10 namirnica iznenađujuće bogatih antioksidansima

10 namirnica iznenađujuće bogatih antioksidansima

10 namirnica iznenađujuće bogatih antioksidansima

Da li ste znali da dodatak nekih od omiljenih biljaka i namirnica prehrani može da ima značajan efekat na cjelokupno zdravlje? Kada su u pitanju wellness popularne riječi i trendovi, antioksidansi su u samom vrhu liste. Za dnevni snack nije rijetkost da ćete pročitati kako su goji bobice preporučljive a kupine su meni barem uvijek u zamrzivaču. Te, iako je definitivno korisno imati tokom dana dodatke namirnica koje su bogate antioksidansima, to nije nužno i najbolja solucija. Prema nauci, par začina i biljaka može da nam pruži dozu 30 puta veću od one koju unosimo kroz popularne antioksidativne namirnice.

Što češće u svoj život i svakodnevnicu uključujemo ovakve začine, tim je naše tijelo sposobnije da zaustavi ili barem odgodi oštećenje ćelija. Oksidansi – suprotnost antioksidansima – su slobodni radikali koje naše tijelo prirodno proizvodi kako bi se odbranilo od virusa i ostalih napasnika koji narušavaju zdravlje. Oni se također pojavljuju i u našoj okolini kroz zagađenje zraka (što je trenutno veoma aktuelna tema), kroz dim, cigarete, alkohol itd. a što sve skupa može prouzrokovati nezdrava nakupljanja u našim organizmima. Opterećenje oksidansima može dovesti do preuranjenog starenja, oslabljenog imuniteta i ćelijskog oštećenja koje se povezuje sa brojnim oboljenjima a koji tokom godina vode ka ozbiljnim zdravstvenim problemima. Tako da, logički razmišljajući, omogućavanje unosa dovoljno antioksidansa pomaže našim tijelima da se bore i izbore sa ovim neželjenim efektima.

Top 5 namirnica iznenađujuće bogatih antioksidansima

Navedene jestive namirnice sjede ponosno na vrhu liste.
*ORAC stoji za Oxygen Radical Absorbance Capacity

Goji bobice: 25,000 ORAC bodova
Borovnice: 14,000 ORAC bodova
Tamna čokolada: 21,000 ORAC bodova
Pecan orasi: 17,000 ORAC bodova
Artičoke: 9,400 ORAC bodova

Top 5 biljaka i začina iznenađujuće bogatih antioksidansima

prema istom sistemu bodovanja, ovi super začini sadrže toliko veliku koncentraciju antioksidansa da pored njih navedeno bobičasto voće djeluje nedoraslo (obratite pažnju na brojke!).

Karanfilić: 314,446 ORAC bodova (22x više od borovnica!)
Cimet: 267,537 ORAC bodova
Origano: 159,277 ORAC bodova
Kurkuma: 102,700 ORAC bodova
Kakao: 80,933 ORAC bodova

Najmoćniji nosioci antioksidansnih vrijednosti nisu oni na koje bi pomislili na prvu, zar ne? Samo par malih prilagodbi pri serviranju mogu imati značajan efekat na cjelokupno zdravlje na najbolji mogući način – i to je odlična vijest. Dnevna doza kelja (ako ga uopšte možete podnijeti) nesumnjivo pomaže te će poništiti dio štetnog djelovanja slobodnih radikala, ali najjednostavniji prstohvat cimeta zobenoj kaši će učiniti još više.

Zato slobodno svoju kafu začinite karanfilićem, bez suzdržavanja začinite rižu i povrće sa kurkumom a cimetom i kakaom učinite svoj smoothie još raskošnijim. Nikada lakše nije bilo ubaciti antioksidanse u svoj život nakon ove spoznaje.

2 Comments

 1. Ajna
  10 Decembra, 2019 / 1:57 pm

  Pozdrav pratim vas blog i super su teme i informacije koje nam pisete…
  Imala bi pitanje da li imate podatak u kojoj kolicini ovih namirnica je ovaj postotak ORAC…
  Hvala
  Lijep Pozdrav

  • selma
   Autor
   11 Januara, 2020 / 10:11 pm

   Draga Ajna ja se moram izvinuti što tek sada odgovaram – decembar je bio haotičan mjesec a početkom januara sam se prilično razbolila tako da sam tek sada “došla sebi” i mogu pristupiti održavanju svoj dragog bloga.

   To je izvrsno pitanje i dok sam pisala članak pitala sam se da li ga navesti ili da sačekam pitanje – zato hvala na njemu. U suštini se za uzorak uzima količina neke namirnice od 100 grama, što apsolutno ima smisla kod namirnica poput npr. borovnica. Ali kod začina to baš i nije primjenljivo – zato kada uzmemo koliko je npr. karanfilić moćniji od tih borovnica koje smo uzeli za primjer, jasno je i da korišten u znatno manjim količinama u nekom kontinuitetu može da nam podari značajne benefite. Nadam se da je ovo imalo smisla 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?