Uravnoteži hormone uz pomoć sjemenki + recept za krekere

Uravnoteži hormone uz pomoć sjemenki + recept za krekere

Uravnoteži hormone uz pomoć sjemenki – da li je moguće? Već sam pisala članak o njezi lica koja je prilagođena svakoj fazi mjesečnog ciklusa (klik ovdje!). Podsjetimo se: menstrualni ciklus “ciklira” kroz četiri faze svakog mjeseca. Sa tim da su nam endokrini sistemi uvijek u fluksu, nije lako znati šta nam tijelima nedostaje kako bi se doveli u to gotovo pa nedostižno stanje balansa. Svakog mjeseca naše tijelo prolazi kroz 4 faze; folikularnu fazu, ovulacijsku fazu, lutealnu fazu i menstrualnu fazu. Osim prilagođavanja po pitanju načina života pa do par strateški raspoređenih a odgovarajućih proizvoda, ovaj put se dotičem “seed cycling” metode.

Uravnoteži hormone uz pomoć sjemenki + recept za krekere

Šta je “seed cycling’? Ova tehnika je holistički proces rotacije različitih vrsta sjemenki u prehrani tokom različitih faza menstrualnog ciklusa. Teorija koja stoji iza ovog procesa jeste da određene sjemenke sadrže proteine, vlakna i fitonutrijente koji pozitivno djeluju na hormonalno zdravlje. Sjemenke lana – sadrže ligande (hemijske tvari koje imaju estrogena svojstva i uspješno ublažavaju simptome menopauze prema istraživanjima). Sjemenke bundeve – bogate cinkom koji pomaže podizanje razine progesterona. Susam – također sadrži ligande koji se vežu na višak estrogena. Sjemenke suncokreta – bogate su selenom koji održava funkciju jetre.

Preciznim rasporedom, ovisno u kojoj se fazi menstrualnog ciklusa tijelo nalazi, kombiniraju se sjemenke za prirodnu kontrolu hormona na sljedeći način: od 1 do 14 dana ciklusa/ folikularna faza (od prvog dana krvarenja pa sve do ovulacije) – tijelo u ovoj fazi treba više estrogena kako bi ojačao maternicu, zato se preporučuje da se na samom početku ciklusa uzme po kašika mljevenih sjemenki lana i jedna sjemenki bundeve. Od 14 do 28 dana/ lutealna faza (odmah nakon ovulacije pa do početka novog ciklusa) – sada tijelu treba više progesterona pa se treba prebaciti na jednu kašiku mljevenog susama i jednu kašiku suncokretovih sjemenki svaki dan.

Dame koje imaju neredovne cikluse, grčeve i ciste bi na ovaj način mogle ciklus normalizirati. Recept za krekere koji sam za vas pripremila u nastavku bi mogao pokriti dnevne potrebe prema “seed cycling” metodi. Osim sjemenki sam dodala i mljeveni đumbir, za malo dodatne arome.

Seed cycling krekeri

200 grama lana (folikularna faza) ili sjemenki suncokreta (lutealna faza)
200 grama sjemenki bundeve (folikularna faza) ili sjemenki susama (lutealna faza)
80 grama chia sjemenki
1 kafena kašika himalajske soli
1 kafena kašika mljevenog đumbira
350 ml vode

Rernu zagrijati na 180°C. Pomiješati sjemenke folikularne ili lutealne faze sa chia sjemenkama, soli i đumbirom. Dodati im vodu i ostaviti da se u njoj natope 10 do 15 minuta, sve dok mješavina ne postane gusta (ovdje je chia od ključne važnosti). Tepsiju obložiti kuhinjskim masnim papirom za pečenje. Rasporediti mješavinu ravnomjerno u tepsiji.

Peći sat vremena, sa tim da nakon 30 minuta rotirate tepsiju. Krekeri će postati zlatno rumeni i hrskavi. Nakon pečenja, izvaditi tepsiju da se krekeri ohlade. Ako želite da imaju koliko-toliko precizan oblik, onda dok su još topli ih izrežite na kocke. Tako pripremljeni u posudi sa poklopcem mogu da traju i do 2 sedmice.

Uravnoteži hormone uz pomoć sjemenki + recept za krekere
Uravnoteži hormone uz pomoć sjemenki + recept za krekere

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?