30 standarda za zdrav i održiv način života

30 standarda za zdrav i održiv način života

U BiH su tema ekologije i osviješten, održiv način života u samom začetku. Počela sam se početkom ove godine sve više susretati sa nekim novim izarzima i riječima, brendovima i proizvodima koji su mi bili nepoznati do tada – ali su i pojedini brendovi čije proizvode koristim i imam u domu počeli da sve češće inkorporiraju ovaj moderni način života u svoj način rada. Naravno da mi je to pobudilo interesovanje te sam imala želju da se malo više upoznam sa ovim novim terminima, šta znače i zbog čega ih sada češće čujemo. 

Održiv način života

Osviješten i održiv način života nije ništa drugo do obraćanja pažnje na svoje zdravlje ali i okolinu te postoje stepeni toga koliko je osoba informisana na ovom polju. Ja sam počela od kozmetike – ne zbog trendova, već zato što me vlastita koža na to “natjerala”. Morala sam radi njenog zdravlja da počnem detaljnije istraživati sastav preparative ali i dekorative koju koristim. Potom sam primjetila da neki odjevni predmeti koje imam u ormaru sada imaju oznake “organic”, “eco-friendly” i “sustainable” oznake. Čak je i moja posteljina sada od organskog pamuka. Svakako da preferiram organske i domaće uzgojene namirnice i sirovine, podržavam kvalitetne “made in BiH” proizvode. Postoji tu i dosta sivih zona, ništa nije savršeno ali to ne znači da trebamo potpuno prestati da se trudimo.

Korak po korak, uroniti ćemo u ovaj svijet u kojem šoping sve manje podržava impulsnu i masovnu kupovinu. Sada su u šoping inkorporirani viši društveni, etički i okolišni standardi. Bez opasnosti da se opterećujemo da nam svaki kupljeni komad mora ispunjavati svaku od navedenih stavki na listi, zašto ne bi počeli postepeno počeli podržavati one koji su nam srcu najbliži te kupovati prema vlastitim vrijednostima.

30 standarda za zdrav i održiv način života 

Fair Trade Certified

Certificira da je proizvod napravljen prema rigoroznim društvenim, okolišnim i ekonomskim standardima, oključujući oboje Fair Trade Certified Cotton (pamuk kao sirovinu) ali i da je proizvodnja izvršena u Fair Trade Certified Factory (fabrici), pošto se odnosi na odjeću i tekstil.

Fair Trade Certified Cotton

Odnosi se na pamuk uzgojen na farmi koja ispunjava rigorozne društvene, okolišne i ekonomske standarde, gdje farmerima također biva dodijeljena premija koju će iskoristiti za dalja ekonomska i društvena ulaganja.

Fair Trade Certified Factory (or Sewn)

Farbrike koje ispunjavaju rigorozne društvene, okolišne i ekonomske standarde, u okviru kojih radnicima u fabrikama biva dodijeljena premija  za upotrebu spram društvenih i ekonomskih investicija. Odnosi se i na Fair Trade Certified-šivane proizvode.

Forest Stewardship Council® (FSC) certified

Certifikat koji osigurava da proizvodi potiču iz šuma koje se odgovorno održavaju te pružaju okolišne, društvene i ekonomske dobrobiti. Može se odnositi na sirovinu drva, papira i tekstila na šumskoj bazi poput rayona, viskoze, modala i lyocella.

Brands That Give Back

Prodajom proizvoda koji “daje natrag” (gives back), vrši se poklon neprofitnoj organizaciji. Taj procenat može biti baziran na procentu ili omjeru net profita ili net zarade, ili može biti riječi o jedan-po-jedan donaciji proizvoda ili drugog predmeta.

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Strogi certifikacijski standard koji pokriva proces, manufakturu, pakovanje, označavanje, trgovinu i distribuciju svih tekstila koji su napravljeni od najmanje 70% certificiranih organskih pamučnih vlakana. Konačni proizvod može sadržavati, ali nije ograničen na, vlaknaste proizvode,  predivo/ konac, tkanine, odjeću i kućni tekstil. Ovaj standard ne postavlja kriterije za kožne proizvode.

Global Recycled Standard (GRS)

Certifikacija na dobrovoljnoj bazi za proizvode sa recikliranim sadržajem, GRS podržava adekvatno i precizno označavanje, inovacije na polju upotrebe iznova korištenih materijala, transparentnost u lancu proizvodnje i opskrbe te bolju informisanost kupaca. GRS certifikat se može primijeniti na bilo koji proizvod koji sadrži najmanje 20% recikliranog materijala te uključuje okolišne, društvene i hemijske aspekte.

Hemp

Prirodno vlakno dobijeno od brzorastuće biljke konoplje, koja za rast zahtijeva cca upola manje vode za uzgoj u odnosu na pamuk.

Leather Working Group (LWG)

Grupa od više akcionara koja uključuje brendove i dobavljače koji rade na poboljšanju okolišne odgovornosti u kožnoj industriji, uključujući utvrđivanja porijekla kože te redukcije upotrebe vode i struje u proizvodnom procesu kao i raspolaganje i upotrebu hemikalija u kožarama. Kožare se ocjenjuju kao Audited, Bronze, Silver ili Gold.

OEKO-TEX® Standard 100 certified

Proizvodi certifikovani prema OEKO-TEX Standard 100 moraju ispunjavati stroga ograničenja za regulisane hemikalije i ostale supstance, uključujući pesticide, kancerogena bojila i teške metale.

Organic Content Standard (OCS)

Certifikat koji koristi treće lice za potvrdu količine organski uzgojenog materijala u gotovom proizvodu.

Organic Cotton

Pamuk uzgojen bez sintetičkih hemikalija uključujući pesticide, gnojiva i regulatore biljnog rasta.

Organic Linen

Prirodno vlakno dobijeno od brzorastuće biljke lana, pošto lan zahtijeva manje resursa u odnosu na ostala vlakna poput pamuka (uključujući vodu). Organski lan ne zahtijeva upotrebu hemijskih gnojiva ni pesticida.

Recycled Cashmere

Poput vune, korišteni kašmir može mehanički biti razgrađen na vlakna a potom ponovo istkan u niti od kojih se mogu proizvesti nove tkanine. Ovaj po okoliš neškodljiv proces štedi vodu i hemikalije te može eliminisati bojila i otpadne vode.

Recycled Cotton

Obično napravljen procesom mehaničkog usitnjavanja pamučne tkanine na nivo vlakna a potom iznova istkan u tkaninu, reciklirani pamuk ( ili reclaimed ili regenerated) koristi manje vode i hemikalija u procesu proizvodnje u odnosu na standardni pamuk pošto preskače proces uzgoja pamuka. Potrebno ga je izmiješati sa drugim vlaknima kako bi održao snagu i izdržljivost.

Recycled Nylon

Često izrađen od ribarskih mreža, reciklirani najlon smanjuje otpad sa deponija te u proizvodnji troši manje resursa poput vode, energije i nafte u odnosu na virgin nylon.

Recycled Polyester (rPET)

Sintetička tkanina koja se može izraditi od korištene plastike poput boca za vodu kao i od odjevnih predmeta od poliestera i neiskoristivog fabričkog otpada. rPET smanjuje plastični otpad sa deponija ali i proizvodi manje CO2 emisija u odnosu na virgin polyester tokom proizvodnog procesa.

Recycled Wool

Korištena vuna koja se mehanički razgrađuje na vlakna a potom ponovo tka u niti kako bi se proizveli novi predmeti. Ovaj proces štedi na vodi i hemikalijama te može eliminisati upotrebu bojila i otpadnih voda.

REPREVE® nylon

Reciklirani najlon napravljen od post-industrijskog vlaknastog otpada.

REPREVE® polyester

Reciklirani poliester napravljen od 100% korištenih recikliranih plastičnih boca.

Responsible Down Standard (RDS)

Certifikacija koja ima za cilj da perje i paperje dolazi od životinja koje nisu bile podvrgnute bespotrebnom nauđivanju. RDS podržava Five Freedoms of animals.

Responsible Wool Standard

Globalni standard na dobrovoljnoj bazi koji adresira dobrobit ovaca ali i zemljišta na kojima se vrši ispaša. Na farmama, ova certifikacija osigurava da su ovce tretirane u skladu sa Pet Sloboda te da se sa dobrom namjerom održava i štiti zemljište na kojima se vrši njihova ispaša. Kroz svaki od koraka u okviru ovih procesa, osigurava se da vuna sa certifikovanih farmi biva pravilno identificirana i locirana.

SeaCell lyocell

SeaCell lyocell se pravi od obnovljive morske trave koja je uklopljena u celulozi.

Tencel lyocell and modal

Tencel lyocell i modal tkanine se proizvode u procesima koji ne štete okolišu, od drva koja su FSC certifikovana te iz održivog uzgoja. Tencel vlakna su certificirana kao biorazgradiva i pogodna za pretvaranje u kompost (gnojivo).

Traceable Down Standard (TDS)

Ponekada poznat i kao Global Traceable Down Standard, ovaj okvir kriterija podržava životinjsku dobrobit te održava lociranje porijekla ali i održavanje kriterija od farme do proizvodnje kako bi se u gotovim proizvodima koristilo isključivo perje i paperje koje dolazi od životinja koje nisu bile podvrgnute bespotrebnom nauđivanju.

Worker Empowerment Program

Uopšteni izraz za programe koji imaju za cilj pružanje resursa edukacije i razvoja za žene i muškarce koji su uposleni u globalnim dostavljačkim lancima. 1% for the Planet® Companies i brendova koji su članovi 1% for the Planet su se obavezali donirati 1% godišnje zarade neprofitnim partnerima u znak podrške rješavanju okolišnih problema.

Better Cotton Initiative (BCI) cotton

BCI je uposlena kako bi se pamuk iz održivog uzgoja učinio dostupnim kao roba. BCI pamuk se uzgaja sa manje vode, manje gnojiva i manje pesticida, dok istovremeno radi na poboljšanju životnih prilika farmera povećanim prinosom uroda pamuka.

bluesign® certified material

bluesign® certified materijali uključuju tekstil, rajsferšluse, dugmad i ostale dijelove proizvoda. bluesign® technologies grupa nadzire svaki stepen proizvodnog lanca kako bi se unaprijedili kriteriji korištenja vode i hemikalija; kako bi održali zdravlje i sigurnost radnika; kako bi se implementirali strogi standardi za fabričke emisije vode i zraka; kako bi se održavali strogi sigurnosni propisi upotrebe hemikalija.

bluesign® certified product

bluesign® certified materijali uključuju tekstil, rajsferšluse, dugmad i ostale dijelove proizvoda. bluesign® technologies grupa nadzire svaki stepen proizvodnog lanca kako bi se popravili kriteriji korištenja vode i hemikalija; kako bi održali zdravlje i sigurnost radnika; kako bi se implementirali strogi standardi za fabričke emisije vode i zraka; kako bi se održavali strogi sigurnosni propisi upotrebe hemikalija. Sve komponente bluesign® proizvoda zadovoljavaju ove visoke standarde.

BSR HERproject

HERproject je program za osnaživanje radnika koji predvodi neprofitna BSR (Business for Social Responsibility) u partnerstvu sa organizacijama unutar zemlje, što uključuje treninge za žene koje su uposlene u globalnim tekstilnim fabrikama. HERproject trening program se fokusira na teme uključujući finansijsku pismenost, zdravlje i higijenu te stvaranje sigurnih radnih sredina ženama.

Cradle to Cradle Certified (C2C)

Proizvodni standard koji pomaže dizajnerima i proizvođačima da uzimaju u obzir pet kategorija kvaliteta: materijalno zdravlje, materijalno recikliranje, obnovljivu energiju i ugljični menadžment, upravljanje vodom kao i društvenu pravednost. Certificirani proizvodi su ocijenjeni Basic, Bronze, Silver, Gold ili Platinum.

ECONYL®

Obnovljeni najlon napravljen od najlonskog otpada, poput ribarskih mreža ili tekstilnih otpadaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *


Looking for Something?