Chia puding sa smokvama

Chia puding sa smokvama

Nakon putovanja i konstantnih street food obroka, mađarskih restorana i slastičarni, moj organizam je poželio domaće pripremljene obroke i užine. Koliko god je rutinu dobro prodrmati putovanjem i novom kuhinjom, jednostavno se uvijek sa zadovoljstvom vraćam u vlastitu kuhinju. Septembar je za mene bio mjesec potpunog opuštanja, što mi je zaista prijalo, ali vrijeme je vratiti se svim lijepim navikama koje su ultimativno dobre po zdravlje.

Sa doručkom se uvijek mučim čim se sa pauze vratim na posao, pogotovo ukoliko nisam uhodana sa meal prepom. Zato sam se vratila na osnove (back to basics), te ih samo preobukla u sezonski prikladne varijante – čisto da se postepeno počnem vraćati u rutinu ali i da cijeli proces bude zanimljiviji. Ovaj jesenji chia puding sa smokvama je fantastičan doručak, dezert – ali i snack. Može biti šta god poželite a sve što vam treba vjerovatno već imate u kuhinji + par dodataka sa radošću uključujem jer naprosto mirišu na jesen.

Razlozi za isprobati chia puding

  1. Chia je bogata vlaknima, proteinima i kalcijem. Također sadrži visok udio vitamina B, željeza, fosfora, cinka i magnezija
  2. Chia sjemenke obiluju omega 3 masnim kiselinama. Samo dvije supene kašike chie sadrže istu količinu za srce zdrave omege 3 kao cca 100 grama lososa.
  3. Veoma su efikasne za održavanje osjećaja sitosti. Kada ih potopimo u tekućinu, chia sjemenke “nadođu” tj. upiju je i povećaju se za 10 puta, što nama pomaže kod održavanja hidriranosti te kod probave. Ujedno su izvrstan izvor energije.
  4. Prirodna su alternativa za vrhnje i kukuruzni škrob. Chia sjemenke prirodno zgušnjavaju puding tako da nema potrebe koristiti brašno, vrhnje, jaja i sl. u tu svrhu.
  5. Savršena su baza za obroke raznih ukusa. Pošto su chia sjemenke neutralnog ukusa, ovisno od zaslađivača i dodataka koje koristimo naš obrok će poprimiti njihovu aromu. Zato imamo veliki izbor od vrsta mlijeka koje koristimo sa chia sjemenkama pa do tečnih zaslađivača (poput meda, agava sirupa), začina (cimet,  kardamom, ekstrakt vanilije) ili dodataka poput jogurta, putera, voća, sjemenki itd.

Recept | Chia puding sa smokvama

Vanilija chia puding: 100 ml AdeZ Amazing Almond, 2 supene kašike chia sjemenki, 1 kafena kašika meda, 1/2 kafene kašike ekstrakta vanilije

Kakao chia puding: 100 ml AdeZ Amazing Almond, 2 supene kašike chia sjemenki, 1 supena kašika kakaa u prahu, 1 kafena kašika meda, prstohvat cimeta

Dodaci (opcionalno): grčki jogurt, smokve, grožđe, sjemenke nara, kokosov čips

Navedene mjere su dovoljne za jednu porciju ali i ako preferirate rijeđu ili gušću teksturu, uvijek se možete poigrati sa omjerima. Ukoliko vam je puding rijeđi, slobodno možete dodati još chia sjemenki. A ako je previše gust, najlakše je dodati koju supenu kašiku AdeZ mlijeka od badema. 

U jednoj posudici sam pripremala vanilija chia puding gdje sam prvo dodala chia sjemenke, potom ulila AdeZ mlijeko od badema, ekstrakt vanilije i med. Med možete u potpunosti izostaviti ako želite da slatkoća dolazi isključivo od voća sa kojim ćemo puding ukrasiti na kraju.

U drugoj posudici sam pripremala kakao chia puding gdje sam prvo dodala chia sjemenke, potom ulila AdeZ mlijeko od badema, umiješala sam kašiku kakaa u prahu i začinima prstohvatom cimeta. Kakau će trebati mrvicu više da se potpuno rastopi pa uračunajte minut miješanja kašikom u pripremu ove polovine pudinga. 

Obje polovine pudinga (vanilija i kakao) treba povremeno miješati prvih 5-10 minuta. Ovo će razbiti sve eventualne grudvice te će chia sjemenke biti ravnomjerno raspoređene. Miješanjem spriječavamo da chia sjemenke padnu na dno posude (ili čaše) a ne želimo da one budu na dnu a na vrhu da ostane tečni dio tj. da dođe do razdvajanja. Također ovaj korak pomaže da se puding prije zgusne. Ukoliko želite ekstra gust i kremast puding, možete dodati malo kokosovog mlijeka iz konzerve koje će odraditi posao. Čak i ako vam se tekstura chia sjemenki ne dopada a želite iz njih izvući dobrobiti nutrijenata, uvijek puding možete izblendati čime ćete dobiti teksturu klasičnog pudinga.

Poželjno je ostaviti obje polovine pudinga da odstoje 1-2 sata ili još bolje, preko noći. Ujutro kašikom posložiti prvo kakao chia puding (ja sam ga napravila malo gušćim, kako bi mogao držati bazu), a potom vanilija chia puding. Ukrasiti sa kokosovim čipsom, zrelim smokvama, opranim bobama grožđa i sjemenkama nara za potpuni jesenski doživljaj. 

Chia puding sa smokvama
Chia puding sa smokvama
AdeZ Amazing Almond
AdeZ Amazing Almond
Chia puding sa smokvama

*u saradnji sa AdeZ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?