MSM [ mineral zdravlja i ljepote ]

MSM  [ mineral zdravlja i ljepote ]

Biološki aktivni sumpor je jedan od osnovnih nutrijenata za naša tijela kako bi ostala puna energije, mladolika i energična. Kako godine čine svoje, zajedno sa prehranom koja je u globalu danas osiromašena po pitanju nutrijenata, naša tijela postaju ukočena, kao i same ćelije od kojih se sastojimo a energija nam naglo opada. Koja je uloga MSM-a u svemu ovome i šta je tačno? MSM (Metil-sulfonil-metan) je organsko sumporno jedinjenje koje se sastoji od 4 elementa, sumpor, kisik, ugljik i hidrogen. Nastaje tokom prirodnog ciklusa kiše na Zemlji – ne može prirodnije od toga, zar ne? 

Iako se već svakako nalazi u ljudskom tijelu (generalno u svim živim organizmima) također ga možemo unositi kroz hranu, pića i suplemente (dodatke prehrani). Ako uzmemo zajedno vodu, so i MSM oni sačinjavaju čak do 90% naših tijela. I koliko god bio rasprostranjen i koristan,  nutrijent je koji je topiv u vodi te mu je potreban vitamin C kako bi ga organizam efikasno iskoristio. 

Sumpor je prisutan u brojnim neprerađenim namirnicama ali se brzo gubi tokom procesa kuhanja – zbog toga nije loše ubaciti ga kao dodatak prehrani uz namirnice koje su njim bogate. Ako se odlučite da kroz hranu povećate unos MSM-a onda obratite pažnju da vam naredne namirnice postanu redovnim dijelom jelovnika; kukuruz, cjelovite žitarice, crveni luk, alfalfa klice, jabuke, paradajz, kafa, mlijeko, čaj, riba, piletina, puretina. U nastavku ćemo se dotaći 8 dobrobiti MSM-a.

MSM  [ mineral zdravlja i ljepote ]

MSM  [ mineral zdravlja i ljepote ]

1. Poboljšava zdravlje kože i uopšteno stanje tena

MSM je neophodan za proizvodnju kolagena – a već sam pisala o kolagenu, razlozima zbog kojeg proizvodi za njegu na bazi kolagena koji se koriste na koži ne djeluju te zbog čega se treba fokusirati na poticanje njegove proizvodnje iznutra (klik ovdje za taj članak!). Upravo u tom duhu, MSM se nadovezuje. Koža bez tonusa, bore, kao i suha, ispucala koža su sve rezultat gubitka kolagena. MSM zajedno sa vitaminom C djeluje na izgradnji novog, zdravog tkiva. MSM može normalizovati formiranje kolagena te drastično poboljšati stanje kože. Također smanjuje crvenilo, ubrzava iscjeljivanje ožiljaka, opekotina i ranica.

Posebna napomena: pronašla sam istraživanje iz 2008. koje ukazuje da MSM kada se kombinuje sa silimarinom značajno olakšava simptome rozacee!

2. Poboljšava fleksibilnost

Istraživanja su pokazala da je MSM visokoefikasan po pitanju poboljšavanja fleksibilnosti – pomaže pri proizvodnji fleksibilnog tkiva kože i mišića. Ovo sve dovodi do povećanja uopštene fleksibilnosti tijela jer dolazi do vraćanja nivoa “sokova” u tkivima – može se laički reći da ih “podmazuje”.

3. Detoksifikuje tijelo

Jedna od najznačajnijih stavki kod MSM-a jeste ta da čini ćelije propustljivijima. Ovo znači da dopušta toksinima i metaboličkom otpadu da budu lakše izbačeni iz ćelija, dok esencijalni nutrijenti i hidratacija mogu lakše da uđu i zamijene njihovo mjesto. MSM razgrađuje kalcij fosfat – ima nevjerovatnu sposobnost da “razbije” loši kalcij koji leži u korijenu degenerativnih oboljenja. 

4. Ojačava kosu i nokte

Kolagen i keratin su od ključne važnosti za proizvodnju zdrave kose i noktiju. MSM je pravi “beauty mineral” zahvaljujući kojem imamo dovoljno sumpora za proizvodnju dostatnog kolagena i keratina. Također je važno spomenuti da kada ga unosimo dovoljno, on nokte i kosu čini naročito jakim i debljim – što se može primjetiti nakon samo par sedmica redovnog korištenja. 

5. Ubrzava proces zacjeljivanja

Mliječna kiselina i ostali nusproizvodi su ti koji izazivaju bol u tijelu koji nam je poznat tokom upale mišića. MSM povećava sposobnost tijela da eliminiše otpadne proizvode na ćelijskom nivou. Ovo ubrzava oporavak i oslobađa više energije koja je potrebna za obnovu.

6. Prirodno povećava energiju

Zbog povećane propusnosti ćelija, manje energije je potrebno za eliminaciju toksina. Samim time preostaje tijelu više energije koju preusmjerava aktivnostima neophodnim za obnovu i zacjeljivanje. Probava iziskuje najviše energije u tijelu (cca 70-80% energije organizma se svaki dan troši na proces varenja hrane u tijelu). MSM povećava apsorbciju nutrijenata tako da se količina energije koja bi se inače utrošila na taj proces znatno smanjuje. 

7. Ima protuupalna svojstva

MSM ima zaista moćno protuupalno svojstvo – o tome sam prethodno pisala kada sam spomenula da MSM omogućava brže rješavanje metaboličkog otpada na ćelijskom nivou. Višak te težine na/ u tijelu je ustvari upala. Ćelije postaju hronično upaljene i u njima se zadržava nusproizvod metaboličkih procesa. Sumpor je potrebno da bude prisutan kako bi se ti toksini i otpad izbacili iz tijela. A kada se ti viškovi iz tijela uklone, onda se ćelije mogu riješiti i viška tekućine koji se zadržavao tokom upalnih procesa. Automatski sve vodi do prirodnog i efektnog gubitka neželjene težine. 

Zbog ovih protuupalnih svojstava MSM je koristan kod olakšanja mišićnih grčeva, reumatoidnog artritisa, povreda tetiva a neki ga koriste za tretiranje osteoporoze. Također je efektan kod ublažavanja PMS simptoma, smanjenja glavobolja, 

Kako koristiti MSM

Može se nabaviti u obliku praha ili u obliku kapsula. Za najbolje rezultate se može koristiti MSM prah koji se rastopi u vodi zajedno sa vitaminom C. Mi smo kupili u dm-u vitamin C u prahu ali ako želite, možete jednostavno iscijediti sok limuna u vodu te u njoj razmutiti MSM. Neke generalne smjernice su da se započne sa jednom kafenom kašikom MSM-a u prahu čisto da ispitate kako vam želudac reaguje na njega. Ako ne uznemiri stomak, onda možete lagano i postepeno povećati dozu na 2-3 kafene kašike dnevno za impresivne rezultate. Sigurnim se smatra korištenje do 6 grama dnevno tokom 6 mjeseci.

Potencijalni rizici i nuspojave MSM-a

MSM se ne preporučuje osobama koje koriste razrjeđivače krvi te je kod pojedinaca moguće da osjete uznemiren stomak – upravo zato je najpametnije započeti korištenje sa malim dozama. Trudnicama ga ne bih preporučila jer se ne zna koliko bi imao efekta tokom trudnoće, zato oprez. 

MSM  [ mineral zdravlja i ljepote ]
MSM  [ mineral zdravlja i ljepote ]
MSM  [ mineral zdravlja i ljepote ]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?