Da li je Urea najbolji tretman za suhu, osjetljivu kožu?

Da li je Urea najbolji tretman za suhu, osjetljivu kožu?

Znate onaj osjećaj kada kupujete limitirane kolekcije rumenila, paleta i karmina jer su nevjerovatno lijepe, tematski urađene, unikatne? I onda se nakon početne euforije uhvatite kako danima uzastopno koristite jedno te isto rumenilo, jedan te isti karmin i jednu te istu sjenu – u bukvalno jednoj te istoj nijansi? Eh, urea je to omiljeno rumenilo, ta idealna nijansa sjene koja uvijek funkcioniše. I dok nam pažnju odvraćaju najnoviji trendovi poput pčelinjeg otrova ili matičnih ćelija – urea je ta koja će održati kožu glatkom, super sjajnom i zdravom. Što više čitam, izučavam i otkrivam – to se osjećam bližom nekim “starim” sastojcima.

A urea bukvalno spada u “good old faithful” grupicu. Samo pitajte nekoga sa ekcemom ili sprijazom. Osobe sa tim kožnim stanjima imaju manjak uree a više je nego očigledno koliko to štete čini. Pa, šta je zaista urea i kako djeluje?

urea

Šta je urea?

Urea je proteinski otpad, bukvalno. Kada nam tijelo iskoristi protein ono “bljuje” nitrogeni otpadni nusproizvod – on našem tijelu očigledno više nije potreban. Ali naša koža ga se ne može zasititi! Urea ima dvije supermoći – onda istovremeno eksfolira i hidratizira kožu. Zdrava, mlada koža ima dovoljno uree ali (kao i sa svime), tokom procesa starenja, naša koža je proizvodi sve manje i manje. To je i jedan od razloga zbog kojih nam je sa godinama potrebno sve više hidratizirajućih proizvoda u preparativi. A znate kome je još potrebna dodatna urea? Osobama koje pate od ekcema i psrijaze. Koža sa psorijazom ima 40% manje uree u odnosu na zdravu kožu. Sa ekcemom je situacija još gora jer, u poređenju sa zdravom kožom, njoj nedostaje čak 85% uree. 

Urea je dio prirodnog hidratizirajućeg faktora naše kože (natural moisturizing factor |NMF) a on je sačinjen od 40% aminokiselina, 12% sodium PCA ( prirodni humektant dobijen iz glutaminske kiseline), 9% glicerola i 8.5% uree (između ostalih stvari). Ovo su sve higroskopne supstance (zadržavaju vodu) koje su od velike važnosti pri održavanju zdravlja, funkcije i hidratacije stratum corneuma. 

Urea ima fantastičnu sposobnost – pazite sada ovo; smanjuje podložnost kože tj. smanjuje mogućnost da će koža biti iziritirana SLS-om! Znači, meni kao osobi kojoj je koža uvijek u opasnosti da doživi povrat perioralnog dermatitisa ovo je sjajna vijest. Mislim da je svakome – a naročito osobama koje ne smiju ili ne žele da koriste proizvode sa sulfatima a nekada je to teško izbjeći, ili jednostavno nismo svjesni da neki ih proizvodi sadrže. Možda samo želimo ojačati kožu kako bi uopšteno bila otpornija na iritanse poput SLS-a i u tom slučaju je urea izvrsna stvar. 

Postoje dokazi da urea pomaže kod ihtioze, kseroze, atopijskog dermatitisa (ekcema), kontaktnog dermatitisa, psorijaze, seboreičnog dermatitisa, keratoze i pruritusa. A sva ova kožna stanja dijele sličan patološki uzrok – gljivicu pod nazivom malassezia.

Iako je mehanizam djelovanja uree na kožu nepotpuno razjašnjen, istraživanja sugerišu da su keratolitična i hidratantna dejstva koja posjeduje ta koja uzrokuju raspad hidrogenskih veza unutar stratum corneuma, oslabljivanje epidermalnog keratina te povećavanje lokacija za vezivanje vode. I dok nanošenje emolijenata i hidratantnih proizvoda lokalno samo trenutačno popravlja situaciju, oni u konačnici neće imati efekta na sposobnost kože da stvara i zadržava vodu – onako kako to urea radi. Kada je nanešena na kožu, ona ulazi u stratum corneum gdje apsorbuje i zadržava vodu, te uvećava sposobnost kože da se rehidrira. 

A kako to konkretno čini? Tako što stimuliše ekspresiju epidermalnog gena, odnosno “atkivirajući” specifične komponente kože koje je održavaju zdravom. Drugim riječima, urea pomaže pri regulaciji ćelijskog ciklusa tako da se mrtve ćelije uklanjaju tačno kada i trebaju, poboljšava funkciju zaštitne barijere kože i pomaže regulisati dobre i loše bakterije na našoj koži. Nema zvaničnog istraživanja koje bi se odnosilo na odnos uree spram akni ali postoji jedno na temu antimikrobnih peptida koje urea stimuliše a koji in vitro ubijaju bakterije koje uzrokuju akne. A također postoje dvije in vitro studije koje su pokazale da urea direktno inhibira malasseziu tj. gljivicu koja između ostalog izaziva i fungalne akne. 

Urea kao moćni humektant

Da se podsjetimo; humektant je magnet za vlažnost. Posao humektanta je da privlači vlažnost iz zraka i da je veže za našu kožu kako bi kontinuirano ostala hidratizirana. Hijaluronska kiselina i glicerin su najpoznatiji članovi porodice humektanata ali i urea je vrijedna naše pažnje. Urea ne samo da privlači vodu već je i sama sadrži u visokom procentu – znači da govorimo o fontani vode. Bukvalno.

I zato kada Koreanci kažu da je hidratacija fontana mladosti, oni se ne šale. Kada je koža hidatizirana i ima svu vlažnost koja joj je potrebna, jednostavno bolje funkcioniše. I sva ta vlažnost popunjava kožu tako da sve fine linije i bore djeluju manje. Zaglađuje kožu te joj podari glađu teksturu. Automatski pruža olakšanje suhoj koži, koži koja osjeća svrab te čini da sjaji i “puca” od zdravlja. I možemo koristiti sve anti-aging superzvijezde na svijetu ali, ako nismo uradili ono što treba po pitanju hidratacije – koža ne može da izgleda dobro.

Urea kao prirodni eksfolijans

Urea funkcioniše malo drugačije u odnosu na ostale eksfolijanse. Dok mehanički pilinzi uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože a kiseline hemijski razgrađuju “ljepilo” koje ih drži zjedno, urea radi sa sastojcima koji sačinjavaju molekularnu strukturu kože. I ti sastojci zajedno sa ureom regulišu ćelijsku obnovu kože, npr. prirodni proces eksfolijacije. Drugim riječima, urea osigurava da se mrtve ćelije uklone onda kada i trebaju. I taj proces kožu ne da čini samo glađom i svjetlijom. On koži ojačava zaštitnu barijeru tako da se vlažnost zadržava a bakterije i ostali neprijatelji kože ne ulaze. 

Šta još urea može da učini za našu kožu?

Hidratacija i eksfolijacija su njene glavne supermoći, u to nema sumnje. Ali ova mala molekula može da još uradi i ovo:

 • pojačava aktivnost LL-37, antimikrobnog peptida koji može ubiti bakterije koje uzrokuju akne
 • ukida malassezia gljivicu koja je (između ostalog) odgovorna za nastanak akni, seboreičnog dermatitisa, psorijaze, raznih upalnih procesa
 • ima ublažavajuće djelovanje protiv svraba
 • ima efekat lokalnog anestetika na kožu koje smanjuje upale 

P.S. urea nije sinonim za tretiranje kože urinom – znam da takav tretman postoji ali ovo nije to. Ako je ta dilema ustrajala do kraja ovog opširnog članka, da i to otklonimo. A ako imate želju proučiti jedno detaljno istraživanje o urei – klik, klik!

P.S.S. pripremam članak sa proizvodima koji su prilagođeni za korištenje ako je koža osjetljiva, suha, ima seboreju, perioralni dermatitis, rozaceu itd. Uzeti ću u obzir sastojke koje treba izbjegavati a koji su poželjni. Možda nije loša ideja i da analiziram sve ono što trenutno koristim. Javite mi šta mislite o ovoj ideji.

Da li je Urea najbolji tretman za suhu, osjetljivu kožu?

4 Comments

 1. Sonja
  27 Novembra, 2019 / 7:02 am

  Draga Selma hvala ti za clanak.Mnogo mi znace sve ove informacije jer imam suhu kozu zbog hipotireoze a sklona je i promjenama tipa kontaktni dermatitis , alergije itd..mozda da nam preporucis i neke preparate na bazi uree.
  Hvala Sonja

  • selma
   Autor
   27 Novembra, 2019 / 2:03 pm

   Nema na čemu Sonja ❤ Nadam se da će urea biti ta koja će donijeti olakšanje, definitivno ima potencijal za to a u izradi je članak sa preporukama brojnih proizvoda za sva navedena stanja kože o kojima sam pisala – uključujući i proizvode koji sadrže ureu.

 2. Dženita
  27 Novembra, 2019 / 4:43 pm

  Još jedan odličan članak, hvala puno na svim informacijama. I ja također imam jako suhu i osjetljivu kožu, tako da je super naučiti nešto što mi može pomoći. Jedva čekam članak o proizvodima koji su pogodni za suhu i osjetljivu kožu, kao i onima koji sadrže ureu :)

  • selma
   Autor
   30 Novembra, 2019 / 6:57 pm

   Hvala tebi Dženita – malo mi bude jasnije šta i vas interesuje kada mi javite kroz poruke i komentare.
   Suha koža je neizbježna donekle po dolasku zime ali članak sa proizvodima je u pripremi – možda uspiješ u njemu pronaći neke konkretne preporuke :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?