Avon Distillery [ clean beauty linija proizvoda za njegu ]

Avon Distillery [ clean beauty linija proizvoda za njegu ]

Pojam održivog načina života se ne spominje po prvi put u ovom kutku interneta pošto sam ponajviše iz potrebe (a kasnije i želje) počela da usvajam navike pa i da kritički pristupam ka proizvodima i stvarima koje unosim u svoj dom te koji su sada dio moje svakodnevnice. Moju priču sa p.dermatitisom ste sigurno do sada čule – ako niste, toplo preporučujem izvorni članak koji sam napisala na ovu temu. Praćenje sastava svega što koristim se prostire od namirnica koje imam u kuhinji, pa do proizvoda koje imam u kupaonici.

Zbog svoje dobrobiti i zdravlja, polažem pažnju na to šta konzumiram a nije slučajnost da mi se dermatitis nije vraćao otkako sam napravila čistku preparative i dekorative. Proizvode koje sada koristim biram prvenstveno prema sastojcima – zbog toga su i zaštitne kreme koje koristim sa SPF faktorom isključivo na mineralnoj bazi. Zbog svega navedenog, veoma me prijatno iznenadila nova Avon Distillery linija proizvoda koji ne samo da udovoljavaju mojim prohtjevima već je očigledno kako je ovaj poznati brend prepoznao da sve veći broj korisnica ima sve zahtjevnije kriterije pri kupovini.

Testirala sam gotovo sve preparativne proizvode iz ove linije pa bih se voljela dotaći svega toga što je drugačije kod Distillery linije u odnosu na druge, koje su to promjene, kakvi sastojci su sada u fokusu, koje im je porijeklo, kakve su promjene kod pakovanja proizvoda – dotaći ćemo se svega što bi vas moglo zanimati o proizvodima koje lično smatram veoma interesantnim ali prije svega, efikasnim i kvalitetnim.

Avon Distillery [ clean beauty linija proizvoda za njegu ]

Avon Distillery su proizvodi za njegu kože stvoreni od koncentrata izrađenih kroz distilerijski proces kako bi se u potpunosti očuvao prirodni potencijal svakog od sastojaka. Oni su bez alkohola, mirisa, umjetnih boja, mineralnih i esencijalnih ulja ili sintetičkih sastojaka. Alergološki i klinički su testirani, svaki proizvod u novoj kolekciji sadrži u prosjeku 15 prirodnih sastojaka koji se destiliraju uz manju količinu vode, što povećava i osnažuje koncentraciju aktivnih sastojaka i pigmenata u proizvodima. Išlo se na to da se ne koriste “filler” sastojci te da oni koji su korišteni budu biljnog porijekla. Primjetiti ćete da su pakovanja manja ali prisustvo manje gramaže je objašnjeno time što su u pitanju koncentrirani proizvodi čija efikasnost nije uslovljena količinom po korištenju (osim naravno kreme sa SPF faktorom, zna se koja je količina potrebna za potpunu zaštitu). Također je iza ovog rezonovanja i nastojanje da se smanji karbonski (ugljični) otisak – što znači da se misli i na dobrobit okoline.

Također se pazilo i pri odabiru materijala za pakovanje; korišteno je reciklirano staklo kako bi se izbjegla plastika a što se tiče dekorative, plastični kompakti su upotrijebljeni te su ogledala izbačena kako bi se išlo korak naprijed po pitanju reciklaže. Da bi maskare i šminka za usne ostali sigurni i prenosivi, korištene su plastične komponente ali je cilj da Distillery postane 100% pogodna linija svih proizvoda za reciklažu. I da, osim preparative (trenutno 5 proizvoda) u Distillery spadaju i 4 dekorativna proizvoda – ukupno 9. Za Distillery kozmetiku koja će nam stići 2020. godine se planira korištenje sastojaka koji 100% neće sadržavati vodu a pigmenti će biti visokokvalitetni.

No, da se fokusiramo na proizvode koje sada imamo dostupne u Avon katalozima a koje sam isprobala. Tu su dva proizvoda iz kolekcije koji su formulirani 100% bez vode: Clean Break čistaču i C-Shot prahu. Također ću u nastavku pisati više o Shade The Day zaštitnu kremu sa SPF faktorom te o Sleep Potion noćnoj kremi.

Distillery Clean Break balzam za čišćenje lica (36,90KM | 50ml) – čišćenje kože i uklanjanje šminke su jednako važni kao i sama kvaliteta šminke i proizvoda za njegu koje koristimo. Od proizvoda za čišćenje očekujem da nisu agresivni, da ne isušuju kožu nakon korištenja, da temeljito uklanjaju šminku i nečistoće. Dodatni bonus je ako je tekstura prijatna a pakovanje estetski lijepo. Sada kada ste upoznate od čega su pakovanja napravljena, mogu dodati da je pakovanje funkcionalno te oku ugodno. Svi proizvodi iz Distillery linije ostavljaju dojam kvalitete. Clean Break balzam za čišćenje sadrži i 70% čisto prešano ulje marelice a u sastavu su još (između ostalih sastojaka) puter kakaa, puter manga i ekstrakt krastavca. Teksturu bih opisala kao kombinaciju ulja i gela – nije balzam, u čvrstom je stanju ali se pod toplotom prstiju topi i pretvara u ulje. Veoma se lijepo razmazuje i sa lakoćom uklanja puder i maskaru uz blago masirajuće potrebe. Umivanje toplom vodom nije neophodno ali dodatno pomaže ukloniti i posljednji trag šminke. Koža je mekana i nimalo isušena nakon korištenja. Miris je gotovo neprimjetan, iznimno blag a podsjeća me na finu mješavinu ulja.

Distillery Shade the Day dnevna krema za lice SPF 25 (41,90KM | 30ml) – jedna jako lijepa i profinjena dnevna zaštitna krema sa mineralnim filterima te savršen primjer kako su kreme sa mineralnim filterima evoluirale i znatno su bolje u odnosu na one od prije desetak godina. Pisala sam o zaštiti od sunca, njenoj važnosti te vrstama proizvoda koji nam kožu štite od sunčeve radijacije. Uz sve prezentirane informacije mi je cilj da svako od vas samostalno donese odluku o tome koja je opcija najbolja za vas. Lično favorizujem mineralne zaštitne kreme u odnosu na hemijske filtere te mi je drago što je Shade the Day potpuno bazirana na mineralnim filterima (nano Zic Oxide i nano Titanium Dioxide). Ima veoma lijep, veoma blag i prijatan miris – baš asocira na skupocjenu kremu. Teksturom je lagana krema – nije vodenasta ali nije ni izuzetno gusta. Lijepo je maziva a na koži ne ostavlja bijeli trag. Nanosi se nakon čišćenja a prije nanošenja šminke na područje lica i vrata (ne zaboravite na vrat). Ovisno od tipa kože, nekome neće biti potrebna hidratantna krema prije ove a nekome sa veoma suhom kožom možda hoće. Iako je ljeto iza nas i sunce nije toliko jako, čvrsto vjerujem da će se benefiti korištenja zaštitnih krema pokazati u kasnijem dobu – zbog čega ćemo biti zahvalne.

Distillery Sleep Potion noćna krema za lice (41,90KM | 30ml) – gelasta noćna krema je veoma interesantan koncept te se ovakav tip noćne njege ne sreće često. Sleep Potion je 100% biljna glicerinska noćna krema za lice sa 93% čistih sastojaka. Sviđa mi se što sadrži niacinamide, ureu, so hijaluronske kiseline i ekstrakt agave. To su sve jako nježni a efektni sastojci koji rade ka balansiranju kože – što je itekako korisno sa posebnim naglaskom sada kada ulazimo u sezonu hladnih, vjetrovitih dana. Tvrdnje da je ovo jako blaga i nježna krema bih rekla da su apsolutno istinite jer (osim što je transparentna, bez bojila) ako ima miris, ja ga ne mogu detektovati. Nanosi se uvečer nakon čišćenja kože i eventualnog toniranja. Gelasta tekstura je primjetna i koju minutu nakon nanošenja površina kože je mrvicu ljepljiva – kao da sam nanijela hijaluronski serum. A nakon par minuta taj se osjećaj potpuno povlači tj. kremu koža u potpunosti upija. Ja je koristim noćima kada ne želim koristiti AHA ili BHA tretmane a osjetim da mi je tekstura kožem pomalo neravna, gruba ili isušena.

Distillery C Shot prah s vitaminom C (51,90KM | 5g) – ovo je proizvod kojim sam oduševljena. C-Shot je svilenkasti prah vitamina C koji se dodaje u serum ili hidratantnu kremu za trenutno djelovanje. Vitamin C je fantastičan sastojak – inače je teško gotovo svima preporučiti neki sastojak jer svaka koža je posebna, ima neke svoje specifičnosti. Ali mi se čini da bi baš svaki tip kože mogao imati koristi od dodatka vitamina C u preparativi. C-Shot je prah 100% L-askorbinske kiseline. Šta je L-askorbinska kiselina (LAA)? Ovo je vitamin C u svojoj najefikasnijoj formi, stoga LAA ima iza sebe najveći broj studija koje podržavaju njenu efikasnost. Ipak, ovo je manje stabilan oblik vitamina C u odnosu na ostale i u velikim dozama može izazvati iritaciju kože. Ako LAA testirate i vaša ga koža dobro podnosi, onda je najbolja moguća opcija. Najbolji je za: visoku efikasnost, normalnu ili masnu kožu. Moja koža je osjetljiva i nije masna ali sjajno reaguje na ovu formu vitamina C. Pakovanje C-shot praha je veoma zabavno i kreativno: u obliku epruvete. Dovoljno ga je dva puta protresti što daje dovoljnu količinu praha koja se lako miješa sa kremom ili serumom po vašoj želji. Može se koristiti po danu ali i po noći. Ne ometa korištenje retinola, kiselina niti krema sa zaštitnim SPF faktorom, tako da je veoma raznolik sastojak.

Preostali preparativni proizvod iz Distillery linije je Distillery Purify ulje za lice (30ml) – d-TOX svileno ulje za pročišćavanje i trenutno obnavljanje kože sa mješavinom čistih aktivnih sastojaka rađenom po mjeri “custom made” – ulje jojobe, fitol, vitamin E. Ljubazno su mi poslani testeri preko kojih ću i njega testirati a svoje dojmove podijeliti na Instagramu + napraviti ću edit ovog članka i dodati dojmove nakon testiranja.

Avon Distillery
Avon Distillery [ clean beauty linija proizvoda za njegu ]
Avon Distillery
Avon Distillery
Avon Distillery [ clean beauty linija proizvoda za njegu ]

*u saradnji sa Avon

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?