Kako pomoći uličnim životinjama tokom zime?

Kako pomoći uličnim životinjama tokom zime?

Kako pomoći uličnim životinjama tokom zime? Vidjeti ćete da uopšte nije teško, te se može učiniti “u hodu” bez da vam ovaj plemeniti čin oduzima mnogo slobodnog vremena ili sredstava.

Posljednjih sedmica nam se u srce i u kuću uvukao jedan riđi mačor koji je nevjerovatan šarmer. Nema vlasnika i prilično se dobro snalazi na ulici, uz pomoć ljubaznih prolaznika naravno. Mi ga povremeno pustimo da se zgrije u kući, redovno ga hranimo kao i još par mačora iz ulice – iz nekog razloga se pojavilo par mužjaka što me baš raduje pošto nije dugo vremena bilo mačaka u mom susjedstvu. Tako se sjetimo pri kupovini namirnica nabaviti koju kesicu ili konzervu mačije hrane te imamo namjeru tokom najhladnijih dana da pružimo pomoć kako bi premostili taj, za njih najteži period. Upravo je ovaj simpatični džindžer sa fotke inspirisao članak kojim bih u nastavku voljela podsjetiti sve čitatelje i čitateljice da ove zime naprave dobro djelo ove (ali i svake) zime.

Snijeg nije neobična pojava (pogotovo u planinskim dijelovima poput planinama okruženog Sarajeva), temperature su se spustile ispod nule a zagađenje zraka je izgleda nešto sa čime moramo izlaziti na kraj. Za životinje koje, zahvaljujući ljudskoj nebrizi i neodgovornosti, žive na ulicama naših gradova ovo je najteže doba u godini. Svi im možemo s vrlo malo truda pomoći da prežive zimske dane, a evo nekoliko smjernica kako to učiniti.

Kako pomoći uličnim životinjama tokom zime?

  1. Odškrinite vrata ulaza – kada vidite psa ili mačku kako cvokoću ispred zgrade, sjetite se kako bi bilo da ste zaboravili ključ svog stana baš tog ledenog dana. Odškrinite vrata od ulaza i dopustite im da se bar malo zagriju.
  2. Napravite im kućicu – ako imate “domaćeg” uličnog psa sa kojim su se već i sprijateljila djeca iz komšiluka, bilo bi lijepo da mu od starih dasaka, stiropora koji je odličan izolator, te sličnih jeftinih materijala napravite kućicu. Mačke su malo snalažljivije ali nemojte zaboraviti ni na njih.
  3. Stare deke i odjeća mogu biti spas – stara odjeća, deke i sve one stvari koje godinama stoje u ormaru, šupi ili podrumu mogu spasiti živote životinja. Pokupite sve te tkanine, stavite ih u natkriveni ćošak (ispod stepeništa, terase, u uglu zgrade, ispod krošnje zimzelenog drveta) a smrznute životinje će ih pronaći i biće vrlo zahvalne.
  4. Nahranite ih – nije potrebno kupovati namjensku hranu za životinje, naš džindžer se nekada više obraduje ostacima piletine koji preostanu nakon obroka. Ostaci hrane svakodnevno se povlače po našim kuhinjama, a uličnim psima i mačkama mogu značiti puno u vrijeme kad zbog snijega teško pronalaze hranu. Hranu im možete ostaviti i na mjestu gdje ih najčešće viđate, kako bi je lako pronašli.
  5. Napojite ih – voda je također veliki problem. Tokom niskih temperatura većina izvora na kojima piju napuštene životinje, pod ledom je. Poželjno je da što češće psima iznosite zdjelice sa pitkom vodom. Dobro je i da bude topla, kako bi duže bila u tečnom stanju, te da bi žeđ ugasilo što više životinja. Posude sa smrznutom vodom uklanjajte od pasa jer, ukoliko su mnogo žedni, znaju da ližu led, što može da izazove niz bolesti respiratornih organa.
  6. Ne zaboravite na ptice – plastični poklopac stare zdjele, tacna ili nešto slično može biti izvor života za vrapce i golubove koji po ovom nevremenu ne mogu pronaći mrvice. Malo starog hljeba, koje zrno i biće spašene.

+ OPREZ: u hladnim danima, pod vašim autom ili čak u njemu može se kriti pas ili mačka u potrazi za toplotom i zaštitom od hladnoće! Pre pokretanja motora, pogledajte ispod i oko vozila i kucnite po haubi ili nakratko pritisnite sirenu.

Kako pomoći uličnim životinjama tokom zime?
Jedan od super primjera kako su se stanari zgrade u mom susjedstvu organizovali da pomognu uličnim mačkama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?