Superfood brownies sa orasima i brusnicama

Superfood brownies sa orasima i brusnicama

Evo jedan recept za dezert-snack koji će uskočiti na poslu kao brz i efikasan izvor energije kada vam koncentracija počne opadati. Ovaj recept rezultira sa brownie kolačima koji su toliko hranljivi, toliko ukusni i slatki; pa samo zamislite kombinaciju brusnica, orašastih plodova, zobi i tamne čokolade. Nevjerovatno je kako su se svi ovi sastojci sjedinili da bi nastao najkompletniji snack koji možete zamisliti. Mislim da su perfektan poklon kada idemo u goste, ma kada god imamo namjeru počastiti nama drage ljude – neće ostati ravnodušni, to je sigurno.

Superfood brownies sa orasima i brusnicama

140 g zobi, 130 g badema, 120 g oraha, 1 kafena kašika cimeta u prahu, 7-9 kraljevskih hurmi (okoštenih), 125 ml AdeZ biljnog napitka na bazi riže, 1 banana, 1 kafena kašika ekstrakta vanilije, 100 g sušene kandirane brusnice, 1 tamna čokolada min. 70% kakaa

U Nutribulletu ili jačem blenderu koji može fino da usitnjava ubaciti zob, blendati dok ne postane brašno od zobi. Ponoviti proces sa bademima (pretvoriti ih u brašno od badema), i sa orasima (pretvoriti ih ne baš u brašno ali u fino usitnjene komadiće). Pazite da orašaste plodove ne izblendate previše kako ne bi došlo do otpuštanja ulja – tako bi bili na korak bliže nastajanju putera a nama treba suha tvar. U veću posudu presuti brašno od zobi, badema i oraha te ako je ostalo nekih grudvica, razdvojiti ih prstima. Sasvim je uredu ako ostanu komadići oraha ili badema. Umiješati cimet. 

U blender uliti AdeZ mlijeko od riže, iz hurmi izvaditi košpice i ubaciti u blender sa mlijekom. Blendati dok se ne stvori rijetki smoothie. Ubaciti banannu i dodatno blendati. U posudu sa suhim sastojcima uliti postepeno tečne sastojke iz blendera (AdeZ, hurme, bananu). Lagano miješati dok se ne počne smjesa sjedinjavati. Na pola puta umiješati brusnice i ekstrakt vanilije. A ako želite od brownies kolačića napraviti proteinski snack, možete dodati i mjericu whey proteina u prahu. Jedno vrijeme će djelovati da nema dovoljno vlažnih sastojaka koji bi apsorbovali suhe ali mijesite uporno i nakon par minuta dobiti ćete idealnu smjesu.

U kalup možete ubaciti alu foliju ili masni kuhinjski papir. Ukoliko ste sigurni u svoj kalup, možete ga samo prethodno namastiti kokosovim uljem. Potom prebaciti smjesu i nožem ili rukama laganim pritiskom oblikovati tijesto. Ubaciti u frižider (zamrzivač) na pola sata. U međuvremenu sa malo kokosovog ulja otopiti tamnu čokoladu u šerpici ili na parnoj kupki. Izvaditi brownies tijesto iz zamrzivača te, koristeći se manjom viljuškom, “prošarati” mu površinu otopljenom čokoladom. Isijeći na kocke. Možete ih jesti direktno iz frižidera (tako se meni najviše dopadaju) ili sačekati da se malo ugriju na sobnoj temperaturi.

*na mom Instagram profilu, na @simply.selma IGTV kanalu pogledajte proces pripreme za recept superfood brownies sa orasima i brusnicama

Superfood brownies sa orasima i brusnicama
AdeZ
Superfood brownies sa orasima i brusnicama
Superfood brownies sa orasima i brusnicama
Superfood brownies sa orasima i brusnicama

*u saradnji sa AdeZ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?