupe oko stolića ušuškani u jastucima i prekriveni dekom. Ako ste još uvijek u prazničnom raspoloženju, Sam u kući je nepogrešiv izbor.

Analogna muzika

Ukoliko želite da se u potpunosti vratite u vrijeme, napraviti mini vremeplov uz retro muzičke ploče je savršen način. U današnje vrijeme svi imamo lako dostupne filmove, muziku, druženje, informacije putem ekrana. Što ima svoje očigledne prednosti. Ali ako imate kod kuće stari gramofon ili kako su moji roditelji imali radio stanicu sa gramofonom – onda je pred vama posebna noć. Istina, preokretanje gramofonske ploče jeste dodatni korak, ali nekada postoji ljepota u tim malim momentima.

Grickalice i hrana

I kao dobar domaćin, dobra hrana i grickalice su nezaobilazan korak – bilo da ih pripremate sami ili ne, uvijek trebamo biti spremni da narednih par sati svi budu zadovoljni. Nerijetko mi se znalo desiti da uz prethodno pripremljenu večeru i kolačiće nekome padne na pamet određena grickalica po koju bih skoknula do obližnjeg marketa. U tim momentima je najbolji izbor obuća koja je udobna, na koju se ne troši vrijeme na vezanje pertli te se doslovno mogu navući poput papuča. Za to su mi omiljene Bench plitke čizme koje sam prije oblačenja pronosala i poželjela da ih koristim i unutra, koliko su tople i udobne. Tako da, kada moji gosti imaju posebnu želju za kokicama ili sokom, nije niti najmanji problem da samo obučem zimsku jaknu i ove čizme te za par minuta obavim šoping. Bilo da je vani temperatura u minusu, da pada snijeg ili na tlu ima poledice – debeli gumeni đon me čuva na sigurnom, stopala su ušuškana u toploj podstavi i nema šanse da se pauza na filmu drži dugo vremena jer ja sam poput Deda mraza za čas posla ponovo kući sa svim namirnicama.

Posjetite moj kutak na DEICHMANN BLOGU (klik!)

6 koraka do ugodnijih zimskih noći
6 koraka do ugodnijih zimskih noći
6 koraka do ugodnijih zimskih noći
6 koraka do ugodnijih zimskih noći
6 koraka do ugodnijih zimskih noći
deichmann
6 koraka do ugodnijih zimskih noći
deichmann

*u saradnji sa Deichmann

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?