Njega kože za svaku fazu mjesečnog ciklusa

Njega kože za svaku fazu mjesečnog ciklusa

Njega kože za svaku fazu mjesečnog ciklusa

Menstrualni ciklus “ciklira” kroz četiri faze svakog mjeseca. Sa tim da su nam endokrini sistemi uvijek u fluksu, nije lako znati šta nam tijelima nedostaje kako bi se doveli u to gotovo pa nedostižno stanje balansa. 

Malo sam istraživala na temu kako se što bolje prilagoditi potrebama našeg tijela dok im hormonalni ciklusi mijenjaju stanje te nerijetko izazivaju haos. Od prilagođavanja po pitanju načina života pa do par strateški raspoređenih a odgovarajućih proizvoda, u nastavku pišem malo više o svim sitnicama koje bi nam mogle olakšati svaku fazu mjesečnog ciklusa.

Folikularna faza

Ova faza počinje sa prvim danom menstruacije i traje do ovulacije. Tokom ove faze, hipofiza luči folikostimulirajući hormon (FSH) koji stimuliše jajnike da proizvedu 5 do 20 malih cista – folikula. Folikularna faza obično traje oko 13 dana i tokom nje većina žena uglavnom ne primjećuje značajnije promjene na svojoj koži – osim ako nisu u značajnom deficitu nekih vitamina i/ili minerala. Ili ako kojim slučajem nisu ispoljavale dosta PMS simptoma uslijed povećanog stresa. 

Ovo je obično rezultat viška kortizola (hormon stresa), adrenalnog zamora i/ili čak disbalansa u radu tiroidne (štitne) žlijezde ukoliko se sa stresom ne nosimo najbolje. Rezultati ovih neuravnoteženosti mogu imati trajne posljedice i na kožu, što bi se u nekim slučajevima moglo klasifikovati kao hormonalni disbalans (ja sam ga imala tokom puberteta). Tipično, folikularna faza je period tokom kojeg se počinjemo osjećati bolje, imamo više energije a sve se to lijepo odražava na našoj koži.

Tokom ovog perioda ono što možemo učiniti jeste da izvučemo maksimum te da podržimo prirodnu sposobnost kože da se regeneriše uz pomoć hidratantnih proizvoda bogatih vitaminima. Pretjerivanje sa AHA i retinolom bi moglo biti kontraproduktivno – preporuka bi bila da se koristi preparativa bogata antioksidansima i/ili vitaminom C.

Ovulacijska faza

Ova faza započinje po završetku menstrualne i folikularne faze te obično pada na četrnaesti dan mjesečnog ciklusa.  Kako se ovulacija bliži, dotok krvi do jajnika se povećava i ligamenti se kontrahuju približavajući jajnik bliže jajovodu (Falopijevoj tubi) omogućavajući time da jajna ćelija, kada se oslobodi, lakše nađe put u jajovod. Estrogen dramatično raste što izaziva nagli skok LH hormona. Tokom ovog perioda se također povećava i temperatura tijela, što se može povezati sa pojavom bubuljica tokom naredne faze našeg ciklusa. 

Po pitanju stanja kože, razlog zbog kojeg možemo iskusiti ovaj disbalans leži u našem vlastitom ponašanju – nerijetko posežemo za kaloričnom hranom, stres nas preuzima, ignorišemo znakove umora (uključujći i povećanu temperaturu) te je potrebno više odmarati a rijetko ko od nas prepozna te znakove i na koncu, sluša svoje tijelo. Sve ove navike mogu biti okidač da se organizam pročisti i na neki način obavi detoks – kroz kožu. Da li će se to manifestovati kroz pojačano izlučivanje sebuma, da li će zaštitna barijera kože biti narušena ili ćemo se jednostavno pretjerano znojiti u nastojanju tijela da reguliše tjelesnu temperaturu – sve ovisi od osobe do osobe. U svakom slučaju nije neobično da je koža pod stresom.

Ovulacijska faza možda nije ona tokom koje ćemo fizički na koži moći uočiti posljedice neravnoteže u tijelu, ali je idealna da kožu što bolje pripremimo za taj trenutak. Prevencije radi, nije loše poraditi na obuzdavanju stresa koliko je to moguće. Počasitite kožu nježnom, umirujućom maskom koja će dovesti u balans primarne funkcije kože. Dobro će doći upotreba maske na bazi gline.

Lutealna faza

Ova faza započinje odmah nakon ovulacijske te tipično upravo tokom nje većina žena primjećuje najintenzivnije promjene na koži. Hormonalni nivoi su na vrhuncu nakon čega se estrogen smanjuje a progesteron naglo pada, što izaziva nagli pad bazalne temperature tijela (ukoliko nije došlo do začeća). Zajedno u kombinaciji sa kvalitetnom, raznovrsnom prehranom bitno je organizmu pružiti sve potrebne nutrijente. Pogotovo jer tokom ove faze mentalni fokus možda nije najbolji te želja za popodnevnom dremkom postaje velika. 

Pošto ne živimo u društvu u kojem su naši životni rasporedi prilagođeni svim ovim našim tjelesnim potrebama i zahtjevima koje diktiraju hormoni, možemo imati osjećaj da pretjerano pokušavamo kompenzirati. Posežemo za brzinskim sredstvima za razbuđivanje, poput kafeina – prva sam krivac za to. Nerijetko se i oslanjamo na hranu koja će nam donijeti osjećaj olakšanja i ugode. Generalno nam tijelo traži još odmora te da se sve aktivnosti uspore. 

I upravo je dodatni odmor najbolja stvar koju možemo podariti svom tijelu. Inače bi veoma lako mogli primjetiti beživotan ten. Ovo je i najbolji tajming da (ako već to ne radimo) praktikujemo raniji odlazak u krevet. Ako su nam hormoni već u padu (pošto sve naše ćelije imaju različite cikardijske ritmove) i forsiramo se – pružimo im barem hidrataciju za kojom vape. Hijaluronska kiselina će zasigurno pomoći.

Menstrualna faza

Menstruacija može potrajati nekoliko dana. U prvim danima možemo osjećati bol u maloj karlici, nogama i leđima. Ovi bolovi mogu biti jaki ili slabi a posljedica su kontrahovanja (grčenja) materice. Nivoi hormona estrogena i progesterona su niski. Bazalna tjelesna temperatura je na najnižem nivou. Tokom menstruacije je najkorisnije svesti njegu na minimum te dopustiti koži da uradi ono u čemu je najbolja; da se sama obnovi.

Ono šta je bitno tokom sve četiri faze jeste da smo povezani sa svojim tijelom – da ga osluškujemo, pratimo šta nam poručuje te da ga slušamo. Primarni razlog zbog kojeg uopšte prolazimo kroz neravnotežu kože je povezan sa blokadom u limfnom sistemu. Limfni sistem je esencijalan za eliminaciju viška dermalnog otpada i stagnantnih procesa u koži. Ako nam je limfni sistem blokiran uslijed stresa, napetosti ili smanjenog imuniteta našeg tijela, to će se odraziti začepljenjima kože. Ona se mogu manifestovati kroz bubuljice, bore, upalne procese ili čak hiperpigmentaciju.

Najjednostavnija a pouzdana rutina čišćenja i lagane hidratacije uz poželjnu masažu bi bili idealan pristup. Čista ružina vodica za osvježenje, gel od aloe vere i gua sha masaža su nešto na šta se planiram fokusirati. I da, namjeravam savladati gua sha praksu kod kuće. Javite mi da li bi i vas zanimala ta tema.

Njega kože za svaku fazu mjesečnog ciklusa

Moja preporuka

Menstrualna faza

White Lotus Jade Gua Sha
Alteya Organics Bulgarian Organic Rose Water
Heritage Store Rosewater with Glycerin

Lutealna faza

Lavera 3 in 1 Organic Face Wash, Scrub and Mask
Alpha-H Balancing and Pore Refining Mask with Jojoba Oil
Aztec Secret Indian Healing Clay Facial Treatment

Ovulacijska faza

The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5
La Roche-Posay Hyalu B5 Serum
DERMA E Hydrating Day Cream

Folikularna faza

Olival Vitaminski Serum C
Avon Distllery C Shot Silky Powder
The Ordinary 100% L-ascorbic Acid Powder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?